«ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», Σαμάνθα Μπέργκερ .: Ξένη Λογοτεχνία .: Ματιά
 

«ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», Σαμάνθα Μπέργκερ

Μάιος του 2021 ήταν όταν στη χώρα μας κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας, το παιδικό βιβλίο «ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», της Σαμάνθα Μπέργκερ, με εικονογράφηση της Εκατερίνα Τρουκάν, σε μετάφραση της Ιωάννας Μπαμπέτα.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», Σαμάνθα Μπέργκερ

Κριτική και εντυπώσεις


Α όπως όταν αγαπάω
τον εαυτό μου αληθινά.
Τραγουδώ και όλα
είναι όμορφα και λαμπερά!


Β όπως όταν βοηθάω
τη μαμά μου και μου δίνει
αγκαλιά.


Γ όπως η γενναιότητα
όσων μας φροντίζουν, που την
ευγνωμοσύνη μας κερδίζουν.

Όταν κράτησα για πρώτη φορά το «ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», της Σαμάνθα Μπέργκερ, διαβάζοντας τον τίτλο του, πίστεψα πως πρόκειται απλά για ένα βιβλίο που θα βοηθούσε τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να μάθουν την αλφάβητο.

Δεν μπορούσα να φανταστώ τον θησαυρό που κρύβει μέσα του αυτό το βιβλίο! Σε αυτό το μικρό, παιδικό βιβλίο, υπάρχουν όλα τα ευγενή αισθήματα, όλα τα ιδανικά, όλοι οι σωστοί τρόποι συμπεριφοράς, όλα τα εφόδια που χρειάζεται ο καθένας μας πρώτα από όλα για να υπερασπίζεται αυτό το “άνθρωπος” αλλά και για να έχει μια καλή ζωή, τόσο αυτός όσο και οι γύρω του.

Σε ένα εξαιρετικά εικονογραφημένο και επιμελώς και εμπνευσμένα συγγεγραμμένο μικρού σχήματος σκληρόδετο βιβλίο, βρίσκονται όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για να φτιαχτεί ο κόσμος μας καλύτερος.

Καλοσύνη, ευγένεια, αλληλεγγύη, ανωτερότητα, μεγαλοσύνη, σεβασμός, φιλοζωία, εργατικότητα, ισότητα, μεγαλοψυχία, ηθική, αβρότητα… όλες αυτές οι αρετές βρίσκονται συγκεντρωμένες σε αυτό το βιβλίο!

Η εξαιρετική εικονογράφηση της Εκατερίνα Τρουκάν, συμπληρώνει επεξηγηματικά το κείμενο, η Ιωάννα Μπαμπέτα έχει κάνει μια εμπνευσμένη μετάφραση και η ιδέα της συγγραφέως Σαμάνθα Μπέργκερ είναι το λιγότερο φαεινή και μεγαλόπνοη!

  «Ο θησαυρός του κυβερνήτη», Σπύρος Πετρουλάκης


Π όπως το παιχνίδι με όλα
τα παιδιά. Βοηθάμε κι εκείνα
που δε νιώθουνε καλά.


Ρ όπως όταν ρωτάω αν μπορώ να
δανειστώ. Δεν αρπάζω, δε φωνάζω
και λέω “ευχαριστώ”.


Σ όπως όταν σέβομαι τη φύση
και την αγαπώ. Αλλά και στους
ανθρώπους να προσφέρω δεν ξεχνώ.

Κάθε σελίδα του βιβλίου έχει ένα γράμμα της Αλφαβήτου. Έχει μεγάλο μέγεθος και χρώμα ίδιο με την λέξη που έχει μέσα το κειμενάκι που αρχίζει με το συγκεκριμένο γράμμα.

Στο τέλος του βιβλίου μικροί αναγνώστες απαντούν στην ερώτηση: “Εσύ πως δείχνεις καλοσύνη;” και οι απαντήσεις τους -όπως συχνά συμβαίνει στα μικρά παιδιά- είναι εντελώς απρόβλεπτες!

Εν κατακλείδι; Ναι, μπορείτε κι εσείς να κάνετε καλύτερο αυτόν τον κόσμο! Αγοράστε και χαρίστε το “ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης” σε όλα τα μικρά παιδιά. Μην παραλείψετε όμως να κρατήσετε ένα αντίτυπο και για εσάς, όποια και να είναι η χρονολογία γέννησης που γράφει η αστυνομική σας ταυτότητα!


Αγοράστε το «ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης», της Σαμάνθα Μπέργκερ, κάνοντας κλικ εδώ!


Οπισθόφυλλο:

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να είμαστε καλοί! Εάν όλοι προσπαθούσαμε να δείχνουμε καλοσύνη, ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος…από το άλφα ως το ωμέγα.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

ΑΒΓ Η αλφαβήτα της καλοσύνης
ABCs of kindness

Συγγραφέας

Σαμάνθα Μπέργκερ
Samantha Berger

Εικονογράφος

Εκατερίνα Τρουκάν
Ekaterina Trukhan

Μετάφραση

Ιωάννα Μπαμπέτα

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2021

Αριθμός σελίδων

36

ISBN

978-618-02-1671-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.