«Lumen», Ben Pastor .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Lumen», Ben Pastor

Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας και σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη, το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς μυθιστορημάτων με κεντρικό ήρωα τον Γερμανό λοχαγό Μάρτιν Μπόρα. Η συγγραφέας αυτών των βιβλίων, η Μπεν Πάστορ, έδωσε στο πρώτο αυτό μέλος τον τίτλο «Lumen».

Γράφει: Matia Gr
«Lumen», Ben Pastor

Υπόθεση βιβλίου

Το 1939 η Κρακοβία, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας -όπως και ολόκληρη η χώρα βεβαίως- βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή. Έχει ξεκινήσει και εκεί η δίωξη των Εβραίων με τα SS να έχουν μπόλικη “εργασία” να φέρουν εις πέρας καθημερινά!

Σε αυτόν τον τόπο μετατίθεται ο Γερμανός λοχαγός Μάρτιν Μπόρα μετά το θερμό θέατρο επιχειρήσεων της Ισπανίας, στο οποίο είχε υπηρετήσει με ζήλο και επιτυχία. Αν και δεν ανήκε στον σκληρό πυρήνα των ναζιστικών στρατευμάτων, τόσο η καταγωγή, όσο και η εκπαίδευσή του τον έκαναν έναν άριστο και πειθήνιο στρατιώτη.

Η νέα του θέση είναι στον τομέα της αντικατασκοπείας. Ανάμεσα στις διάφορες υποθέσεις που του ανατίθενται είναι και αυτή που έχει συγκλονίσει τους Πολωνούς πολίτες εντός και εκτός των τειχών της Κρακοβίας. Η Μητέρα Καζιμιέρτζα, ηγουμένη στη Μονή της Παναγίας των Επτά Οδυνών, βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο μοναστήρι!

Η Μητέρα ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο με ξεχωριστές ικανότητες. Πολλοί ήταν δε αυτοί που υποστήριζαν ότι ήταν μια Αγία εν ζωή. Μια αγγελική μορφή που εκτός των άλλων, διέθετε και προορατικό χάρισμα.

Η φήμη της Μητέρας Καζιμιέρτζα είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και η Αγία Έδρα έχει στείλει στην Πολωνική πόλη τον πατέρα Τζον Μαλέτσκι. Έναν τετραπέρατο ιερέα, Πολωνικής καταγωγής και Αμερικανικής υπηκοότητας, που κλήθηκε μέσα από συνεντεύξεις με την Μητέρα να εξηγήσει το “φαινόμενο” και να διερευνήσει πόσα πράγματα βρίσκονται στον χώρο της αλήθειας και πόσα σε εκείνον της δοξασίας.

  «Τα ψηλά βουνά», Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Η Καζιμιέρτζα όμως πλέον είναι νεκρή. Έτσι -ο καθένας ακολουθώντας τις εντολές του- ο λοχαγός και ο ιερέας καλούνται να διαλευκάνουν τη δολοφονία, μιας και η περίπτωση της αυτοκτονίας για μια καλόγρια απλά… αποκλείεται!

Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες θα βαδίσουν από κοινού τον δρόμο της αναζήτησης και από κάποιο σημείο και μετά θα αναζητήσουν ο ένας το στήριγμα και τη συνδρομή του άλλου. Θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην αλήθεια, μα ακόμη κι αν δεν το καταφέρουν, το ταξίδι μέχρι την “Ιθάκη” τους είναι ανέλπιστα περιπετειώδες, αγωνιώδες και γεμάτο εκπλήξεις!

Τι λέτε; Θα τους ακολουθήσετε σε αυτή την συγκλονιστική πορεία;


Αγοράστε το βιβλίο «Lumen», της Ben Pastor, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η Μαρία Βερμπένα Βίλπι, με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μπεν Πάστορ, συνέγραψε το «Lumen», το οποίο και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο του 1999. Είναι το πρώτο από τα αστυνομικά μυθιστορήματά της που εξελίσσονται την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικό πρωταγωνιστή τον λοχαγό Μάρτιν Μπόρα.

Ο Μπόρα είναι ένας ευγενής Πρώσος αξιωματικός του Γερμανικού στρατού. Οι επιδόσεις του είναι αξιόλογες στα καθήκοντα που του ανατίθενται, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι σύμφωνος με τα όσα πράττει ο σκληρός ναζιστικός πυρήνας του σώματος που υπηρετεί.

Το βιβλίο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 από τις εκδόσεις Μίνωας. Την μετάφραση του, στην γλώσσα μας, υπογράφει ο Χρήστος Καψάλης.

Το «Lumen» είναι ένα λαμπρό δείγμα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας και είμαι βέβαιος πως θα αφήσει, μαζί με τα άλλα μέλη της σειράς, ένα ξεχωριστό χνάρι πάνω σε αυτήν. Ψυχανεμίζομαι ότι τον Μάρτιν Μπόρα τελικά θα τον λατρέψουμε όλοι οι αναγνώστες… απλά σε αυτό το βιβλίο έγινε η πρώτη γνωριμία μας μαζί του. Έχει όλα τα φόντα πάντως για να τον αγαπήσεις και να ταυτιστείς μαζί του… η απέχθειά του προς τον ναζισμό εξάλλου βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

  «ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», Σαμάνθα Μπέργκερ

Αυτός πάντως που σίγουρα θα λατρέψετε -θαρρώ ότι δεν θα τον ξανασυναντήσουμε στα υπόλοιπα βιβλία της Πάστορ– είναι ο πατέρας Μαλέτσκι! Ο ιερέας που θα θέλαμε όλοι να έχουμε στην ενορία μας, εντάξει αν ήταν ορθόδοξος λέμε, και που θα πίναμε ευχαρίστως μαζί του ένα καφεδάκι ή ένα ποτάκι! 😉

Δύο ξεχωριστοί χαρακτήρες που κινούνται σε ένα συγκλονιστικό περιβάλλον με μια πλοκή που σε κερδίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου! Θέλετε τίποτα άλλο; Πιστεύω πως όχι!

Αγοράστε το «Lumen», της Ben Pastor, δίνοντας την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ ή ακολουθήστε τον δρόμο προς το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, αποκτήστε το και ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό λογοτεχνικό ταξίδι που θα έχει και συνέχεια… μακρά συνέχεια μάλιστα! Χαράς ευαγγέλια για όλους μας! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Κρακοβία, 1939.

Την ώρα που ξεσπούν τα πρώτα βίαια επεισόδια του μαζικού εκτοπισμού και της εξόντωσης των Πολωνών Εβραίων, ο Γερμανός λοχαγός Μάρτιν Μπόρα καλείται να διαλευκάνει τη δολοφονία της ηγουμένης Καζιμιέρτζα. Η μοναχή, η οποία περιβάλλεται από μια αχλή αγιοσύνης και πιστεύεται πως είχε προβλέψει και το ξέσπασμα του πολέμου, βρίσκεται νεκρή από σφαίρα στο προαύλιο της μονής.

Απρόσμενος συνεργάτης του Μπόρα σε αυτή την έρευνα είναι ένας Αμερικανός ιερέας πολωνικής καταγωγής, ο πατέρας Τζον Μαλέτσκι. Ο ιερέας είχε φτάσει στην Κρακοβία ως ειδικός απεσταλμένος της Αγίας Έδρας, προκειμένου να διαπιστώσει την αξιοπιστία των προφητικών δυνάμεων που αποδίδονταν στην ηγουμένη.

Ποιο μυστήριο κρύβει η αγαπημένη επίκληση της ηγουμένης «Lumen Christi, Adiuva Nos»; Ποιος ο ρόλος της σαγηνευτικής ηθοποιού Εύα Κοβάλσκα; Μια συναρπαστική και περίτεχνη ιστορία που συνδυάζει το σασπένς και τις ανατροπές ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με την οξυδερκή σκιαγράφηση χαρακτήρων και την ενδελεχή ιστορική έρευνα.

  «Πάτα like επιτέλους», Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη

Συγκλονισμένος από τη βία και την ακραία ιδεολογία των ναζί, ο Μπόρα, Πρώσος ευγενής στην καταγωγή, δοκιμάζεται σε εφιαλτικό βαθμό. Σε αυτόν τον ζοφερό περίγυρο διακινδυνεύει τη ζωή του προσπαθώντας να εξιχνιάσει δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις, αλλά και να αναδείξει τα εγκλήματα που διέπρατταν καθημερινά τα SS.

Μεταφρασμένο σε 12 γλώσσες.


Αγοράστε το βιβλίο «Lumen», της Ben Pastor, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Lumen

Συγγραφέας

Ben Pastor
Μπεν Πάστορ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο)
Μαρία Βερμπένα Βίλπι

Μετάφραση

Χρήστος Καψάλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2019

Αριθμός σελίδων

460

ISBN

978-618-02-1205-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.