Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης

Στις 22 Ιανουαρίου τιμάται ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης. Βίος

Ο Άγιος Αναστάσιος γεννήθηκε στην Περσία στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα που του έδωσε ο πατέρας του Βαβ, ήταν Μάργουνδατ. Ο Βαβ, ήταν ένας από τους σοφούς της εποχής εκείνης στην Περσία και ασκούσε την μαγική τέχνη. Την τέχνη αυτή δίδαξε στον γιό του, ελπίζοντας να τον κάνει μεγάλο μάγο, ώστε όταν έρθει ο καιρός, να τον διαδεχθεί. Μέρος της εκπαίδευσης του Αγίου ήταν και η είσοδός του στο Τάγμα των Τηρώνων.

Τον καιρό εκείνο, ο λόγος του Ιησού Χριστού, έφτασε στην Περσία και πολλοί άρχισαν να πιστεύουν και να βαπτίζονται Χριστιανοί. Μεταξύ αυτών που πίστεψαν ήταν και Άγιος Αναστάσιος. Θέλοντας να ακολουθήσει μια χριστιανική ζωή, εγκατέλειψε την πατρίδα του, τις σπουδές και τα αξιώματά του και ταξίδεψε στην αρχή μέχρι την Ιεράπολη και κατόπιν μέχρι τα Ιεροσόλυμα. Στα Ιεροσόλυμα εξέφρασε την επιθυμία του να βαπτισθεί, πράγμα που έκανε πράξη ο Πατριάρχης Μόδεστος. Τότε έλαβε το όνομα Αναστάσιος και κατόπιν εισήλθε στο μοναστικό τάγμα, καθώς έγινε δεκτός από τον ηγούμενο Ιουστίνο στο μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου.

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης, εργαζόταν στον κήπο και στο μαγειρείο του μοναστηριού. Συνεπής στις εργασίες που του είχαν αναθέσει, δεν παρέλειπε να εκτελεί με θέρμη και τα χριστιανικά του καθήκοντα. Έτσι έζησε ο Άγιος στο μοναστήρι για επτά συνεχή έτη. Κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών, προσευχόταν και ζητούσε από τον Θεό να τον αξιώσει να μαρτυρήσει για την πίστη του. Κοντά στο τέλος των επτά ετών, ο Άγιος είδε ένα όνειρο, που του γνωστοποιούσε ότι το τέλος της ζωής του δεν ήταν μακριά. Πήρε τότε την απόφαση να εγκαταλείψει το μοναστήρι. Αφού γιόρτασε το Πάσχα εκείνης της χρονιάς στο μοναστήρι, έφυγε και ταξίδεψε ως την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Από εδώ ξεκινούν τα μαρτύρια του Αγίου.

Εναντιώθηκε και χλεύασε τις μαγικές τελετές Περσών μάγων στην Καισάρεια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φυλακιστεί. Προσπαθώντας να τον πείσουν να αλλάξει πίστη, άρχισαν να τον υποβάλουν σε διάφορα μαρτύρια. Ο Άγιος τα υπέμενε με θάρρος, μένοντας ακλόνητος στην πίστη του Ιησού Χριστού. Βλέποντας ότι τα μαρτύρια δεν είχαν αποτέλεσμα, έστειλαν τον Άγιο Αναστάσιο στην Περσία, όπου παρουσιάστηκε στον τότε βασιλιά Χοσρόη. Ο Χοσρόης έδειξε όλη του την σκληρότητα στον Άγιο, υποβάλλοντάς τον σε ατελείωτα μαρτύρια. Βλέποντας όμως ότι δεν υπήρχε περίπτωση να απαρνηθεί την πίστη του, έδωσε εντολή να εκτελεστεί.

Μαζί με άλλους εβδομήντα χριστιανούς ο Άγιος οδηγήθηκε στον τόπο που έμελλε να θανατωθεί. Εκεί ένας ένας οι Χριστιανοί πνίγονταν με σχοινιά ενώ οι δήμιοι χλεύαζαν τον Άγιο προκαλώντας τον να εγκαταλείψει τον Χριστιανισμό. Αρνούμενος ο Άγιος έσκυψε το κεφάλι και με ένα ξίφος τον αποκεφάλισαν. Πριν να πάνε οι χριστιανοί να πάρουν το σώμα του από τον τόπο εκτέλεσης, είχαν μαζευτεί άγρια σκυλιά που κατέτρωγαν τα σώματα των δολοφονημένων χριστιανών. Τα ίδια σκυλιά όχι μόνο δεν πείραξαν το σώμα του Αγίου αλλά το προστάτευαν κιόλας.

Το λείψανο του Αγίου ενταφιάστηκε τελικά στο μοναστήρι του Αγίου Σέργιου.

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης. Γιορτή

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης παρέδωσε την ψυχή του στις 22 Ιανουαρίου του 627 μ.Χ. και έτσι γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Πέρση κάθε 22 Ιανουαρίου.

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης. Απολυτίκιο

Την πλάνην αφέμενος, την των Περσών νουνεχώς, τη πίστει προσέδραμες, τη του Χριστού ευσεβώς, σοφέ Αναστάσιε. Όθεν και εν ασκήσει διαπρέψας ενθέως, ήθλησας υπέρ φύσιν, και τον όφιν καθείλες διό διπλώ στεφάνω, θεόθεν εστεφάνωσαι.

Απολυτίκιο Αγ. Αναστασίου του Πέρση - 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Αναστασίου του Πέρση – 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
22 Ιανουαρίου τιμάται ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης...">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο έχει φιλοτεχνηθεί από την αγιογράφο Βασιλική Σαμαρά. Στη Ματιά δημοσιεύεται με την άδεια της αγιογράφου, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες