Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Βίοι Αγίων... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Άγιος Λαυρέντιος
Άγιος Ξύστος
Άγιος Ιππόλυτος!
Για να επιστρέψετε στους Βίους Αγίων κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Θρησκεία κάντε κλικ εδώ!
 

Άγιος Λαυρέντιος – Άγιος Ξύστος – Άγιος Ιππόλυτος

 

Οι Άγιοι Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος, Ξύστος Πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος ζούσαν περί το 250μ.Χ. επί αυτοκράτορα Δεκίου.

Ο Άγιος Ξύστος καταγόταν από την Αθήνα και είχε σπουδάσει την φιλοσοφία. Όταν πήγε στη Ρώμη χειροτονήθηκε Επίσκοπος, αφού μαρτύρησε ο Άγιος Στέφανος Πάπας Ρώμης (η μνήμη του είναι στις 3 Αυγούστου).

Ο Άγιος Ξύστος αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται να ξεκινήσει διωγμός κατά των Χριστιανών, είπε στον Άγιο Λαυρέντιο να φροντίσει τα χρήματα και τα σκεύη της Εκκλησίας της Ρώμης και ο Άγιος Λαυρέντιος τα μοίρασε στους φτωχούς.

Ο Δέκιος επέστρεψε απ' την Περσία και διέταξε να φέρουν μπροστά του τον Άγιο Ξύστο, ο οποίος όχι μόνο δεν αρνήθηκε τον Χριστό αλλά ομολόγησε με παρρησία τη Πίστη του και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.

Έπειτα ο Δέκιος έφερε μπροστά του τον Άγιο Λαυρέντιο και του ζήτησε τα χρήματα και τα σκεύη της Εκκλησίας. Τότε ο Άγιος Λαυρέντιος ζήτησε άμαξες και τις γέμισε με όλους τους φτωχούς και τους απόκληρους που τους είχε μοιράσει τα χρήματα και τους έφερε μπροστά στον αυτοκράτορα. Ο Δέκιος θύμωσε πολύ, πρόσταξε να χτυπήσουν πολύ τον Άγιο Λαυρέντιο και να τον φυλακίσουν.

Στη φυλακή, ο Άγιος Λαυρέντιος θεράπευε όλους τους ασθενείς που του έφερναν. Ο Τριβούνος Καλλίνικος βλέποντας το έργο του Αγίου Λαυρεντίου πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε. Ο Άγιος Λαυρέντιος παρέστη πάλι ενώπιον του αυτοκράτορα Δέκιου. Αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και τον έβαλαν σε μια πυρακτωμένη σχάρα πάνω από αναμμένη φωτιά. Ο Άγιος Λαυρέντιος προσευχόταν, ευχαριστούσε τον Θεό και παρέλαβε τον Στέφανο του Μαρτυρίου.

Ο Άγιος Ιππόλυτος ενταφίασε το Λείψανο του Αγίου Λαυρεντίου. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας Δέκιος διέταξε να συλλάβουν τον Άγιο Ιππόλυτο και να τον δείρουν με μεταλλικές κινάρες. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σημειώνει ότι στο σλαβικό Συναξάρι η κινάρα ερμηνεύεται ως σκορπιός, ένα όργανο βασανισμού που αποτελείται από λεπτή αλυσίδα με πολλά και πολύ κοφτερά δόντια.

Κατόπιν ο αυτοκράτορας Δέκιος διέταξε να δεθεί ο Άγιος Ιππόλυτος σε άγρια άλογα τα οποία έσυραν τον Άγιο για μεγάλη απόσταση και έτσι ο Άγιος Ιππόλυτος μαρτύρησε.

Επτά ημέρες μετά το μαρτύριο του Αγίου Ιππόλυτου, ο αυτοκράτορας Δέκιος και ο Βαλεριανός πήγαιναν έφιπποι στο θέατρο και πέθαναν. Ενώ πέθαιναν ο Δέκιος και ο Βαλεριανός φώναξαν ότι ο Άγιος Ιππόλυτος τους έχει δέσει με πύρινες αλυσίδες και τους τραβάει σαν σκλάβους.

Ο Άγιος Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος, ο Άγιος Ξύστος Πάπας Ρώμης και ο Άγιος Ιππόλυτος οι μάρτυρες, τιμούνται από την εκκλησία μας στις 10 Αυγούστου.

 
 
 
Όλοι οι Βίοι των Αγίων
 
Δείτε:
Ύμνοι και Προσευχές
Διάφορα
Βίοι Αγίων
Μεγάλες Εορτές
Ναοί και Μονές
Ορθόδοξα χριστιανικά βιβλία
 
Δείτε επίσης:
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Εφραίμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος
Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος
Άγιος Θωμάς
Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Νικόλαος κι Αγία Ειρήνη
Αγία Μαρκέλλα
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυρας
Αγία Φιλοθέη
Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου
Αγία Κυριακή
Άγιος Προκόπιος
Οσία Ολυμπιάδα
Προφήτης Ηλίας
Άγιος Λαυρέντιος – Άγιος Ξύστος – Άγιος Ιππόλυτος
Άγιος Ισίδωρος και Αγία Μερόπη
 
 
Αναζήτηση
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ