Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος γιορτάζει στις 23 Οκτωβρίου.

Γράφει: E Α

Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος Βίος

O Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και ο Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος ο Αδελφόθεος ήταν παιδιά του Ιωσήφ από προηγούμενο γάμο.

Οι Απόστολοι ονόμαζαν τον Απόστολο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο Μικρό και τον ξεχώριζαν από τον Απόστολο Ιάκωβο τον Ζεββεδαίο που τον ονόμαζαν Μέγα.

Ο Απόστολος Ιάκωβος εκλέχτηκε από τους Αποστόλους πρώτος Επίσκοπος Ιεροσολύμων. Για τα θεάρεστα έργα του ονομάστηκε Οβλίας, που σημαίνει Δίκαιος.

Την ημέρα του Πάσχα, ο λαός παρακίνησε τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο να κάνει ομιλία. Ανέβηκε στο πτερύγιο του Ναού (στο μέρος της στέγης που εξέχει) και κήρυξε ότι ο Σωτήρας Χριστός είναι Υιός Θεού και κάθεται δεξιά του Θεού Πατρός. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι που ήταν παρόντες έγιναν έξαλλοι μαζί του. Τον γκρέμισαν κάτω, τον λιθοβόλησαν και κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι με ρόπαλο. Έτσι μαρτύρησε ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.

Ο Απόστολος Ιάκωβος έγραψε την Καθολική Επιστολή, προς όλους τους Ιουδαίους της Διασποράς.

Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος χειροτονήθηκε πρώτος Επίσκοπος Ιεροσολύμων, από τον ίδιο Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ήταν ο πρώτος που συνέγραψε Θεία Λειτουργία, όπως την διδάχθηκε από τον Δεσπότη Χριστό. Αργότερα συνέγραψε Θεία Λειτουργία ο Μέγας Βασίλειος και τέλος ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραψε μια ακόμη μικρότερη σε διάρκεια Θεία Λειτουργία, για την αδυναμία των ακροατών.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου αποτελεί το τυπικό που ακολοθούσε η αρχαία Εκκλησία κατά τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων και τα κείμενα των Πατέρων. Η πιο μεγάλη διαφορά είναι ότι η Θεία Λειτουργία του Ιακώβου τελείται έξω από το Ιερό, στο κέντρο του Ναού μπροστά από το Άγιο Βήμα και όταν οι πιστοί κοινωνούν, παίρνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Έτσι τελούνταν η Θεία Λειτουργία και γινόταν η Θεία Ευχαριστία μέχρι τον 5ο αιώνα μΧ.

Τον 9ο και τον 10ο αιώνα καθιερώθηκε πρώτα η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στη συνέχεια ορίστηκε να τελείται τις Κυριακές η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που είναι η πιο σύντομη από τις τρεις. Τον περασμένο αιώνα καθιερώθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και στην εορτή του Αγίου Ιακώβου στις 23 Οκτωβρίου.

Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος Γιορτή

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος γιορτάζει στις 23 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

Ως του Κυρίου Μαθητής, ανεδέξω δίκαιε το Ευαγγέλιον ως Μάρτυς έχεις το απαράτρεπτον την παρρησίαν ως Αδελφόθεος το πρεσβεύειν ως Ιεράρχης. Ικέτευε Χριστόν τον Θεόν, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου - 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου – 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
23 Οκτωβρίου....">

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες