«Αθηναϊκό μπλουζ», Πολυχρόνης Κουτσάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αθηναϊκό μπλουζ», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να διαβάσετε το «Αθηναϊκό μπλουζ»… απνευστί!

Γράφει: Matia Gr
«Αθηναϊκό μπλουζ», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Αθηναϊκό μπλουζ
Ο Στράτος Γαζής είναι Φροντιστής. Μην πάει το μυαλό σας στον χώρο της εκπαίδευσης… καμία σχέση. Ο ήρωας μας είναι δολοφόνος, που παρέχει τις υπηρεσίες του έναντι αδράς αμοιβής. Είναι όμως ένας ιδιότυπος εκτελεστής, εξ ου και το «Φροντιστής». Αναλαμβάνει να στείλει κάποιον εις τόπο χλοερό, μόνο εφόσον έχει πειστεί από τον εντολοδόχο του ότι ο στόχος αξίζει να πεθάνει… μοναδικό κριτήριο οι πράξεις του μελλοθάνατου στην μέχρι τούδε ζωή του.

Η πρόσφατη “ανάθεση έργου” προέρχεται από την Αλίκη Στυλιανού. Η Αλίκη είναι μοντέλο και προσφάτως ασκεί και το επάγγελμα της ηθοποιού. Πρόκειται ίσως για την πιο ποθητή -κατά γενική ομολογία- γυναίκα στην Ελλάδα. Ο σύζυγός της, ο Βασίλης Σταθόπουλος, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους δικηγόρους· ανίκητο τον αποκαλούν.

Ο πολύ αγαπητός στον κόσμο νομικός -εξαιτίας των υποθέσεων που αναλαμβάνει και φέρνει εις πέρας- είναι το προς εξέταση μελλοντικό θύμα του Στράτου. Η πανέμορφη σύζυγος θέλει να τον ξεπροβοδίσει από την ζωή γιατί -κατά τα λεγόμενα της- ο άγγελος που όλοι βλέπουν σε αυτόν είναι ουσιαστικά ένας μεταμορφωμένος διάβολος. Δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που έχει ασκήσει πάνω της βία σε σωματικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο…


Υπέροχοι άνθρωποι, υπέροχος κόσμος. Επιτελώ έργο που διαλέγω ορισμένους και τους βγάζω από τη μέση. Είμαι κάποιου είδους κοινωνικός λειτουργός. Απλώς είμαι υψηλά αμειβόμενος. Καθώς την άκουγα, θυμήθηκα μια ατάκα από τους «Δύο Τζέικ», ένα από τα αγαπημένα μου φιλμ νουάρ: «Διάβολε, όλοι κάνουν λάθη. Αλλά, αν παντρευτείς ένα λάθος, όλοι περιμένουν να το πληρώνεις για την υπόλοιπη ζωή σου».

Έτσι, η Αλίκη μέσω της Τέρι -της τρανσέξουαλ φίλης του Στράτου- έρχεται σε επαφή μαζί του και του ζητά να αναλάβει το θέμα της. Ο Φροντιστής πριν αποδεχθεί ή όχι την δουλειά, θα πρέπει να εξετάσει εξονυχιστικά τα δεδομένα της υπόθεσης. Οι εξελίξεις όμως είναι τόσο καταιγιστικές, που ακόμα και εκείνος -ο τόσο προσεκτικός και μεθοδικός εκτελεστής- θα οδηγηθεί σε πολύπλοκα διλήμματα και σε θανάσιμο κίνδυνο…

Ε, με ξέρετε τώρα… μαρτυριάρης δεν είμαι… θα μάθετε την πορεία και την κατάληξη της ιστορίας μας -με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες- όταν με το καλό βρεθείτε με το μυθιστόρημα ανά χείρας. Ποιο μυθιστόρημα; Μα, το «Αθηναϊκό μπλουζ», του Πολυχρόνη Κουτσάκη, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Πρόκειται για την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του «Ιερά οδός Μπλουζ» που είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2010. Οι αλλαγές -απαραίτητες ώστε να μεταφερθεί η ιστορία στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης- έχουν δημιουργήσει στην ουσία ένα καινούριο αστυνομικό μυθιστόρημα που -όπως όλα τα βιβλία του ταλαντούχου συγγραφέα- θα σας συνεπάρει από τις πρώτες γραμμές.

Οι χαρακτήρες είναι προσεκτικά μελετημένοι, άριστα σκιαγραφημένοι και εξαιρετικά δεμένοι ο ένας με τον άλλο και όλοι μαζί με την πλοκή του Αθηναϊκού μπλουζ. Σε μια ιστορία που κυλά με γρήγορο ρυθμό, φαντάζουν σαν να λαμβάνουν μέρος σε μια θανάσιμη χορογραφία που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος. Στο τέλος που θα σας αφήσει άφωνους και με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη!

Οι ανατροπές -καθόλη την πορεία της ανάγνωσης- και οι ολοζώντανες σκηνές που “ζωγραφίζει” ο Πολυχρόνης Κουτσάκης στο μυαλό του αναγνώστη του, κρατούν αμείωτο τον ενδιαφέρον, αυξάνοντας συνεχώς την αγωνία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να διαβάσετε το «Αθηναϊκό μπλουζ»… απνευστί!

Πεταχτείτε μέχρι το κοντινότερο σας βιβλιοπωλείο, κάντε δικό σας το «Αθηναϊκό μπλουζ» του Πολυχρόνη Κουτσάκη, και αφεθείτε στην μαγεία της αστυνομικής λογοτεχνίας την οποία υπηρετεί επάξια ο συγγραφέας, δίνοντας στα έργα του και μια πατίνα των φιλμ νουάρ. Εξαίσιο!!!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς του Στράτου Γαζή.

Τόσο γλυκιά, τόσο οικεία, ψύχραιμη… Κόντευα να ξεχάσω ότι με είχε καλέσει εκεί για να συζητήσουμε πώς θα σκοτώσω τον άντρα της.

Ο Στράτος Γαζής δεν θέλει να τον αποκαλούν επαγγελματία δολοφόνο. Είναι φροντιστής. Φροντίζει για πράγματα που λέγονται ψιθυριστά. Που όσοι τα ξεστομίζουν, ως εντολές, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά γι’ αυτά και δεν θέλουν έπειτα να ξέρουν τι συνέβη και πώς. Θέλουν μόνο να μάθουν ότι η δουλειά ολοκληρώθηκε. Ο Στράτος είναι ο άνθρωπός τους, αλλά με μία προϋπόθεση: πρέπει η έρευνά του να έχει αποδείξει ότι ο στόχος του αξίζει να πεθάνει.
Καθώς γύρω του η κρίση αλλάζει τα πάντα στη χώρα, ο Στράτος βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα στον πιο αγαπητό δικηγόρο της Ελλάδας και στην πανέμορφη γυναίκα του, ηθοποιό και μοντέλο. Και οι δύο θέλουν να τον προσλάβουν, αλλά ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια; Με τη βοήθεια των τριών αγαπημένων παιδικών του φίλων, του Ντραγκ, αστυνομικού του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Μαρίας, που είναι ο μεγάλος έρωτας και των δυο τους, και της Τέρι, μιας τρανσέξουαλ πόρνης πολυτελείας, ο Στράτος θα ανακαλύψει πως η αλήθεια, σε διαλυμένους έρωτες και οικογένειες με πολλά μυστικά, είναι μια πολύ σχετική υπόθεση…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.