«Το Τεστ», του Τζέιμς Ντάσνερ - The maze runner by James Dashner .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το Τεστ», του Τζέιμς Ντάσνερ – The maze runner by James Dashner

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία ο Λαβύρινθος κάνοντας κλικ εδώ! Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, βρισκόταν όρθιος μέσα σε ένα κουβούκλιο εν μέσω τρανταγμάτων και ήχων από μέταλλα που τρίβονταν […]

Γράφει: Matia Gr
«Το Τεστ», του Τζέιμς Ντάσνερ – The maze runner by James Dashner
«Το Τεστ», του Τζέιμς Ντάσνερ - The maze runner by James Dashner

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία ο Λαβύρινθος κάνοντας κλικ εδώ!

«Το Τεστ», του Τζέιμς ΝτάσνερΌταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, βρισκόταν όρθιος μέσα σε ένα κουβούκλιο εν μέσω τρανταγμάτων και ήχων από μέταλλα που τρίβονταν μεταξύ τους. Σε μια μεταλλική καμπίνα ανελκυστήρα που, μάλιστα, εκείνη την στιγμή ανέβαινε. Για που; Από που; Πότε; Γιατί; Ερωτήματα που δεν μπορούσε να απαντήσει, αφού το μόνο που υπήρχε στο μυαλό του ήταν το όνομα του: Τόμας! Μόνο αυτό. Ένα όνομα, μαζί με κάποιες σκόρπιες και ασύνδετες μεταξύ τους εικόνες, που λες και υπήρχαν εκεί μόνο και μόνο για να μην είναι απόλυτα κενός ο χώρος που καταλάμβανε η μνήμη στον εγκέφαλο του. Ώσπου, κάποια στιγμή, η ανοδική πορεία σταμάτησε και…


Από πάνω του ακούστηκε πάλι ένας δυνατός μεταλλικός ήχος, και ο Τόμας σήκωσε ψηλά το κεφάλι του να δει, κρατώντας την ανάσα του. Στο ταβάνι της καμπίνας εμφανίστηκε ξαφνικά μια ευθεία φωτεινή γραμμή, και ο Τόμας έμεινε να την κοιτάει όπως μεγάλωνε. Κάτι σαν δυνατό μεταλλικό σούρσιμο αποκάλυψε μια διπλή πόρτα που τα φύλλα της τραβιόντουσαν τώρα στα πλάγια. Μετά από τόση ώρα στο απόλυτο σκοτάδι, το δυνατό φως έκανε τα μάτια του να τσούξουν. Κοίταξε αλλού, καλύπτοντας το πρόσωπο του με τα χέρια του.
Άκουσε θορύβους από πάνω του -φωνές- και ο φόβος τον έκανε να νιώσει ένα σφίξιμο στο στήθος.

…ήταν οι φωνές των εφήβων που είχαν περάσει πριν από αυτόν την ίδια εμπειρία του ανελκυστήρα και που πλέον ήταν παγιδευμένοι στο Γκλέιντ (Glade). Όπως ακριβώς ήταν και αυτός τώρα.

Τι είναι το Γκλέιντ; Είναι ο τόπος που έπλασε με την φαντασία του ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Ντάσνερ (James Dashner) και στον οποίο δρουν οι ήρωες, στο μυθιστόρημα του με τίτλο: «Το Τεστ» (The maze runner). Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάρτη του 2010 από τις εκδόσεις Πλατύπους, σε μετάφραση του Ανδρέα Μιαούλη.

Που είχαμε μείνει όμως; Α! ναι! Στο σημείο της εισόδου του Τόμας στο Γκλέιντ…


Βρισκόταν σε ένα χώρο σαν απέραντο αυλόγυρο, κάμποσες φορές πιο μεγάλο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, περιστοιχισμένο από τέσσερα τεράστια τείχη από γκρίζα πέτρα, καλυμμένα τόπους-τόπους από πυκνό ιβίσκο. Τα τείχη θα πρέπει να ήταν δεκάδες μέτρα ψηλά και σχημάτιζαν ένα τέλειο τετράγωνο γύρω από τη μάζωξη των πιτσιρικάδων. Και την κάθε πλευρά αυτού του τετραγώνου διέτρεχε ακριβώς στη μέση της ένα άνοιγμα ψηλό όσο και τα τείχη που, από ό,τι πρόλαβε να πάρει το μάτι του Τόμας, οδηγούσε σε περάσματα και μακριούς διαδρόμους πιο πέρα.

Ανατριχιαστικό μέρος το Γκλέιντ! Κρανίου τόπος, που κάνει την καρδιά σου να χτυπά με ρυθμούς αρκετά πάνω του φυσιολογικού. Όπως ακριβώς την κάνει να χτυπά και η αγωνία που σε συνοδεύει από την πρώτη σελίδα του βιβλίου «Το τεστ» του Τζέιμς Ντάσνερ, μέχρι την τελευταία. Μια αμείωτη αγωνία 500+ σελίδων!

Η πλοκή του μυθιστορήματος; Τι να σας πρωτογράψω; Απίστευτη και άκρως ενδιαφέρουσα! Δεν μπορείς να φανταστείς ή έστω να υποθέσεις τι θα γίνει, όχι στο επόμενο κεφάλαιο, αλλά σε μερικές γραμμές παρακάτω από εκεί που διαβάζεις. Τα δυνατά της σημεία είναι απλωμένα σε όλο το βιβλίο τόσο έντεχνα ώστε κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όσο για τις εικόνες που ο συγγραφέας δημιουργεί στο μυαλό σου; Τόσο ζωντανές που σε ορισμένα σημεία η αδρεναλίνη "χτυπάει κόκκινο"!

Ο ταλαντούχος κύριος Ντάσνερ σε κάνει να γνωρίσεις σταδιακά το Γκλέιντ, την κοινότητα την οποία έχουν σχηματίσει οι έφηβοι έγκλειστοι σε αυτό και την μικρή κοινωνία στην οποία έχουν οργανωθεί. Δημιούργησε ένα ολόκληρο μυθικό κόσμο που "γαργαλάει" τις σκέψεις σου ακόμα και όταν έχεις τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου.

Μια συμβουλή: Αρχίστε την ανάγνωση μόνο εφόσων την επόμενη ημέρα δεν θα χρειαστεί να πάτε στην δουλειά ή το σχολείο σας. Θα σας κλέψει πολλές ώρες -να μην πω όλες- από την νυχτερινή σας ανάπαυση, μιας και το να το αφήσετε από τα χέρια σας θα φαντάζει απλά αδύνατο!

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση να σας γράψω κάτι που μου "τράβηξε" το μάτι στο «Το τεστ», του Τζέιμς Ντάσνερ, πριν καν ακόμα αρχίσω να το διαβάζω. Είθισται οι συγγραφείς να αφιερώνουν τα βιβλία τους σε κάποιο σημαντικό γι’ αυτούς πρόσωπο. Εκεί, στις πρώτες σελίδες είδα μία από τις ωραιότερες και πιο τρυφερές αφιερώσεις που έχω συναντήσει ποτέ σε βιβλίο: «Για τη Λινέτ. Αυτό το βιβλίο ήταν ένα τριετές ταξίδι, και εσύ δεν αμφέβαλλες ούτε για μια στιγμή».

Διαβάστε το!

Το δεύτερο βιβλίο, περί τριλογίας πρόκειται, με τίτλο «Καμένη Γη» έχει ανακοινωθεί από τις εκδόσεις Πλατύπους ότι θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη του 2010. Μέχρι τότε υπομονή!

Α! και μην το ξεχάσω. Στο πρώτο αυτό βιβλίο της τριλογίας έχει βασιστεί ένα online παιχνίδι, το The Maze Runner. Σε αυτό καλείστε να γίνετε κι εσείς Δρομέας – Εξερευνητής σε ένα λαβύρινθο, όπως ακριβώς, κάποιοι από τους ήρωες του βιβλίου! Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι αυτό κάνοντας κλικ εδώ! Θα το τολμήσετε;

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Όταν ο Τόμας ξυπνάει μέσα στον ανελκυστήρα, το μόνο που μπορεί να θυμηθεί είναι το όνομά του. Η μνήμη του είναι ένα κενό.

Δεν είναι όμως μόνος. Όταν ανοίγουν οι πόρτες, ο Τόμας βρίσκεται περικυκλωμένος από πολλά αγόρια που τον υποδέχονται στο Γκλέιντ –ένα μεγάλο, ανοιχτό ξέφωτο που περιβάλλεται από πανύψηλα πέτρινα τείχη.

Όπως ο Τόμας, έτσι και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ούτε γιατί ούτε πώς βρέθηκαν στο Γκλέιντ. Το μόνο που ξέρουν είναι πως κάθε πρωί τα τεράστια τείχη που τους περιβάλλουν, ανοίγουν. Κάθε βράδυ ξανακλείνουν ερμητικά. Και κάθε 30 μέρες ένα καινούριο αγόρι παραδίδεται από τον ανελκυστήρα.

Η άφιξη του Τόμας ήταν αναμενόμενη. Όμως την επόμενη μέρα, θα σταλεί ένα κορίτσι –το πρώτο κορίτσι που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Γκλέιντ. Και ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το μήνυμα που έχει να παραδώσει.

Ο Τόμας ίσως να είναι πιο σημαντικός από ό,τι μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Μακάρι μόνο να μπορούσε να ξεκλειδώσει τα σκοτεινά μυστικά που είναι θαμμένα στο μυαλό του.

Ν.Π.

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία ο Λαβύρινθος κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα