Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

Last modified date

Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

Τη μνήμη των Αγίων Μηνά του Καλλικέλαδου, Ερμογένη και Εύγραφου τιμούμε στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμίνος Β’ (270-313μΧ).

Σπούδασε δίπλα σε μεγάλους φιλοσόφους κι έγινε σπουδαίος ρήτορας. Για αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο Καλλικέλαδος που σημαίνει ευηχος, καλλίφωνος.

Μελέτησε χριστιανικά συγγράμματα και πίστεψε στον Χριστό. Αμέσως ξεκίνησε ιεραποστολικό έργο.

Ο Αυτοκράτορας Μαξιμίνος Β’, λαμβάνοντας υπόψη την φήμη του Αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου ως φιλόσοφο και ρήτορα και μη γνωρίζοντας ότι είναι Χριστιανός, τον διόρισε Έπαρχο στην Αλεξάνδρεια. Οι πολίτες της Αλεξάνδρειας είχαν επαναστατήσει και σκότωναν ο ένας τον άλλο. Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος τους έπεισε να σταματήσουν τις συγκρούσεις, και επέμεινε πολύ να γίνουν πιο θερμοί στην πίστη τους οι Χριστιανοί.

Όταν ο Μαξιμίνος ξεκίνησε διωγμούς εναντίον των Χριστιανών της Αιγύπτου, έστειλε σχετική διαταγή και στον Άγιο Μηνά. Ο Άγιος Μηνάς φυσικά και δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Συνέχισε μάλιστα το κήρυγμα και έφερνέ όλο και περισσότερους στην αληθινή πίστη. Ο Μαξιμίνος δεν άργησε να το μάθει και έστειλε τον Ερμογένη ως νέο Έπαρχο. Ο Ερμογένης διέταξε τον βασανισμό του Αγίου Μηνά. Διέταξε τους στρατιώτες να κόψουν τα πέλματα του Αγίου, τη γλώσσα του και τα μάτια του. Στη συνέχεια τον έκλεισαν σε ένα κελί για να πεθάνει από τα τραύματά του.

Το επόμενο πρωί ο Ερμογένης διέταξε ένα στρατιώτη να ελέγξει εάν είχε πεθάνει ο Άγιος Μηνάς. Όλοι εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά είχαν γιατρευτεί και τα τραύματά του. Ο Ερμογένης κάλεσε τον Μηνά στο στάδιο της πόλεως και τον ρώτησε δημόσια τι συνέβει. Ο Άγιος Μηνάς του απάντησε ότι προσευχόταν στον Θεό και όταν είπε “εάν γαρ και πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου ου φοβηθήσομαι κακά ότι συ μετ΄ εμού ει Κύριε”. Ο Ερμογένης συγκινημένος, πίστεψε κι αυτός στον Χριστό. Μαζί του πίστεψε και ο Εύγραφος, ο γραμματέας του Αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου.

Τότε, ο Μαξιμίνος διέταξε τον θάνατό τους διά αποκεφαλισμού, κι έτσι ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος, ο Άγιος Ερμογένης και ο Άγιος Εύγραφος έλαβαν τα στέφανα του μαρτυρίου.

Τη μνήμη των Αγίων Μηνά του Καλλικέλαδου, Ερμογένη και Εύγραφου τιμούμε στις 10 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο των Αγίων Μηνά του Καλλικέλαδου, Ερμογένη και Εύγραφου:

Η καλλικέλαδος, θεόφρον γλώσσα σου, λαμπρώς κηρύξασα, Χριστού την σάρκωσιν, συναθλητάς σοι ευκλεείς, ειλκύσατο εν σταδίω, Μηνά παμμακάριστε, Ερμογένην τον ένδοξον, και τον θείον Εύγραφον, μεθ’ ων χαίρων ηγώνισαι. Και νυν την παναγίαν τριάδα, υπέρ ημών εκδυσώπειτε.

Σχετικά άρθρα

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment