Άγιος Αθηνογένης ο Μάρτυς και οι δέκα μαθητές του

Τη μνήμη του Αγίου Αθηνογένους τιμούμε στις 16 Ιουλίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Αθηνογένης ο Μάρτυς και οι δέκα μαθητές του
Tags

Άγιος Αθηνογένης ο Μάρτυς και οι δέκα μαθητές του. Βίος

Ο Άγιος Αθηνογένης ο Μάρτυρας ζούσε στα χρόνια του Διοκλητιανού (290μΧ) και είχε καταγωγή από την Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Ήταν πολύ ταπεινός και ενάρετος και για αυτό έγινε Eπίσκοπος Πηδαχθόης.

Τον συνέλαβε μαζί με τους δέκα μαθητές του ο άρχοντας Φιλόμαρχος επειδή ήταν Χριστιανοί. Πέρασαν πολλά βασανιστήρια και τέλος έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου ο Άγιος Αθηνογένης και όλοι οι μαθητές τους δια αποκεφαλισμού.

Άγιος Αθηνογένης και οι δέκα μαθητές του. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Αθηνογένους και των δέκα μαθητών του, τη τιμούμε στις 16 Ιουλίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Αθηνογένους

Χρίσμα άγιον, εισδεδεγμένος, Μάρτυς ένθεος, του Λόγου ώφθης, Αθηνόγενες αθλήσας στερρότατα, και ως θυσίαν αυτώ προσενήνοχας των φοιτητών σου δεκάδα την πάνσεπτον μεθ’ ων πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Αθηνογένους

Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνῃ σου, η των πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Αθηνογένη, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα