«Η Πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η Πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

… Ξέρετε κάτι; Η ζωή μέσα στην τάξη είναι τελείως απρόβλεπτη! Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να περνάς υπέροχα. Να στέλνεις χαρτάκια με μηνύματα, να ζωγραφίζεις στην άκρη των σελίδων ή απλά να τρυπάς […]

Γράφει: Matia Gr
«Η Πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Η Πριγκίπισσα των Εφτά θαλασσών


Ξέρετε κάτι; Η ζωή μέσα στην τάξη είναι τελείως απρόβλεπτη! Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να περνάς υπέροχα. Να στέλνεις χαρτάκια με μηνύματα, να ζωγραφίζεις στην άκρη των σελίδων ή απλά να τρυπάς τη γόμα σου με το μολύβι, περιμένοντας να χτυπήσει το κουδούνι. Κι όμως. Αρκεί να ακουστεί μια φράση -μια απλή φρασούλα- και όλη η ευτυχία… παφ! εξαφανίζεται. Καταρρέει όπως τα κάστρα από άμμο όταν τα παρασέρνει το κύμα. Μια τέτοια φράση είναι ας πούμε το…
“Παιδιά, τι λέτε. Κάνουμε ένα γρήγορο τεστάκι στα Μαθηματικά;”

Πα, πα, πα, φανταστείτε τι έγινε μετά την ρητορική ερώτηση της κυρίας Μαργαρίτας στην γνωστή μας (από το «Η στοιχειωμένη αίθουσα» και το «Να τοι οι πρωταθλητές») τάξη. Αναβρασμός, διαμαρτυρίες, διαπραγματεύσεις. χαμός! Καθώς φαίνεται όμως, η τρίτη ώρα, ημέρας Τρίτης και 13 του μηνός δεν έχει πει την τελευταία της λέξη ακόμη. Τοκ, τοκ, χτυπάει η πόρτα της αίθουσας και ως απομηχανής θεός εμφανίζεται ένα εκτάκι με ένα πάκο χαρτιά. Μη μου πανικοβάλεστε! Δεν είναι γεμάτα με μαθηματικά προβλήματα που ζητούν τη λύση τους. Αντιθέτως, είναι γεμάτα με καλοκαίρι, θαλασσίτσα, αμμουδιά και αεράκι που φυσάει απαλά. Πως; Μα πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι μια δήλωση συμμετοχής σε εκδρομή στην Ακτή του Ανέμου; Περιττό να σας πω τι έγινε μέσα στην τάξη! Χαρά, γέλια, ξεφωνητά, χοροπηδητά, πανηγυρισμοί! Και αμέσως μετά ξεκινούν οι προετοιμασίες για το ποιός θα φέρει μαζί του το ένα ή το άλλο παιχνίδι ώστε να ολοκληρωθεί η ευτυχία την ευλογημένη εκείνη ημέρα της εκδρομής.


Ωραία λοιπόν. Τα είχαμε κανονίσει όλα. Λογαριάζαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή χωρίς το διευθυντή του σχολείου μας. Όταν λοιπόν σταθήκαμε στη γραμμή, ακούσαμε το ιιι που κάνει το μικρόφωνο του κυρίου Ανδρόνικου. Μετά ακούσαμε τον ίδιο τον κύριο Ανδρόνικο.
“Αγαπητά μου παιδιά, ακούστε με, παρακαλώ”, είπε με εκείνη τη φωνή που θυμίζει ευγενικό τυραννόσαυρο.
Όλοι κάναμε ησυχία. Δεν είναι έξυπνο να τσατίζεις τον κύριο Ανδρόνικο. Αρκετά τσατίλας είναι από μόνος του.
“Θέλω να σας θυμίσω ότι η αυριανή εκδρομή είναι αυστηρά εκπαιδευτική. Έτσι λοιπόν μπάλες, κασετόφωνα, ρακέτες και άλλα τέτοια τα αφήνουμε στα σπίτια μας. Ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι θα είμαι αυστηρός σε θέματα ασφαλείας.

Ναι, καλά που τους το είπε. Γιατί συνήθως ο κύριος Ανδρόνικος δεν είναι αυστηρός… μπααααα καθόλου. Γι αυτό τον τρέμουν λίγο πολύ όλοι οι μαθητές του σχολείου. Και ποιός θα τολμήσει να τον παρακούσει; Ο Νώντας, πρωταθλητής κολύμβησης -τουλάχιστον κατά τη γνώμη του- σε πρόσθιο και πεταλούδα, δηλώνει ατρόμητος και ανυπότακτος. Χλευάζει τους συμμαθητές του που συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του κυρίου Ανδρόνικου και διατυμπανίζει πως ο ίδιος δεν θα πάρει μαζί του μπάλα αλλά… μαγιώ!

Η ημέρα της πολυπόθητης εκδρομής φτάνει και οι μαθητές με γέλια και τραγούδια επιβιβάζονται στα ταξιδιωτικά λεωφορεία με προορισμό την Ακτή του Ανέμου και δύο ώρες αργότερα αποβιβάζονται στον μαγευτικό προορισμό τους. Στην Ακτή του Ανέμου θα μάθουν για τα αιολικά πάρκα, τους υδροβιότοπους, την μόλυνση της θάλασσας αλλά και των ποταμών, θα μιλήσουν με ψαράδες και ντόπιους και θα γνωρίσουν -περισσότερο από όσο θα άντεχαν μάλλον- τον καπετάν Αχάβη, την Πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών και τον θρύλο της περιοχής, το γιγαντιαίο χταπόδι!

Ο Πάνος, η κυρία Μαργαρίτα, ο Ιορδάνης, η Κική, η Ναταλία, ο Μάρκος, η Άννα και οι άλλοι λατρεμένοι μας ήρωες θα μας συντροφέψουν σε μια μοναδική περιπέτεια που θα μας ψυχαγωγήσει και θα μας ευαισθητοποιήσει γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά οι αταξίες δεν γίνονται μέσα στην τάξη. Τα μικρά ζαβολάκια βγαίνουν εκτός των τειχών χαρίζοντάς μας ευχάριστες ώρες γέλιου, περιπέτειας, αγωνίας αλλά και άφθονες γνώσεις. Μην καθυστερείτε λοιπόν λεπτό, “Η πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών” σας περιμένει να σας ταξιδέψει έχοντας σαν αφετηρία το σπίτι, την παραλία ή την εξοχή! Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012, από τις εκδόσεις Κέδρος, με μια καταπληκτική εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου. Μην το χάσετε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

“Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή το σχολείο μας θα πραγματοποιήσει εκδρομή στην Ακτή του Ανέμου. Οι μαθητές θα επισκεφθούν το αιολικό πάρκο και θα μελετήσουν το οικοσύστημα της περιοχής”.
Όταν διαβάσαμε αυτό το σημείωμα, κάναμε σαν τρελοί από τη χαρά μας. Μετά ετοιμαστήκαμε για μια συνηθισμένη εκπαιδευτική εκδρομή. Δεν ξέραμε, βλέπετε, ότι εκεί, στην Ακτή του Ανέμου, θα ζούσαμε την πιο εξωφρενική, την πιο απίστευτη, την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής μας…
Αυτή τη φορά, ο Πάνος και οι συμμαθητές του δεν κάνουν “Αταξίες στην Τάξη”, αλλά στην εκδρομή! Θα βρεθούν μάλιστα μπροστά σε κάποιες πρωτόγνωρες καταστάσεις: Θα συναντήσουν παράξενους ναυτικούς, θα κυνηγήσουν θαλάσσια τέρατα, θα λύσουν οικολογικά μυστήρια, και γενικά θα μας κάνουν να τρελαθούμε από την αγωνία – και τα γέλια.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα