Για τα Χριστούγεννα, την Κιβωτό του Κόσμου και τον Ιώβ, π. Ευάγγελος Παπανικολάου .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Για τα Χριστούγεννα, την Κιβωτό του Κόσμου και τον Ιώβ, π. Ευάγγελος Παπανικολάου

Ο π Ευάγγελος μιλάει για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, αναλύει το βαθύτερο και εγγύτερο νόημα των Χριστουγέννων με ΛΟΓΟ ΑΓΑΘΟ εν όψει Χριστουγέννων (2022). Αναλύει τα πάθη του και τις πληγές του Ιώβ με τα σύγχρονα πάθη του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου και μιλάει αλήθειες για την Κιβωτό του Κόσμου. Αναφέρεται σε πρόσωπα γεγονότα και καταστάσεις

Γράφει: Matia Gr

Πατέρα Ευάγγελε, καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ που αφιερώνετε χρόνο, από τον πολύτιμο χρόνο σας, για να μιλήσουμε με στόχο την οικοδομή του κόσμου, του λαού, του ποιμνίου, του Θεού.

Έχω πολλές ερωτήσεις να καταθέσω ενώπιον σας γιατί είστε όντως ποταμός με φώτιση ψυχική.

Είναι τιμή μου που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, συνέντευξη, αλλά θα μου επιτρέψετε να δώσω το λόγο σε εσάς.

Δεν έχω κάποια ειδική ερώτηση γιατί ολόκληρος είστε μία ερώτηση και μία απάντηση.

τα κηρύγματα σας, ο λόγος σας, η ουσία, η πνευματική που εκπέμπεται με εμένα με πάει πίσω στα νεανικά και φοιτητικά μου χρόνια και ξέρετε τι εννοώ.

Λοιπόν, σας ακούω πρώτος εγώ να ωφεληθώ και να μπορέσω να απαλύνω ό,τι έχω μέσα μου.

Σε ευχαριστώ Αλέξανδρε που Είσαι ένας άνθρωπος που ήθελες να ακούσεις από μένα δύο λόγια και τα οποία δίνω μόνο για σένα έχεις τη δημοσιογραφική ιδιότητα και πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα, διότι πραγματικά από πολύ καιρό ήθελα να βρω έναν δημοσιογράφο να με εμπνέει εμπιστοσύνη για να πω δυο λόγια για όλα αυτά που γίνονται στη σημερινή εποχή.

Και θέλω να δώσω το στίγμα μας.

Βρισκόμαστε σε αυτό το ταλαιπωρημένο σπίτι μου, το οποίο δεν είναι δικό μου.

Το σπίτι μας είναι χτισμένο σε προσφυγικό οικόπεδο που το έδωσε η πολιτεία στους προπάππους της πρεσβυτέρας μου και κτίστη με πολύ ιδρώτα, κατοικούν τρεις οικογένειες στους τρεις ορόφους αυτούς.

Εγώ έχω τον τελευταίο όροφο, όπου όπως γνωρίζουν και αυτοί, Έχω και δύο παιδιά από την Κιβωτό τα οποία πήρα σε μια κατάσταση που περιγράφει πάρα πολύ καλά ένας κύριος ο οποίος ας έρχεται η συγχώρεση του Θεού γιατί την άλλη μέρα το παιδί δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο γιατί όταν πήγε στο σχολείο με αυτά που είχε ακούσει ο κόσμος από την εκπομπή του το παιδί υπέστη αυτή την κλασική ερώτηση Πα! Είσαι υιοθετημένος! Να είσαι καλά άνθρωπέ μου που το έκανες αυτό! ευλογημένοι να είστε όλοι σας και όχι μόνο για αυτό το παιδί και για άλλα παιδιά

εν πάση περιπτώσει ας είδε επειδή λοιπόν δεν είχα εμπιστοσύνη και επειδή ακόμα μέχρι σήμερα τώρα που σας δίνονται σε γάμπτεψη όπως ξέρετε απέξω είναι οι δημοσιογράφοι δεν είναι είναι σε περίοδο που απέξω ήταν οι δημοσιογράφοι να παίξουν λοιπόν παρόλα αυτά εγώ θέλεις σας ένα δημοσιογράφο ο οποίος έχει τη δυνατότητα και στο εξωτερικό και παντού να πει κάποια πράγματα.

Δεν θα σας μιλήσω για τη συμόχη, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εγώ χρησιμοποιώ τα βιβλία της Εκκλησίας.

Έρχονται τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει ένας άνθρωπος όπως έχουμε εμείς τον Παπαδιαμάντη που έχει γράψει πολλά και ωραία Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, υπάρχει ένας άνθρωπος στη Ρωσία όπου λεγότανε Θεόδωρος Ντοστογιέφσκι, ο οποίος έχει μιλήσει πάρα πολύ ωραία για αυτές τις γιορτές.

Τρεις-τέσσερις ομιλίες που θα κάνω και μάλιστα καλεσμένος του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος έστελνε ειδικό έγγραφο στη Μητροπολίτη μου και έλαβε την απάντηση από τον επίσκοπό μου, τον Γρηγόριο Καμερούν, ο οποίος με στηρίζει, με βοηθάει, με κατευθύνει.

Έχω την ευλογία του για οτιδήποτε κάνω, όπως και του οικείου επισκόπου στην οποία περιοχή βρίσκομαι, λοιπόν έχω την ευλογία, ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν μου έχει δώσει ευλογία να μεταβώ σε διάφορα μέρη των Αθηνών και να κάνω κάποιες ομιλίες για τα Χριστούγεννα.

Σε όλα θα χρησιμοποιηθεί η Παλαιά Διαθήκη και θα χρησιμοποιηθεί και το Ντοστογιέφσκι.

Είναι πολύ επίκαιρος και πολύ κατάλληλος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να σου δώσω συνέντευξη αδερφέ μου Αλέξανδρε, Δεν ήθελα γιατί, διότι άκουσα ότι σε μία σου ξέρω ότι ήταν συνέντευξη, πολλή καλή. Μπορεί και δύο, μπορεί και τρεις, Μπορεί και δύο και τρεις, μιλήσατε με άσχημο τρόπο για τον πατέρα της Εκκλησίας μας που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σκληρό τρόπο.

Με σκληρό τρόπο ομιλήσατε, ναι δεν είναι σωστό αυτό αδερφέ μου που έκανες.

Δεν ξέρω Αρχιεπίσκοπος, Ποια βασκανία, δεν ξέρω τι έπαθε ο άνθρωπος και από μέσα μια τηλεόραση είπε αυτά, δεν πειράζει όμως, είναι πατέρας μας ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος σκεπάζει την Εκκλησία, έχει προσπαθεί μέσα σε αφάνταστες αντιξοότητες να περάσει το καράβι της Εκκλησίας, να εξασφαλίσει στους ιερείς το ψωμί τους, βέβαια.

Και θα πρέπει να προσέχεις τη γλώσσα σου.

Εγώ η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να στο δώσω, αλλά επειδή ομολόγησες ότι ομολόγησες με σκληρή γλώσσα, μίλησες για τον Αρχιεπίσκοπο, άντε λέω ας τον συγχωρέσεις, αλλά εγώ να ξέρεις βάζω μετάνοια για την πάρτη σου στον Αρχιεπίσκοπο, διότι μίλησες με μια πολύ σκληρή γλώσσα.

Τελείωσε αυτό.

Προχωρούμε παρακάτω.

Τα υπόλοιπα η Εκκλησία έχει τους, Εγώ έχω εδώ το Σύνδερμα των Ιερών Κανόνων, εδώ το έχω το βιβλίο.

Έχω το Σύνταγμα των Ιερών Κανόνων και λένε οι κανόνες της εκκλησίας πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα.

Τέλος πάντων προχωράμε τώρα στο θέμα μας.

Όπως ο Ντοστογιέφσκι πρέπει να καταλάβουν οι χριστιανοί ότι τα Χριστούγεννα με τη Μεγάλη Παρασκευή είναι αλληλένδετα.

Γιατί ο Χριστός όταν γεννήθηκε ήτανε νύχτα.

Ο Χριστός όταν πέθανε έδυσε ο ήλιος.

Έγινε νύχτα.

Ο Χριστός όταν τον θάψανε τον βάλανε σε μια σπηλιά σε ένα σκαμμένο μνήμα μέσα, σε μία σπηλιά.

Άρα, και ο Χριστός όταν γεννήθηκε γεννήθηκε μέσα σε ένα σπήλαιο.

Το Χριστός όταν γεννήθηκε τον βάλανε σε μια φάτνη.

Μέσα στη σπηλιά λοιπόν που θάψαν τον Χριστό υπήρχε ένα σαν είδος φάτνη, δηλαδή ένα μάρμαρο ένα αυτό, ένα ασπρόλιθος και πάνω εκεί βάλουν το σώμα.

Δηλαδή φάτνη στο ένα, φάτνη στο άλλο, σπηλιά στο ένα, σπηλιά στο άλλο, σκοτάδι στο ένα, σκοτάδι στο άλλο.

Δεν μου λέτε τι έφεραν οι μάγοι όταν πήγαν στον Χριστό.

Τι πήγανε χρυσόν και λίβανον και σμύρνα.

Σμύρνα χρησιμοποιήθηκαν ήρθε άνθρωπος πλούσιος όνομα Ιωσήφ και ητήσαντο το σώμα και έφερε τη Σμύρνα.

Η Παναγία πρόσθεσε στη Σμύρνα που έφερε αυτός και την Αλόη, πρόσθεσε και τη Σμύρνα που είχε από τους μάγους.

Κράτησε λίγο και βρίσκεται αυτό διά ευλογία μας εις την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου.

Χαιρετώ το γέροντα Παρθένιο, του φιλάω το χέρι του γέροντα Παρθένιου.

Για μένα αυτός ο παππούς που κάθεται εκεί πάνω στον Άγιον Όρος είναι μια σκέπη για όλη την Ορθοδοξία.

Την ευχή του και γέροντα αν μπορέσω θα φύγω μονοήμερο και θα φτάσω στον Άγιον Όρος να σου φιλήσω το χέρι και να ξαναγυρίσω πάλι στην Αθήνα.

Απλώς οι περιστάσεις με κρατάνε στην Αθήνα διότι χρειάζονται άνθρωποι τη στήριξή μου από το φαγητό μέχρι το νερό μέχρι τη διαμονή μέχρι τα σεντόνια μέχρι τα κρεμπάτια μέχρι τους πνίες και τα ρούχα και τα σκουτιά.

Και τις πληγές και την ίαση των πληγών.

Και τις πληγές και την ίαση των πληγών.

Υπάρχουν άνθρωποι.

Θα πάμε μαζί να επισκεφτούμε τέτοιους ανθρώπους κύριε Αλέξανδρε μου να δει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων φαγητό, νερό, βόλτες, ντόλτσε βίτα, στολίδια και ψευτοστολίδια.

Λοιπόν, ξαναγυρίζουμε στη Μεγάλη Παρασκευή και στη γέννα του Χριστού.

Δε μου λέτε, στη γέννα του Χριστού ο άνδρας πως λεγότανε, αυτός που δεν ήταν άνδρας της Θεοτόκου, αλλά αυτός λεγότανε Ιωσήφ.

Πως λεγότανε αυτός που πήρε το σώμα του Χριστού, Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, μέχρι και τα ονόματα είναι τα ίδια.

Δε μου λέτε στο Χριστό, στο Χριστό, στο Χριστό όταν ήταν μέσα στη φάτνη ποιοι ήταν οι πρώτοι, οι ποιμένες ήταν οι πρώτοι.

Κάποιοι φτωχόπαιδα που τέσσερις η ώρα τη νύχτα βόσκαν τα πρόβατα και πήγαν οι άγγελοι και τους λένε πηγαίντε ρε ποιο πέρα, να δείτε διήλθετε, διέθετε εις το πέρα και θα δείτε ποιο θα δείτε λέει, το Υιό του Θεού και τι σημείο, τι σημείο, ένα μωρό σπαργανωμένο εις τη φάτνη.

Δε μου λέτε όταν το παιδί γεννήθηκε που τον τύλιξε η μάνα του στα σπάργανα.

Όταν ο Χριστός στάθηκε που τον τύλιξαν οι Άγιοι, ο Ιωσήφ, ο Νικόδημος, ο Ιωάννης, οι γυναίκες αυτές, μόνο της Παναγίας πρωτοστατούσης.

Όπως το Χριστό δεν τον κράτησε κανείς παρά μόνο η Θεοτόκος εις τους αγνούς λαγόνους της, έτσι και όταν τον κατεβάσανε το σταυρό, έβαλε το κεφάλι του στα λαγόνια της η Παναγία, διότι είναι η μόνη που είχε δικαίωμα να πιάσει το άχραντο σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διότι είναι η μόνη Αειπάρθενος.

Και το χαρίζω σε αυτόν που πριν έναν χρόνο τόλμησε να πει κάτι για την Αειπαρθενία της Θεοτόκου, βέβαια εξαφανίστηκε και αυτό που βάζετε και λέτε, Πού είστε ρε Δεσποτάδες, δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, ψεύτες και υποκριτές.

Αρκειδή και την ομιλία μου όλη είναι, πού είστε επίσκοποι της Εκκλησίας, να τον πιάσετε αυτόν, να τον αφορίσετε, δεν ξέρω τι να κάνετε, που εκστόμισε και υπονόησε για τη Θεοτόκο.

Γι’ αυτό το είπα.

Και το παίρνετε και το συνδέετε με άλλα κομματάκια, όπως θα κάνετε και σ’ αυτό, αλλά δεν σας επιτρέπω.

Κύριε Αλέξανδρε αυτή τη συνέντευξη τη δίνω μόνο σε εσάς και σας παρακαλώ θα με προστατέψετε σε περίπτωση που δείτε να την κόβουνε, να την ενόμουνε να βγάλουν αυτά που θέλουνε θα την προστατέψετε και θα κάνετε το παν και σας επιτρέπω να ζητήσετε και αστικά δικαιώματα.

Εντάξει δεν θα κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν πια.

Δόξα σοι ο Θεός τους αγαπώ, τους έχουμε, τους μνημονεύουμε, λειτουργώ και τους μνημονεύω είναι από κάτω από το σπίτι μου και εγώ σηκώνω τα χέρια μου στον Θεό και λέω Κύριε Ιησού Χριστέ δώσ’ την οικογένειά Του σε ευλογία.

Δεν πειράζει Κύριε Ιησού Χριστέ, αλλά να ξέρουν ότι έχω βάλει μπροστά Τον πνευματικό νόμο.

Μπήκε ο πνευματικός νόμος άρχισε να δουλεύει για όλους.

Για όλους.

Λοιπόν, είμαστε ακόμα, τι κάνανε, τι κάνανε, τι κάνανε.

Άγγελοι ήρθαν και είπανε το δόξα η υψίστης Θεώ πάνω στη γέννηση του Χριστού.

Και άγγελος κάθισε επί το λίθο και είπε μη κλαίετε, χαίρετε, χαίρετε, Χριστός Ανέστη.

Άρα βλέπετε ότι αυτή η γιορτή είναι ενωμένη τι να την κάνω τη Γέννα άμα δεν ήταν η Ανάσταση.

Έχουν μείνει όλοι οι κοσμικοί στη Γέννα, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι στη Γέννα.

Και τι έγινε και ο Μωάμεθ γεννήθηκε Και τι έγινε και ο Ματς γεννήθηκε.

Και τι έγινε και ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε.

Και και ο Μωυσής γεννήθηκε.

Να πάμε παρακάτω.

Και τι έγινε, τι έγινε.

Ένας μόνο γεννήθηκε χωρίς ηδονή και πέθανε με οδύνη και γέννησε την όντως ηδονή που είναι η Ανάστασης.

Παναγία μου δεν υπάρχει μεγαλύτερο γεγονός από αυτό.

Και αυτό αρχίζει από την ημέρα της γεννήσεως του Χριστού.

Γι’ αυτό αν δείτε ταυτίζεται η Μεγάλη Παρασκευή με τη γέννηση του Χριστού.

Ο λοιπόν ο Ντοστογιέφσκι, ο πατέρας του και γι’ αυτό να σας πω κάτι, δεν με ενδιαφέρετε όσοι δεν εκκλησιάζεστε, δεν εξομολογείστε, δεν κοινωνάτε, δεν με ενδιαφέρετε, καλά κάνετε, είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε, δεν θα καταπιέσετε εμένα και τον υπόλοιπο από του λαού που θέλει να τα κάνει αυτά και να μην σας δίνει καμία υπόληψη, καλά κάνει και να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι και να κλείσουν τις τηλεοράσεις.

Εγώ το φωνάζω χρόνια.

Κλείστε τις τηλεοράσεις!

Ό,τι σας λένε το 1 δέκατο είναι αλήθεια και 9 δέκατα μπορεί να είναι ψέματα.

Τι σημαίνει αυτό;

Θα φας ψωμί και θα έχει δηλητήριο μέσα.

Τι σημαίνει μπορεί να είσαι ψωμί και να σου έχουν βάλει δηλητήριο.

Γι’ αυτό δεν έχετε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε ως των πραγμάτων, κλείσετε τις τηλεοράσεις.

Αυτή είναι η άποψη μου εμένα.

Δημοκρατία έχουμε, μπορούμε να εκθέτουμε τις θέσεις μας.

Ο Ντοστογιέφσκι, λοιπόν, την Μεγάλη Δευτέρα, ο πατέρας του τον πήρε και το πήγε στην Εκκλησία και ήταν στην προηγιασμένη και εκεί που ήταν στην προηγιασμένη κατεβαίνει ένας διάβολος μεγάλος, ανοίγει ένα πολύ μεγάλο βιβλίο λέει και αρχίζει και διαβάζει αυτό που θα σας πω.

Ιώβ το Ανάγνωσμα.

Είναι πολύ μεγάλο θέμα της θεοδικίας, δηλαδή γιατί ο Θεός κάποιους ανθρώπους τους αφήνει να κάνουν το κακό και δεν λαμβάνουν πάλι τιμωρία, τους αφήνει και κάποιοι άνθρωποι που είναι καλοί, που διακονούν τους ανθρώπους, που διακονούν την Εκκλησία, που διακονούν τα πάντα βάσανα, Άγιος Νεκτάριος, αν ήσασταν την εποχή του Αγίου Νεκταρίου όλοι εσείς, θα τον είχατε… θα ήσασταν από αυτούς που θα τον πηγαίνατε στα δικαστήρια, που θα τον βρίζατε, που θα του λέγατε, που έχεις τα μπάσταρδα Νεκτάριε, που τα πέταξες, σε ποιο πηγάδι τα πέταξες;

Εσείς όλοι.

Εγώ πάντως δεν θα ήμουνα, το ξέρετε αυτό. Και το βλέπω ότι δεν θα ήμουνα γιατί δεν είμαι.

Εσείς όλοι, αυτή τη δουλειά θα κάνατε.

Και μετά θα πηγαίνετε, θα προσκυνάτε και θα λέτε, Άγιε Νεκτάριε σε παρακαλώ βοήθησέ με.

Μα επιτέλους θα ξέρετε τι πιστεύετε;

Ναι, γεγονός.

Βέβαια δεν φταίτε εσείς.

Δεν φταίτε εσείς.

Εμείς σας έχουμε ακατήχητους.

Ιώβ το ανάγνωσμα.

Τι είναι τώρα ο Ιώβ.

Άνθρωπος τις, διάβαζε ο Ντοστογιέφσκι, ήτανε σε μια χώρα και το όνομά του ήταν Ιώβ.

Τι χαρακτηριστικά είχε;

Αληθινός.

Για προσέξτε, ποιος μπορεί να πει ότι ήταν αληθινός από εσάς και εμένα.

Άμεμπτος, δίκαιος, θεοσεβής, απεχόμενος από παντός πονηρού πράγματος.

Και είχε γιους επτά και θυγατέρες τρεις.

Είχε δέκα παιδιά, επτά γιους και τρεις θυγατέρες.

Δηλαδή ήταν παντρεμένος, είχε όλες αυτές τις αρετές και είχε τα παιδιά του και είχε βόδια, είχε καρμίνες, είχε ζώα, είχε λεφτά, είχε δηλαδή μια τεράστια Κιβωτό.

Τεράστια Κιβωτό.

Και μια μέρα συνταχθήκαν όλοι οι άγγελοι ενώπιον του κυρίου Σαβαώθ, του κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διότι οι άγγελοι δεν μπορούν να δουν τον Πατέρα ούτε τον Πνεύμα το Άγιο.

Μπορούν οι άγγελοι όμως να ξέρουνε τον άγγελο αυτόν της μεγάλης βουλής άγγελο, ο οποίος με δύο αγγέλους και κατέβηκε στον Αβραάμ, εις τύπον της Αγίας Τριάδος, με αυτόν μπορούν να συναρούν λόγο.

Διατί, διότι είναι ο σαρκωθείς, αυτός που θα σαρκωθεί, που σαρκώθηκε, άρα ο Χριστός μας κάθεται στη βασιλεία, στον παράδεισο του, στο παράδεισο, όπως είπαμε στο παράδεισο, στη βασιλεία των ουρανών, κάθεται με το σώμα του, έχει δοξαστεί το σώμα του και “όψονται εις ον εξεκέντησαν” θα τον δείτε ως σάρκα φορόντα Αυτόν που θα έρθει να κρίνει ζώντας και νεκρούς.

Αυτό αν δεν το πιστεύετε εσείς να ξέρετε το πιστεύουνε μέχρι και οι μουσουλμάνοι.

Άρα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αποδέχονται τη δευτέρα παρουσία και να σας πω και κάτι άλλο μέχρι και οι Εβραίοι από το Δανιήλ Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έρθει ο παλαιός των ημερών και θα γίνει δευτέρα παρουσία.

Να το ξέρετε αυτό.

Είναι γραμμένα μέσα στις βίβλους.

Άρα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτές τις βίβλοι.

Μπορεί να μην έχετε κάποια άλλα εκατομμύρια.

Ναι, αλλά δεν θα απαγορεύσετε εμένα να πιστέψω σε αυτά.

Λοιπόν, και τότε πάει ο διάβολος στο Θεό και του λέει “πόθεν παραγέγονας;” του λέει ο Θεός.

Βρε διάβολάκο, από πού ήρθες;

Αποκριθείς ο διάβολος τω Κυρίω είπε.

Είπε στον κύριο ο διάβολος.

“Περιελθών την γην και εμπεριπατήσας την υπ’ ουρανόν πάρειμι”

Γύρισα όλο τον κόσμο, τα έχω κάνει άνω κάτω.

Άνω κάτω τα έκανα.

Να, να! Μαλώνουνε, σκοτώνονται, μοιχεύουνε, πορνεύουνε, σφάζουν τα παιδιά τους, βιάζουν τα παιδιά τους.

Τα έχω κάνει, τους έχω κάνει άνω κάτω.

και αφού πήγα σε όλη την υπ’ ουρανόν, πάρειμι, ήρθα κιόλας να πούμε για δυο κουβέντες για να δεις ότι εγώ έχω τη δύναμη.

Εγώ υποστασιάζω το κακό. Το λέει ο Ντοστογιέφσκι, το αναλύει ο Ντοστογιέφσκι και από αυτά θα σας πω.

Λέει λοιπόν, του λέει ο διάβολος, Περιελθών την γην και εμπεριπατήσας την υπ’ ουρανόν πάρειμι και είπε αυτώ ο Κύριος, μπράβο παιδί μου, μπράβο, προσέσχες τη διανοία σου κατά του παιδός μου Ιώβ, μήπως πρόσεξες από όλα τα εκατομμύρια των ανθρώπων το παιδί μου το Ιώβ.

Άρα δηλαδή ο Ιώβ που ήτανε αληθινός, άμεμπτος, δίκαιος, θεοσεβής, απεχόμενος παντός πονηρού πράγματος ήτανε λοιπόν κι αυτός ο Ιώβ ήτανε παιδί του Θεού.

Όλοι είμαστε καλεσμένοι να είμαστε παιδιά του Θεού.

Όλοι είμαστε καλεσμένοι να είμαστε.

Αλλά για να είμαστε παιδιά του Θεού πρέπει να είμαστε αληθινοί άρα.

Όποιος από εσάς λέει να ένα σπίτι, να ένα σπίτι που το’χει ο παπάς και τελικά αποδεικνύεται ότι το έχει Κιβωτός να 300 διαμερίσματα που τα έχει ο παπάς και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι της Κιβωτού, να ο παπάς που έκανε εκείνο, να ο παπάς που έκανε το άλλο, να τα αυτοκίνητα του παπά και τελικά αποδεικνύεται ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι στην Κιβωτό.

Να ο παπάς που έχει σπίτι στη Ραβέννα!

Και μετά αφού το φάτε το λάθος και πάτε και βλέπετε και το σπίτι στη Ραβέννα και το δείχνετε καλά καλά και ξεφτιλίζάσαστε βρε αφού δεν είμαστε χαζοί.

Μετά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι η Ραβέννα αλλά είναι μια Ραβένια η οποία είναι μια περιοχή που είναι στην Πίνδο εκεί πάνω και ο πατήρ αγόρασε 10 στρέμματα και αυτά τα δέκα στρέμματα που αγόρασε στο όνομά του λες και δεν είχε δικαίωμα να αγοράσει στην Πίνδο δέκα, στην Πίνδο καλέ, δέκα στρέμματα, τα έχει κάνει χρησιδάνειο στην Κιβωτό, τα έχει αφιερώσει στην Κιβωτό.

Αλλά αυτά θα τα πείτε σε άλλη φάση. Άρα δεν είστε αληθινοί, άμεμπτη.

Τι άμεμπτοι είστε όταν μια ακτινογραφία του δεκάξι, την πρόβαλες ότι ήταν του δεκαεννιά.

Τα ξέχασες;

Τι άμεμπτος είσαι, όταν ένας παπάς που είχε ρίξει το σταυρό το δεκάξι στη θάλασσα, το πρόβαλες ότι το είχε ρίξει το δεκαεννιά και μετά σας δείξανε και το έκανες γαργάρα.

Είσαι άμεμπτος;

Νομίζετε τα ξεχνάμε;

Τα θυμόμαστε πολύ καλά.

Άλλο το, Γιατί το έκανες αυτό το πράγμα, άρα δεν είσαι άμεμπτος.

Δίκαιος.

Τι σημαίνει δίκαιος.

Δίκαιος σημαίνει αποδίδεις τον κάθε άνθρωπο την αλήθεια του.

Εγώ δεν είχα να είστε και πολύ δίκαιοι το σύστημα.

Και εκτός αυτού να σας πω κάτι άλλο τη δικαιοσύνη η πατρίδα μας την έχει δώσει στους εισαγγελείς, στους ανθρώπους αυτούς, δεν την έδωσε στο κάθε κανάλι. Εγώ έτσι νομίζω.

Γι’ αυτό να ξέρετε όταν ήμουν στην Επίδαυρο φέτος και σηκώσανε ένα πανό εναντίον κάποιου ανθρώπου, καλά κάνανε οι άνθρωποι, ήταν τόσο αταίριαστο με το χώρο, πολύ αταίριαστο, που εγώ στεναχωρήθηκα και είπα, πες ένα στο εκατομμύριο, ένα στο εκατομμύριο αυτό που γράφει εδώ να μην είναι αλήθεια, ένα στο εκατομμύριο, να μην είναι αλήθεια. Πώς θα συμμετάσχω στην Επίδαυρο και θα χτυπάω παλαμάκια σε ένα πράγμα που δεν το ξέρω, αφού η δικαιοσύνη προχωράει καλή τη δουλειά της.

Και να σας πω… άρα λοιπόν θεοσεβής. Κανέναν δεν τον είδα στην Εκκλησία ποτέ, ποτέ.

Ούτε να κοινωνά, ούτε να έχει πνευματικό. Τώρα μαγικά και ξεματιάσματα να.

Αλλά δεν είδα εγώ τους ανθρώπους που πολεμάνε με λύσατε την υπόθεση να έρχονται στην Εκκλησία.

Άρα από εδώ και πέρα ό,τι θα σας πω είναι μόνο για τους Ορθοδόξους βαπτισμένους χριστιανούς που τιμάνε τη Θεία Εκκλησία μας, που κοινωνούν, που εξομολογούνται και που ξέρουν τον δρόμο της Εκκλησίας.

Θα μου πεις πάτερ μου όλοι αυτοί θα σωθούν.

Όχι, θα σωθούν οι περισσότεροι των ανθρώπων.

Πώς, αφού μπει ο πνευματικός νόμος μπροστά και τους λιώσει ο εαυτός τους, θα αυτοκαθαριστούν και την ώρα που θα βγαίνει η ψυχή θα δούνε την πραγματική αλήθεια.

Και μετά, ότι δεν τα καταφέρουνε αυτοί, θα το αναλάβει η Αγία Εκκλησία.

Εγώ, εσείς το πιστεύετε, εγώ έχω από τον Γέροντά μου εντολή τον πατέρα Τιμόθεο και μνημονεύω τον Μπίλι Μπο.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

Άρα τι σημαίνει.

Το μαύρο Τράγκα που εσείς τον εφάγατε. Και μάλλον ο Τράγκας Αλήθεια τόσα εκατομμύρια πώς τα απέκτησε; Και τι έγινε τα απέκτησε ο μαύρος και του τα πήρε και αμέσως. Ο τρόπος με τον οποίο τα απέκτησε τσουπ τα ρουφήξαν.

Έτσι θα πάνε όλα.

Ό,τι έχει ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα.

Τελείωσε αυτό. Να το ξέρετε. Πάμε παρακάτω.

Λέει λοιπόν πρόσεξε λέει το παιδάκι μου τον Ιώβ.

Ναι λέει η κυρία, τον πρόσεξα έτσι λέει ο Θεός, καυχιέμαι για τον Ιώβ.

Καυχιέμαι, είναι άνθρωπος του λέει, άνθρωπος όμως ε δεν Θεός, είναι άγγελος.

Είναι άμεμπτος κατά το ανθρώπινο, είναι αληθινός κατά το ανθρώπινο, είναι θεοσεβής κατά το ανθρώπινο, απεχόμενος από παντός πονηρού πράγματος.

Και τότε λέει ο διάβολος το Θεό, Μπά του λέει μήπως τζάμπα σε σέβεται ο Ιώβ.

Μήπως ο πατήρ Αντώνιος είναι θεοσεβής τσάμπα. Μια χαρά τον έχεις. Όλη μέρα παλαμάκια του χτυπάνε. Όλη μέρα. Να το ένα κανάλι, να το άλλο κανάλι.

Να σας πω. Έχετε καταλάβει ότι ο πατήρ Αντώνιος του έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία που υπάρχει.

Ξέρετε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ειδική ρήτρα που λέει ότι ανθρώπους που έχουμε βραβεύσει χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Πού είναι η ειδική σας μεταχείριση;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο όπως τα νομίζετε εσείς.

Ξέρετε ότι πριν λίγο ήτανε να πάρει αυτό το βραβείο του, το μεγαλύτερο βραβείο της χώρας, νομίζω και τα λοιπά και τώρα θα σταματήσει.

Αλλά το βραβείο για να το το δώσουμε έχουν κάνει κάποιες έρευνες, πάρα πολλά.

Δεν είναι έτσι.

Άνθρωπο καταξιωμένο εσείς με μία κατηγορία, δύο, τρεις, από κάποιους που δεν τους γνωρίζετε, γιατί τον πατέρα Αντώνιο τον γνωρίζετε, από κάποιους που δεν τον γνωρίζετε, τον πήρατε και τον καταστρέψατε τον άνθρωπο.

Δεν πειράζει όμως, γι’ αυτό λέει εδώ ο άντυρος, λέει ο διάβολος το Θεό, μήπως δωρεά σε σέβεται, όλη την ημέρα του λένε μπράβο.

Μου επιτρέπεις να τον καταστρέψω, μου επιτρέπεις λέει στο Θεό, μου δίνεις την άδεια να τον κάνω εγώ να πεθάνει, και του λέει ο Θεός σου τη δίνω όλα θα τα πειράξεις εκτός από το σώμα του.

Και δεν εννοεί το σώμα το απ’ έξω από μέσα, δεν θα ακουμπήσει την ψυχή του. Αυτή είναι δικιά μου.

Και βάζει ο διάβολος σε σχέδιο το έργο.

Εκεί που καθότανε ο Ιώβ, τρέχει ένας από τους δούλους που είχε και του λέει, κύριε, του λέει, έπεσε φωτιά, ήρθανε κλέφτες, σκοτώσανε τις καμήλες, πήρανε τα βόδια, έπεσε φωτιά από τον ουρανό, κεραυνός και κατέκαυσε τα πρόβατα, ήρθανε λύκοι και τα φάγανε και ήρθαν λέει να στο πω.

Και λέει ο Ιώβ, ο Ιώβ λέει δόξα σοι ο Θεός.

Ο Κύριος έδωσε, ο Κύριος αφείλατο.

Δηλαδή, πάτερ σου παίρνουμε όλα τα ζώα που έχεις.

Έχεις φτιάξει φάρμες, φέρ’ τα εδώ.

Έχεις φτιάξει κλουβιά για τους παπαγάλους, φέρ’ τα εδώ.

Έχεις φτιάξει γεωπονικά, φέρ’ τα εδώ.

Όλα τα παίρνουμε εμείς.

Και είπε ο Ιώβ, ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο.

Όπως ήθελε ο Κύριος έτσι να γίνει.

Και δεν εταράχθη εις την καρδιά του.

Ο Ιώβ.

Άρα τι λέει ο Ντοστογιέφσκι; Είμαστε καλεσμένοι όλοι να το θυμόμαστε αυτό. Εκεί που είσαι μάτια μου ψηλά, μια μέρα μπορεί να χάσεις τα πάντα.

Ποια πάντα;

Όχι την ψυχή σου. Την ψυχή σου θα τη δώσεις μόνο σου.

Όλα τα άλλα μπορεί να στα πάρει ο διάβολος.

Αλλά την ψυχή σου… γι’ αυτό ο Κοσμάς ο Αιτωλός είπε, την ψυχή σας και δεν θα τη δώσετε. Όλα τα άλλα θα σας τα πάρουν. Την ψυχή και το Χριστό δεν θα τα δώσετε.

Μετά λοιπόν λέει ότι όταν ήρθαν αυτά, πέρασε λοιπόν και έτι λαλούντος λέει αυτώ, ήρθαν άλλοι άγγελοι και τι είπανε.

Κύριε, του λέει, τα παιδιά σου και οι θυγατέρες σου είχαν ένα τραπέζι, τα είχε καλέσει ο αδερφός τους ο μεγάλος και τρώγανε.

Και εκεί που τρώγανε έγινε σεισμός, έπεσε το κτίριο και σκοτωθήκανε όλα τα παιδιά.

Σου παίρνω τα παιδιά εγώ. Εγώ θα στα πάρω τα παιδιά. Στα παίρνω τα παιδιά.

Πόσα παιδιά είχες στις δομές τόσα;

Εγώ. Εγώ θα στα πάρω.

Τι κάναν τα παιδιά;

Προσευχόντουσαν προτού να φάνε.

Τέρμα.

Τι κάνανε τα παιδιά;

Είχαν κάποιες κάποια όρια;

Κανένα όριο, εδώ μαζευέτα για μένα, φέρε τα εδώ τα παιδιά.

Και μια νύχτη όπως έκανε στον Ιώβ, του πήρε τα παιδιά, κραπ του τα πήρε, όλα, όλα.

Και εκεί είπανε ότι επειδή είσαι παλιάνθρωπος και μάλλον έχεις κάνει αυτό και τέλος πάντων δεν έκαναν κακό οι δικαστές, σε μια τέτοια υπόθεση έτσι αντιμετωπίζετε το θέμα, τι είπανε, φεύγεις από τη δομή, φεύγεις.

Και του πήραμε τη δομή και έφυγε.

Όμως την πρεσβυτέρα και το παιδί δεν της είπαν να φύγει, τη λένε μείνε μέσα.

Τι της κάνανε;

Ένα βράδυ που γύρισε, πάει να βάλει το κλειδί στην πόρτα, είχανε μπει μέσα, είχανε βάλει την κλειδωνιά, είχανε βάλει αυτή την κλειδωνιά και είχανε μπει και μέσα στο σπίτι του παπά και είχανε ανοίξει με τα χέρια τους τις στολές του παπά και της είχανε ψάξει. Μια-μια τα άμφια του παπά.

Τα άμφια που απαγορεύεται, εμείς αν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας να πιάσουμε τα άμφια μας, δεν μπορούμε.

Είναι καταγεγραμμένα.

Τα έχουν καταγράψει εκείνοι που είχαν μυαλό.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το αφιερώνω στους χριστιανούς.

Πώς μπήκε σε ένα σπίτι από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας είχε μπει προηγουμένως, είχαν κάνει κάτι σύντομα.

Πώς μπήκες σε ένα σπίτι, αλλάζεις τις κλειδαριές και μπαίνεις και στο σπίτι μέσα.

Αρα τι έκανες.

Αυτό που είπε ο διάβολος το Θεό, δώσε μου τα όλα.

Τι είπε ο Θεός, πάρ’ τα καλέ σου, σιγά. Δεν θα του πειράξεις την ψυχή!

Και πάνε και του λένε του Ιώβ, ότι τα παιδιά σου πεθάνανε, εσώθην δε εγώ μόνος και ήλθον απαγγείλεσαι, ήρθα να σου το πω.

Και τότε πραγματικά όταν του πήραν του παπά την Κιβωτό δεν τον νοιάζει.

Αλήθεια κάτι που δεν λέτε κανένας σας τα κτίρια της Κιβωτού τι αντικειμενική αξία έχουνε.

Γιατί δεν το λέτε;

Αυτά τα κτίρια που έχετε πάρει τι αντικειμενική αξία έχουνε;

Πόσο κάνουνε 3 εκατομμύρια, 5, 80 εκατομμύρια;

Στα διάφορα μέρη έτσι.

Τα της Κιβωτού, τις ιδιοκτησίες, αυτά όλα.

Πώς; Άρα ο παπάς τι αγόρασε και προίκησε την Κιβωτό.

Η προίκα της Κιβωτού αυτή τη στιγμή ήσαν κτίρια, μήπως σκεφτόσαστε να τα δώσετε κάπου και να τα κάνετε κάτι άλλο.

Όχι τώρα βέβαια γιατί τώρα είναι και εκλογές.

Αλλά μετά πιο μετά πιο μετά τι σκεφτόσαστε;

Διότι δεν πιστεύω ότι θα θέλετε συνεχώς ένα φύρα.

Φύλα θα είναι τώρα αυτά που έκανε πέρα, τα βοηθούσανε την Κιβωτό για τον παπά.

Όλοι θέλανε τον Ιερέα.

Εγώ έχω ζήσει κανά δυο φορές που ήμουν εκεί, ήρθανε οι κάτοικοι από εκεί πάνω, που ήταν εκεί που είναι η Πωγωνιανή, ήμουν εκεί εγώ. Οι δήμαρχοι ήρθανε και τους είπε, λέει, επειδή εγώ είμαι κάπως ας μιλήσει ο πατήρ Ευάγγελος, ξέρεις τι είπανε αυτοί, όχι εμείς θέλουμε εσένα. Και έχουν δίκιο οι άνθρωποι, και καλά κάνουν.

Όλα αυτά δεν τα πήρε κανείς. Για τον παπά τα κάνανε.

Και αυτά, αυτά όμως δεν είναι του παπά. Είναι της Κιβωτού. Είναι αυτής όλης της.

Άρα γιατί δεν σας λένε πόσα είναι, πόσο κάνει αυτό, πόσο κάνει, σαν κτίριο και μόνο, πόσο κάνει ρε παιδιά;

Να δούμε πόσα φτιάχτηκε, μόνο με τις δωρεές των μεγάλων ή και με των μικρών.

Άρα γιατί δεν λέτε αυτό που έχετε πόσο κάνει;

Χώρια από αυτά που βρήκατε και χώρια και από αυτά που έχετε βρει και είναι ασφαλισμένα.

Λοιπόν θα τα αποδείξει αυτά η ακροαματική διαδικασία.

Διότι υπάρχει μια στιγμή στην Ελλάδα που η δημοκρατία είναι πολύ σημαντική.

Τι γίνεται;

Υπάρχει το δικαστήριο, είναι οι δικαστές, είναι οι κατηγορούμενοι και ξέρεις θα πας να τον δεις στα μάτια να τον κατηγορήσεις.

Δεν είναι με τις κουκούλες πια, θα τις βγάλεις τις κουκούλες, θα πας με τα μάτια να τον κατηγορήσεις τον οποιοδήποτε.

Εγώ να σας πω για κάτι άλλο, δεν επεμβαίνω στο ποια είναι η αλήθεια, δεν την ξέρω ούτε εγώ, δεν ξέρω που είναι η αλήθεια.

Εκείνο που ξέρω είναι το εξής.

Άφησε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Γιατί, και να σας πω δεν τα παίρνετε από τους εισαγγελίες, όχι. Ξέρετε από που τα παίρνατε.

Ενώ όχι λεφτά, καταλαβαίνετε, τα διάφορα τα παίρνετε από κάπου αλλού.

Γι’ αυτό και αναγκάστηκε, προς τιμήν του να πει, ότι κοιτάξτε θα δείτε η υπόθεση θα είναι στα χέρια των εισαγγελέων και δεν θα διαρρεύσει τίποτα.

Εννοείτε για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κύριο Ντογιάκο.

Βέβαια. Έτσι νομίζω. Έτσι δεν είναι;

Ναι, ναι, ναι.

Εσείς τα ξέρετε, εγώ δεν τα ξέρω, δημοσιογραφικές πληροφορίες είδα χτες, όπως τα ακούω από εδώ και από εκεί.

Ωραία.

Άρα λοιπόν προχωράμε, δεν τελειώσαμε.

Όταν τα παιδιά του είπαν ότι πέθαναν, τότε αυτούς λέει σηκώνεται όρθιος, πέφτει κάτω και προσκνησε τον Κύριο και είπε, Κύριε γυμνός βγήκα απ’ την κοιλιά της μάνας μου και γυμνός θα ξαναγυρίσω στον Άδη.

Δεν έχει, δεν θα πάρει κανείς σας τίποτα!

Τι πήρε ο Τράγκας; Τίποτα; Και του μία και του κακομοίρη μια κακιά φήμη δυστυχώς τ’ ανθρώπου.

Τίποτα δεν πήρε.

Τι πήρε; Τι πήρε;

Κανένας δεν παίρνει τίποτα.

Το καταλάβατε;

Και να σας πω κάτι άλλο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πέρασαν και καλά τη ζωή τους.

Για πες μου τι ζωή έχει ένα ανδρόγυνο που είναι μέρα νύχτα στις δομές μέσα που όταν πάει μια κρουαζιέρα, πώς τα λέτε εσείς, με 100 παιδιά, 120, 80, 90 παιδιά, τι ζωή έχει ένας άλλος.

Ξέρεις την ευθύνη να έχεις 80 παιδιά και μην σου πάθει κάποιος κάτι.

Εγώ είμαι μια ημέρα στην Κιβωτό γιατί πήγαινε ως γιατρός από το 97.

Ξέρετε ποιος με πήγε εκεί;

Με πήγε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στα γλυκά νερά που σκότωσε ο ευλογημένος τη γυναίκα του.

Αυτή και είμαι αυτός που πήγα και έκανα αγιασμό στο σπίτι αυτό μετά που σκοτώθηκε η κοπέλα.

Γιατί δεν μπορείς να δώσεις το σπίτι χωρίς να διαβάσεις το σπίτι που έγινε ένα έγκλημα σύμφωνα με την Εκκλησία.

Η κοπέλα που το έχει είναι πνευματικό-θυγατέρα μου στην Αυστραλία τώρα είναι.

Αυτή είχε έρθει από την Αυστραλία στην Ελλάδα και μου λέει, Ευάγγελε, ήμουν λαϊκός. Υπάρχει ένας παπάς που πάρει τα παιδιά και τους κάνει μαθήματα, κάνουν αγγλικά, έχει μία ανάγκη από μια υποστήριξη ιατρική, σε παρακαλώ έλα να τον βοηθήσεις.

Το 97, 98 έγινε αυτό.

Τι λέει λοιπόν εδώ ο Κύριος έδωκε, ο Κύριος αφείλατο.

Παπα-Αντώνη, ο Κύριος σου τα έδωσε, ο Κύριος σου τα πήρε.

Ο Κύριος σε δόξασε και παρα-δοξάστηκες και ήρθε η ώρα να κάνεις τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή σου, αλλά υπάρχει ότι το Μεγάλο Σάββατο θα φύγουν όλα.

Νεφίδιο, λέει ο Χρυσόστομος, ένα νεφίδιον μικρό είναι αυτό, θα περάσει, δεν είναι τίποτα.

Και να μην φοβάσαι τα αυτιά σου.

Όλοι αυτοί που σε υβρίζουν, και μαζί με σένα πήρε η μπαλα κι εμένα, λοιπόν τι κάνουν, αποτείνονται στα αυτιά σου.

Και εσείς χριστιανοί να μην τους ακούτε, μην τεντώνετε τα αυτιά σας, λένε ψέματα των ψεμάτων.

Όχι αυτή την υπόθεση, ου, για θυμηθείτε στη ζωή σας τι έχει γίνει.

Άρα παπά Αντώνη μου, ο Κύριος σου έδωκε, ο Κύριος θα τα πάρει.

Ο κύριος σε δόξασε, ο κύριος σε ταπείνωσε.

23 χρόνια σου χτυπάγανε παλαμάκια.

Ταν, ταν, ταν, ταν, ταν, ταν.

Γεια σου παπά μου, γεια σου λεβέντη μου, γεια σου όπου πήγαινες, περάστε, περάστε, καθίστε.

Ήρθες, ήσουν ο μόνος καλεσμένος νομίζω όταν έγινε κάτι ευρωπαϊκό από την εκκλησία μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, μα δεν το καταλαβαίνεις τι σε περιμένει.

Εσύ θα πέσεις παπά μου, διότι θα πάει ο διάβολος στον Θεό και θα του πει, μια χαρά τον είχε όση ώρα του λέγανε μπράβο, για δώσε μου τον τώρα να τον λικνήσω όπως τον Πέτρο εκείνο το βράδυ, που τον έκαμε τον Πέτρο ο διάβολος τρεις φορές αρνήθηκε το Χριστό.

Μπα! Μπα! Από πρώτος των Αποστόλων Άγιε Πάπα, έπεσε τελευταίος και έγινε κι εσύ λες είμαι διάδοχος του Πέτρου.

Ποιά είμαι ο Πέτρος καλέ ο Πέτρος πρώτος να το έλεγες του Ιωάννου να το καταλάβω. Αλλά είσαι διάδοχος του Πέτρου που τρεις φορές πρόδωσε το Χριστό.

Έχετε καταλάβει τι έκανε;

Ο πρώτος των Αποστόλων, δεν απευθύνομαι στους μη χριστιανούς.

Απευθύνομαι, εάν παίρνετε τις ομιλίες και μου την ξανακόψετε και μου την προσθέσετε και με την αφαιρέσετε, θα σας ζητήσω αστική ευθύνη, το αναλαμβάνεις.

Μ’ ακούσες εσύ Αλέξανδρε. Σε παρακαλώ πάρα πολύ.

Το αναλαμβάνω και ξαναζητώ συγγνώμη για τον Αλέξανδρο από το μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον Ιερώνυμο.

Ξέρω ότι αυτός μπορεί να του το θέλει αλλά εγώ προσκυνώ και φιλάω το χέρι του πρώτου πηδαλιούχου της Εκκλησίας.

Μας ζήτησα κι εγώ συγγνώμη.

Μας ζήτησες εντάξει σχωρεμένος να είσαι και να δώσεις.

Κι άλλα μπορώ να κάνω κι εγώ μια ερώτηση;

Να κάνεις.

Πάτερ δεν ήθελα να σε διακόψω γιατί τώρα μελίρρυτος ποταμός θεολογεί.

Όμως πώς σχολιάζεις εσύ και πώς βλέπεις ότι ο πρώτος των πρώτων στην Εκκλησία, έσπευσε να καταδικάσει πριν δικάσει.

Εγώ θα σου πω κάτι. Ούτε για αυτό θα σου απαντήσω. Διότι θα σας πω κάτι.

Είναι πολύ ωραίο το ερώτημά σου.

Υπάρχει ένας πατριάρχης Αλεξανδρείας, άγιος, πανάγιος πατριάρχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων.

Και είναι μια ημέρα εις το θρόνο του και πηγαίνουνε κάτι παρατρεχάμενοι και του λένε Αγιότατε Πάπα και Πατριάρχα, μες την Αλεξάνδρεια είναι ένας καλόγερος που κουβαλάει μια γυναίκα και είναι πατριάρχη.

Είναι δηλαδή του είπανε ότι είναι συνείσακτος.

Αυτό του είπανε.

Συνείσακτος σημαίνει αν το καταλάβετε, την έχει δηλαδή ο καλόγερος φιλενάδα και την έχει γκαστρώσει και κάνει και ένα παιδί μαζί της.

Κι ο μέγας Πατριάρχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων κάνει το λάθος χωρίς να τον κρίνει, χωρίς να τον καλέσει, χωρίς τίποτα και τι λέει.

να τον βάλετε στις πατριαρχικές φυλακές, να του ρίξετε ξύλο, να του πάρετε το παιδί και τη γυναίκα.

Και τρέχουνε οι παρατρεχάμενοι, λέγανε, να το διαβάσετε στο βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, να ξέρετε την εκκλησία.

Η εκκλησία μπορεί να κάνει λάθη, αλλά έχει και τον τρόπο να το θεραπεύσει.

Ακούστε τι έγινε λοιπόν.

Το βράδυ ο πατριάρχης αφού έφαγε καλά-καλά, Πήγε και κοιμήθηκε.

Στο βράδυ στον ύπνο παρουσιάζεται ο μοναχός που τον είχαν δείρει και τον είχαν ξεσκίσει τα ρούχα.

Και του λέει ο πατριάρχης, ποιος είσαι εσύ παιδί μου και ποιος έκανε έτσι στον ύπνο.

Και του λέει ο άνθρωπος, εσύ με έκανες έτσι.

Και ποιος έγινε ο σε παιδί μου, ποιος σου έκανε τόσες πληγές με τις βουρδουλιές, Εσύ με έκανες έτσι.

Πότε στό ‘κανα εγώ παιδί μου, λέει ο Πατριάρχης.

Και του λέει τον Πατριάρχη, είμαι ο μοναχός που με έχεις στη φυλακή και είπες για μένα κρίση χωρίς να κάνεις τα πρέποντα.

Ξυπνάει ο Πατριάρχης και λέει, φέρτε τον άνθρωπο εδώ μπροστά μου.

Πήγαινε στα υπόγεια, γιατί πάντα στα υπόγεια είναι τα πράγματα.

Λοιπόν, δεν φταίω εγώ.

Εσύ με προκάλεσες να σας πω, γιατί με τους βίους των Αγίων εγώ με αυτούς μεγάλωσα.

Δεν μπορούν να καταλάβουν κανείς με λένε, με είπανε θεατράνθρωπο οι δημοσιογράφοι.

Να με καλά.

Γιατί είμαι θεατράνθρωπος.

Όταν ήμουν έξι χρονών με πήγε ο μπαμπάς μου στον Καραγκιόζη και μόλις έγινα εφτά πήδα Καραγκιοζάκια και τα έπαιζα και καθόντουσαν τα παιδιά και βλέπανε εγώ έκανα τα πάντα, την Αγλαΐα, τον Παμπάκο, τον μπάρμπα-Γιώργη.

Δηλαδή, τι έκανα, έζησα μέσα στην παράδοση του γένους.

Και το γένος πάντοτε είχε όχι το θέατρο, με την έννοια που το έχετε εσείς, το θέατρο που είδα εγώ στον Μάνο Κατράκη.

Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος άνθρωπος του θεάτρου που είδα στη ζωή μου ήταν ο Μάνος Κατράκης.

Είδα πάνω από δέκα φορές ο πατερούλης Ντά, κάπως έτσι λεγόταν αυτό το έργο, το είδα δέκα φορές εγώ για να παρατηρήσω αυτόν τον άνθρωπο που βγήκε από την πέτρα της Κρήτης.

Άρα, δηλαδή δεν το ξέρα, γιατί άμα πάω εγώ στην θεμέλη της Επιδαύρου την ημέρα που είναι τόσοι τουρίστες και διαβάσω ένα χωρικό στα αρχαία ελληνικά, θα μου πείτε γιατί πήγα, αφού πάντως ο κόσμος.

Και είσαστε εσείς.

Από πότε σας βάλαμε στη ζωή μας, στην σεξουαλική μας ζωή, στην χριστιανική μας ζωή, στο σπίτι μου πώς είναι.

Χτυπάγατε κουδούνια και λένε θέλουμε να ανεβούμε να προσκυνήσουμε το ναόσιμο κτίριο.

Γιατί δεν έχει σταυρό το κτίριο οι χριστιανοί, γιατί δεν έχει σταυρό.

Από πάνω πέρα και από διάφορες γωνίες, γιατί έχει αυτά που θα λένε, αυτά που είναι τα ηλιακά θερμοσίφωνα.

Μα δεν είναι πάνω στην εκκλησία, αν τη λέτε στην εκκλησία, εγώ τη λέω ένα άσχημο κτίριο, όπως θέλω το φτιάχνω.

Αφού είναι τα τετραγωνικά του, σωστά;

Δηλαδή, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχετε δικαίωμα να έχετε εκκλησία στα σπίτια σας και στις βίλες σας, σε κάτι Χαλκίδες, σε κάτι τέτοια.

Και πλούσια.

Και ο παπάς δεν έχει δικαίωμα να σηκώνεται κάθε μέρα σε ένα ξύλινο τραπέζι και να λειτουργάει.

Μήπως θέλετε να σας δείξω εγώ στην Αφρική που λειτουργάω κάθε μέρα και δεν με ενόχλησε κανένας να είναι καλά ο Πολμπίγια, ο Πολμπίγια του Καμερούν ο πρόεδρος τιμή μας κάνει.

Λέει επειδή εμείς στα κατηχούμενα το μνημονεύουμε, το μήν στα κατηχούμενα όμως, δείξτε, όχι στο δισκάριο, λέει σας ευχαριστώ που μαθαίνω ότι μνημονεύετε στα κατηχούμενα υπέρ υγείας σε εμένα και της οικογένειας.

Γι’ αυτό εμείς θα πάμε στο Καμερούν.

Για σκεφτείτε μία κιβωτό στο Καμερούν, τι ωραία θα ήτανε.

Να φεύγουνε όλα τα χρήματα από τη χώρα, από την Αμερική, από την Αυστραλία και να πηγαίνουνε στο Καμερούν.

Ποιος θα χάσει, ποιος θα χάσει, η πατρίδα χάνει, εργαζόνται.

Ή να πάνε στη Μαδαγασκάρη ή το καλύτερο απ’ όλα να ζητηθεί το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να το αναλάβει ο άνθρωπος και να φτιάξει ένα από τα ωραιότερα κτίρια, συγγνώμη, από τα ωραιότερα κτίρια που μπορεί να γίνει και που το έχουν οι ευλογημένοι οι αδερφοί μας αυτοί εκεί οι Τούρκοι και δεν το αποδίδουνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να το επισκευάσει.

Για φανταστείτε δεν θα μπορέσετε, Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

Γιατί;

Γιατί ο Κύριος στο τέλος τον αποκατέστησε τον Ιώβ.

Ο Ιώβ είπε, ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο.

Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος.

Εν τούτοις πάσι τοις συμβεβηκόσιν αυτώ ουδέν ήμαρτεν Ιώβ εναντίον του Κυρίου

Δεν έκανε λάθος ο Ιώβ.

Το απεδέχθη ως να είναι από το χέρι του Θεού.

Και ουκ έδωκεν αφροσύνην τω Θεώ, και λέει ο Ιωσήφ στο γεύση ότι αφού ακούει τα βάσανα του στο τέλος υπάρχει το τέλος, υπάρχει ότι θεραπεύεται από τα θύστα του Ιώβ και οι πληγές και όλα τα πάντα τα πάντα τα πάντα και τι λέει εδώ πέρα ευλόγησεν ο Θεός τα έσχατα του Ιώβ παρά τα έμπλωσθεν.

Αυτό θα γίνει και εδώ Θα ευλογήσει ο Θεός τα έσχατα παρά τα έμπροστα.

Να το ξέρετε.

Κάντε ότι, ο Εφραίμ, είπα το παιδί μου, αλήθεια.

Τι έχει γίνει, τι κάνατε, παραμονή των Χριστουγέννων.

Αυτό και είναι μια χαρά και νόμιμα.

Με δικαστήρια για αυτά.

Άρα, κάποιος δεν είχε κάνει λάθος τότε που τον διέσερνε.

Κάποιος είχε κάνει.

αλλά επειδή στην Εκκλησία είμαστε συγχωρητικοί δεν ζητάνε οι άνθρωποι αυτά που πρέπει να ζητήσουν όπως τα ζητάγατε εσείς.

Αυτό είναι το θέμα του Ιούδου.

Δεν τελειώσαμε γιατί μου είχατε κάνει μια ερώτηση.

Ο Πατριάρχης λοιπόν καλεί τον μοναχό και έρχεται και όπως έρθει το μοναχός ήτανε γυμνός, του είχαλε μόνο ένα ρουχαλάκι και βλέπει τις πληγές και του λέει παιδί μου, παιδί μου γιατί με ενόχλησες το όνειρό μου και λέει αυτή η γυναίκα είναι δικιά σου.

Όχι λέει μακαριότατε, αυτή η γυναίκα δεν είναι δικιά μου.

Καθώς ερχόμουν στην Αλεξάνδρεια, την βρήκα και επειδή ήταν από ένα άλλο γένος, είπε εγώ πάτερ έχω κάνει ένα παιδί με έναν άντρα, αλλά οι γονείς μου δεν τον θέλανε και το γένος μου δεν τον θέλει και με διώξανε δεν έχω να ταΐσω το παιδί μου και είπε ο μοναχός έλα αδελφοί μου να ζήσουν ως αδελφοί και εγώ θα δουλεύω να σου ταΐσω το παιδί που στο διώξανε όλοι άλλοι.

Και όταν μπήκε στην Αλεξάνδρεια τον είδανε οι ρουφιάνοι του συστήματος όλοι οι ρουφιάνοι να πάνε να ανοίξουν το βιβλίο στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Ρούφος και Ρουφιανός να κάνουν εκείνη την ημέρα να έχουν την επίσημη τους, όποιος είναι Ρουφιάνος κουκουλοφόρος στη χώρα, αυτοί που έχουν, εγώ είμαι από την περιοχή, είμαι στην Ίκεια, ξέρω τι κάνανε στην Αγία, στην οσία ξένη Ρουφιάνη, που με το δάχτυλο κουκουλοφόροι δίπλα στους Γερμανούς, ποιους να σκοτώσουνε από τους πατριώτες τους αντιστασιακούς.

Και σας το ξαναλέω, εγώ 12 χρονών παιδί με τους παπάδες της ενορίας μου, ψήναμε ψωμιά και τα πηγαίναμε στο πολυτεχνείο.

Έχουμε και φωτογραφίες.

Δεν είναι έτσι απλά.

Έχουμε ζήσει την ιστορία και της Εκκλησίας και την ίδια ώρα που η Εκκλησία έλεγε ο Μαύρος Χριστόδουλος ότι εγώ δεν πήρα χαμπάρι τι γινότανε.

Εγώ 12 χρονών πώς το πήρα χαμπάρι Άγιοι Πατέρες.

Γιατί το πήρα εγώ χαμπάρι.

Ο πατέρας μου, οι παπάδες της ειδωλίας μας Πως το πήρανε φαντάρι και χαμπάρι και κάνανε ψωμιά.

Άρα καλύτερα να μην μιλάτε.

Τελικά Βιέννη.

Λοιπόν, άκουσε ο Πατριάρχης.

Μόλις το άκουσε αυτό ο Πατριάρχης λέει, άνθρωπέ μου σε αδίκησα, με παρασίδανε, αλλά δεν πειράζει που με παρασίδανε.

Τι δουλειά είχα να παρασκηθώ εγώ.

Είπε ο Πατριάρχης, διαβάστε το βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος.

Να πάρετε το Νοέμβριο γιορτάζει να πάτε να το διαβάσετε όλοι.

Όλοι.

Λοιπόν ο Πατριάρχης του λέει πήγαινε παιδί μου να πας στους γιατρούς να σου φτιάξουν τις πληγές που σου έκαναν.

Και όπως ο άνθρωπος πήγαινε να φύγει, σπάει το βρακί και του πέφτει και βλέπει ο Πατριάρχης ότι αυτόν τον είχαν συλλάβει κάποιοι και του είχαν κόψει τα μόρια.

Δεν είχε μόρια ο άνθρωπος.

Γιατί στα παλιά χρόνια γινόντουσαν αυτά.

Κόβανε τα μόρια τα ανδρικά στον άνθρωπο.

Δεν ήταν ευνούχος με τη θέση του, γιατί υπήρχαν και τέτοιοι.

Ήταν ευνούχος και του λέει, έλα εδώ.

Δηλαδή του λέει, ούτε μόρια δεν έχεις.

Και ήτανε αυτοί και σε κατηγορήσανε.

Παιδί μου.

Και έπεσε μπροστά και του είπε, συγχώραμε παιδί μου.

Λοιπόν, τι σημαίνει.

Όλοι μπορεί να κάνουμε λάθος.

Δηλαδή πατέρα Ευάγγελοι, εσείς οραματίζεστε ότι θα μπορούσε ο Μακαριότατος να ζωντανέψει μια τέτοια βιβλική σκηνή, μια τέτοια αγιοπατερική σκηνή που περιλάβαινε.

Θα σας πω, θα σας πω, θα σας πω, μην βάζεις πράγματα που δεν τα είπα.

Εγώ τι λέγω, ότι μερικές φορές μπορούμε να σφάλουμε όπου ο Αρχιεπίσκοπος μας υπέστη ένα διωγμό 10 χρόνια, απηνή διωγμό υπέστη.

Αλήθεια είναι αυτό το επιβεβαιώνω και εσείς ξέρετε πολύ καλά με αυτόν μιλάτε.

Απηνή διωγμό υπέστηκε.

Παραπάνω από δέκα χρόνια.

Εγώ είμαι από τα μέρη, είμαι Αρβανίτης και έχω μια ταυτότητα με τον Αρχιεπίσκοπο.

Πολύ λίγες φορές έχουμε συναντηθεί.

Εγώ τον Αρχιεπίσκοπο τον αγαπώ.

Και αν έχει κάνει λάθος, συγχωρέστε με, δεν ξέρω, μην με ανακατεύετε.

Εγώ είμαι από άλλο κλίμα πατριαρχικό, δεν έχω καμία δουλειά να πω κάτι παραπάνω.

Εγώ ξέρω ότι αν αποδειχθούν όλα αυτά, ότι αποδειχθούν όπως οφείλουν να αποδειχθούν, να μελετηθούν και πάνω πάρα πολλή ντροπή πια.

Δόξα στον Θεό, η επιστήμη βρίσκει τα πατήματα των τηλεφώνων παντού.

Δεν ήμασταν το 16 ήμασταν στο 22.

Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Επίσης να ξέρουν όλοι οι Έλληνες υπάρχει ένα ψυχιατρικό, ψυχολογικό τεστ το οποίο το εφαρμόζουν όλες οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους επειδή τελευταία πάει ο καθένας και καταγγέλει ότι του έγινε ασέλγεια, ασέλγεια, ασέλγεια, εφαρμόζεται αυτό το τεστ και ό,τι θα πει αυτό το τεστ είναι υποχρεωμένο το κράτος να το αποδεχθεί ως το μόνο σωστό.

Κοστίζει λίγο, αλλά λίγοι το κάνουν στην Ελλάδα, αλλά είναι διαπιστευμένο και το μόνο σωστό.

Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Γιατί, διότι αυτή η πολεμική ανάγκασε και τους άλλους ανθρώπους, απανταχού στον κόσμο, να βρουν έναν τρόπο που να υπάρχει υπόσχεση.

Εγώ είμαι γιατρός έτσι.

Πώς, επειδή το είπα εγώ είμαι γιατρός.

Γιατί πήγα στην ιατρική, πέρασα στην ιατρική Αθηνών, γιατί μου βγάζατε και το προφίλ.

Εγώ πέρασα στην Ιατρική των Αθηνών, τελείωσα την Ιατρική των Αθηνών με ένα υψηλότατο βαθμό, μετά πήγα φαντάρος, μετά έκανα αγροτικό, όπου πέρασα, όπου πέρασα, μόνο λεφτά μοίραζα, ό,τι μου δίνανε το μισθό μου και ο κόσμος, το μισθό μου το μοίραζα όλοι, από τότε που ήμουν αξιωματικός και ελληνικός κράτος.

Λοιπόν, και έκανα την ειδικότητά μου στον Ικέας.

Έβαλα τα χέρια μου στο αίμα του πατέρα του Μαντούβαλου, ενός δημοσιογράφου που με ενόχλησε στη δουλειά μου και μετά έφυγε και ήρθε απ’ έξω από το σπίτι μου και με… Αυτόν τον πατέρα όταν τον σκοτώσανε στην Ύκεια, εγώ το φέρα τον πατέρα του και μπήκε από τα παθολογικά πρώτα και όταν τον είδα απ’ το παράθυρο βγήκα και του έλα τα χέρια εδώ και εδώ γιατί οι καρωτίδες κάλαμε φσφσφ και πετάγανε το αίμα και με έλουσε το αίμα του πατέρα του από πάνω μέχρι κάτω.

Και έψαμε το κρεβάτι και το πήγαμε στο χειρουργικό και ήταν ο Πολάκης τότε, ήταν οχτώ το πρωί και πέθανε στα χέρια του Πολάκη γιατί εκείνη την ώρα ο άνθρωπος ξεμάτωσε, δεν μπορούσε να γίνει κάτι.

Άρα εγώ λούστηκα στα αίματα του δημοσιογράφου, του πατέρα του δημοσιογράφου, που ήταν 13 χρονών τότε και που ήρθε έξω από το σπίτι μου να δείχνει την Εκκλησία.

Τα χέρια μου ήτανε στα αίματα του πατέρα σου και στο πα πρόσεξε μην καταφρονήσεις το αίμα του πατέρα σου.

Στόπα αλλά τελικά μάλλον ούτε το αίμα δεν σας χρηστεί.

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο.

Λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι η Εκκλησία έχει τρόπους που θεραπεύει τα προβλήματα και τα θέματα και δεν χρειάζεται αυτά ούτε να γίνουνε γνωστά στους ανθρώπους ούτε τίποτα.

Τώρα έρχεται ο πατήρ Αντώνιος την υποχρέωσε να απαντήσει σε οτιδήποτε τεθεί και να του να πει.

Ας πούμε του λέει αυτό θα πει ο άνθρωπος υπάρχουν μια πολύ καλή ομάδα δικηγόρων, υπάρχουν ειδικοί που συνοδεύουν, υπάρχουν φυσιογνωμιστές όπως έχετε όλες.

Εσείς τι τα μάθατε.

Θα τα εφαρμόσει ο άνθρωπος και θα αποδειχθεί η αλήθεια.

Λοιπόν, από τότε ξανά λέω εγώ ο ίδιος θεωρώ ότι έχουμε στην εκκλησία παραδείγματα όπου μπορούμε να κάνουμε λάθη και να ζητάμε συγγνώμη.

Αλλά μπορεί να μην είναι και λάθος.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι εμένα ο μπαμπάς μου όταν του έκανα κάτι μέσα στον δρόμο θα καταλάβει ο Μακαριόδοτος ας πούμε πηγαίναμε στο κουρούπ στη Θήβα και κάτω ήταν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής νομίζω δεν θυμάμαι πότε ήταν.

Λοιπόν ήτσον εδώ έχω πηγεί δεν θυμάμαι.

Λοιπόν και πηγαίναμε, της Αγίας Παρασκευής νομίζω τώρα.

Λοιπόν και πηγαίναμε στο κουρούπ της Θήβας και άμα έλεγα στον παπά μου πάρε μου αυτό πάρε μου εκείνο πάρε μου μου λέγει δεν μπορώ να σου τραβήξω αυτή μπροστά στον κόσμο θα πάμε σπίτι και θα σας τα πω.

Αυτά.

Νομίζω ότι για αυτό σας φτάνει μέχρι η ώρα.

Όταν στο γέννητο λοιπόν μας δίνει αυτό το τρόπο να μελετήσουμε το θέμα.

Νομίζω η ώρα είναι αρκετή.

Θα ήθελα να σας πω ακόμα κάτι άλλο.

Θα το συνεχίσουμε μια άλλη φορά.

Είστε ευχαριστημένος Αλέξανδρέ μου.

Θέλετε κάτι να με ρωτήσετε.

Πάτερ μου είσαστε ποταμός όπως είπα μελίρρυτος ποταμός με φώτιση και έχω την αίσθηση και με προφητικό λόγο σήμερα βγήκατε μακάρι ο λόγος σας να απαλύνει και ψυχές και το νου και να φέρει και σωφροσύνη και σύνεση και νουνέχεια.

Ναι, εγώ ξαναλέω ο πατήρ Αυγουστίνος ο Καντιώτης μας έλεγε σπασμένο καλάμι δε θα το πατήσετε άρα εγώ ο φίλος ιερεύς όπως διακόνησα πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν μπορώ να πω και που ακόμα ήταν και άνθρωποι που έπρεπε να καταδικαστούν και καταδικαστήκαν κιόλας.

Εγώ είμαι παπάς.

Το πρόβλημα του παπά είναι ότι πρέπει να διακονεί τους πάνθους.

Δεν ζητάω από κανέναν να αθωώνει τον Αντώνιο.

Αλήθεια σας το λέω.

Ούτε εμένα.

Κανέναν.

Απλώς να χορηγεί στον άνθρωπο αυτό που δικαιούνται βάσει της Ευρωπαϊκής τάξεως και νομοθεσίες.

Το δικαίωμα ότι σε κάθε κατηγορία μπορεί κάποιος να απαντήσει και του δίνουμε και το δικαίωμα της αδόχλητος.

Δεν νομίζω ότι τηρήθηκε αυτό.

Σε αυτό θα είμαι κάθετος και ξέρω και να ξέρουμε και κάτι άλλο.

Έχω από πολλούς επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και παγκολιμίος, παγκολιμίος.

Με έχουν πάρει τηλέφωνο και μου έχουν πει ότι πάτερ Ευάγγελε εσείς να διακονήσετε τον άλλον.

Και θα σας πω έχει κάτι άλλο.

Όταν πήγε ο Παπά Εφραίμ φυλακή την παραμονή των Χριστουγέννων, έχω ένα κύριο μας στην Κοργοϊπίκο που είπα ότι ακριβώς και τελείωσε ο τέταρτος και έτσι έλεγε ότι ο άνθρωπος θα το δει.

Και όχι μόνο αυτό Αλλά είμαι από τους πρώτους που πήγα στον παπα Εφραίμ στη φυλακή και μπήκα μέσα και κάθισα και ενώ εγώ έκλαιγα ο παπα Εφραίμ με ευλογούσε και είχε μου λέει εμείς ήταν χωριές Ευαγγελέτο.

Πάτερ Ευαγγέλιο μαζί με τον Καμερούν Γρηγόριο.

Και να σου πω και κάτι άλλο δεν κάνω τίποτα χωρίς την ευλογία του επισκόπου.

Μα τίποτα.

Κάθε νύχτα παίρνω τον επίσκοπο μου και του λέω Σεβασμιότατε επειδή με την άδειά σας είμαι εδώ για τα θέματα της υγείας μου κτλ.

Σεβασμιότατε εγώ είπα αυτό, εκείνα έκανα, έτσι έκανα αυτό, έτσι και έτσι και μου λέει την ευλογία μου.

Σεβασμιότατε μήπως να κάνω πίσω, να κάνω όχι, όχι μην φοβάσαι.

Να έχεις την ευλογία του Θεού και να προχωρήσεις να κάνεις αυτό που νομίζεις διακονώντας οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιονδήποτε άνθρωπο.

Δηλαδή τι να κάνουμε αν ένα σκυλί το βρω στο δρόμο επειδή προχθές που γύρισα από το σπίτι μου, γύρισα βρίσκομαι μπροστά σε ένα κακό δυστύχημα.

Ένα αυτοκίνητο είχε αυτή τη μητσοδροχή χτυπάει μια γυναίκα και τη σκοτώνει, τη σκότωσε.

Τη σκότωσε.

Εγώ έρχομαι πιο πίσω.

Βλέπω τη γυναίκα να πετάγεται και να σκοτώνει.

Τη σκοτώσω.

Εγώ είμαι γιατρός, τι θα πω θα πάω σπίτι μου και δεν με νοιάζει.

Τι λέτε ρε, εγώ ορκίστηκα χωρίς να ορκιστώ στον όρκο του Ιπποκράτη.

Γιατί λέει ορκίζομαι από όλων των ιτρών και βλακείες.

Δεν ορκίστηκα σε αυτά.

Όχι, εγώ έναν όρκο ξέρω αυτόν και στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος και κάθομαι και όσο κανόνα λέει η Εκκλησία να μην κοινωνήσω επειδή ορκίστηκα.

Αυτά για τους Χριστιανούς τα έχω, δεν τα έχω για τους άλλους.

Τι λέει ο όρκος μου σαν γιατρός.

Οσίως και αγνός, κατά δύναμη την εμή θα προσφέρω.

Δεν θα έχω προσωποληψία.

Όπου μπω ή έξω με καλέσουνε θα βοηθήσω χωρίς να με διαφέρει.

Αν είναι δούλος, αν είναι ελεύθερος, αν είναι χασικλής, ό,τι γίνει θα χατευώ και θα κάνω ό,τι μπορώ.

Και κατέβηκα και πήρα μια κουβέρτα γιατί είδα ότι είχε αποψήξει η γυναίκα και τη σκέπαζα.

Την ίδια ώρα όλοι οι κάτοικοι που είχαν βγει έξω είχαν ένα κινητό και παίρνανε.

Και λέω Θεέ μου, Θεέ μου η μαύρη μου η τύχη το έχει ξανά πάλι να με ανεβάσουν σε κανά κανάλι να με βλέπουν ότι ο Παπαβαγγέλης είναι πάνω από έναν πεθαμένο άνθρωπο και θα πουλώ του στο τέλος, καταλαβαίνετε δεν έχετε μέσα.

Εγώ λοιπόν είμαι υποχρεωμένος χωρίς προσωποληψία να κάνω αυτό που πρέπει.

Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι με τα ηλεκτρονικά πατήματα να διαπιστωθεί το Παν.

Και κάτι άλλο.

Οι Κιβωτός έχει κάμερες και μέσα και απ’ έξω.

Για δεν τις ανέβετε να μας πείτε τι γίνεται γενικός.

Χριστός ανέβησε και ο καλά Χριστούγεννα.

Όχι, όχι.

Χριστούγεννα και τι έγινε.

ενώ έπρεπε να σας πω καλά Επιφάνεια, καλά Θεοφάνεια.

Ή τα Χριστούγεννα είναι τα Επιφάνεια και τα άλλα Θεοφάνεια.

Καλά Επιφάνεια Έλληνες, καλά Θεοφάνεια Έλληνες.

Να δεχτείτε όλα τα παιδιά που θα λένε τα κάλαντα, όχι τρίγωνα κάλαντα, όχι τέτοια.

Εάν δεν σας λένε καληνεσπέρα ναύρα, καλην ημέρα, σήμερα, Πώς θα είναι αυτό τα τραγούδια που λέει, τα κάλαντα που λένε για το Χριστό, Χριστός γενέθεν αυτά ή ερουρέμ, τέτοια τέτοια κάλαντα λένε.

Τα ξέρετε πάντα ότι καλημέραν, καλημέραν άρχοντες αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω στο αρχοντικό σας, να τους λένε, παιδί μου πήγαινε στο καλό να πας κάπου αλλού να τα πεις, δεν μπορώ να σου δώσω ούτε δώρο παιδί μου, όχι δεν σου δίνω δώρο, διότι εδώ ήρθες να εμπαίξεις την πίστη μου.

Εδώ θα μου πεις Χριστός γεννάται σαν πέρα.

Έλα, οι χριστιανοί.

Ο άλλος χρόνος θα μου πω στέλιο.

Γιατί αυτή την παράδοση, αυτή τη δύναμη που έχετε από τους πατέρες σας, και από τις μανάδες σας, τις αγίες, και αυτή τη δύναμη που είχε η κυρία Μητσοτάκη, η γιαγιά, πώς λένε αυτήν τη γιαγιά, που έκανε τα ωραία φαγητά, τα ωραία γλυκά,

Αυτή, αυτή τους νήστευε Τετάρτη και Παρασκευή.
Ε, ακολουθήστε όλος ο κόσμος αυτό που έκανε αυτή η γυναίκα.
Ευλογημένη.
Ο Θεός να την αναπαύσει.

Γιατί; Γιατί τήρησε την παράδοση που πήρε από την Αγία και ο Ορθόδοξο και αμώμητον Εκκλησία μας.

Λοιπόν, καλά Χριστούγεννα, καλά επιφάνεια και θεοφάνεια και Χριστός Ανέστη.

Χωρίς το Χριστός Ανέστη δεν έχει κανένα νόημα τα κατάφερα στο γένος.

Ευχαριστώ αδελφέ μου και αν έχω πει κάτι να με συγχωρέσετε αν έτσι, αλλά ξαναλέω εγώ σέβομαι, τιμώ, υπολείπομαι, προσκυνώ και τα σχήματα και τους δεσπότες όλους στη ιερά σύνοδο,

Εγώ είμαι ο τελευταίος των πατέρων και θα σας πω γιατί άλλο.

Εγώ δεν με ενδιαφέρει γιατί, που αν πεις ότι με διώξουν και από την Ελλάδα όπως κάνατε στον Κωνσταντίνο των εξ Οικονόμων, που τον πήρατε οι Βαυαροί τον πήρανε στη Θεσσαλία και του είπανε επειδή υπερασπίζεσαι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και λες αυτά για τους βασιλείς και τα λοιπά θα σε διώξουμε και θα σε εξορίσουν από τη χώρα

Δεν θα σε πάμε στην Ιταλία όχι. θα σε πάμε στη Θεσσαλία, θα σου δώσουμε μια κλωτσιά και θα σε εξορίσουμε στους Τούρκους. να σε παραλάβουν οι Τούρκοι.

Και τα ίδια έκαναν και στον Όσιο Χριστόφορο Παπουλάκο, τον Παναγιωτόπουλο.

Ωραία άκου τώρα λοιπόν ότι εμείς έχουμε λύσεις.

Εγώ είμαι της Μητρόπολης Καμερούν θα πάω στη Μητροπολίη μου και τι θα μου απαγορεύσετε από αυτά να μιλάω παγκοσμίως;

Σιγά καλέ, ο κόσμος είναι ένα.

Εκτός και να ετοιμαστείτε γι’ αυτό Χριστιανοί θα κλειστεί αυτή η ελευθερία και τότε θα καταλάβετε τι κάνει ο διάβολος που πάει στον Χριστό μπροστά και του λέει, δώσ’ μου την εξουσία σε όλο τον κόσμο.

Αλλά στο τέλος Χριστός ανέστη.

Αληθώς ανέστη!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.