«Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ», του Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι - «The story of Edgar Sawtelle», by David Wroblewski .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ», του Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι – «The story of Edgar Sawtelle», by David Wroblewski

Ουισκόνσιν – ΗΠΑ (Wisconsin – USA), αρχές του 20ου αιώνα. Στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Σιγουάμιγκαν (Chequamegon National Forest), ο Τζων Σωτέλ αγοράζει ένα αγρόκτημα, για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του. […]

Γράφει: Matia Gr
«Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ», του Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι – «The story of Edgar Sawtelle», by David Wroblewski

ΟυισκόνσινΗΠΑ (WisconsinUSA), αρχές του 20ου αιώνα.
Στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Σιγουάμιγκαν (Chequamegon National Forest), ο Τζων Σωτέλ αγοράζει ένα αγρόκτημα, για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του. Την λειτουργία ενός κυνοτροφείου και την δημιουργία μιας νέας ράτσας σκυλιών.

Ίδια περιοχή, 40 χρόνια αργότερα.
Η ράτσα σκυλιών Σωτέλ είναι γεγονός! Ο Τζων δεν υπάρχει πια αλλά το όνειρο του έχει πραγματοποιηθεί. Η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του ενός εκ των δύο γιων του, του Γκαρ. Ο δεύτερος γιος, ο Κλοντ -αφού πούλησε το μερίδιο της πατρικής περιουσίας που του αναλογούσε στον αδερφό του- ακολούθησε την καριέρα του ναυτικού. Χάρη στις αιματηρές θυσίες και προσπάθειες του Γκαρ και της γυναίκας του, της Τρούντι, τα σκυλιά Σωτέλ έχουν αποκτήσει πλέον ένα από τα καλύτερα ονόματα σε όλες τις Η.Π.Α.

Την ευτυχία του ζεύγους των κυνοτρόφων, έρχεται επιτέλους το 1958, να συμπληρώσει η γέννηση ενός παιδιού. Του γιου τους. Του Έντγκαρ, που από τα γεννοφάσκια του υπήρξε ιδιαίτερος…


Αρκετά γρήγορα ανακάλυψαν ότι κανένας δεν καταλάβαινε μια περίπτωση σαν του Έντγκαρ. Τέτοια παιδιά υπήρχαν μόνο στα εγχειρίδια, κι ακόμα κι εκείνα ήταν διαφορετικά σε ένα σωρό λεπτομέρειες από αυτό το μωρό, που τα χείλη του δούλευαν όταν ήθελε να θηλάσει, που τα χέρια του κοπανούσαν τον αέρα όταν οι γονείς του του άλλαζαν πάνα, που μύριζε αμυδρά σαν φρέσκο αλεύρι και είχε τη γεύση της θάλασσας, που κοιμόταν στην αγκαλιά τους και ξυπνούσε και σύγκρινε με απορία τα πρόσωπα τους με τον αιθέρα κάποιου μακρινού κόσμου, σιωπηλός όταν ήταν ευχαριστημένος και σιωπηλός όταν ήταν δυστυχισμένος.

Ο Έντγκαρ δεν μπορούσε να βγάλει ούτε ένα τόσο δα ήχο από το στόμα του, παρ’ όλο που σωματικά δεν είχε κάποιο πρόβλημα όπως τους διαβεβαίωσαν όλοι εκείνοι οι γιατροί που τον εξέτασαν. Έτσι ξεκίνησε η ζωή του Έντγκαρ Σωτέλ. Η ζωή, που ο ταλαντούχος Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι μας ξεδιπλώνει στο βιβλίο του: «Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ». Το μυθιστόρημα αυτό, κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 2010, από τις εκδόσεις Πλατύπους, σε μετάφραση της Βασιλικής Λατσίνου.

Τα παιδικά χρόνια του Έντγκαρ στο κτήμα των Σωτέλ, με τον τεράστιο αχυρώνα-κυνοτροφείο και το φιλόξενο αγροτόσπιτο, ήταν απλά φανταστικά! Εκτός από δύο γονείς που τον λάτρευαν, είχε και την Αμυγδαλένια. Ένα πανέξυπνο και απίστευτα καλόβολο σκυλί που τον πρόσεχε σαν να ήταν νταντά του.

Τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται όταν ο θείος του ο Κλοντ, επέστρεψε στην γενέτειρα, προσπαθώντας να απλώσει ρίζες στην στεριά. Και όπως είναι φυσικό, όταν μαζευτούν πολλά σύννεφα, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει και η καταιγίδα…


Κόντευε σχεδόν στο τελευταίο σκαλί πριν δει τον πατέρα του, φαρδύ πλατύ και ακίνητο πάνω στο πάτωμα κοντά στην είσοδο του εργαστηρίου.

Πίσω από τους φακούς των γυαλιών του, ο πατέρας του ανοιγόκλεισε τα μάτια. Πόσο αργά τα μάτια του εντόπισαν τα χέρια του Έντγκαρ. Πάσχισε να σηκώσει το κεφάλι του, όχι παραπάνω από δύο εκατοστά από το πάτωμα. Σταμάτησε και πήρε μια ανάσα. Ο Έντγκαρ γλίστρησε το χέρι του κάτω από το κεφάλι του πατέρα του, πριν προλάβει να πέσει πάλι πάνω στο τσιμέντο.

Ο πατέρας είχε “φύγει”, και μαζί με αυτόν και τα ανέμελα χρόνια του νεαρού. Η νεκροψία έδειξε ως αιτία του αιφνίδιου θανάτου, ένα ανεύρυσμα στον Κύκλο του Γουίλις (Circle of Willis). Όμως μια μεταφυσική εμπειρία υποχρέωσε την σκέψη του Έντγκαρ να κινηθεί σε πιο μακριά από το συνηθισμένο μονοπάτια. Αποτέλεσμα; Η σκέψη να οδηγήσει στην δράση και να δρομολογηθούν έτσι ραγδαίες εξελίξεις στην ζωή των Σωτέλ, αλλάζοντας τον ρου της δραματικά!

Η ταραχώδης και δραματική, εν τέλη, ζωή του Έντγκαρ Σωτέλ θυμίζει καράβι. Στην αρχή βρίσκεται σε ένα λιμάνι, σχεδόν ακίνητο και προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης. Κατόπιν ξεκινά το ταξίδι και αρχίζουν οι κλυδωνισμοί αμέσως μόλις αφήσει πίσω την αγκαλιά του λιμένα. Για κακή του τύχη όμως, στην ρότα του υπάρχει και μια θαλασσοταραχή που… τον αναμένει! Κάποια πλοία καταφέρνουν να συνεχίσουν αλώβητα το ταξίδι τους, κάποια παθαίνουν σοβαρές αβαρίες και κάποια άλλα βυθίζονται! Σε ποια κατηγορία ανήκει ο ήρωας μας; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του, θα τις ανακαλύψετε μία μία, στις 774 σελίδες(!) του «Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ».

Χορταστικό, έ; Και όχι μόνο! Η φράση που πιστεύω ότι αποδίδει, ολιγόλογα αλλά με ακρίβεια, το τι είναι το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι, έχει γραφτεί από τους εκδότες στο αυτί του βιβλίου, και αναφέρει: «… ένα καθηλωτικό οικογενειακό έπος, μια ευφυέστατη εξερεύνηση των ορίων της γλώσσας κι ένα συναρπαστικό, σύγχρονο κλασικό έργο». Έτσι, ακριβώς είναι!

Ένα καθηλωτικό έπος της ζωής ενός ξεχωριστού ανθρώπου και κατ’ επέκταση της οικογένειας του. Μαζί με αυτά και μια εκτενή αναφορά στην ζωή των σκυλιών, που -αν και δεν είναι εγχειρίδιο γνωριμίας με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου- αποτελεί πηγή πολλών μυστικών-γνώσεων γύρω από τον τρόπο ανατροφής, εκπαίδευσης και συμβίωσης μαζί τους.

Μια ευφυέστατη εξερεύνηση της γλώσσας που αποδεικνύει ότι ακόμα και ένα τόσο μεγάλο σε έκταση έργο μπορεί να κινείται σε τόσο μακρινά μονοπάτια που το ταξίδι, εν τέλει, να μοιάζει σύντομο. Και τέλος, ένα σύγχρονο κλασικό έργο, με όλα τα χαρακτηριστικά των μυθιστορημάτων που έχουν διανύσει μακρά πορεία και έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Πιστεύω ακράδαντα ότι το «Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ» του Ντέιβιντ Ρομπλέφσκι, σε λίγα χρόνια θα ενταχθεί στην διδακτέα ύλη των πανεπιστημιακών σχολών φιλολογίας. Θα αναλύονται οι χαρακτήρες των ηρώων του, θα γράφονται δοκίμια πάνω του, και θα αναζητώνται τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα.

Εσείς; Θα αφήσετε την ευκαιρία να διαβάσετε ένα κλασσικό έργο του μέλλοντος, λίγες μέρες μετά την έκδοση του; Δεν νομίζω! Και καλά κάνετε! Καλή ανάγνωση!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Γεννημένος βουβός, μιλώντας μόνο με νοήματα, ο Έντγκαρ Σωτέλ ζει μια ειδυλλιακή ζωή με τους γονείς του στο αγρόκτημά τους στο απομακρυσμένο βόρειο Oυισκόνσιν. Εδώ και γενιές οι Σωτέλ ανατρέφουν και εκπαιδεύουν μια φανταστική ράτσα σκύλων, η συμπονετική συντροφικότητα των οποίων ενσαρκώνεται από την Αμυγδαλένια, την ισόβια φίλη και σύμμαχο του Έντγκαρ. Αλλά με την απρόσμενη επιστροφή του Κλοντ, του θείου από τη μεριά του πατέρα του Έντγκαρ, αναταραχή ρημάζει το κάποτε γαλήνιο σπιτικό των Σωτέλ. Όταν ο πατέρας του Έντγκαρ πεθαίνει ξαφνικά, ο Κλοντ χώνεται ύπουλα στη ζωή του αγροκτήματος –και στην αγκαλιά της μητέρας του Έντγκαρ.
Χτυπημένος από τις συμφορές και σαστισμένος, ο Έντγκαρ προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Κλοντ έπαιξε ρόλο στο θάνατο του πατέρα του, αλλά το σχέδιό του γίνεται μπούμεραγκ –με θεαματικό τρόπο. Αναγκασμένος να το βάλει στα πόδια μέσα στον απέραντο αγριότοπο που εκτείνεται πέρα από το αγρόκτημα, ο Έντγκαρ ενηλικιώνεται μέσα στην άγρια φύση, παλεύοντας για την επιβίωση τη δική του και των τριών σκύλων ενός έτους που τον ακολουθούν. Μα η ανάγκη του να αντιμετωπίσει το δολοφόνο του πατέρα του και η αφοσίωσή του στους σκύλους των Σωτέλ κάνουν τον Έντγκαρ να γυρίσει πάλι σπίτι.
Ο David Wroblewski είναι ένας τεχνίτης στην αφήγηση και οι μαγευτικές σκηνές του –το αρχέγονο βόρειο δάσος του, η εναλλαγή των εποχών, ένας διαχρονικός αμερικανικός αχυρώνας, ένα μοιραίο όραμα φτιαγμένο από τη βροχή που πέφτει– δημιουργούν ένα καθηλωτικό οικογενειακό έπος, μια ευφυέστατη εξερεύνηση των ορίων της γλώσσας κι ένα συναρπαστικό, σύγχρονο κλασικό έργο.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.