Πυραμίδα του Ελληνικού .: Ταξίδια .: Ματιά
 

Πυραμίδα του Ελληνικού

Η πιο γνωστή από τις 26 περίπου πυραμίδες που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα φραπεδάκι, να πάρουμε το αυτοκίνητο, και να πάμε να το πιούμε σε μια πυραμίδα; Πολύ ωραία ξεκινάμε. Μην πάρετε διαβατήρια. Μέχρι το Άργος θα πάμε. Που να τρέχουμε στην Αίγυπτο τώρα!

Πραγματικά, σε απόσταση 145 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται η Πυραμίδα του Ελληνικού. Έχει πάρει την ονομασία της από το χωριό στο οποίο βρίσκεται, το Ελληνικό που το συναντάμε 9 χλμ. νοτιοδυτικά του Άργους.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Είναι το καλύτερα διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα από τα 26 περίπου που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το κτίσμα έχει υποστεί πολλές φθορές αλλά η πυραμιδική του μορφή φαίνεται ολοκάθαρα.

Είναι κτισμένη πάνω στον αρχαίο δρόμο που ένωνε το Άργος με την Τεγέα. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ασβεστόλιθος, ένα υλικό που βρίσκεται εύκολα στην περιοχή αυτή. Η κάτοψη της είναι ένα παραλληλόγραμμο με τις μεγάλες του πλευρές να έχουν διαστάσεις 12.58m και 14.70m και τις μικρές 8.62m και 8.61m αντίστοιχα. Η είσοδος της Πυραμίδας βρίσκεται στην ανατολική της πλευρά προς τον αργολικό κόλπο.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Το πότε ακριβώς κτίστηκε η Πυραμίδα του Ελληνικού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του (https://www.culture.gr) θεωρεί ότι έχει κτιστεί στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Όμως η Ακαδημία Αθηνών έχει διεξάγει μια μελέτη χρονολόγησης που αποτέλεσμα είχε ότι η Πυραμίδα του Ελληνικού έχει κτιστεί το 2720π.Χ. με απόκλιση ±580 έτη. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1995. Έγινε με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του “ΕΚΕΦΕ- ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”. Μια τέτοια χρονολογία κτισίματος δεν είναι απίθανη αφού από την μία έχουμε το γεγονός ότι η Αργολίδα κατοικείται από το 8000π.Χ. (Μεσολιθική Εποχή) και από την άλλη ότι υπήρξε σημαντικότατο κέντρο της Αρχαίας Ελλάδας. Ο ίδιος ο Όμηρος ονομάζει όλους τους κατοίκους της Πελοποννήσου «Αργείους».

  «Δήγμα γραφής» - Μια ντουζίνα και τρία διηγήματα

Αν είναι δύο οι απόψεις σχετικές με το πότε χτίστηκε η Πυραμίδα, είναι χίλιες δύο σχετικά με το γιατί χτίστηκε και τι σκοπούς εξυπηρετούσε. Και πάλι θα αναφέρουμε πρώτη την θέση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θέλει την Πυραμίδα να είναι οχυρό που σκοπό είχε να ελέγχει τον δρόμο Άργους-Τεγέας.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Μια άλλη άποψη είναι ότι ήταν Πολυανδρίο, ομαδικός τάφος δηλαδή. Όσοι υποστηρίζουν αυτό, βασίζονται σε αναφορές του Παυσανία που μιλά για ένα τέτοιο Πολυανδρίο πυραμιδικού σχήματος σε αυτήν την περιοχή. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ αυτήν την άποψη γιατί ο Παυσανίας λέει: «ΕΡΧΟΜΕΝΟΙΣ ΔΕ ΕΞ’ ΑΡΓΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΝ ΕΣΤΙΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΕΝ ΔΕΞΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΚΑΣΜΕΝΟΝ, ΕΧΕΙ ΔΕ ΑΣΠΙΔΑΣ ΣΧΗΜΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑΣ ΕΠΕΙΡΓΑΣΜΕΝΑΣ… ΕΝΤΑΥΘΑ ΠΡΟΙΤΩ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΑΚΡΙΣΙΟΝ ΜΑΧΗ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕΝ ΙΣΩ ΤΩ ΑΓΩΝΙ ΣΥΜΒΗΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙ ΚΑΙ ΑΠΑΥΤΟΥ ΔΙΑΛΛΑΓΑΣ ΥΣΤΕΡΟΝ, ΩΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΡΑΤΕΙΝ ΕΔΥΝΑΝΤΟ ΣΥΜΒΑΛΕΙΝ ΔΕ ΣΦΑΣ ΛΕΓΟΥΣΙΝ ΑΣΠΙΣΙ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ. ΤΟΙΣ ΔΕ ΠΕΣΟΥΣΙΝ ΑΦΕΚΑΤΕΡΩΝ (ΠΟΛΙΤΑΙ ΓΑΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΗΣΑΝ) ΕΠΟΙΗΘΗ ΜΝΗΜΑ ΕΝ ΚΟΙΝΩ». Μιλάει για ένα κτίσμα, δηλαδή, που συναντάμε πηγαίνοντας από το Άργος στην Επιδαυρία, το οποίο βρίσκεται στα δεξιά μας. Όμως η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι νοτιοδυτικά του Άργους, ενώ η Επιδαυρία ανατολικά.

Μια τρίτη άποψη θεωρεί ότι η Πυραμίδα ήταν φρυκτωρία. Πύργος δηλαδή που χρησιμοποιούνταν για να στέλνονται μηνύματα φωτιάς. Υπάρχουν πολλές άλλες απόψεις για την χρήση της Πυραμίδας με πιο παρατραβηγμένη αυτή που λέει ότι ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημαντικό δεν είναι πότε και γιατί χτίστηκε η Πυραμίδα του Ελληνικού άλλα το γιατί και έως πότε θα παραμείνει έτσι όπως είναι σήμερα. Δηλαδή ξεχασμένη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, με χορταριασμένο περίβολο και χωρίς δυνατότητα προφύλαξης της αφού όποιος θέλει μπαίνει μέσα χωρίς κανείς να τον ελέγχει και κυρίως χωρίς κανείς να τον ενημερώνει για την αρχαιολογική αξία του κτίσματος. Θα πω κάτι τετριμμένο αλλά όντως είναι έτσι. Αν αυτό το κτίσμα ήταν στο εξωτερικό…

  Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

Όπως και να έχει μια επίσκεψη εκεί αξίζει τον κόπο. Ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία μνημεία, η θέα του αργολικού κόλπου από την Πυραμίδα θα σας κόψει την ανάσα.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Καιρος: Πυραμίδα του Ελληνικού

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.