«Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος», Αναστασία Ευσταθίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος», Αναστασία Ευσταθίου

Μια φορά κι ένα καιρό κάτω από μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας μας, την Ιγρίτα, ζούσε ένας πρίγκιπας που τον έλεγαν Νερένιο. Μη νομίζετε ότι ήταν σαν τους πρίγκιπες των άλλων παραμυθιών, όμορφος, με […]

Γράφει: Matia Gr
«Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος», Αναστασία Ευσταθίου

Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος
Μια φορά κι ένα καιρό κάτω από μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας μας, την Ιγρίτα, ζούσε ένας πρίγκιπας που τον έλεγαν Νερένιο. Μη νομίζετε ότι ήταν σαν τους πρίγκιπες των άλλων παραμυθιών, όμορφος, με πολυτελή ρούχα και καλοσυνάτος! Ο Νερένιος ήταν ένας μοναχικός πρίγκιπας με σκληρή καρδιά που διαφέντευε τα γλυκά νερά που κυλούσαν στο υπέδαφος της πόλης. Τα νερά που είναι απολύτως απαραίτητα σε κάθε έμβιο ον του πλανήτη. Και όχι μόνο τα διαφέντευε, αλλά τα κράταγε και όλα για τον εαυτό του. Δεν άφηνε να ανέβει στην επιφάνεια ούτε μια τόση δα σταγονίτσα.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούσε το πηγάδι στην συνοικία των Τσακαλάδων από το οποίο έπαιρνε νερό όλη η πόλη. Μόνο αυτή την «πόρτα» είχε αφήσει ο Νερένιος ανοιχτή για να περνάει το πολύτιμο νερό από το βασίλειό του στον κόσμο των ανθρώπων. Η κατάσταση για τους κατοίκους της Ιγρίτας ήταν πολύ δύσκολη. Πως να ζήσεις και να δημιουργήσεις με τόσο λίγο νερό; Και κάτω από τα πόδια τους, να ξέρουν ότι υπάρχει ένας τεράστιος υγρός παράδεισος. Η μοναδική λύση που διαγράφεται στον ορίζοντα προέρχεται από έναν παλιό θρύλο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου.


Το νερό θα απελευθερωθεί σαν θυσιαστεί η πιο όμορφη Μακεδονοπούλα κόρη την ημέρα που η επιφάνεια του νερού του πηγαδιού θα γενεί χρυσή.

Θυσία; Θυσία ανθρώπου; Αδύνατον! Ποιος θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση; Κανείς! Αδύνατον! Όμως…


Με τον καιρό η Ιγρίτα άρχισε να στενάζει από την έλλειψη νερού. Οι αγροί έμεναν απότιστοι. Τα κοπάδια με τα πρόβατα και τα μοσχάρια όλο και λιγόστευαν. Αιτία ήταν η δίψα. Τα σπίτια έμεναν δίχως νερό. Από τη μία ο Τούρκος να τους δυναστεύει, από την άλλη ο Βούλγαρος εχθρός να τους παραμονεύει, άλλο δεν άντεχαν οι κάτοικοι και έπαιρναν τον δρόμο για τα ξένα και τις μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα όσοι είχαν όμορφες κόρες, τις έπαιρναν μαζί με το λιγοστό βιός τους κι έφευγαν απ την Ιγρίτα. Αναζητούσαν καλύτερη τύχη πιο βόρεια στην καρδιά της γιαγιάς Ευρώπης, εκεί που είχαν ακούσει να μιλάνε για μεγάλες πλούσιες πόλεις χτισμένες δίπλα στα ποτάμια.

Ώσπου, στα 1854, σε μια γωνιά της πόλης γεννήθηκε η Γερακίνα… και όλα άλλαξαν! Τι ακριβώς έγινε; Ποια η μοίρα του κοριτσιού; Πως η όμορφη κοπέλα άλλαξε την μοίρα του τόπου; Πως και γιατί η Ιγρίτα θα γίνει Νιγρίτα; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα σας τα απαντήσει η Αναστασία Ευσταθίου στο παραμύθι της «Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος»! Το υπέροχο αυτό παραμύθι κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, με μια θαυμάσια εικονογράφηση από την Αναστασία Κασιάδη.

Το παραμύθι της Αναστασίας Ευσταθίου έχει ακουμπήσει πάνω σε έναν λαϊκό θρύλο και είναι γεμάτο Ελλάδα και παράδοση. Ο αναγνώστης θα έρθει κοντά στις ρίζες του έθνους μας, κάτι που στους σύγχρονους καιρούς είναι σπουδαίο όσο και σπάνιο. Τα παραμύθια ήταν ένας από τους βασικούς δρόμους μέσα από τους οποίους κυλούσε ο πολιτισμός μας στο πέρασμα των αιώνων. Με αυτό της το έργο η συγγραφέας συμβάλει σε αυτήν την ροή βοηθώντας όλα όσα αυτά περιλαμβάνει η έννοια Ελλάδα να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά.

Αν και στο οπισθόφυλλο αναφέρεται ότι το εν λόγω ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, πιστεύω ακράδαντα ότι όχι μόνο θα το απολαύσουν και ενήλικες, αλλά έχουν να ωφεληθούν από την ανάγνωσή του! Διαβάστε το μόνοι ή μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε την ελληνική παράδοση να πλημμυρίσει κάθε πόρο την ψυχής σας! Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η ανέμη της ιστορίας μας γυρνά στα 1854, στην Ιγρίτα των Σερρών, τότες που ο Τούρκος δυνάστης κρατά τα κλειδιά της πόλης και ο εγωιστής πρίγκιπας Νερένιος διαφεντεύει το νερό της.
Τότες ήταν που γεννήθηκε και η όμορφη Γερακίνα, που ‘χε μάτια σαν του γερακιού, κορμί σαν ελαφίνα και μαύρα σαν του κατραμιού μαλλιά.
Μοίρα κακιά όμως πλανιέται σαν μαυροπούλι πάνω απ’ την πόλη και, κατά πως λεν οι θρύλοι, το νερό θα απελευθερωθεί, σαν θυσιαστεί η πιο όμορφη μακεδονοπούλα κόρη την ημέρα που η επιφάνεια του νερού του πηγαδιού θα γενεί χρυσή.
Τα χελιδόνια καλαντίζουν την άνοιξη και τον έρωτα της Γερακίνας με τον Τριαντάφυλλο. Δεν ξέρουν όμως γιατί η κόρη σαν πάει να φέρει νερό με το λαγήνι της απ’ το πηγάδι των Τσακαλάδων φοβάται ότι το νερό είναι το πεπρωμένο της. Αναζητούν την απάντηση στον ήλιο μα απάντηση δεν παίρνουν παρά μόνο όταν…

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Από το αστείρευτο ορυχείο της ελληνικής παράδοσης αντλήθηκε ένας θρύλος και με πρωτεργάτη την Αναστασία Ευσταθίου μεταπλάστηκε σε παραμύθι που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Η πασίγνωστη μακεδονίτισσα Γερακίνα, η πανέμορφη κόρη της Νιγρίτας, ζωντανεύει με τρόπο ξεχωριστό μέσα στις σελίδες του βιβλίου, διεκδικώντας μια λαμπερή και δικαιωμένη αθανασία, μια θέση κοντά σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν ανά τους αιώνες για το γενικό καλό. (Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.