«Το παντοπωλείο», Νίκος Ρούσσος .: Διάφορα βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το παντοπωλείο», Νίκος Ρούσσος

26+1 αυτοτελείς ιστορίες απροσδόκητης προσωπικής ανακάλυψης. Αυτός είναι ο υπότιτλος και το στίγμα του βιβλίου «Το παντοπωλείο» που έγραψε ο Νίκος Ρούσσος και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ιβίσκος τον Νοέμβριο του 2013.

Γράφει: Matia Gr
«Το παντοπωλείο», Νίκος Ρούσσος

26+1 αυτοτελείς ιστορίες απροσδόκητης προσωπικής ανακάλυψης. Αυτός είναι ο υπότιτλος και το στίγμα του βιβλίου «Το παντοπωλείο» που έγραψε ο Νίκος Ρούσσος και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ιβίσκος τον Νοέμβριο του 2013.

Η γριά ιδιοκτήτρια ενός παντοπωλείου είναι μια αντισυμβατική έμπορος -δεν την ενδιαφέρει πρωτίστως το κέρδος- σε ένα μαγευτικό, σχεδόν μαγικό, κατάστημα. Οι δε πελάτες της βρίσκουν σε αυτόν τον vintage χώρο, πολλά περισσότερα και απείρως σπουδαιότερα απ’ όσα μπορεί να βρει κανείς σε ένα οποιοδήποτε παντοπωλείο. Θα τους γνωρίσετε έναν έναν στις είκοσι επτά ιστορίες που ο συγγραφέας Νίκος Ρούσσος έχει συμπεριλάβει στο πρώτο αυτό βιβλίο του.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κάθε μία από αυτές τις ιστορίες, μεταφέρει και ένα διαφορετικό μήνυμα του συγγραφέα προς τον αναγνώστη του. Ένα μήνυμα που όχι μόνο θα βάλει σε κίνηση τα γρανάζια του μυαλού του, αλλά είναι πολύ πιθανό να του δώσει και το έναυσμα για διορθωτικές αλλαγές στην πορεία της ζωής του.

«Το παντοπωλείο» είναι ένα βιβλίο που το απόλαυσα απίστευτα και που πιστεύω ότι το ίδιο θα νιώσετε κι εσείς όταν με το καλό το διαβάσετε. Για να σας δώσω μια μικρή γεύση για το τι θα συναντήσετε, ας δούμε εν συντομία αυτές τις ιστορίες μία μία.

Το παντοπωλείο
Όπου γνωρίζουμε τον τόπο που διαδραματίζονται οι είκοσι επτά ιστορίες που ακολουθούν. Το μικρό παντοπωλείο στην οδό Ιανουαρίου μιας παραλίμνιας πόλης.

Ο τουρίστας

Μπήκε στο παντοπωλείο. Η γριά τον κοίταξε με τα μεγάλα ζεστά της μάτια. Όμως, η καημένη δεν μπορούσε να καταλάβει ούτε τις λέξεις του ούτε τα νοήματα που της έκανε, για να του δώσει ένα μπουκαλάκι νερό. Ο τουρίστας άρχισε να θυμώνει. Αγανακτισμένος σκεφτόταν: τι μέρος είναι αυτό;

Ο καλοντυμένος κύριος με τον πονοκέφαλο
Ο κατά κόσμον κύριος Γεροντόπουλος με τόσο έντονο πόνο στο κεφάλι, που θόλωνε την όρασή του. Για παυσίπονο μπήκε στο παντοπωλείο, αλλά τελικά…

Το ερωτευμένο ζευγάρι

Πόσο συχνά βλέπει κανείς ερωτευμένα ζευγάρια μέσα σε παλιά παντοπωλεία; Εκείνη τη μέρα έγινε και αυτό. Ο νεαρός κρατούσε την κοπέλα του από τον ώμο και εκείνη περπατούσε σχεδόν με δυσκολία, έχοντας παραδοθεί στην αγκαλιά του. Τα σώματά τους τέμνονταν κάθετα και οριζόντια χωρίς να αφήνουν χώρο στο σύμπαν να τρυπώσει ανάμεσά τους.

Ο ορειβάτης
Σπίρτα και χαρτομάντηλα ήθελε να αγοράσει ο επίδοξος κατακτητής της κορυφής του βουνού που βρίσκεται ανατολικά της λίμνης. Τι άλλο όμως θα βρει στο μισοσκότεινο μαγαζάκι;

Ο καινούργιος κηπουρός
Ο νεαρός καλλιεργητής της γης, που για ένα φυτίλι μπήκε στο παντοπωλείο, μια γλάστρα θέλησε και με ένα μάθημα ζωής έφυγε.

Ο φυλακισμένος
Άλλος ένας “πελάτης” που αντί να αγοράσει κάποιο αντικείμενο παίρνει δωρεάν ένα ωφέλιμο μάθημα για την μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Η μάγισσα

Η λεπτεπίλεπτη μάγισσα με τα μαύρα της μαλλιά και το λευκό της δέρμα μπήκε στο παντοπωλεία μια μέρα που έβρεχε πολύ. Και όμως, ούτε σταγόνα δεν είχε ακουμπήσει πάνω της. Φορώντας μαύρα ρούχα και ένα πολύχρωμο κασκόλ, με κινήσεις αιθέριες πλησίασε τη γριά.

Ο ποιητής
Τι συνέβη όταν ο νεαρός γητευτής των λέξεων επισκέφθηκε το μικρό της μαγαζάκι αναζητώντας μια ακόμη «εμπειρία», μια νέα πηγή έμπνευσης;

Οι ζητιάνοι

Αυτός ο άγνωστος μια μέρα πλησίασε την πόρτα του παντοπωλείου. Η γριά του έγνεψε να πάει πιο κοντά, ψάχνοντας μάλλον για ψιλά να του δώσει. Ο ζητιάνος μπήκε από την πόρτα και κάτι θέλησε να πει. Όμως, την ώρα που πήγε να ανοίξει το κρυμμένο του στόμα…

Η θλιμμένη νοσοκόμα
Η θλιμμένη γυναίκα που ανοίγει την καρδιά της στην γριά μαγαζατόρισσα. έτσι όπως κάνουμε εμείς οι άνθρωποι κάποιες φορές. Παράξενο δεν είναι να μιλάς πιο εύκολα, για τα όσα κρύβεις μέσα σου, σε αγνώστους παρά στους οικείους σου;
Σε αυτό το κατάστημα όμως μόνο παράξενα πράγματα συμβαίνουν ούτως ή άλλως.

Ο αθλητής

Ο εικοσάχρονος νέος ήταν αθλητής του στίβου με μερικές αρκετά σημαντικές διακρίσεις, κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Η γριά τον κοίταζε θαυμάζοντας τα νιάτα του, που με τη γυμναστική είχαν γίνει ακόμα πιο ζωηρά. Ο νεαρός, ακουμπώντας την πατερίτσα του στον πάγκο, χάιδεψε ασυναίσθητα με το χέρι τα πλευρά του.

Ο ανακουφισμένος λογιστής
Τα καλά νέα, ιδιαίτερα όταν αφορούν την υγεία, σου φτιάχνουν πάντα το κέφι. Τέτοια νέα είχε πάρει και ο ήρωάς μας πριν δρασκελίσει την πόρτα του μικρού καταστήματος. Όμως δεν άργησε να…

Η χήρα

«Για εμένα οι αναμνήσεις είναι πολύτιμες, τις φυλάω σαν θησαυρούς», είπε η κοπέλα κοιτάζοντας φευγαλέα προς τη στάση του λεωφορείου.
«Ίσως είναι πολύτιμες επειδή έχεις λίγες», ήταν τα λόγια της γριάς που έκαναν τη νεαρή φοιτήτρια να ενοχληθεί.
«Δεν είναι έτσι», μουρμούρισε με στεναχώρια.

Ο ταχυδρόμος

Έδινε την αλληλογραφία στους ανθρώπους με χαμόγελο προσπαθώντας να μοιράσει εκτός από επιστολές και χαρά. Δεν άντεχε τη στεναχώρια και είχε να πει ένα αστείο ακόμα και όταν παρέδιδε φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η άλλη γριά
Όταν μια υπερήλικη γυναίκα έρχεται στο παντοπωλείο και αρχίζει το τραγούδι, τι μπορεί να συμβαίνει;

Η άπιστη αγρότισσα

Απροσδιόριστη ήταν η ηλικία της γυναίκας που άνοιξε την πόρτα του παντοπωλείου μια πολύ παγερή μέρα του φθινοπώρου. Τα φρύδια της, πυκνά και πλατιά, έμοιαζαν με σκοτεινά σύννεφα πάνω από δύο γκρίζες λίμνες. Το μαντίλι που φορούσε στα μαλλιά της σε έκανε να καταλάβεις ότι ήταν γυναίκα του χωριού.

Ο ντροπαλός έφηβος
Στρουμπουλός, ντροπαλός και έφηβος. Πως θα ταράξει τα νερά του μαγαζιού αυτός ο πελάτης; και πως το μαγαζί θα ταράξει τα δικά του; και εκείνο το τετράδιο άραγε τι ρόλο θα παίξει;

Η νοικοκυρά
Άραγε τα σοφά λόγια της μαγαζατόρισσας, άγγιξαν καθόλου την ψυχή της χαμένης στην καθημερινότητα νοικοκυράς;

Ο δημόσιος υπάλληλος

Με κόκκινα μάτια και μύτη που έτρεχε ο δημόσιος υπάλληλος μπήκε στο παντοπωλείο, για να αγοράσει καραμέλες. Ακόμα και από το ύφος του μπορούσε κανείς να διαγνώσει ότι ήταν άνθρωπος συνεπής με τις υποχρεώσεις του και χαμηλών τόνων.

Ο κουρέας
Για την ηλικία του, γύρω στα εξήντα, ο κουρέας στεκόταν μια χαρά. Καλή κορμοστασιά, περιποιημένο μουστάκι και μια έμφυτη ευγένεια που ακτινοβολούσε. Τι δουλειά είχε στο παντοπωλείο; θα φύγει άραγε μόνο με αυτό για το οποίο διάβηκε την πόρτα; ή μήπως αυτός ο πελάτης αντί να πάρει θα δώσει;

Η κατσαρίδα
Τι γίνεται όταν ένα από αυτά τα σιχαμερά, ανεπιθύμητα και θρασύτατα πλάσματα αποφασίσει να αφήσει το πεζοδρόμιο και να έρθει στα ενδότερα του μαγαζιού;

Ο προμηθευτής
Τρία είναι τα βασικά είδη ανθρώπων που μπαίνουν σε ένα μαγαζί. Οι ιδιοκτήτες, οι πελάτες και φυσικά οι προμηθευτές. Να, σαν τον κύριο της μικρής ιστορίας μας…

Η χορεύτρια
Ήδη θα έχετε καταλάβει ότι η πελατεία του συγκεκριμένου παντοπωλείου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Από αυτό το μπουκέτο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει μια όμορφη, νεαρή χορεύτρια. Θα μπορούσε; Όχι βέβαια!

Ο καταραμένος

Ο τριανταπεντάρης που μπήκε στο παντοπωλείο λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα ήταν ο μοναδικός της πελάτης ολόκληρη την ημέρα. Το πρόσωπό του ήταν φασκιωμένο με ένα χαμόγελο αναγκαστικής ευγένειας. Τα ρούχα του έδειχναν ακριβά, μα πολυκαιρισμένα. Ο άντρας είχε τα χέρια του βαθιά μέσα στις τσέπες, σφιγμένα, σαν να έκρυβε κάποιο όπλο.

Η μάνα, η κόρη
Ένα πρωινό μια νεαρή μαμά μπαίνει στο μαγαζί με ένα καρότσι στο οποίο κοιμάται ένα βρέφος, ένα μικρό κοριτσάκι. Είναι μια από αυτές τις φρεσκομάνες που νιώθοντας τόσο έντονα την παρουσία του παιδιού τους μιλούν στον πληθυντικό όταν αναφέρονται στον εαυτό τους.

Ο φαροφύλακας

Το πρόσωπό του ήταν σκαμμένο κάτω από τα γκρίζα φουρτουνιασμένα γένια του. Το βλέμμα του με αδιαφορία προσπερνούσε τις λεπτομέρειες αυτού του κόσμου. Η γριά κοιτάζοντάς τον κατάλαβε πως ήταν άνθρωπος από άλλα μέρη. Από μέρη παράξενα, θα έλεγε κανείς. Η φωνή του είχε μια χροιά απόκοσμη, βαθιά, σαν τη θάλασσα. Τι ήθελε αυτός ο άνθρωπος στο μικρό της μαγαζάκι;

Ο τελευταίος πελάτης
Ποιος είναι; Επί των σελίδων παρακαλώ! Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τι προσφέρουν στα αλήθεια τα παντοπωλεία;
Σίγουρα δεν προσφέρουν τα πάντα. Διότι αν συνέβαινε αυτό θα μπορούσε κανείς να αγοράσει απαντήσεις.

Το παλιό παντοπωλείο της οδού Ιανουαρίου δεν είναι η εξαίρεση. Η γριά ιδιοκτήτριά του, μια ήρεμη μα ταλαιπωρημένη γυναίκα, υποδέχεται τους πελάτες της και τις επιθυμίες τους, χωρίς βιασύνη. Χωρίς τον καταναγκασμό να τους πουλήσει κάτι οπωσδήποτε. Απαλλαγμένη πια από το άγχος της επιβίωσης, συναντά ανθρώπους γνωρίζοντας ότι αυτό που πραγματικά αναζητούν, τις περισσότερες φορές, είναι κάτι περισσότερο από ένα υγρό πιάτων, ένα κουτάκι σπίρτα ή ένα πακέτο μακαρόνια.

27 διαφορετικές ιστορίες εκτυλίσσονται μέσα στο μικρό μαγαζάκι.
27 πελάτες που χωρίς την ψευδαίσθηση της αφθονίας, έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά ερωτηματικά τους σε μια παράδοξη «θεραπευτική» συναλλαγή.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια αντεστραμμένη ματιά στο shopping therapy.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.