Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Βίοι Αγίων... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας!
Για να επιστρέψετε στους Βίους Αγίων κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Θρησκεία κάντε κλικ εδώ!
 

Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας

 

Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε περί το 1500μ.Χ. Καταγόταν από το χωριό Μεγάλες Πύλες ή Πόρτες στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Οι γονείς του ήταν ορθόδοξοι και όταν ο Άγιος Βησσαρίων έγινε 10 χρονών αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει μοναχός. Πήγε στον Μητροπολίτη Λάρισας Μάρκο και πέρασε κανονικά τους βαθμούς της ιεροσύνης: Αναγνώστης, Υποδιάκονος, Διάκονος και Ιερέας.

Έπειτα ο Άγιος Βησσαρίων χειροτονήθηκε Επίσκοπος Δομενίκου και Ελασσώνος, αλλά ο λαός δεν τον δέχθηκε και σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Θεόληπτο ορίστηκε Επίσκοπος κάποιος Νεόφυτος. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στον βίο του Αγίου Βησσαρίωνος ότι ο Νεόφυτος βρέθηκε μετά θάνατο να είναι άλυτο το σώμα του και περιγράφει τον Πατριάρχη Θεόληπτο ως χρυσόλυπτο.

Ο Άγιος Βησσαρίων απ' την άλλη, έδειξε ταπείνωση, έμεινε κοντά στον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Μάρκο και υπηρετούσε και θεράπευε σωματικά και πνευματικά τους πιστούς Χριστιανούς στην Μητρόπολη της Λάρισας που είχαν ανάγκη βοήθειας.

Μετά από 4 χρόνια χήρεψε η Επισκοπή Σταγών και ο λαός των Σταγών κάλεσε τον Άγιο Βησσαρίων να τους ποιμάνει. Ο Άγιος Βησσαρίων έμεινε εκεί 6 χρόνια και υπέφερε πολλές δοκιμασίες και εξορίες από κάποιον Δομέτιο. Όταν ο Μητροπολίτης Λάρισας Μάρκος αποδήμησε, ο τότε Πατριάρχης Ιερεμίας Β, μετά από αίτηση όλων των κληρικών και των λαϊκών, όρισε νέο Μητροπολίτη Λάρισας τον Βησσαρίωνα.

Ως Μητροπολίτης Λάρισας ο Άγιος Βησσαρίων έκανε μεγάλο έργο: βοηθούσε τους σκλαβωμένους Έλληνες, έκτισε γεφύρια σε ποτάμια, με το γεφύρι στον Αχελώο (επίσης ονομαζόμενο στο παρελθόν Αργυροδίνης και Λευκοπόταμος) να ξεχωρίζει αλλά και το περικαλλές Μοναστήρι του Σωτήρος, που επίσης λεγόταν και Δούσικο με την βοήθεια του Επισκόπου Καππούης και Φαναρίου. Το Μοναστήρι του Σωτήρος το βελτίωσε περισσότερο κάποια χρόνια αργότερα ο ανηψιός του Αγίου, Αρχιερέας Νεόφυτος.

Ο Άγιος Βησσαρίων κοιμήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1550. Η αγία κάρα του αναβλύζει μύρο και πραγματοποίησε πολλά θαύματα και θεραπείες αρρώστων, ειδικά μάλιστα όσους έπασχαν από πανώλη και λοιμική.

Η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λάρισας στις 15 Σεπτεμβρίου.

 
Α.Α.
 
 
Όλοι οι Βίοι των Αγίων
 
Δείτε:
Ύμνοι και Προσευχές
Διάφορα
Βίοι Αγίων
Μεγάλες Εορτές
Ναοί και Μονές
Ορθόδοξα χριστιανικά βιβλία
 
Δείτε επίσης:
Άγιος Ανδρέας
Αγία Βαρβάρα
Άγιος Νικόλαος
Οσία Μαρία η Αιγυπτία
Άγιος Μόδεστος
Άγιος Θεμιστοκλής
Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος
Άγιος Αντώνιος
Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Κύριλλος
Άγιος Συμεών και Προφήτισσα Άννα
Οσία Μαράνα ή Μαριάννα και Οσία Κύρα
Όσιος Γρηγόριος Παλαμάς
Αγίες Μάρτυρες Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη
Άγιος Σώζων
Όσιος Ευφρόσυνος ο μάγειρας
Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας
Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος
 
 
Αναζήτηση
 
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ