«Ερωτικά ηρωικά», Χρήστος Τσιάμης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ερωτικά ηρωικά», Χρήστος Τσιάμης

Ποίηση προσωπικής αγωνίας και αναζήτησης. Ποίηση αισιόδοξη, φωτεινή ακόμη και όταν νοσταλγικά αναπολεί, όταν υπαρξιακά στοχάζεται.

Γράφει: Matia Gr
«Ερωτικά ηρωικά», Χρήστος Τσιάμης

Ερωτικά ηρωικά
Ποίηση
Εκδόσεις Μελάνι, 2016
Σελ. 80

Ο Χρήστος Τσιάμης συνομιλεί με την ίδια άνεση με το μυαλό και την καρδιά του. Και είναι αυτή η καθαρή επικοινωνία μυαλού και καρδιάς που γεννάει τα θαύματα της τέχνης. Και για αυτό κατέφυγε στην ποίηση. Είναι ο χώρος όπου η καρδιά και το μυαλό συνομιλούν ανόθευτα.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ο Χρήστος Τσιάμης μας συστήνει στίχους που μπορούν να εκληφθούν και ως γνωμικά ή αποτιμήσεις και αμφίσημα συμπεράσματα. Ολιγόστιχα ποιήματα στα οποία υπερτερούν οι υπαινιγμοί και τα υπονοούμενα. Έκφραση λιτή και καθαρή, καρπός που για να χαρείς τη γεύση και τους χυμούς του πρέπει να αποφλοιώσεις το περιτύλιγμα. Οι ονειρικές και εικαστικές εικόνες δημιουργούν, και μέσω των ασύνδετων λέξεων, απόντων των αρμών, έναν κόσμο ρευστό και τυχαίο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και απρόσμενο, χωρίς συνοχή και συγκρότηση, γυμνό.

Αναζητεί την ομορφιά στη μοναχικότητα, στη γαλήνη της φύσης, στο βύθισμα στο διάβασμα της ποίησης του Κάμμινγκς, τονίζει την αξία της σιωπής, της μοναξιάς, του άλματος στο διάστημα, τις ηρωικές υπερβολές, την αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι, την ισότητα των δύο φύλλων, τον μεγάλο έρωτα, τον γεροντοέρωτα, τον αναπάντεχο έρωτα, τον έρωτα και την αναρχία, την Έρι, την Ίρι και τον Έρωτα, την γυμνή ομορφιά, την γυμνή γαλήνη, την βροχή που πέφτει στο χώμα της καρδιάς, την αγάπη που δεν ξέρει καθόλου να μετράει, την αγάπη που φτάνει ξαφνικά σαν καταιγίδα, την αγάπη που δεν έχει φίλτρα, το αίμα που κοχλάζει, τα ποθητά κορμιά, το τέλειο σώμα, την ξεραμένη λάσπη που συγκολλά τα δυο σώματα, το σώμα που πάντα θα’ χει την τελευταία λέξη, τα αχνιστά φιλιά, τις λεωφόρους της επιθυμίας…

Μια ποίηση χαμηλόφωνη και κεντρομόλο. Ποίηση ώριμη και στιβαρή. Κουβαλά ένα βαρύ φορτίο από μνήμες και γεγονότα. Η ποίησή του παίζει με τις λέξεις και απελευθερώνει τα νοήματα που τις περικλείουν. Ποιεί ποιήματα, με εικόνες θαυμαστές εκφράζει το ανείπωτο και με βιωματικό λόγο αποκαλύπτει την αλήθεια την ψευδόμενη. Η ποίησή του είναι οδηγός μάχης κι ερωτικής ευτυχίας. Μια ποίηση ρομαντική και λυρική συνάμα κατορθώνει να διατηρήσει μιαν απλότητα και μιαν αμεσότητα στην έκφραση, όχι τόσο συχνή στην τρέχουσα παραγωγή.

Ο Χρήστος Τσιάμης είναι γενναιόδωρος, σαγηνεύει τις λέξεις και οι λέξεις μαγεύουν και απογειώνουν τον αναγνώστη. Λέξεις απλές και καθαρές. Έκδηλα ερωτική ποίηση και με αμείωτη την αισθησιακή σχέση του με τον κόσμο, ποιητής του πάθους. Ο χρόνος, ο γλυκός κι ορμητικός έρωτας, η αγάπη, η γαλήνη, το σώμα, η αναρχία, ο θάνατος, η ζωή συμπλέκονται, διαπληκτίζονται, εναρμονίζονται αλλά οπωσδήποτε κυριαρχούν. Το ανικανοποίητο, η προσωπική αντιμετώπιση του έρωτα, η ομορφιά, το σώμα, η αγάπη δίπλα στα μεγάλα θέματα του χρόνου, του πολέμου, του θανάτου, της κυκλικής ροής των πραγμάτων, την μνήμη, την λήθη, αποτυπώνονται λελογισμένα στους στίχους του ποιητή.

Η ποίηση του Χρήστου Τσιάμη είναι μια ποίηση που ψάχνει και ψάχνεται. Ποίηση προσωπικής αγωνίας και αναζήτησης. Ποίηση αισιόδοξη, φωτεινή ακόμη και όταν νοσταλγικά αναπολεί, όταν υπαρξιακά στοχάζεται. Ποίηση σταθερά δοξαστική του σώματος, του γαλακτόασπρου δέρματος, της φύσης, της γυναίκας, της ερωτικής ορμής, της ζωής. Ένα κλίμα έντονου ερωτισμού, μέχρι εμμονής, διασπείρεται γενικώς ανάμεσα στους στίχους.

Μια ποιητική συλλογή με μεράκι και έμπνευση, με έντονο συναίσθημα και αισθαντική ματιά, με γλωσσικό πλούτο και μετρική πολυμορφία που αντλεί το υλικό της απ’ ότι αγαπά ο ποιητής.

Ο Χρήστος Τσιάμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές κι έχει μεταφράσει το βιβλίο «Αυτά είναι τα ποτάμια μου» του Λώρενς Φερλινγκέτι. Το βιβλίο του «Μαγικό Μανχάτταν» είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα ποίησης των βραβείων του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» το 2014.

Κώστας Τραχανάς


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ποιήματα για όσους παραδίδονται στον έρωτα. Συνέχεια μιας παράδοσης που οροθετείται από τη Σαπφώ της αρχαιότητας και του 20ού αιώνα τον Αμερικανό ποιητή e.e. Cummings. Συνάμα, κι ένας φόρος τιμής σ’ εκείνους που παραδίδουν με αυτοθυσία το σώμα σε κάποια πράξη ηρωϊκή.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.