«Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή», Αναστασία Ευσταθίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή», Αναστασία Ευσταθίου

Ευκολοδιάβαστο; Ναι! Ενδιαφέρον; Σίγουρα! Συγκλονιστικό; Σε πολλά σημεία του!

Γράφει: Matia Gr
«Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή», Αναστασία Ευσταθίου

Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή
Μάρτιο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδύφωνο ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα. Συγγραφέας του είναι η Αναστασία Ευσταθίου και το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή».

Υπόθεση βιβλίου

Ένα κοριτσίστικο ημερολόγιο. Το όνομά του; Καμή… από το “ΚΑλό Μου Ημερολόγιο”. Η ύπαρξή του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2005 σε ένα σπίτι της Ακράτας. Στο σπίτι, βέβαια, που ζει η συγγραφέας του, η Αναστασία.

Μαθήτρια της 5ης δημοτικού η μικρή μας φίλη, που σαν θα μεγαλώσει θέλει να γίνει, τι άλλο; συγγραφέας. Καλή μαθήτρια, διαβαστερή -σπασικλάκι την λέει ο αδερφός της- και ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη με τη νέα σχολική χρονιά.

Βλέπετε το σχολείο της λαμβάνει μέρος σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και ένα άλλο σχολείο, πολύ μακριά… στη Κύπρο. Δυο σχολειά, το ένα από την Ακράτα Αχαΐας και το άλλο από την Άχνα Αμμοχώστου, θα δείξουν στους μεγάλους ότι οι αποστάσεις μηδενίζονται όταν υπάρχει θέληση και ένας κοινός σκοπός. Όταν υπάρχουν πράγματα που ενώνουν τους ανθρώπους έστω κι αν τους χωρίζουν μίλια και μίλια γαλανής θάλασσας…


“Θα αποκτήσουμε νέους φίλους, λίγο μακρινούς, δε λέω, αλλά να είστε σίγουροι, φίλους παντοτινούς” και η φωνή της ξαφνικά έπαιρνε ένα άλλο χρώμα. Ζεστό και πικραμένο ταυτόχρονα. “Θα ανταλλάξουμε τις εργασίες μας. Θα μοιραστούμε τις γνώσεις μας για την τοπική ιστορία. Θα μάθουμε πολλά νέα πράγματα. Θα επικοινωνήσουμε με μαθητές και δασκάλους της Κύπρου. Θα ενώσουμε τις φωνές των μαθητών της μικρής Ακράτας της Αχαΐας με της Άχνας της Αμμοχώστου”. Μας έλεγε με πολύ σοβαρό ύφος λες και αυτή η επικοινωνία ήταν πιο σπουδαία από το τι θα μαθαίναμε τελικά μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Και να! Μόλις ένα μήνα μετά, έχουν ήδη φτάσει οι πρώτες επιστολές από το Κυπριακό δημοτικό σχολείο.

Τι γράφουν σε αυτές τα παιδιά του νησιού της Αφροδίτης; Και τα παιδιά της Ακράτας; Τι άραγε εκμυστηρεύονται στους μακρινούς τους φίλους μέσα από τα δικά τους γράμματα;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταλαντούχα Αναστασία Ευσταθίου μας έχει κακομάθει. Μας έχει συνηθίσει σε βιβλία που φέρνουν μπροστά στα μάτια μας κομμάτια της παράδοσης, της ιστορίας μας, δοσμένα με απολαυστικό και φυσικά λογοτεχνικό τρόπο.

Αυτό κάνει και στο «Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή». Αυτή τη φορά στο πυρήνα του μυθιστορήματος βρίσκονται τα γεγονότα του 1974 στη μαρτυρική Κύπρο μας.

Μέσα από τα μάτια μαθητών του δημοτικού, με έναυσμα ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, διαβάζουμε το τι είχε γίνει τότε στο νησί της Αφροδίτης και πιο συγκεκριμένα σε ένα χωριό που βρίσκεται από εκείνη την εποχή στα κατεχόμενα.

Ευκολοδιάβαστο; Ναι! Ενδιαφέρον; Σίγουρα! Συγκλονιστικό; Σε πολλά σημεία του, ιδίως εκεί που έχει μαρτυρίες αδερφών μας που έζησαν τα γεγονότα!

Για όλα τα προηγούμενα, αλλά και γιατί η υπογραφή της Αναστασίας Ευσταθίου έχει πάντα ένα ειδικό βάρος, σας το προτείνω να το διαβάσετε… όχι για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, αλλά για να θυμηθείτε ή να μάθετε! Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα που αφηγείται η Αναστασία, μια από τις μαθήτριες του σχολείου της Ακράτας, μέσα από τις σελίδες του προσωπικού της ημερολογίου, που το έχει ονομάσει «Καμή» και καλύπτει μια χρονική περίοδο 8 ετών με μεγάλα διαλείμματα και συνταρακτικές αλλαγές σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.
Πρωταγωνιστές του εφηβικού αυτού βιβλίου είναι οι πραγματικές μαρτυρίες Κυπρίων, οι εργασίες μαθητών που συμμετέχουν στο διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο, τα εφηβικά όνειρα και η παντοτινή φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους μαθητές δύο κωμοπόλεων, της Ακράτας Αχαΐας και της Άχνας Αμμοχώστου.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οι Χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή

Συγγραφέας

Αναστασία Ευσταθίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ηδύφωνο

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2017

Αριθμός σελίδων

196

ISBN

978-618-82961-0-7

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.