Ματιά

Προφήτης Ηλίας

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμούμε στις 20 Ιουλίου.

Προφήτης Ηλίας

Βίος του Προφήτου Ηλίου

Ο Προφήτης Ηλίας ζούσε περί το 900 με 816π.Χ., ήταν υιός του Σωβάκ και καταγόταν από την φυλή Ααρών και την πόλη Θίσβη (ή Θέσβη), πόλη ιερέων. Κατοικούσε στη Γαλαάδ.

Όταν γεννήθηκε ο Προφήτης Ηλίας ο πατέρας του ο Σωβάκ είδε το παρακάτω όραμα: Άνδρες με λευκά ενδύματα τον ονόμαζαν Ηλία (εκ του εβραϊκού Ηλί που σημαίνει Θεός) και του έβαζαν σπάργανα από φωτιά και του έδιναν να φάει φωτιά.

Προφήτης Ηλίας

Ο Σωβάκ πήγε στα Ιεροσόλυμα και φανέρωσε στους ιερείς το όραμα, οι οποίοι του είπαν «Μη φοβηθείς, ω άνθρωπε, ότι η κατοίκησις του παιδίου, θέλει είναι φως και ο λόγος του μέλλει να είναι απόφασις, και η ζωή του, μέλλει να είναι κατά Κύριον, και ο ζήλος του θέλει φανεί ευάρεστος εις τον Θεόν, και έχει να κρίνει τον Ισραήλ με μάχαιραν και φωτίαν».

Όταν έγινε βασιλιάς ο Αχάβ ( 873-854 πΧ ) απομάκρυνε το Ισραήλ από την αληθινή πίστη. Η γυναίκα του Ιεζάβελ, διέταξε την θανάτωση των προφητών του Θεού κι έπεισε τον Αχάβ να επιβάλει τη λατρεία του Βάαλ.

Με τα λόγια του σταμάτησε την βροχή για τρεισήμισι χρόνια

Ο Προφήτης Ηλίας επισκέφτηκε τον βασιλιά Αχάβ, τον έλεγξε και διέταξε τους ουρανούς να μην βρέξουν ξανά, εκτός αν το ζητήσει ο ίδιος. “Ζει Κύριος ο Θεός των Δυνάμεων, ο Θεός του Ισραήλ, ω παρέστην ενώπιον αυτού, ει έσται τα έτη ταύτα δρόσος και υετός, ότι ει μη διά στόματος λόγου μου”.

Ο Θεός είπε στον Ηλία να φύγει και να κρυφτεί. “Θα πας ανατολικά του Ιορδάνη στο χείμαρρο Χορράθ, θα πίνεις νερό από το ποτάμι και θα σε ταΐζουν τα κοράκια”. Έτσι κι έκανε ο προφήτης Ηλίας, επειδή, όπως εξηγεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Αχάβ κι η Ιεζάβελ θα κυνηγούσαν τον Ηλία για να τον σκοτώσουν. “Δεν αρκεί να φύγεις. Για να σωθείς πρέπει να κρυφτείς πολύ προσεκτικά. Ο λαός αυτός είναι ο Ιουδαϊκός, ένας λαός που διψάει για το αίμα των προφητών”.

Προφήτης Ηλίας, χαρακτική στην Αγία Νάπα

Τα κοράκια του έφερναν ψωμί το πρωί και κρέας το απόγευμα. Κι όταν στέγνωσε ο χείμαρρος από την ξηρασία και ο Ηλίας δεν θα είχε να πιει νερό, του είπε ο Θεός να πάει στη Σιδωνία.

Εκεί, στα Σαρεπτά, τον φρόντισε μια χήρα. “Ο των ουρανών κρατήσας της πείνης ουκ εκράτησεν. Ο τας ωδίνας της γης ἐπισχών, τηυ γαστρός την ἀνάγκην ἐπισχεῖν ουκ ἴσχυσεν, ἀλλά χήρας ἐδεῖτο γυναικός, ίνα μάθῃς και την θείαν χάριν και την ανθρωπίνην ασθένειαν”. Κι όταν ο γιος της χήρας πέθανε, ο προφήτης Ηλίας προσευχήθηκε στον Θεό και τον ανέστησε.

Φωτιά από τον ουρανό στο Καρμήλιο όρος

Τρεισήμισι χρόνια ανομβρίας πέρασαν. Η ξηρασία είχε καταστρέψει όλα τα φυτά και ο λιμός ήταν πολύ μεγάλος. Τότε ο Θεός είπε στον Ηλία να πάει στον Αχάβ. Είπε στον βασιλιά να συγκεντρωθούν όλοι οι Ιουδαίοι στο Καρμήλιο όρος. Εκεί θα στήσουν δύο βωμούς, έναν για τον αληθινό Θεό και έναν τον Βαάλ. Από τη μία μεριά ο Ηλίας και από την άλλη οι ιερείς των ειδώλων θα προσευχηθούν για να πέσει φωτιά από τον ουρανό και να γίνει θυσία ολοκαύτωμα ένας μόσχος.

“Μέχρι πότε εσείς θα είστε χωλοί;”, ρώτησε ο Ηλίας του Ιουδαίους. “Εάν υπάρχει Κύριος ο Θεός ημών, λατρέψετε Τον, εάν όμως ο Βάαλ είναι ο πραγματικός θεός λατρέψτε εκείνον”. Κανείς δεν του απάντησε. 400 ιερείς του Βαάλ και 450 ιερείς της Αστάρτης (Ασεράχ ή Ασερά) έστησαν τον βωμό του Βαάλ. Για πολλές ώρες έκαναν προσευχές στον θεό τους, χορεύοντας σαν μανιακοί, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Προφήτης Ηλίας τους κορόιδευε. “Φωνάξτε πιο δυνατά, μήπως ο θεός σας κοιμάται και πρέπει να τον ξυπνήσετε”. Όταν ήρθε το δειλινό ο Ηλίας τους είπε να απομακρυνθούν για να κάνει την θυσία του. Πήρε 12 πέτρες, όσες οι φυλές του Ισραήλ, έσκαψε κι έστησε το θυσιαστήριο με ξύλα. Έκοψε κομμάτια τον μόσχο και τον έθεσε πάνω στο θυσιαστήριο. Ζήτησε τότε να φέρουν 4 υδρίες γεμάτες νερό και να τις ρίξουν πάνω στο ολοκαύτωμα και στα ξύλα. Κατόπιν ζήτησε να το επαναλάβουν δεύτερη και τρίτη φορά.

The Triumph of Elijah Over the Prophets of Baal by Domenico Fetti (1622)

“Κύριε ο Θεός Αβραάμ και Ισαάκ και Ισραήλ, επάκουσόν μου, Κύριε, επάκουσόν μου σήμερον εν πυρί, και γνώτωσαν πας ο λαός ούτος ότι συ ει Κύριος ο Θεός Ισραήλ και εγώ δούλός σου και διά σε πεποίηκα τα έργα ταύτα”. Κι έπεσε φωτιά από τον ουρανό και έκαψε εντελώς το μοσχάρι και τα ξύλα και το νερό που είχε μαζευτεί εκεί, και τις πέτρες και το χώμα. Όλος ο λαός προσκύνησε και είπε “Αληθώς Κύριος ο Θεός, αυτός ο Θεός”. Και τότε ο προφήτης Ηλίας είπε να συλλάβουν τους ιερείς των ειδώλων και να μην αφήσουν να ξεφύγει ούτε ένας. Τους οδήγησε στον χείμαρρο Κισσών και εκεί τους σκότωσε. Μετά ο Ηλίας προσευχήθηκε με θέρμη στον Θεό να βρέξει ξανά. Κι έτσι τελείωσαν τα χρόνια της ανομβρίας και της πείνας.

Προφήτες Ηλίας και Ελισσαίος

Ο Προφήτης Ηλίας προφήτευσε για 25 χρόνια. Κατέβασε φωτιά απ’ τον ουρανό τρεις φορές. Ο Προφήτης Ηλίας αξιώθηκε να δει τον Θεό στο όρος Χωρήβ, όσο μπορεί ένας άνθρωπος να δει τον Θεό. Χώρισε στα δύο τον ποταμό Ιορδάνη και αναλήφθηκε στον ουρανό μέσα σε μια πύρινη άμαξα. Ο Προφήτης Ηλίας εμφανίστηκε στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος δίπλα Του μαζί με τον Προφήτη Μωυσή. Ο λαός μας αγαπάει πολύ τον Προφήτη Ηλία και έχει αφιερώσει πάρα πολλές εκκλησίες που βρίσκονται ψηλά σε βουνά, στον Άγιο.

Εορτή του Προφήτου Ηλίου

Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμούμε στις 20 Ιουλίου.

Απολυτίκιο του Προφήτου Ηλίου

Ο ένσαρκος άγγελος, των προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας Ελισσαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

A.A.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βίοι Αγίων