Ηράκλειος, Γιάννης Κ. Χρονόπουλος .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ηράκλειος, Γιάννης Κ. Χρονόπουλος

Από τις εκδόσεις Historical Quest κυκλοφορεί ο τρίτος τόμος της σειράς “Βυζαντινοί αυτοκράτορες-στρατηγοί”, που έγραψε ο Γιάννης Κ. Χρονόπουλος, με τίτλο “Ηράκλειος”.

Ηράκλειος, Γιάννης Κ. ΧρονόπουλοςΗράκλειος, Γιάννης Κ. Χρονόπουλος

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Ηράκλειος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, ένας ηγέτης που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην βυζαντινή ιστορία αλλά και στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική στις εξελίξεις της εποχής, οι οποίες είχαν μακροχρόνιες και κοσμοϊστορικές επιπτώσεις.

Σε αυτόν τον ηγέτη των βυζαντινών χρόνων, είναι αφιερωμένο το τρίτο βιβλίο της ιστορικής σειράς “Βυζαντινοί αυτοκράτορες-στρατηγοί” των εκδόσεων Historical Quest. Χωρισμένο σε επτά κεφάλαια-ενότητες, το εξαίρετο αυτό πόνημα του Γιάννη Κ. Χρονόπουλου, είναι μια από τις πιο πλήρεις μελέτες γύρω από το πρόσωπο του εμβληματικού βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου.

Για να δούμε όμως εν τάχει, τι μπορεί να βρει κανείς στις σελίδες της εν λόγω μελέτης…

Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην άνοδο του Ηρακλείου στον θρόνο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, με ενδελεχείς αναφορές στις συνθήκες που άνοιξαν τον δρόμο σε αυτήν. Κατόπιν, στο δεύτερο κεφάλαιο, μελετάται η πρώτη περίοδος της βασιλείας του Ηρακλείου· τα εσωτερικά προβλήματα της αυτοκρατορίας, οι απειλές από το εξωτερικό, οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις και η καταλυτική επίδραση του Περσικού παράγοντα.

Η τρίτη ενότητα του πονήματος είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στις μάχες που δόθηκαν από τον στρατό του Βυζαντίου από το 622 έως το 630μ.Χ. Τόποι, ημερομηνίες, συνθήκες, κέρδη & κόστη σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό και ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον μακροχρόνιο πόλεμο στην ανατολή, βρίσκεται στις σελίδες αυτού του κεφαλαίου.

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Ηρακλείου φωτίζονται και αναλύονται στο τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου. Η ανήσυχη ειρήνη που ακολούθησε τις μάχες της προηγουμένης δεκαετίας, η ανατολή του εξ Αραβίας συντελεστού, οι νέες πολεμικές συρράξεις και τέλος ο θάνατος του αυτοκράτορα ξεδιπλώνονται σε αυτή την ενότητα, από την διερευνητική ματιά του συγγραφέα Γιάννη Κ. Χρονόπουλου.

Μια αυτοκρατορία στο μέγεθος και την διάρθρωση της Βυζαντινής μόνο με ένα ισχυρό στρατό θα μπορούσε να σταθεί για μια χιλιετία στην ανθρώπινη ιστορία. Ποια χαρακτηριστικά είχε ο στρατός αυτός επί βασιλείας του Ηρακλείου; Ποιες μεταρρυθμίσεις επέφερε εκείνος και πόσες από αυτές λειτούργησαν θετικά στην ισχύ του αχανούς κράτους; Αυτά και πολλά ακόμα απαντώνται εμπεριστατωμένα στο πέμπτο κεφάλαιο.

Εκτός από το στράτευμα, την πορεία του Βυζαντίου, επηρέασαν τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι αντίπαλοι του. Τα γειτονικά έθνη που τάσσονταν υπέρ ή κατά της αυτοκρατορίας, καθώς και το πως η στάση τους αυτή επέδρασε στο ρου της Ιστορίας, εξετάζονται στο έκτο κεφάλαιο αυτού του εξαιρετικού έργου.

Και τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο, γίνεται μια γενική αναφορά στο έργο του Ηρακλείου και μια κρίση των όσων εκείνος έπραξε όντας επί τριάντα ένα χρόνια αυτοκράτορας του Βυζαντίου…


Συμπερασματικά, η ιστορική πορεία του Ηρακλείου ως αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν ήταν αψεγάδιαστη. Σαφώς, διέπραξε σφάλματα, μερικά από τα οποία στοίχισαν ακριβά στην αυτοκρατορία. Ωστόσο, οι μεγάλοι άντρες κερδίζουν μία θέση στην ιστορία όχι μόνο για τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και για τα αναπόφευκτα μεγάλα λάθη τους. Κι αυτό γιατί δεν διστάζουν να καταπιαστούν με όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Αντίθετα, προσπαθούν να τα επιλύσουν, δηλαδή να ασκήσουν πολιτική και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο ρόλος τους, αντί να παραμένουν απαθείς μάρτυρες.

Και ο Ηράκλειος, υπήρξε όντως ένας μεγάλος άνδρας. Θα το διαπιστώσετε όταν μελετήσετε -επίτηδες δεν γράφω διαβάσετε- το άρτιο “Ηράκλειος”, του Γιάννη Κ. Χρονόπουλου.

Οι γνώσεις και η ευρεία έρευνα του συγγραφέα γίνονται αντιληπτές σε κάθε παράγραφο του έργου του αυτού. Θαρρώ πως δύσκολα θα βρείτε πιο ολοκληρωμένη εργασία σχετική με την προσωπικότητα και το έργο του Ηρακλείου, μέσα πάντα από το πρίσμα της θέσης του αυτοκράτορα.

Με γλώσσα λογοτεχνική και δομή ξεκάθαρη, είναι ένα έργο που μπορεί να διαβάσει ο κάθε ένας από εμάς που αγαπάει την Ιστορία αλλά και ο ενδιαφερόμενος σε επιστημονική βάση για το θέμα που πραγματεύεται. Καλοδεχούμενο δώρο αποτελούν οι 8 έγχρωμες & 51 ασπρόμαυρες εικόνες, καθώς και οι 7 χάρτες!

Εξαιρετικό και διαφωτιστικό!

Οπισθόφυλλο

Στο λυκόφως του 6ου αιώνα μ.Χ. η Βυζαντινή αυτοκρατορία βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο: ένας τύραννος στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ο Φωκάς, κυβερνά την αυτοκρατορία με αυταρχικό τρόπο και τη χρήση ωμής βίας, ενώ οι Σασσανίδες Πέρσες και οι Άβαροι απειλούν την ίδια την ύπαρξή της. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ένας άνδρας που θα δράσει με αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, εξαίρετη στρατηγική σκέψη και τόλμη: Ο Ηράκλειος.

Συστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις της αυτοκρατορίας, την Εκκλησία, τον στρατό και τον λαό, θα πολεμήσει για τη σωτηρία της, μέσα από αντίξοες συνθήκες και θα αναδειχθεί θριαμβευτής ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, αποκτώντας δίκαια το προσωνύμιο «Μέγας Αλέξανδρος του Βυζαντίου».

Όμως ο Ηράκλειος δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός στρατιωτικός ηγέτης, αλλά επίσης, ένας σπουδαίος μεταρρυθμιστής, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες σε πολλά επίπεδα προετοιμάζοντας την αυτοκρατορία για τη μετάβαση από την Ύστερη Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα. Έτσι, στη βυζαντινή Ανατολή το λατινικό στοιχείο έδωσε τη θέση του σταδιακά στο ελληνικό. Ωστόσο, ο Ηράκλειος δεν ευτύχησε να δει τη μακροημέρευση των σημαντικών επιτευγμάτων του. Η «θύελλα» της αραβικής ερήμου σάρωσε τα πάντα στο διάβα της με προεκτάσεις που αγγίζουν το σήμερα.

Στον Γ΄ Τόμο της εννιάτομης σειράς «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί» του Εκδοτικού Οίκου «Historical Quest» παρουσιάζονται η άνοδος του Ηράκλειου στην εξουσία, τα εσωτερικά προβλήματα και οι εξωτερικές απειλές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ανατολή και στα βουνά του Καυκάσου, καθώς και η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους. Επίσης, μελετώνται οι σύμμαχοι του Ηράκλειου στη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα εναντίον της Σασσανιδικής Περσίας (Γασσανίδες Άραβες, Βέρβεροι, Γεωργιανοί και Αρμένιοι) και οι παντοδύναμοι αντίπαλοι του (Σασσανίδες Πέρσες, Άβαροι και Άραβες).


Αγοράστε το “Ηράκλειος”, του Γιάννη Κ. Χρονόπουλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ηράκλειος

Συγγραφέας

Γιάννης Κ. Χρονόπουλος

Σειρά βιβλίων

Βυζαντινοί αυτοκράτορες – στρατηγοί

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Historical Quest

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2017

Αριθμός σελίδων

296

ISBN

978-618-5088-31-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί | Συγγραφέας: Γιάννης Χρονόπουλος | Εκδ. Οίκος Historical QuestΒυζαντινοί Αυτοκράτορες – Στρατηγοί | Συγγραφέας: Γιάννης Χρονόπουλος | Εκδ. Οίκος Historical Quest
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.