«Διαβήτης», της Mayo Clinic .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Διαβήτης», της Mayo Clinic

Πάνω από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη. Στην χώρα μας τα ποσοστά είναι λίγο πιο ανεβασμένα: περίπου 900.000 Έλληνες είναι διαβητικοί, ενώ από αυτούς το 1/3 περίπου δεν γνωρίζουν […]

Γράφει: Matia Gr
«Διαβήτης», της Mayo Clinic
«Διαβήτης», της Mayo Clinic

ΔιαβήτηςΠάνω από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη. Στην χώρα μας τα ποσοστά είναι λίγο πιο ανεβασμένα: περίπου 900.000 Έλληνες είναι διαβητικοί, ενώ από αυτούς το 1/3 περίπου δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτή την πάθηση. Επιστρέφοντας, δε, στην παγκόσμια κλίμακα, έχει διαπιστωθεί ότι στην μη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, οφείλεται περίπου το 5% των συνολικών θανάτων, κάθε χρόνο.

Από τα δραματικά αυτά νούμερα και μόνο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθούμε όλοι για αυτή την σύγχρονη μάστιγα (είναι μια χρόνια νόσος που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες) και να εξετάσουμε αν ανήκουμε -εμείς και τα μέλη της οικογένειας μας- στην τάξη των διαβητικών. Η γρήγορη διάγνωση της νόσου και η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί πραγματικά να σώσει την ζωή των αγαπημένων σας προσώπων ή την δική σας.

Το βιβλίο «Διαβήτης» της Mayo Clinic, ένα συλλογικό έργο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί σε μετάφραση της Χριστίνας Ελιάσα, είναι ένα πολύ καλό ανάγνωσμα που θα σας ενημερώσει για όλες τις πτυχές του σακχαρώδους διαβήτη και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την νέα κατάσταση που δημιουργεί στην ζωή ενός διαβητικού αλλά και σε αυτή των οικείων του.

Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται χαρακτηριστικά…


Εάν διαβάζετε αυτό το βιβλίο, τότε πιθανότατα εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο πάσχει από διαβήτη ή κινδυνεύει από την ασθένεια αυτή. Μπορεί να μην είστε βέβαιοι για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Θα πρέπει να ανησυχείτε; Θα πρέπει να περιμένετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας; Θα πρέπει το μέλλον να σας φοβίζει;
Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή -και ολοένα πιο διαδεδομένη- ασθένεια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι γιατροί γνωρίζουν πως μπορεί να ρυθμιστεί ο διαβήτης, προκειμένου ο ασθενής να ζήσει μια ζωή παραγωγική, γεμάτη υγεία.

και παρακάτω…


Το μυστικό είναι να αντιμετωπίζετε την υγεία σας ως το πιο πολύτιμο αγαθό. Όπως δε θα βάζατε ποτέ σε κίνδυνο ό,τι σας ανήκει -τα χρήματα, το σπίτι και την οικογένεια σας- έτσι δε θα πρέπει να αφήνετε την υγεία σας στην τύχη. Παράλληλα με τις συμβουλές του γιατρού σας, το βιβλίο αυτό μπορεί να σας καθησυχάσει ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για τη ρύθμιση του διαβήτη και τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Πολλά από αυτά που πιθανόν να έχετε ακούσει για τον διαβήτη (το ζάχαρο όπως το λέγαν οι παλαιότεροι) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι λανθασμένα ή να μην ισχύουν πλέον…


Οι ερευνητές γνωρίζουν πολλά για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο του διαβήτη. Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις, μπορείτε να ζήσετε μια καλή ζωή και να μην υποφέρετε από σοβαρές επιπλοκές, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα και, όταν είναι απαραίτητο, τη χρήση των φαρμάκων.

…για τον λόγο αυτό: ενημέρωση, ενημέρωση και ενημέρωση!

Επιγραμματικά στο «Διαβήτης» της Mayo Clinic θα βρείτε:

– Τι είναι ο διαβήτης.
– Τι είναι ο κάθε τύπου διαβήτης (τύπου 1, τύπου 2, διαβήτης κυοφορίας).
– Ποιες είναι οι εξετάσεις διάγνωσης του διαβήτη.
– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του μη ρυθμισμένου σακχάρου.
– Ποιες ενέργειες περιλαμβάνει η σωστή παρακολούθηση του σακχάρου.
κάτι πολύ σημαντικό αφού…


Αν έχετε διαβήτη, ο έλεγχος του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώθετε καλά και να προλαμβάνετε τις μακροχρόνιες επιπλοκές.

– Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα.
– Πόσο ρόλο παίζει η σωματική άσκηση και το φυσιολογικό βάρος στη ρύθμιση του σακχάρου.
– Ποια είναι τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε τύπο διαβήτη.
– Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει ένας διαβητικός να κάνει σε τακτική βάση.
– Γνωριμία με τις πρακτικές για την μείωση των επιπλοκών του διαβήτη, μεταξύ αυτών και στην σεξουαλική υγεία του ασθενούς.

Η λέξη επιπλοκές είναι η πιο συχνή που ακούγεται μαζί με την λέξη διαβήτης. Εκεί είναι και η ουσία. Ο διαβήτης επηρεάζει πάρα πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου οργανισμού με επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια της ζωής του πάσχοντος. Είναι μια πάθηση που ΠΡΕΠΕΙ να την πάρετε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ!

Το εν λόγω ανάγνωσμα είναι καλό ως πρώτο σκαλοπάτι στην σκάλα της εκπαίδευσης των διαβητικών. Η συνέχιση της έρευνας, της μάθησης και κυρίως της εφαρμογής πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί αφού οι υπεύθυνοι συγγραφής του -ίσως εξαιτίας του λόγου ότι εκδόθηκε υπό της αιγίδα μιας κλινικής, της Κλινικής Mayo– δεν ακουμπούν τα θέματα τόσο βαθιά όσο πρέπει να φτάσει ο καθένας από εμάς που καλείται να ζήσει με αυτή την νόσο. Ως αρχή, πάντως, είναι πολύ ενημερωτικό και εξαιρετικά ωφέλιμο!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

  «Η θεία Μπέμπα», Ισμήνη Μπάρακλη

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.