«Ο χερούκλας», Άννα Τσιαπούρη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο χερούκλας», Άννα Τσιαπούρη

Το νέο παιδικό βιβλίο της Άννας Τσιαπούρη με τίτλο «Ο χερούκλας» και εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, τον Οκτώβριο του 2021.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο χερούκλας», Άννα Τσιαπούρη
«Ο χερούκλας», Άννα Τσιαπούρη«Ο χερούκλας», Άννα Τσιαπούρη

Υπόθεση βιβλίου

Μια μέρα, μια μέρα σαν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου, για μια οικογένεια έγινε πολύ μα πολύ ξεχωριστή! Σε αυτή την οικογένεια γεννήθηκε ένα μωρό ιδιαίτερο, ένα αγοράκι ξεχωριστό! Δεν έμοιαζε με τα άλλα μωρά γιατί τα χέρια του ήταν μεγάλα. Πολύ μεγάλα! Μα και τα δαχτυλάκια του ήταν δαχτυλάρες μακριές και παχουλές.

Αγώνα έκανε να χώσει έστω ένα δάχτυλο στο στοματάκι του να το πιπιλήσει, μα αυτό δεν χωρούσε. Έπιανε το μπιμπερό του κι αυτό λες και χανόταν μέσα στις παλάμες του. Οι γονείς του τον αγαπούσαν πάρα πολύ και ήταν πολύ περήφανοι για τον γιό τους.

Ο καιρός περνούσε και ο μικρός μας μεγάλωνε αντιμετωπίζοντας κάποιες δυσκολίες σε πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, δυσκολευόταν να πιάσει κουταλοπίρουνα, μολύβια και μπογιές. Μα όταν πήγε στο σχολείο… έκανε την πρώτη του γνωριμία με τις δαχτυλομπογιές! Αυτό ήταν! Τα σχέδια και οι ζωγραφιές του ήταν υπέροχα!

Όλοι το έβλεπαν αυτό. Όμως, οι συμμαθητές του πρόσεξαν τα μεγάλα χέρια του και άρχισαν τις κοροϊδίες και τα πειράγματα. Ο καημένος ο μικρός μας φίλος, από τότε, προσπαθούσε συνέχεια να κρύβει τα χέρια του μέσα στις τσέπες του και ντρεπόταν πολύ!


Μια μέρα, εκεί που περπατούσε, είδε κόσμο πολύ μαζεμένο σε κάποιο ερειπωμένο σπίτι. Κοιτούσαν ένα φοβισμένο κουτάβι που κλαψούριζε, παγιδευμένο ψηλά σε ένα περβάζι. Κανείς δεν τολμούσε να ανέβει να το πιάσει. Κανείς δεν μπορούσε να το βοηθήσει. Τότε το αγόρι στάθηκε κάτω από το περβάζι, έβγαλε τα χέρια από τις τσέπες και έκανε τις μεγάλες παλάμες του σαν φωλιά.

Άραγε ο χερούκλας κατάφερε να σώσει την ζωή του κουταβιού; Σταμάτησε κάποια στιγμή να ντρέπεται για τα μεγάλα χέρια του; Έγινε ευτυχισμένος; Σταμάτησαν οι συμμαθητές του να τον κοροϊδεύουν;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Ο μοναδικός και αγαπημένος “Χερούκλας” της Άννας Τσιαπούρη είναι ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο!

Ο φανταστικός ήρωάς του, το μικρό αγόρι με τα μεγάλα χέρια, παραδίδει με τις πράξεις του μαθήματα στους μικρούς αναγνώστες.

Καταρχήν τους μαθαίνει να αγαπούν τις ιδιαιτερότητές τους, ιδίως αυτές που δεν μπορούν να αλλάξουν. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, το να είναι κανείς διαφορετικός δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό. Όλοι, μα όλοι, είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι χάρισμα, όχι αιτία για να αισθανόμαστε βάρος ή θλίψη.

Κατόπιν τους προτείνει να βρίσκουν τρόπους -πολλούς πολλούς και διαφορετικούς τρόπους- ώστε αυτά που φαντάζουν ως μειονεκτήματα να γίνονται χρήσιμα “εργαλεία” στην υπηρεσία τους, στην οικογένεια τους αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Έτσι, οι κοροϊδίες και οι χλευασμοί θα πάψουν, το “διαφορετικό” άτομο θα ζει πιο ευτυχισμένο και ο κόσμος μας θα κινηθεί λιγάκι ακόμα προς το καλύτερο!

Η λιτή, εκφραστική και αφαιρετική εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη, συμπληρώνει το κείμενο, και βοηθά το έργο της συγγραφέως τόσο στον ψυχαγωγικό όσο και στον διδακτικό τομέα του βιβλίου.

Μα είναι καταπληκτικό, όταν με την πρώτη ματιά, γνωρίζεις έναν χερούκλα με χέρια ανοιχτά, που είναι έτοιμος να αγκαλιάσει τον κόσμο όλο!

«Ο χερούκλας», της Άννας Τσιαπούρη θα διασκεδάσει τα παιδιά μας, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους, θα τα βοηθήσει στην πορεία αυτογνωσίας τους και θα τα συνδράμει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων εντός και εκτός σχολείου!

Θέλετε τίποτα άλλο; Σπεύστε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία κάνοντας κλικ εδώ και αφήστε τον λατρεμένο “Χερούκλα” να κάνει τα “μαγικά” του!

Οπισθόφυλλο:

Τι θα γινόταν αν είχες δυο χέρια τόσο μεγάλα που δεν θα μπορούσες να πιάσεις το κουτάλι για να φας ή να παίξεις με τα παιχνίδια σου; Τι θα έκανες αν οι συμμαθητές σου σε φώναζαν κοροϊδευτικά Χερούκλα;

Το αγόρι της ιστορίας καταφέρνει να αγαπήσει τα μεγάλα χέρια του και να βρει την ευτυχία.

Πώς;

Θα το μάθεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Ο Χερούκλας είναι μια τρυφερή ιστορία για την αυτοπεποίθηση που μας χαρίζει η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο χερούκλας

Συγγραφέας

Άννα Τσιαπούρη

Εικονογράφος

Νικολέττα Φιλιππίδη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

13 Οκτωβρίου 2021

Αριθμός σελίδων

29

ISBN

978-960-03-6901-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.