«Αγάπες τηγανιτές», της Λένας Μερίκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Αγάπες τηγανιτές», της Λένας Μερίκα

Δύο από τα πράγματα που απολαμβάνω στην ζωή μου είναι τα βιβλία και το φαγητό. Ζώντας στην εποχή του «2 σε 1», θα μπορούσα να συνδυάσω αυτές τις δύο απολαύσεις διαβάζοντας κάποιο από τα […]

Γράφει: Matia Gr
«Αγάπες τηγανιτές», της Λένας Μερίκα

«Αγάπες τηγανιτές», της Λένας ΜερίκαΔύο από τα πράγματα που απολαμβάνω στην ζωή μου είναι τα βιβλία και το φαγητό. Ζώντας στην εποχή του «2 σε 1», θα μπορούσα να συνδυάσω αυτές τις δύο απολαύσεις διαβάζοντας κάποιο από τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου ή, αν ήθελα κάτι πιο κλασσικό, τα βιβλία του Τσελεμεντέ. Τώρα βέβαια, να βγεις στην παραλία, έχοντας τα περιττά κιλά, και να διαβάζεις συνταγές μαγειρικής, αν μη τι άλλο θα κάνεις εντύπωση. Να όμως που ήρθε η Λένα Μερίκα, με το μυθιστόρημα της, «Αγάπες τηγανιτές», να λύσει αυτό το «πρόβλημα».
Η πολυγραφότατη συγγραφέας, δεν έγραψε φυσικά ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα γεμάτο γεύσεις της Ελληνικής και της Γερμανικής κουζίνας. Το «Αγάπες τηγανιτές» είναι το πέμπτο βιβλίο της Λένας Μερίκα και ένα από τα δεκατρία βιβλία που έχει συγγράψει. Εκτός από αυτά τα δεκατρία βιβλία, έχει συμμετάσχει και στην συγγραφή άλλων τεσσάρων. Βιβλία που έχουν εκδοθεί και επανεκδοθεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους, που έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και που έχουν προσφέρει αρκετές βραβεύσεις στην συγγραφέα.
Ας πάρουμε μια γεύση όμως από τις τηγανιτές αγάπες. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι η δεκατριάχρονη Ματίνα ή Τίνα ή Πατατίνα. Ένα κορίτσι που φέρει την κληρονομιά δύο λαών: του Ελληνικού, από την πλευρά του πατέρα της, και του Γερμανικού, από την πλευρά της μητέρας της. Η μικρή μας φίλη απολαμβάνει να τρώει και να μαγειρεύει. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει στις πατάτες, εξ ου και το παρατσούκλι «Πατατίνα» που την ακολουθεί από την βρεφική της ηλικία. Μέσα από τις περιπέτειες της μικρής Τίνας, η συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς τόσο της Ελληνικής όσο και της Γερμανικής κουλτούρας. Αν και μερικές φορές οι δύο αυτές κουλτούρες συγκρούονται, τελικά ο συνδυασμός τους είναι που κάνει την Τίνα ένα αξιολάτρευτο πλάσμα και το μυθιστόρημα «Αγάπες τηγανιτές» ένα καταπληκτικό βιβλίο. Η δε γλαφυρή περιγραφή των φαγητών, σου μεταφέρει σχεδόν την μυρωδιά τους καθώς διαβάζεις το βιβλίο αυτό.
Όπως ήδη καταλάβατε το «Αγάπες τηγανιτές» μου άρεσε ιδιαίτερα. Διάβασα τις 129 σελίδες του, μονορούφι, μην μπορώντας να το αφήσω από τα χέρια μου. Όταν τελείωσα την ανάγνωσή του μια σκέψη μου ήρθε στο μυαλό. Η Τίνα, της Λένας Μερίκα, είναι η σύγχρονη έκδοση της «Λωξάνδρας», των παιδικών μας χρόνων (την θυμάστε;). Και οι δύο μαγείρευαν φαγητά και καταστάσεις έχοντας ως απώτερο σκοπό την ευτυχία της οικογένειας τους.
Διαβάστε τις «Αγάπες τηγανιτές», βυθιστείτε στο άρωμα τους και χαρείτε την ανάγνωση ενός καταπληκτικού βιβλίου της ταλαντούχας Λένας Μερίκα. Πριν αρχίσετε την ανάγνωση καλό είναι να φάτε γιατί πρώτον θα επιστρέψετε «στα εγκόσμια» μετά την ανάγνωση του και δεύτερον θα σας τρέχουν τα σάλια από τις μυρωδιές των φαγητών που ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου.
Καλή όρεξη.. ε, καλό διάβασμα ήθελα να πω!
Α! Ξέχασα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

  Πουρές πατάτας στο φούρνο με τσένταρ

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.