«Απατηλή σελήνη», Μπεν Πάστορ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Απατηλή σελήνη», Μπεν Πάστορ

Τον Απρίλιο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, το μυθιστόρημα «Απατηλή σελήνη», της Μπεν Πάστορ, σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη.

«Απατηλή σελήνη», Μπεν Πάστορ
«Απατηλή σελήνη», Μπεν Πάστορ«Απατηλή σελήνη», Μπεν Πάστορ

Υπόθεση βιβλίου

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράφουν την παράδοση της χώρας στους Συμμάχους. Η διάσπαση των δυνάμεων του Άξονα είναι πλέον γεγονός. Ο Χίτλερ διατάσσει άμεσα την “αλλαγή”… η Ιταλία πια δεν θεωρείται συμμαχικό κράτος αλλά κατεχόμενο.

Την ίδια ακριβώς ημέρα ο Γερμανός ταγματάρχης Μάρτιν Μπόρα φτάνει στη Βερόνα, όπου θα αναλάβει την οργάνωση και εκτέλεση επιχειρήσεων εναντίων των παρτιζάνων. Πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στην βόρειο Ιταλία, η έκρηξη μιας χειροβομβίδας τον στέλνει στο χειρουργικό κρεββάτι…

«Si deve far coraggio, maggiore».
Ο Μάρτιν Μπόρα πονούσε τόσο, ώστε δεν κατάλαβε λέξη.
«Dobbiamo pulire le ferite».
Ο πόνος ήταν τέτοιος, που ούτε αυτή τη φράση κατάλαβε.
Κουράγιο. Καθάρισμα των πληγών. Το αίμα παλλόταν πίσω από τα βλέφαρά του, παλμοί γοργοί, στην τυφλή λάμψη ματιών σφαλιστών, και στο βάθος του στόματός του, εκεί όπου τα δόντια του έτριζαν από το σφίξιμο, ένας ακόμα παλμός της καρδιάς μετρούσε αλαφιασμένα τον χρόνο μέσα του.
«Κουράγιο, κουράγιο. Προσπαθήστε να κάνετε κουράγιο».

…όπου χάνει το αριστερό την αριστερή του παλάμη και γλυτώνει “παρά τρίχα” τον ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου του.

Παρά τις εντολές του θεράποντα χειρουργού, ο ταγματάρχης σε λίγες μέρες αναλαμβάνει πλήρως την εκτέλεση των καθηκόντων του. Και σαν να μην έφτανε το ήδη γεμάτο “πρόγραμμά” του, του ανατίθεται και η διαλεύκανση μιας δολοφονίας.

Ένα εξέχον μέλος του φασιστικού κόμματος της Ιταλίας, δολοφονείται στο σπίτι του. Απ’ ότι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, κάποιο αυτοκίνητο χτύπησε το αναπηρικό καροτσάκι του Βιτόριο Λίζι, μέσα στην αυλή του σπιτιού του, και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Το αυτοκίνητο με τον δολοφόνο οδηγό του, εξαφανίστηκε χωρίς να προλάβει να δει κανείς το οτιδήποτε.

Το φασιστικό κόμμα δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί σκάνδαλο γύρω από τον θάνατο του Λίζι και γι’ αυτό ζήτησε την συνδρομή των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Η έρευνα θα πρέπει να είναι διακριτική. Όσα “περίεργα” ή “επιλήψιμα” ανακαλυφθούν σχετικά με την ζωή και τη δράση του Βιτόριο, απαγορεύεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Η επικρατέστερη δράστης είναι η νεαρή σύζυγος του δολοφονημένου. Είναι μια λογική, συμφέρουσα και ασφαλής για τους φασίστες επιλογή. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για τον ευφυέστατο Γερμανό ταγματάρχη που μότο της ζωής του είναι η αλήθεια και το δίκαιο· πράγματα που δεν τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό στα SS.

Στη διαλεύκανση της υπόθεσης ο Μπόρα θα έχει την βοήθεια του επιθεωρητή της ιταλικής αστυνομίας Σάντρο Γκουίντι. Οι δύο άντρες θα αρχίσουν να ρίχνουν φως στο παρελθόν του Λίζι και σε όσα συμβαίνουν στο παρόν στην τοπική κοινωνία.

Κάποιοι θα βρεθούν αρωγοί και κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να δυσκολέψουν το έργο τους. Θα είναι άραγε αρκετά το πείσμα και οι ευφυΐα των δυο τους για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Και άραγε η “αλήθεια” και η “δικαιοσύνη” είναι δύο έννοιες μοναδικές και αντικειμενικές ή υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις τους;


Αγοράστε το «Απατηλή σελήνη», της Μπεν Πάστορ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η ταλαντούχα Mπεν Πάστορ -κατά κόσμον Μαρία Βερμπένα Βόλπι- είναι μια από τις καλύτερες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της εποχής μας!

Το προφίλ του Γερμανού ταγματάρχη Μάρτιν Μπόρα και το σκηνικό που έχει επιλέξει να τοποθετήσει τον ήρωά της -η Ευρώπη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου- έχουν αποτελέσει τον βασικό κορμό εξαίσιων μυθιστορημάτων που έχουν φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο!

Το «Απατηλή σελήνη» είναι μία από αυτές τις αστυνομικές ιστορίες της Μπεν Πάστορ, που εκτυλίσσεται στην βόρειο Ιταλία από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1943 μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Η πλοκή, όπως σε όλα άλλωστε τα βιβλία της συγγραφέως- είναι “καλοΰφαντη” και γεμάτη από εξελίξεις και ανατροπές που απογειώνουν τόσο το ενδιαφέρον όσο και την αγωνία του αναγνώστη.

Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον αγαπητό Μάρτιν Μπόρα είναι εξαιρετικά “δουλεμένοι” χαρακτήρες που σε κάνουν να ξεχνάς ότι πρόκειται για φανταστική ιστορία.

Όσο για την περιγραφή τόπων και καταστάσεων… το είπαμε ήδη… η Μπεν Πάστορ είναι master του είδους!

Θαρρώ πως δεν έχω κάτι άλλο να σας πω πέρα από το… εδώ είστε ακόμα; Τρέξτε στο πιο κοντινό σας βιβλιοπωλείο ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ, για να αποκτήσετε το «Απατηλή σελήνη», όσο το δυνατόν πιο γρήγορα! Θα το λατρέψετε… είμαι 1000% σίγουρος!

Οπισθόφυλλο:

Βερόνα, 1943

Ιταλία, Σεπτέμβριος 1943. Η κυβέρνηση της χώρας αλλάζει στρατόπεδο και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. Ο ιταλικός βορράς ελέγχεται από τους φασίστες, ανδρείκελα των Γερμανών· ο νότος έχει απελευθερωθεί από τους Συμμάχους, οι δυνάμεις των οποίων συναντούν ισχυρή αντίσταση καθώς επιχειρούν να κινηθούν βόρεια.

Έχοντας επιζήσει από την κόλαση του ρωσικού μετώπου, ο αξιωματικός Μάρτιν Μπόρα μετατίθεται στη Βερόνα και διατάσσεται να ερευνήσει τη δολοφονία ενός διακεκριμένου τοπικού στελέχους των φασιστών. Πρόκειται για μια παράξενη υπόθεση που απειλεί να πλήξει τη δημόσια εικόνα του καθεστώτος. Οι πρώτες υποψίες στρέφονται στην Κλάρα, τη νεαρή χήρα του θύματος.

Σε μικρή απόσταση από το αρχηγείο του Μπόρα, ο επιθεωρητής της ιταλικής αστυνομίας Σάντρο Γκουίντι βρίσκεται ήδη στο κυνήγι ενός ιδιόρρυθμου κατά συρροήν δολοφόνου. Οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, όμως ο Μπόρα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα εξαιτίας της αντίστασής του απέναντι στις μεθόδους των SS, οφείλει να είναι επιφυλακτικός.

Με φόντο τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον των φασιστικών δυνάμεων και την τραγωδία του Ολοκαυτώματος, ξεκινά μια αγωνιώδης καταδίωξη για την ανακάλυψη των δολοφόνων.


Αγοράστε το «Απατηλή σελήνη», της Μπεν Πάστορ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Απατηλή σελήνη
Liar moon

Συγγραφέας

Μπεν Πάστορ
Ben Pastor

Μετάφραση

Χρήστος Καψάλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων

354

ISBN

978-618-02-1261-7

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.