«Ανταρσία», Βερόνικα Ροθ - «Insurgent», Veronica Roth .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ανταρσία», Βερόνικα Ροθ – «Insurgent», Veronica Roth

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία Η τριλογία της απόκλισης: Ανταρσία κάνοντας κλικ εδώ! Μετά τα δραματικά γεγονότα που έκλεισαν το πρώτο βιβλίο -«Απόκλιση», Βερόνικα Ροθ, εκδόσεις Πλατύπους 2012- η Τρις […]

Γράφει: Matia Gr
«Ανταρσία», Βερόνικα Ροθ – «Insurgent», Veronica Roth

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία Η τριλογία της απόκλισης: Ανταρσία κάνοντας κλικ εδώ!

ΑνταρσίαΜετά τα δραματικά γεγονότα που έκλεισαν το πρώτο βιβλίο -«Απόκλιση», Βερόνικα Ροθ, εκδόσεις Πλατύπους 2012- η Τρις μαζί με μια ολιγομελή ομάδα, περνούν τον φράχτη που περικλείει την πόλη και αναζητούν καταφύγιο στην φατρία των Ειρηνικών. Μόλις φτάνουν εκεί, προτεραιότητα δίνεται στην φροντίδα των τραυμάτων τους. Των σωματικών τραυμάτων που είναι εύκολο να επουλωθούν, σε αντίθεση με εκείνα της ψυχής που είτε δεν γιατρεύονται ποτέ είτε περνούν στην λήθη μετά από πολύ πολύ καιρό.

Οι πρώτες ανάγκες καλύπτονται, αλλά παραμένει το θέμα του ασύλου. Το αν θα τους επιτραπεί δηλαδή να μείνουν εκεί, κάτι το οποίο θα αποφασίσουν τα μέλη της κοινότητας με ψηφοφορία. Οι Ειρηνικοί ψηφίζουν και η απόφαση τους έχει ως εξής…


«Είστε ευπρόσδεκτοι να μείνετε εδώ αν, και μόνο αν, μπορείτε να τηρήσετε τους κανόνες μας», λέει. «Αυτή είναι η απόφαση μας».
Σκέφτομαι το όπλο που έκρυψα κάτω από το στρώμα μου, και την ένταση ανάμεσα σε μένα και τον Πίτερ, τον Τομπάιας και τον Μάρκους, και νιώθω το στόμα μου να στεγνώνει. Δεν είμαι καλή στο να αποφεύγω τις διαμάχες.
«Δεν θα μπορέσουμε να μείνουμε πολύ», λέω στον Τομπάιας χαμηλόφωνα.
Μέχρι πριν από ένα λεπτό, χαμογελούσε αχνά. Τώρα οι γωνίες του στόματός του έχουν εξαφανιστεί μέσα σε ένα συνοφρύωμα. «Όχι, δεν θα μπορέσουμε».

Λίγες μέρες αργότερα φτάνει η στιγμή να αποχωρήσουν από την ασφάλεια και την ηρεμία του τόπου και των ανθρώπων που είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην καλλιέργεια φυτών και δέντρων. Η αναχώρηση επισπεύδεται, όταν μια ομάδα Πολυμαθών με αρκετούς υποταγμένους Ατρόμητους, φτάνει στην κοινότητα αναζητώντας τους. Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να κρυφτούν, βρίσκονται να τρέχουν μέσα στις καλλιέργειες διωκόμενοι… Μοναδική διέξοδος η επιστροφή στην πόλη! Από μια τρύπα του φράχτη επιστρέφουν στην αστική περιοχή που πλέον μόνο ως πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Πρώτο μέλημα -όσων κατάφεραν να ξεφύγουν των διωκτών- είναι να βρουν κάπου να κρυφτούν, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Η Τρις όμως και ο Τομπάιας έχουν περάσει την εκπαίδευση των Ατρόμητων, κάτι που θα τους φανεί αναμφίβολα χρήσιμο σε αυτές τις συνθήκες. Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα τόπο που μόνο μαχητές θα μπορέσουν ίσως να έχουν κάποια τύχη στο θέμα «επιβίωση».

Και μιας και μιλάμε για τύχη… είναι άραγε για καλό τους που αναγκάζονται να εισχωρήσουν στην περιοχή που κατοικούν εκείνοι οι Χωρίς Φατρία; Ανάμεσα στους απόκληρους της κοινωνίας θα βρουν ένα ασφαλές κρησφύγετο; Ασφαλές δεν γνωρίζω αν είναι, αλλά ισχυρό είναι σίγουρα, μιας και οι Χωρίς Φατρία έχουν οργανωθεί, εξοπλιστεί και είναι σε πλήθος διπλάσιοι από τους Ατρόμητους! Αυτά τα τρία γεγονότα είναι που τους κάνουν τον καθοριστικό παίχτη στο παιχνίδι εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανταρσία εξώφυλλο από την ταινίαΟι εχθροί και οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγαπημένοι μας ήρωες είναι πολλοί και ποικίλοι… Είναι όσοι έχουν σκοπό να συγκεντρώσουν στα χέρια τους την εξουσία. Είναι οι υποταγμένοι στους προηγούμενους που εκτελούν πιστά και άκριτα τις εντολές τους. Είναι τα ερωτηματικά που φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο προς την αλήθεια. Είναι η αγωνία για το αν θα υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. Και είναι και οι άγνωστες πτυχές του παρελθόντος που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παρόν αλλά και το μέλλον.

Θα καταφέρει η Τρις και οι φίλοι της να αντεπεξέλθουν στην σωρεία αυτών των προκλήσεων, και αν ναι, θα είναι στο τέλος ίδιοι ή θα έχουν αλλάξει ριζικά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις 462 σελίδες του «Ανταρσία» της Βερόνικα Ροθ, που χάρη στις εκδόσεις Πλατύπους και στην μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά σας περιμένει από το 2013 στα ράφια των βιβλιοπωλείων της χώρας. Τον Μάρτιο του 2015 η «Ανταρσία» επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το δεύτερο αυτό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως είναι -προς τέρψη όλων εμάς των βιβλιόφιλων- ισάξιο του πρώτου. Απολαυστικό όπως και η «Απόκλιση», γεμάτο σασπένς, δυνατές στιγμές και έντονη δράση! Σαγηνεύει από την πρώτη σελίδα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το οπισθόφυλλο. Ο δυστοπικός κόσμος που αποτελεί το σκηνικό των δύο βιβλίων είναι τόσο μαγευτικός -παρότι σκοτεινός και επικίνδυνος- που πολλές φορές, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, εύχεσαι να ήσουν εκεί και να αγωνιζόσουν μαζί με τον λατρεμένο σου ήρωα… κάθε ένας θα βρει σίγουρα κάποιον ο οποίος να του ταιριάζει γάντι… ως avatar στο σύμπαν της Βερόνικα Ροθ.

Οι έχοντες διαβάσει ήδη το πρώτο μέλος της τριλογίας ας σπεύσουν! Οι υπόλοιποι ας διακτινιστούν σε ένα βιβλιοπωλείο για να αποκτήσουν και τα δύο (πρώτο και δεύτερο μαζί)… θα τα λατρέψετε! 🙂

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μία επιλογή
Γίνεται μία Θυσία

Μία Θυσία
Γίνεται μία Απώλεια

Μία Απώλεια
Γίνεται ένα Βάρος

Ένα Βάρος
Γίνεται μια Μάχη

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μία επιλογή μπορεί να σε μεταμορφώσει – ή μπορεί να σε καταστρέψει. Όμως κάθε επιλογή έχει συνέπειες, και καθώς η αναταραχή φουσκώνει σε όλες τις φατρίες γύρω της, η Τρις Πράιορ πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να σώσει αυτούς που αγαπάει –και τον εαυτό της– ενώ συγχρόνως παλεύει με καταπιεστικά ερωτήματα θλίψης και συγχώρεσης, ταυτότητας και πίστης, πολιτικής και αγάπης.

Η μέρα μύησης της Τρις έπρεπε να έχει σημαδευτεί από εορτασμούς και νίκες για τη φατρία της επιλογής της· αντί για αυτό, η μέρα έκλεισε με ανείπωτη φρίκη. Τώρα, ο πόλεμος παραμονεύει καθώς οι διαμάχες ανάμεσα στις φατρίες και τις ιδεολογίες τους μεγεθύνονται. Και σε καιρό πολέμου, πρέπει πλευρές να επιλεγούν, μυστικά θα αναδυθούν, και οι επιλογές θα γίνουν ακόμα πιο αμετάκλητες – και ακόμα πιο ισχυρές. Μεταμορφωμένη από τις δικές της αποφάσεις αλλά και από αβάσταχτη θλίψη και ενοχή, ριζοσπαστικές νέες ανακαλύψεις και μεταβαλλόμενες σχέσεις, η Τρις πρέπει να αγκαλιάσει ολοκληρωτικά την Απόκλισή της, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να χάσει αν το κάνει.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία Η τριλογία της απόκλισης: Ανταρσία κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.