«Η Αλίκη στη χώρα του facebook», του Κωνσταντίνου Σμιξιώτη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η Αλίκη στη χώρα του facebook», του Κωνσταντίνου Σμιξιώτη

Στην όμορφη Ξάνθη, γεννήθηκε και έζησε η Αλίκη τα παιδικά της χρόνια. Όμορφα, γεμάτα ανεμελιά και όνειρα. Οι λέξεις έγνοια, αγωνία και φόβος δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο της… μέχρι τα δεκατρία της όπου εισέβαλαν […]

Γράφει: Matia Gr
«Η Αλίκη στη χώρα του facebook», του Κωνσταντίνου Σμιξιώτη

Η Αλίκη στη χώρα του facebookΣτην όμορφη Ξάνθη, γεννήθηκε και έζησε η Αλίκη τα παιδικά της χρόνια. Όμορφα, γεμάτα ανεμελιά και όνειρα. Οι λέξεις έγνοια, αγωνία και φόβος δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο της… μέχρι τα δεκατρία της όπου εισέβαλαν βιαίως, και στο λεξιλόγιο και στην ζωή της. Αιτία; Ο χωρισμός των γονιών της και η μετακόμιση -μαζί με την μητέρα της- στον τόσο διαφορετικό από την γενέτηρά της, Πειραιά…


Εδώ δεν μπορούσε να ξεχωρίσει συνοικίες ούτε διέκρινε πράσινο, εκτός από κάποιες μικρές πλατείες που ξεφυτρώνανε ανάμεσα σε τεράστιες πολυκατοικίες που έκρυβαν τον ήλιο. Οι άνθρωποι έδειχναν να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, κανείς δεν έγνεφε ούτε χαμογελούσε στον άλλον, όλοι έμοιαζαν να είναι ξένοι ανάμεσα σε ξένους.

Στην αρχή η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έμοιαζε σχεδόν αδύνατη. Όμως ο πανδαμάτωρ χρόνος, έβαλε το χεράκι του και το μικρό κορίτσι μέσα σε τρία χρόνια είχε μεταμορφωθεί σε μια πολύ όμορφη δεσποινίδα -σχεδόν γυναίκα- πλήρως ενταγμένη στο αστικό περιβάλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Οι γονείς της ξαναπαντρεύτηκαν και έτσι η Αλίκη απέκτησε δύο οικογένειες -μακρυά η μία από την άλλη- που τις συνέδεε η έφηβη ηρωίδα μας, ο τρόπος ζωής που εκείνη πλέον ακολουθούσε, και πάνω απ’ όλα η αγωνία τους για το μέλλον της, που εκδηλωνόταν με πολυάριθμες και συνεχείς νουθεσίες…


Καθημερινή ρουτίνα, οι ίδιοι και οι ίδιοι διάλογοι εκατέρωθεν, σαν ξεκουρδισμένο μουσικό όργανο στ’ αυτιά της, την έκαναν να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής απ’ αυτή τη μονοτονία, μια μονοτονία που ένα μεσημέρι έμελλε να σπάσει εντελώς αναπάντεχα, κάνοντας κρότο, και να φέρει στη ζωή της τα πάνω κάτω.

Τότε ήταν που μπήκε στην ζωή της ο Δημήτρης. Λεπτός, ψηλός, ξανθός, με γαλάζια μάτια… σάρωσε σαν καταιγίδα την ύπαρξη της και έφερε στην καρδιά της πρωτόγνωρες πληγές από τα βέλη του φτερωτού θεού. Όπως όμως γίνεται και με τα καιρικά φαινόμενα στην φύση, έτσι και ο έρωτας των δύο νέων γιγαντώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά… από ένα απαίσιο περιστατικό… έσβησε… ή τουλάχιστον έμοιασε σαν να σβήνει…

Η Αλίκη πήρε μεταγραφή για το λύκειο στην Ξάνθη -κοντά στον πατέρα της-, ενώ ο Δημήτρης έφυγε για το Παρίσι. Η κοπέλα στην πόλη των χρωμάτων, και το αγόρι στην πόλη του φωτός! Αυτό ήταν άραγε; Ένας τόσο λαμπρός έρωτας θα σταματήσει να φωτίζει τις καρδιές των δύο ηρώων τόσο άδοξα; Ποιο ρόλο άραγε μπορεί να παίξει το facebook σε όλα αυτά; Η τεχνολογία θα σταθεί στην περίπτωση τους σύμμαχος ή εμπόδιο;

Τα ερωτήματα αυτά θα σας τα απαντήσει ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σμιξιώτης, στο μυθιστόρημα του «Η Αλίκη στη χώρα του facebook», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011 από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Για να μπείτε στον κόσμο της Αλίκης και του Δημήτρη δεν θα χρειαστείτε καν password… σας αναμένουν!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο έρωτας θα εμφανιστεί στη ζωή της Αλίκης με τη μορφή ενός «ιδανικού» άντρα, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να σηκωθεί απ’ τα συντρίμμια που άφησε γύρω της ο χωρισμός των γονιών της. Το όνειρο όμως θα μετατραπεί σε εφιάλτη, όταν ο Δημήτρης, που στα μάτια της φαντάζει όπως ο πρίγκιπας των παραμυθιών, θα βρεθεί μπλεγμένος με μια άλλη γυναίκα. Κι όλα μέσα της γίνονται ξανά κομμάτια.
Η Αλίκη κρύβεται απ’ την ζωή προσπαθώντας να γιατρέψει τις πληγές της και σιγά σιγά βυθίζεται στη θαυμαστή χώρα του Facebook. Εκεί εντελώς αναπάντεχα ένας μυστηριώδης Γάλλος θα γίνει «φίλος» της και θα αναζητήσει για λογαριασμό της τα ίχνη της αγάπης που την πρόδωσε.
Εν τω μεταξύ ο Δημήτρης, απογοητευμένος, θα αφεθεί στα έμπειρα χέρια μιας ώριμης αισθησιακής γυναίκας, που προσπαθεί έντεχνα να του κρύψει το ένοχο παρελθόν της.
Το Facebook θα γίνει πεδίο μάχης μιας σύγχρονης Ιλιάδας, για τα μάτια της ωραίας Αλίκης, καθώς ένα περίεργο γύρισμα της μοίρας αποκαλύπτει αναπάντεχα μυστικά. Το διαδίκτυο μοιάζει να μετατρέπεται σε μια απέραντη κινούμενη άμμο που προσπαθεί να καταπιεί τους ήρωες, ενώ η αγάπη απεγνωσμένα προσπαθεί να πιαστεί από κάπου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.