«Αστυπάλαια με λένε», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Αστυπάλαια με λένε», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Ένα παραμυθένιο ανάγνωσμα που το ερωτεύεσαι από τις πρώτες κιόλας γραμμές του.

Γράφει: Matia Gr
«Αστυπάλαια με λένε», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Βιβλία για καλό σκοπό:

Σκοπός του εικονογραφημένου αυτού βιβλίου με τον τίτλο Αστυπάλαια με λένε… είναι να προσφέρει -με το σύνολο της συγγραφικής αμοιβής και πλέον αυτής- οικονομική στήριξη στις άπορες οικογένειες του νησιού της Αστυπάλαιας.

Υπόθεση βιβλίου

Πολλοί είπαν κι έγραψαν ιστορίες για τους βράχους που ‘ναι σκορπισμένοι στις θάλασσες. Άλλες λένε πως ήταν κατοικίες θεών, άλλες πως έγιναν οικισμοί ηρώων μυθικών, άλλες πως έκρυβαν στα σπλάχνα τους τέρατα τρομακτικά στην όψη…
Μία μονάχα, όμως, κατάφερε να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη γη. Είναι η ιστορία του βράχου που ‘χε χτισμένο στην κορφή του κάστρο ξακουστό και μέχρι σήμερα ξώμειναν χαλάσματα κι αγκωνάρια, για να θυμίζουν την παλιά του αίγλη…
Μέσα σε αυτά τα τείχη, κάποτε, βασιλιάς τρανός φυλάκισε -για χρόνια μπορεί κι αιώνες- εκείνη τη σπάνια κοπέλα με την άδολη καλοσύνη στη καρδιά και την απόκοσμη, πλανεύτρα ομορφιά.

Το λεπτοκαμωμένο σώμα της έντυνε το λευκό μακρύ φόρεμά της που το είχαν στολίσει με τα κεντίδια τους οι μέλισσες. Παπούτσια καταγάλανα και μαλλιά μακριά και κατάξανθα αφήνονταν παιχνίδι στα καπρίτσια του ανέμου. Πάντα πάνω τους όμως, σφιχτά βαλμένο ένα άνθινο στεφάνι…


Όλοι, όμως, έλεγαν πως τραγουδούσε τα πιο μελωδικά τραγούδια και στο πολύπτυχο φόρεμά της φύλαγε αμέτρητα παραμύθια με κουρσάρους, πειρατές, γοργόνες και θεές. Τ’ άκουγε κι ο ήλιος, για να ξυπνάει την αυγή και να πλαγιάζει μ’ όνειρα μοναδικά το δείλι.

Όμως κάποια στιγμή ο τρανός βασιλιάς στέριωσε στον τόπο της. Έχτισε κάστρο πάνω στο βράχο για να τον θυμίζει πριν φύγει να κατακτήσει άλλα μέρη. Πριν φύγει όμως, ζήτησε από το όμορφο κορίτσι να πάει μαζί του· κι όταν αυτή αρνήθηκε, την φυλάκισε βαθιά μέσα στο κάστρο του λέγοντας λόγια φοβερά!


Όποιος τα μάτια της αντικρίσει, στης θάλασσάς τους τον βυθό θα τον ρουφήξουν και θα χαθεί για πάντα. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας! Έτσι έχουν χαθεί τόσα και τόσα παλικάρια… Μόνον εγώ ο παντοδύναμος Βασιλιάς έχω γλυτώσει!

Από εκείνη τη στιγμή όλοι απέφευγαν το κάστρο. Ακόμη και οι ναυτικοί, από μακριά ακόμη άλλαζαν ρότα. Οι κάτοικοι του νησιού όμως έβλεπαν συχνά την ανάλαφρη σκιά της να τριγυρνά στις πολεμίστρες, άκουγαν ήχους από τις μελωδίες που τραγουδούσε στον ήλιο να ξυπνήσει, ή λόγια από τα παραμύθια της για να αποκοιμηθεί. Τα χρόνια περνούσαν και ο βράχος γέμιζε, αργά – αργά με σπίτια. Τα σπίτι με φωνές και γέλια, με λέξεις στρογγυλές και τρυφερές που έπαιρνε ο αγέρας και πήγαινε στο Κάστρο.

Και η μοναξιά κι η στεναχώρια στιγμή δεν άφηναν την κοπελιά του κάστρου. Τα δάκρυά της φούντωναν την περικοκλάδα και μόνοι σύντροφοί της πουλιά και μέλισσες που της έδειχναν την αγάπη τους.


Ώσπου μια πρώιμη αυγή, όταν κοιμούνταν όλοι σε ύπνο βαθύ, πριν σβήσει και το τελευταίο τους όνειρο ακόμη, το αποφάσισε… Θα έκανε τη βόλτα που τόσα χρόνια ποθούσε η καρδιά της!

Με το λευκό της φόρεμα και τα μαλλιά της ξέπλεκα ανοίγει την εξώθυρα του κάστρου και πάει να δει αυτά που τόσα χρόνια ονειρευόταν. Τ’ ακρογιάλια και τα σοκάκια, τα καΐκια και τα ξωκλήσια, να αισθανθεί με όλη της την ψυχή αυτά που τόσα χρόνια μόνο να ονειρευτεί μπορούσε! Μακάρι κανείς να μη βρεθεί στο δρόμο της, κανείς μην την ακούσει… Μόνο αυτό παρακαλούσε.

Άραγε θα γίνει έτσι;


Για να αγοράσετε το «Αστυπάλαια με λένε», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Αστυπάλαια με λένε», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, είναι ένα παραμυθένιο ανάγνωσμα που το ερωτεύεσαι από τις πρώτες κιόλας γραμμές του.

Με το υπέροχα λυρικό του κείμενο και την εξαίσια μαγευτική εικονογράφησή του σε παρασύρει στις σελίδες του, κάνοντάς σε οπαδό στο όνειρο, στον μύθο, στο νησί. Είναι τρυφερό σαν χάδι, σαγηνευτικό και τόσο, μα τόσο όμορφο!

Διαβάζοντάς το είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος θα νιώσεις την έντονη επιθυμία να βρεθείς σε αυτόν τον τόπο… στη μαγευτική Αστυπάλαια! Όπως κάθε γωνιά της πατρίδας μας, έτσι και αυτό το μαγευτικό νησί έχει ένα υπέροχο μύθο που το συνδέει με το παρελθόν, ομορφαίνει το παρόν και χαμογελά με ελπίδα στο μέλλον.

Όσο η παράδοση είναι ζωντανή, θα είναι ζωντανή και η πατρίδα και το έθνος μας! Αυτό είναι κάτι που και το ξέρει καλά η ταλαντούχα συγγραφέας και το υπηρετεί θερμά μέσα από την τέχνη της!

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι χορηγός της έκδοσης είναι η εταιρία Interamerican και ότι το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και στα Ιταλικά! Η μετάφρασή του είναι μια ευγενική προσφορά του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Perugia – Τίνα Ζωγοπούλου.

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι ερώτημα… Αγοράστε το, χαρίστε το και διαβάστε το μαζί με τους μικρούς βιβλιοφάγους της οικογένειάς σας! Θα το λατρέψετε κι εσείς όπως κι εκείνοι! Είμαι σίγουρη! 🙂

Ευχαριστίες:

Προς την Interamerican
Θερμές ευχαριστίες…
Η υλοποίηση της παρούσας έκδοσης έγινε με τη χορηγία της εταιρείας Interamerican και τη συνεργασία των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, για να δηλωθεί έμπρακτα η ευαισθησία, η αγάπη και ο αλτρουισμός προς τον συνάνθρωπο.
Σκοπός του εικονογραφημένου αυτού βιβλίου με τον τίτλο Αστυπάλαια με λένε… είναι να προσφέρει -με το σύνολο της συγγραφικής αμοιβής και πλέον αυτής- οικονομική στήριξη στις άπορες οικογένειες του νησιού της Αστυπάλαιας.
Είμαστε ευγνώμονες που σταθήκατε αρωγοί στο έργο μας και σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή σας.

Οπισθόφυλλο:

Τι κρύβουν οι βράχοι που’ ναι σκορπισμένοι στις θάλασσες;
Ποιος φυλάγει την κόρη με την άδολη καλοσύνη στην καρδιά;
Τι σχήμα έχει η καρδιά της, ποια χρώματα αναβλύζει;
Ποιος μπορεί να πει το όνομα του κοριτσιού, ποιος να το αντικρίσει;
Γιατί να γίνει η «αγάπη» φυλακή, γιατί να γίνει φόβος;


Για να αγοράσετε το «Αστυπάλαια με λένε», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αστυπάλαια με λένε

Συγγραφέας

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Εικονογράφος

Μαριάννα Φραγκούλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2018

Αριθμός σελίδων

25

ISBN

978-960-563-209-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.