«Καμένη γη», του Τζέιμς Ντάσνερ - «The scorch trials», by James Dashner .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Καμένη γη», του Τζέιμς Ντάσνερ – «The scorch trials», by James Dashner

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες κάνοντας κλικ εδώ! Τεστ, Τόμας, Τερέζα… σας θυμίζουν κάτι; Φυσικά και σας θυμίζουν! Ξεχνιέται η αγωνία που ζήσαμε διαβάζοντας το πρώτο […]

Γράφει: Matia Gr
«Καμένη γη», του Τζέιμς Ντάσνερ – «The scorch trials», by James Dashner

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες κάνοντας κλικ εδώ!

Καμένη γηΤεστ, Τόμας, Τερέζα… σας θυμίζουν κάτι; Φυσικά και σας θυμίζουν! Ξεχνιέται η αγωνία που ζήσαμε διαβάζοντας το πρώτο μέρος της τριλογίας που έγραψε ο Τζέιμς Ντάσνερ; Μάρτης του 2010 ήταν όταν ο Αμερικανός συγγραφέας μας έδειξε για πρώτη φορά τον γεμάτο περιπέτεια κόσμο του. Σήμερα -ένα χρόνο αργότερα, Απρίλης του 2011- έφτασε στην χώρα μας το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Καμένη γη» που παραλαμβάνει την μυθιστορία εκεί που την άφησε το «Το Τεστ» και την προχωράει μέχρι το σημείο που θα την παραδώσει -στα τέλη του έτους- στο τρίτο μέρος με τίτλο «Θεραπεία θανάτου».

Χάρη στις εκδόσεις Πλατύπους και στην μετάφραση του Ανδρέα Μιαούλη είμαστε έτοιμοι να ξαναζήσουμε έντονα στο πλευρό του Τόμας και της Τερέζας. Τι λέτε; Πάμε;

Όπως θα θυμάστε στο τέλος του πρώτου βιβλίου, το ηρωικό ζευγάρι μαζί με άλλα δεκαοκτώ αγόρια κατάφεραν να επιζήσουν από τις διάφορες δοκιμασίες που είχε τοποθετήσει στον δρόμο τους το ΚΑΚΙΑ. Στην αρχή όμως του «Καμένη γη», μαθαίνουν -από ένα μυστηριώδη άνθρωπο ντυμένο στα λευκά- ότι οι δοκιμασίες τους δεν έχουν τελειώσει…


«Όλα αυτά ήταν μέρος των Δοκιμασιών, το καταλάβατε; Η Πρώτη Φάση, για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Και ακόμη είμαστε επικίνδυνα πίσω, σε ό,τι αφορά αυτά που χρειαζόμαστε. Για αυτό αναγκαστήκαμε να ανεβάσουμε τα στοιχήματα, και έτσι τώρα περάσαμε στην Δεύτερη Φάση. Καιρός να δυσκολέψουν τα πράγματα».

Έμαθαν ότι λαμβάνουν μέρος σε ένα πείραμα-ξεδιάλεγμα από το οποίο θα εξαρτηθεί η σωτηρία της ανθρωπότητας και των ίδιων φυσικά. Έτσι, μετά το φρικτό σκηνικό -το Γκλέιντ, ο Λαβύρινθος και οι Θεριστές- στο «Το τεστ», ο Ντάσνερ μας μεταφέρει στην κόλαση του «Καμένη γη». Και όπως κάθε κόλαση, έτσι και αυτή έχει τους δαίμονες της… εδώ ονομάζονται «Κρανκ» και είναι μολυσμένοι άνθρωποι σε μία απόλυτα κτηνώδη κατάσταση, γεμάτοι πληγές, που καθοδηγούνται αποκλειστικά από ζωώδη ένστικτα.

Τι καλούνται οι φίλοι μας να κάνουν σε αυτό το κολαστήριο;


Οι κανόνες είναι πολύ απλοί. Βρείτε τρόπο να βγείτε στον καθαρό αέρα, ύστερα ακολουθήστε μια βόρεια πορεία για τα επόμενα εκατό μίλια. Προσπαθήστε να φτάσετε στο ασφαλές καταφύγιο μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες, και τότε θα έχετε ολοκληρώσει και τη Δεύτερη Φάση. Από εκείνο το σημείο και ύστερα, αλλά μόνο τότε, θα θεραπευθείτε από την Έκλαμψη. Δυο βδομάδες ακριβώς -που θα αρχίσουν να μετράνε από τη στιγμή που θα περάσετε από την Επίπεδη Δίοδο. Αν δεν τα καταφέρετε, τελικά θα χάσετε τη ζωή σας.

Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες. Δεν υπάρχουν οδηγίες. Θα έχετε λίγες προμήθειες, και τίποτε για να σας βοηθήσει κατά τη διαδρομή.

Ενημερώθηκαν για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν, ενημερώθηκαν για το ότι δεν θα έχουν κανενός είδους βοήθεια, αλλά δεν ενημερώθηκαν για το τι θα συναντήσουν και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτά τα 100 μίλια, σε αυτές τις δύο εβδομάδες. Η Δεύτερη Φάση ξεκίνησε… Οι δοκιμασίες της Καμένης Γης έχουν αρχίσει…

Όταν διάβασα, πριν 12 μήνες, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Τζέιμς Ντάσνερ πίστευα ότι το δεύτερο θα είναι ισάξιο αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα κατάφερνε να το κάνει καλύτερο! Να όμως που το κατάφερε! Η φράση «δεν το άφηνα από τα χέρια μου» που συνήθως αναφέρεται σε άκρως εθιστικά και ενδιαφέροντα αναγνώσματα, στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει λίγη! Ξεκινάς την ανάγνωση του «Καμένη γη» και την σταματάς μόνο όταν φθάσεις στο οπισθόφυλλο του.

Το ότι ο συγγραφέας είναι μάστορας του γραπτού λόγου το ξέραμε εδώ και ένα χρόνο. Το ότι θα μας κάνει όμως να αδημονούμε για το τι θα γίνει στην επόμενη παράγραφο το διαπιστώσαμε φέτος! Ο κύριος Ντάσνερ καταφέρνει να σε μαγνητίσει από τις πρώτες γραμμές και σε κάνει να ζήσεις το έργο του, με κάθε κύτταρο σου! Οι διάφορες ανατροπές, που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στην ιστορία, συμβάλουν και αυτές στο να είναι συνεχώς σε υψηλά επίπεδα αυτό που στην κινηματογραφική γλώσσα αποκαλείται σασπένς. Οι χαρακτήρες μοναδικοί, η πλοκή ευφάνταστη, οι εικόνες ολοζώντανες, με λίγα λόγια ένα υπέροχο μυθιστόρημα φαντασίας.

Σε όσους αρέσουν οι ιστορίες περιπέτειας και αγωνίας, συνιστώ να διαβάσουν το «Καμένη γη» το συντομότερο δυνατό. Αν βέβαια δεν έχουν ήδη διαβάσει το «Το Τεστ», καλό θα είναι να ξεκινήσουν από αυτό! Είναι κρίμα να μην γνωρίσουν την αρχή αυτής της συγκλονιστικής περιπέτειας.

Στο τέλος του «Καμένη γη», ο Τζέιμς Ντάσνερ, έχει βέβαια φυλάξει καλούδια που κορυφώνουν την αγωνία (όπως είχε κάνει και στο πρώτο βιβλίο) και ανοίγουν την όρεξη για την συνέχεια… υπομονή… λίγοι μήνες είναι… θα περάσουν, και θα έρθει το «Θεραπεία θανάτου»! Αχ κύριε Ντάσνερ και αγαπητοί Πλατύποδες, τι μας κάνετε! Τι μας κάνετε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Κατάφεραν να επιλύσουν το Λαβύρινθο. Αυτό έπρεπε να ήταν το τέλος. Όχι άλλα τεστ. Όχι άλλες μεταβλητές. Όχι άλλο τρέξιμο. Ο Τόμας ήταν σίγουρος ότι μετά την απόδραση οι Γκλέιντερ θα ξανάπαιρναν πίσω τις ζωές τους. Όμως κανείς δεν ήξερε πραγματικά σε τι είδους ζωή θα επέστρεφαν.
Αλλά στο Γκλέιντ, η ζωή ήταν εύκολη. Είχαν φαγητό, καταφύγιο και ασφάλεια… μέχρι που η Τερέζα ενεργοποίησε το τέλος. Όμως στον κόσμο έξω από το Λαβύρινθο, το τέλος είχε ενεργοποιηθεί από καιρό.
Καμένη από ηλιακές εκλάμψεις και από ένα νέο, βάναυσο κλίμα, η γη είναι κρανίου τόπος. Η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει –και μαζί της, η τάξη– και τώρα Κρανκ, άνθρωποι καλυμμένοι με φριχτές πληγές, που η μολυσματική ασθένεια γνωστή ως Έκλαμψη τους έχει οδηγήσει σε δολοφονική μανία, λυμαίνονται τις κατεστραμμένες πόλεις αναζητώντας το επόμενο τους θύμα… και γεύμα.
Ίσως οι Γκλέιντερ να έπρεπε να είχαν τελειώσει με το τρέξιμο. Όμως, αντί για ελευθερία, βρίσκουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μια δοκιμασία. Πρέπει να διασχίσουν την Καμένη Γη, την πιο ξεραμένη περιοχή του κόσμου, και να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο εντός δύο εβδομάδων. Και το ΚΑΚΙΑ έχει φροντίσει να ρυθμίσει τις μεταβλητές και να διαμορφώσει τις πιθανότητες εναντίον τους.
Άραγε ο Τόμας θα είναι πάντα στο έλεος του ΚΑΚΙΑ; Ή μήπως κατέχει το μυστικό της ελευθερίας κάπου στο μυαλό του;

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.