Ρίξε μια Ματιά!
## Αγορά Μοδιάνο – Στοά Μοδιάνο
Η Αγορά Μοδιάνο (γνωστή και ως Στοά Μοδιάνο ή Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης) είναι από αυτά τα μέρη που, αν αγαπάτε τις πόλεις, δεν τα προσπερνάτε· τα περπατάτε, τα μυρίζετε, τα ακούτε. Βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου, λίγα μέτρα από το Καπάνι και τα Λουλουδάδικα, και κουβαλά πάνω της έναν ολόκληρο αιώνα αστικής μνήμης, γαστρονομίας και εβραϊκής κληρονομιάς.
### Λίγη ιστορία μέσα στη στοά
Η ιστορία της ξεκινά μετά την πυρκαγιά του 1917, όταν η παλιά εβραϊκή συνοικία καταστράφηκε και η πόλη ξανασχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Εμπράρ. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο μηχανικός Ελί Μοδιάνο –μέλος εύπορης εβραϊκής οικογένειας τραπεζιτών και επιχειρηματιών– σχεδιάζει μαζί με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant μια νέα, σύγχρονη κλειστή αγορά τροφίμων στα πρότυπα των παρισινών Halles. Ο εκλεκτικιστικός σχεδιασμός, η χρήση μπετόν αρμέ και η γυάλινη οροφή τη μετέτρεψαν στην πρώτη πραγματικά οργανωμένη σκεπαστή αγορά της Ελλάδας και σε σύμβολο της «νέας» Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου.
Για δεκαετίες, η Μοδιάνο ήταν η ζωντανή «κοιλιά» της πόλης: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πάγκοι με μπαχαρικά, οπωροπωλεία, μικρά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία με ούζο και ζωντανή μουσική. Οι μυρωδιές, οι φωνές, τα χρώματα και οι αντηχήσεις από τις στοές δημιούργησαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σκηνικά της λαϊκής αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε άμεσο διάλογο με την Αγορά Βλάλη και το Καπάνι.
### Αρχιτεκτονική και ατμόσφαιρα
Η Αγορά Μοδιάνο έχει κάτοψη τύπου βασιλικής, με κεντρικό διάδρομο και παράλληλες στοές εκατέρωθεν, όπου παρατάσσονται τα καταστήματα. Η γυάλινη στέγη αφήνει το φυσικό φως να πλημμυρίζει τον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας μια φωτεινή «αγκαλιά» που προστατεύει από τη βροχή, αλλά κρατά ζωντανή τη σχέση με τον ουρανό της πόλης. Τα αετώματα, οι μεταλλικές δοκοί και το βιομηχανικό της στυλ συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει περισσότερο σε κλασική ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων παρά σε απλή στοά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο: ενσωματώνει τη γαλλική αρχιτεκτονική επιρροή του μεσοπολέμου, την εβραϊκή παρουσία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την μετάβαση από την οθωμανική πόλη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Κάθε στοά, κάθε καμάρα, κάθε παλιό μαγαζί είναι κομμάτι μιας συνεχούς αφήγησης που περιλαμβάνει από την εποχή των παλιών χασάπηδων μέχρι τα σημερινά γαστρονομικά concepts.
### Παρακμή, ανακαίνιση και νέο κεφάλαιο
Όπως ήδη αναφέραμε για πολλές ιστορικές αγορές, έτσι και η Μοδιάνο δεν γλίτωσε την παρακμή. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά, πολλά μαγαζιά έκλεισαν, ο κόσμος μειώθηκε, τα προβλήματα συντήρησης πλήθυναν. Σταδιακά, η αγορά κρίθηκε ακατάλληλη και κατέβασε ρολά, αφήνοντας ένα κενό τόσο λειτουργικό όσο και συναισθηματικό στο κέντρο της πόλης.
Τότε μπήκε στο παιχνίδι ο Όμιλος Fais, που αγόρασε το ακίνητο και ξεκίνησε μια ριζική ανακαίνιση με στόχο να μετατρέψει τη Μοδιάνο σε σύγχρονο food market. Από το 2017 έως το 2022 έγιναν εκτεταμένες εργασίες στατικής ενίσχυσης, αποκατάστασης των όψεων, ανάδειξης της γυάλινης οροφής και αναδιαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων, με σεβασμό στον διατηρητέο χαρακτήρα.
Η επανεκκίνηση ως μοντέρνο Food Market έφερε νέα καταστήματα τροφίμων, delicatessen, χώρους εστίασης, μπαρ και πιο «γυαλισμένη» γαστρονομική εμπειρία, προσανατολισμένη και στον τουρισμό. Ωστόσο, το εγχείρημα συνάντησε δυσκολίες: υψηλά ενοίκια, αλλαγή φυσιογνωμίας της πελατείας, αλλά και η οικονομική συγκυρία οδήγησαν σε νέα προβλήματα βιωσιμότητας και εκ νέου προσωρινό κλείσιμο, ώστε να αναθεωρηθεί το μοντέλο λειτουργίας.
### Η Μοδιάνο σήμερα: ανάμεσα σε παράδοση και concept
Η Αγορά Μοδιάνο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: από τη μία η βαριά ιστορία της ως λαϊκή αγορά τροφίμων, γεμάτη οσμές, φωνές και μεζέδες, κι από την άλλη η προσπάθεια να ενταχθεί στον σύγχρονο χάρτη των urban food halls, μαζί με μπαρ, μοντέρνα εστιατόρια και events. Δίπλα στο Καπάνι και τα Λουλουδάδικα, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Αριστοτέλους, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.
Η εβραϊκή κληρονομιά, η αστική μνήμη της πυρκαγιάς του 1917, η γαλλικής κοπής αρχιτεκτονική και η σύγχρονη γαστρονομική σκηνή συνυπάρχουν μέσα σε αυτή τη στοά, που λειτουργεί και ως ιστορικό μνημείο και ως ζωντανή αγορά τροφίμων. Όπως και να έχει, αν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να περάσετε από τη Μοδιάνο – ακόμη κι αν είναι για να τη δείτε απλώς ως σκηνικό. Η ιστορία της, οι μυρωδιές της και ο τρόπος που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στο «παλιά αγορά» και στο «σύγχρονο food market» θα σας πουν πολλά για το πώς αυτή η πόλη συνομιλεί με το παρελθόν και το μέλλον της.
### Επίσημος Διαδικτυακός Τόπος
Αγορά Μοδιάνο