«Ένα δέντρο για μένα», Μαριάννα Κουμαριανού .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ένα δέντρο για μένα», Μαριάννα Κουμαριανού

Ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο, “ξεφύτρωσε” τον Δεκέμβριο του 2019 στα βιβλιοπωλεία χάρη στις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και στη συγγραφέα του, την Μαριάννα Κουμαριανού. Σας μιλώ για το «Ένα δέντρο για μένα» που έχει εικονογραφήσει η Ράνια Ηλιάδου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ένα δέντρο για μένα», Μαριάννα Κουμαριανού

Υπόθεση βιβλίου

Τελικά το να αποκτάς αδελφάκι δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά. Έχει πλάκα, δεν λέω. Αλλά πρέπει συνέχεια να κάνεις κάτι ή να έχεις το μυαλό σου κάπου. Δεν τελειώνει ποτέ.

Και τι εννοώ; Να, θα σας εξηγήσω αμέσως. Όταν πηγαίνω στο σχολείο, κάνω μάθημα, κάνω διάλειμμα, και κάποια στιγμή, χτυπάει το κουδούνι και σχολάω. Πάει, τελείωσε για σήμερα το σχολείο. Όταν πηγαίνω στο σπίτι του φίλου μου ή του παππού και της γιαγιάς μου, χτυπάω το κουδούνι, μου ανοίγουν, μπαίνω, κάθομαι, παίζω ή μιλάω και μετά κάποια στιγμή η επίσκεψή μου τελειώνει και φεύγω. Όταν καθόμαστε όλοι οι φίλοι να παίξουμε κρυφτό ή κυνηγητό, παίζουμε, τρέχουμε, φωνάζουμε και κάποια στιγμή το παιχνίδι τελειώνει και σταματάμε.

Με καταλαβαίνετε τώρα κάπως έτσι δεν είναι; Όμως, όταν έχεις ένα μικρό αδερφάκι, όπως σας έλεγα και στην αρχή, τότε αυτό δεν τελειώνει! Όλες τις ώρες είσαι ο αδερφός του! Και το πρωί και το βράδυ και το μεσημέρι και το ξημέρωμα ακόμη. Και συχνά πρέπει κάτι να κάνω γι αυτό, να το προσέξω για λίγο, να το φροντίσω, ή να του πω το σωστό.

Και μη νομίζετε ότι όταν δεν είναι κοντά το αδερφάκι μου, εγώ παύω να είμαι αδερφός. Καθόλου! Πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα με ρωτήσει τι κάνει, αν μεγαλώνει, αν κλαίει ή μου δίνει “παραγγελίες” να του φιλήσω τα πατουσάκια ή να του γαργαλίσω τα πλευράκια!

Μόνο στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ξεχνιέμαι λίγο…


Ο παππούς φροντίζει τον κήπο και η γιαγιά φτιάχνει όμορφα πράγματα και γλυκά. Δεν με ρωτάνε ούτε για το σχολείο ούτε για τον αδερφό μου.
Και όπως πάντα μου λένε πολλές ιστορίες και παραμύθια.
Με τον παππού παίζουμε ένα καινούργιο παιχνίδι.
Το λέμε “κάνε ό,τι κάνω”.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλούστατοι! Πρέπει να κοιτάζω τι κάνει ο παππούς και να κάνω κι εγώ ακριβώς το ίδιο!


Ο παππούς μου, έχει πει, ότι σύντομα θα μου δώσει ένα μικρό δέντρο, που θα είναι ολόδικό μου και θα το φροντίζω μόνο εγώ.

Και η γιαγιά μου πηγαίνει στον κήπο! Όμως κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα εκεί. Μιλάει -και στα λουλούδια- τραγουδάει, τα… γαργαλάει για να μας δώσουν το άρωμά τους.

Στο σχολείο, αυτές τις μέρες, κάνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα. Μας μίλησε η δασκάλα για το γενεαλογικό δέντρο. Και όλοι, κάνουμε κολάζ δέντρων με φωτογραφίες της οικογένειάς μας. Εγώ να σας πω την αλήθεια, στην αρχή δεν καταλάβαινα καλά καλά τι είναι το γενεαλογικό δέντρο, αλλά μου εξήγησε η γιαγιά.

Τώρα, δεν ξέρω πως να το φτιάξω, γιατί δεν έχω από όλους μας φωτογραφίες -μην ξεχνάτε, έχω θείους, θείες και ξαδέρφια- και δεν ξέρω πως να τους χωρέσω όλους αυτούς σε ένα δέντρο! Νομίζω όμως πως ξέρω ποιός είναι αυτός που θα με βοηθήσει πιο πολύ από όλους να τα καταφέρω!


Αγοράστε το «Ένα δέντρο για μένα», της Μαριάννας Κουμαριανού, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Με το που αρχίσει κάποιος να διαβάζει το παιδικό βιβλίο «Ένα δέντρο για μένα», της Μαριάννας Κουμαριανού, καταλαβαίνει πως είναι ένα βιβλίο ανέμελο, αυθόρμητο, απολαυστικό και δροσερό.

Η συγγραφέας μας βοηθά να κατανοήσουμε το παρελθόν, το τι σημαίνει οικογένεια, αλλά και το πως μπορούμε να φτιάξουμε σωστά ένα γενεαλογικό δέντρο. Κι όχι όποιο κι όποιο, αλλά το γενεαλογικό δέντρο της δικής μας οικογένειας!

Το κείμενο του βιβλίου είναι ευχάριστο, η εικονογράφηση σύγχρονη, το θέμα πρωτότυπο και χάρη σε αυτό θα φτιάξουμε μια κατασκευή που θα είναι μοναδική και θα μας μείνει στον χρόνο!. Μια κατασκευή, ένα “δέντρο” που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν της οικογένειας μας και θα μας συντροφεύσει στο δικό μας μέλλον!

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το «Ένα δέντρο για μένα», της Μαριάννας Κουμαριανού, είναι ένα βιβλίο αφετηρία για πολλές πολλές συζητήσεις, ιστορίες, οικογενειακές φωτογραφίες και αναμνήσεις!

Μην περιμένετε στιγμή! Αγοράστε το για το παιδάκι σας ή χαρίστε το σε κάποιο που αγαπάτε. Θα σας ευχαριστεί για το υπέροχο δώρο σας.

Οπισθόφυλλο:

Ο μικρός ήρωας έπρεπε να φτιάξει το δέντρο της οικογένειάς του. Έτσι, ξεκίνησε με τη γιαγιά του ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από φωτογραφίες. Είδε τους γονείς του και τους θείους του παιδιά, τη γιαγιά και τον παππού νέους, φαντάστηκε τον εαυτό του στο μέλλον… Ανακάλυψε μια άλλη διάσταση του χρόνου, αυτή που περνά μέσα από τις γενιές των ανθρώπων.

Ένα βιβλίο για το δέντρο της ζωής και τις ρίζες της οικογένειας.


Αγοράστε το «Ένα δέντρο για μένα», της Μαριάννας Κουμαριανού, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ένα δέντρο για μένα

Συγγραφέας

Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφος

Ράνια Ηλιάδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

48

ISBN

978-960-563-303-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.