Δε μ’ αρέσει η βροχή, Τασούλα Τσιλιμένη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δε μ’ αρέσει η βροχή, Τασούλα Τσιλιμένη

Τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη από τις εκδόσεις Διάπλους. Έχει τίτλο “Δε μ’ αρέσει η βροχή” και την εικονογράφησή του υπογράφει ο Βασίλης Παπατσαρούχας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Δε μ’ αρέσει η βροχή, Τασούλα Τσιλιμένη
Δε μ’ αρέσει η βροχή, Τασούλα ΤσιλιμένηΔε μ’ αρέσει η βροχή, Τασούλα Τσιλιμένη

Υπόθεση βιβλίου

Όλη τη νύχτα έβρεχε. Έβρεχε ασταμάτητα. Όχι πως τώρα σταμάτησε, μα, να, έκοψε λίγο…


– Δε μ’ αρέσει η βροχή! Λέει η Μυρτώ και ξεκινά για το σχολείο ανοίγοντας την ομπρέλα της.
– Δε μ’ αρέσει η βροχή! Μουρμουρίζει ο Πέτρος και σηκώνει την κουκούλα του αδιάβροχου, τόσο, που σχεδόν δε βλέπει.

Τι σχεδόν, που ΜΠΑΜ, έπεσε πάνω στην Μυρτώ και ΠΛΑΤΣ έπεσε και μέσα σε μια λακκούβα γεμάτη με λασπόνερα. ΕΙΙΙ! Του φώναξε η Μυρτώ που γέμισε από θυμό βλέποντας τα ρούχα της γεμάτα με πιτσιλιές από λάσπη. Μα ο Πέτρος δεν σταμάτησε ούτε καν για να την ακούσει, το έβαλε στα πόδια και έτρεξε σχεδόν μονολογώντας “Δε μ’ αρέσει η βροχή”!


Εγώ τώρα αναρωτιέμαι αν η βροχή αρέσει σε σένα ή μήπως δε σ’ αρέσει. Όλοι έχουμε δικαίωμα να λέμε τι μας αρέσει και τι όχι! Αλλά όσο εσύ σκέφτεσαι να μου απαντήσεις, αναρωτιέμαι τι σκέφτεται η ίδια η βροχή; Ας… τη ρωτήσουμε, ας ακούσουμε.

Μα η βροχή δεν απαντά. Μόνο συνεχίζει τον δρόμο της, να μουσκεύει την πόλη, να φτιάχνει ποτάμια στους δρόμους και λιμνούλες στις λακκούβες. Δεν απαντά ή μήπως εμείς δεν την καταλαβαίνουμε; Όσο και να το κάνεις καθόλου ευχάριστο δεν είναι για κάποιον να του λένε σχεδόν όλοι κατάφατσα “Δε μ’ αρέσεις”. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι άνθρωπος αλλά καιρικό φαινόμενο. Δεν απαντά ή μήπως εμείς δεν στήσαμε αυτί να αφουγκραστούμε τι λέει; Χμ, όχι, όχι, όσο κι αν προσέξουμε, λέξη δεν της παίρνουμε.

Ας προσπαθήσουμε όμως κάτι λίιιιγο πιο εύκολο! Ας δούμε τι σκέφτεται για την βροχή η Μυρτώ…


Μ’ αρέσει το τραγούδι της βροχής τα καλοκαίρια, όταν είμαι στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό.

Α! Πάει το “δε μ’ αρέσει η βροχή” που έλεγε συνέχεια φωναχτά! Οι σκέψεις της Μυρτώς έχουν ευχάριστες αναμνήσεις από τη βροχή, γεμάτες με μυρωδιές, χρώματα, ευχάριστα συναισθήματα και αγαπημένα πρόσωπα!

Και ο Πέτρος; ο Πέτρος που τρεχάτος πατάει μέσα σε κάθε γεμάτη λακκούβα και κάνει τους γύρω του να λούζονται με βροχόνερα φωνάζοντας την πολεμική ιαχή “Δε μ’ αρέσει η βροχή” αντί για συγγνώμη;


Μ’ αρέσει ο χορός της βροχής όταν τη βλέπω να πέφτει στο τζάμι στο σπίτι του παππού.

Βρε, βρε τι μαθαίνει κανείς όταν ακούσει τις σκέψεις του άλλου! Ώστε και του Πέτρου του αρέσει η βροχή και την έχει συνδέσει με όμορφες στιγμές γεμάτες τρυφερότητα και αγάπη. Και δεν λέω μόνο για την αγάπη που έχει ο Πέτρος στον παππού του και το αντίστροφο. Λέω που θυμάται το τραγουδάκι που συνηθίζει να τραγουδά ο παππούς στην βροχή!


Ρίξε Θεέ μου μια βροχή μια βροχή μια σιγανή να ποτίσεις τα χωράφια να δροσίσεις τα ζωάκια.

Μα η βροχή, όποιος κι αν της μιλά, ή της τραγουδά ή ακόμη κι αν της γνέφει, δεν απαντά σε κανέναν! Άραγε είναι βιαστική; Ή μήπως της αρέσει η αργοπορία; Ό,τι από τα δύο πάντως και να συμβαίνει, στην καρδιά της Μυρτώς και στη καρδιά του Πέτρου χαρίζει χαρά και ζεστασιά!

Λέτε όλα τα άλλα παιδιά του κόσμου, να βρουν στη βροχή τη χαρά και τα όμορφα συναισθήματα που βρήκαν οι δύο μικροί ήρωές μας;


Αγοράστε το “Δε μ’ αρέσει η βροχή”, της Τασούλας Τσιλιμένη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ λατρεύω την βροχή! Μου αρέσει να την ακούω, να την κοιτάζω και πολλές φορές να την αισθάνομαι στο πρόσωπό μου! Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση μεγάλη ο τίτλος του παιδικού αυτού βιβλίου όταν το πρωτοαντίκρισα.

Μα υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει η βροχή; αναρωτήθηκα και άρχισα να το διαβάζω. Σε κάθε λέξη, κάθε γραμμή που περνούσε όλο και περισσότερο μου άρεσε, όλο και περισσότερο το απολάμβανα… ναι, όπως απολαμβάνω μια βόλτα στη βροχή!

Η ταλαντούχα συγγραφέας του, η Τασούλα Τσιλιμένη, έγραψε ένα ιδιαίτερο, ασυνήθιστο, πρωτότυπο και με μια γοητεία σαν αυτή της βροχής, παιδικό βιβλίο. Ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα που αλληλεπιδρά με τον νεαρό αναγνώστη του, που του θέτει ερωτήματα, που οδηγεί την σκέψη του σε πολλά μονοπάτια, που διευρύνει τους ορίζοντές του, που κάνει τους ωφέλιμους σπόρους των μηνυμάτων που κομίζει σε αυτόν ν’ ανθίσουν.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα, πέρα από έργο τέχνης και άξια βραβείου, είναι πρωτότυπη και εκπληκτικά δεμένη με το κείμενο, το οποίο -τολμώ να πω- συμπληρώνει και επεκτείνει! Σπάνια συναντάς τέτοια σύνδεση ανάμεσα στο κείμενο και στις εικόνες μιας εικονογραφημένης παιδικής ιστορίας.

Τα δύο αυτά αλληλένδετα έργα τέχνης, τα αγκάλιασαν οι εκδόσεις Διάπλους και τα υλοποίησαν σε ένα εκπληκτικό παιδικό ανάγνωσμα, ένα μοναδικό έργο τέχνης και λόγου! Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε -δικαίως- στην Χρυσή Λίστα Eniplex 2022 και σας περιμένει στα ράφια των βιβλιοπωλείων για να το αποκτήσετε και να το χαρίσετε στους μικρούς φίλους των βιβλίων και… της βροχής!

Οπισθόφυλλο

Ο Πέτρος και η Μυρτώ τρέχουν στη βροχή πηγαίνοντας στο σχολείο. Μαζί τους τρέχει και η.. βροχή. Αυτή στο δικό της δρόμο. Σιωπηλή. Μια μικρή ιστορία της βροχής που μουσκεύει τον Πέτρο και την Μυρτώ, που ξεπλένει τον θυμό, και τραγουδάει τη φιλία που ταξίδεψε με μια χάρτινη βαρκούλα αγάπης.


Αγοράστε το “Δε μ’ αρέσει η βροχή”, της Τασούλας Τσιλιμένη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Δε μ’ αρέσει η βροχή

Συγγραφέας

Τασούλα Τσιλιμένη

Εικονογράφος

Βασίλης Παπατσαρούχας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Διάπλους

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2021

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-5545-00-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.