Ματιά

«Ο βίος του Ιησού», του Σταύρου Ν. Χριστοδουλάκη

Νέα Βίντεο Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα -τον Απρίλιο του 2009- κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο – λεύκωμα για τον βίο του Ιησού Χριστού, από τις εκδόσεις Μπατσιούλα, που φέρει την υπογραφή του εκπαιδευτικού και […]

«Ο βίος του Ιησού», του Σταύρου Ν. Χριστοδουλάκη

«Ο βίος του Ιησού», του Σταύρου Ν. ΧριστοδουλάκηΛίγες ημέρες πριν το Πάσχα -τον Απρίλιο του 2009- κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο – λεύκωμα για τον βίο του Ιησού Χριστού, από τις εκδόσεις Μπατσιούλα, που φέρει την υπογραφή του εκπαιδευτικού και θεολόγου Σταύρου Χριστοδουλάκη. Ενός αξιόλογου και νέου επιστήμονα που έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά.
Τον τίτλο «Ο βίος του Ιησού» συμπληρώνει ο επεξηγηματικός υπότιτλος: «Η ζωή του Ιησού μέσα από αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους». Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί μια τοιχογραφία από την είσοδο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, ενώ το οπισθόφυλλο μια τοιχογραφία που βρίσκεται σε μικρό τρούλο στον εξωνάρθηκα της Ιεράς Μονής Φιλοθέου.
Ο συγγραφέας, Σταύρος Χριστοδουλάκης, έχει αφιερώσει το πέμπτο αυτό βιβλίο του, όπως ο ίδιος αναφέρει, στον ακάματο αρχοντάρη της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος πατέρα Θεωνά. Το πόνημα του αυτό, το οποίο είναι εξολοκλήρου τυπωμένο σε χαρτί illustration, προλογίζει ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, κ.κ. Ευγένιος.
Όπως ήδη αναφέραμε το «Ο βίος του Ιησού» είναι ένας συνδυασμός βιβλίου και λευκώματος. Είναι χωρισμένο σε 32 θεματικές ενότητες, που κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει αποσπάσματα από το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο των Ιερών Ευαγγελίων, την μετάφραση τους στα νέα ελληνικά από τον συγγραφέα, καθώς και σχετικές με το κείμενο φωτογραφίες τοιχογραφιών από Ιερές Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι φωτογραφίες (πάνω από 60 στο πλήθος) είναι αδημοσίευτες, ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Σταύρου Χριστοδουλάκη, και προέρχονται από τις ακόλουθες Ιερές Μονές και Σκήτες:

– Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος
– Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
– Ιερά Μονή Γρηγορίου
– Ιερά Μονή Δοχειαρίου
– Ιερά Μονή Εσφιγμένου
– Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

– Ιερά Μονή Ξενοφώντος
– Ιερά Μονή Ξηροποτάμου
– Ιερά Μονή Παντοκράτορος
– Ιερά Μονή Σταυρονικήτα
– Ιερά Μονή Φιλοθέου
– Σκήτη του Αγίου Ανδρέου (Σεράι)

– Σκήτη της Αγίας Άννης
– Σκήτη των Καυσοκαλυβίων
– Πρωτάτο στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους

Ας δούμε όμως τους τίτλους των θεματικών ενοτήτων του βιβλίου, και μέσω αυτών να πάρουμε μια γεύση από το υλικό που θα βρει στο «Ο βίος του Ιησού», του Σταύρου Χριστοδουλάκη, ο αναγνώστης:
1. Περί της υπερφυσικής Γεννήσεως του Χριστού
2. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
3. Η πρώτη απογραφή του πληθυσμού στην Ιουδαία
4. Η Γέννηση του Χριστού και η προσκύνηση των μάγων
5. Η φυγή στην Αίγυπτο
6. Η παρουσίαση του Χριστού στο ναό
7. Η σταδιακή ανάπτυξη του Ιησού
8. Ο δωδεκαετής Ιησούς στο ναό
9. Η δράση και το κήρυγμα του Προδρόμου
10. Η Βάπτιση του Ιησού
11. Η αξιοθαύμαστη αλιεία και οι πρώτοι μαθητές του Χριστού
12. Ο γάμος στην Κανά
13. Ο διάλογος του Χριστού με τη σαμαρείτιδα
14. Η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ
15. Η ανάσταση της κόρης του Ιαείρου
16. Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δυο ιχθύων
17. Η παραβολή του ασώτου υιού
18. Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα
19. Η αποξηρανθείσα συκιά
20. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος
21. Η παραβολή των κακών γεωργών
22. Περί της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού
23. Περί της τελικής κρίσης
24. Ο Μυστικός Δείπνος
25. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών Του
26. Ο Χριστός ως η άμπελος η αληθινή
27. Η σύλληψη του Ιησού
28. Ο Ιησούς μπροστά στον Πιλάτο
29. Ο εμπαιγμός του Ιησού
30. Η Σταύρωση του Ιησού
31. Η αποκαθήλωση του Θείου Σώματος του Χριστού
32. Η Ανάσταση του Ιησού

Η ιδέα της παρουσίασης του βίου του Ιησού μέσω του λόγου -Ευαγγελικά χωρία- και της εικόνας -φωτογραφίες τοιχογραφιών-, είναι ομολογουμένως εξαιρετικά ευφυής. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα τόσο για την σύλληψη όσο και για την υλοποίηση της. Συγχαρητήρια όμως οφείλω να δώσω και στους Στέργιο και Νίκο Μπατσιούλα -ιδιοκτήτες των εκδόσεων Μπατσιούλα– που για άλλη μια φορά συνέβαλαν στην έκδοση ενός εκπληκτικού βιβλίου. Ενός βιβλίου που πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε ελληνικής χριστιανικής οικογένειας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Σε αυτό το βιβλίο – λεύκωμα παρουσιάζεται η ζωή του Θεανθρώπου, από τη γέννηση μέχρι την ανάστασή Του, μέσα από ένα πλούσιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας. Οι φωτογραφίες που κοσμούν τα ευαγγελικά χωρία και τη μετάφρασή τους, βοηθούν τον αναγνώστη να προσεγγίσει τον βίο του Ιησού μέσα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των αγιορείτικων ιερών ναών, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως μια εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα