«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, τον Ιούλιο του 2021, με εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου«Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Υπόθεση βιβλίου

Πάλι σκόνη και κακό.
Πάλι πρόσωπα μαύρα απ’ τη στάχτη να με κοιτάζουν άγρια.
Θρανία μες το ξίδι, καρέκλες στο ταβάνι, βάτραχοι κολλημένοι στα τζάμια. Που έκανα λάθος πάλι; Στη δόση; Στα συστατικά; Στις λέξεις;

Μπορεί να μην ξέρουμε που είναι το λάθος αλλά με την πρώτη ματιά που ρίχνουμε, βλέπουμε πως σίγουρα υπάρχει κάποιο λάθος και είναι και θεαματικό! Μια σκούπα κάνει ό,τι να ναι, πετάει, σκουπίζει, σέρνεται και περπατάει. Ναι, συμφωνώ αξιοθαύμαστα και μόνα τους, μα έχει και συνέχεια!


Μια ταύρος γίνεται και με κυνηγάει και μια χταπόδι και με γαργαλάει. Όλα τα ξόρκια που ξέρω και δεν ξέρω έχω απαγγείλει. Εκείνη τα δικά της.
Τα έκανα θάλασσα. Κύματα χτυπούν με ορμή τον πίνακα. Οι μαρκαδόροι κολυμπούν με τα ψάρια. Η μισή τάξη ωκεανός και η άλλη μισή ηφαίστειο αναμμένο.

Α, όλα κι όλα, μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, μα ό,τι κι αν είναι, είναι πολύ μα πάρα πολύ θεαματικό.

Κι όμως από όσους το βλέπουν κανείς δεν το χαίρεται! Να, για παράδειγμα η δασκάλα, η κυρία Σκοτεινή. Βγαίνει μουσκεμένη μέσα από το καζάνι, με ένα σαλάχι πάνω στο κεφάλι της σαν παράξενο καπέλο, και ένα μαρουλόφυλλο λοξά να της κλείνει το μάτι λες και είναι… πειρατής! Αλλόκοτο θέαμα! Έξαλλη φαίνεται η δασκάλα.

Με ποιόν; Με την μικρή της μαθήτρια, την Μάντρα. Τα θαλάσσωσε πάλι. Πάλι τιμωρία την περιμένει. Πάλι η κυρία Πικροχολίδου -η διευθύντρια- θα μιλήσει στη μητέρα της αδέξιας μαθήτριας.

Μα ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Η Μάντρα, που αν η νονά της είχε ακούσει καλά θα την είχε ονομάσει Σάντρα, ήταν ένα χαρούμενο και γελαστό μωρουδάκι. Και όλα θα ήταν λίγο πολύ γνωστά και συνηθισμένα για όλους μας. Έλα όμως που η Μάντρα είχε για μαμά της μια μεγάλη και τρανή μάγισσα και ένα απαίσιο και κακό σόι. Να σας φανερώσω πως συγγενείς της ήταν η μητριά της Χιονάτης; η μάγισσα που έκανε την ωραία, κοιμωμένη; η μάγισσα με το καραμελόσπιτο; Ναι, συγγενείς να σου πετύχουν! Η δε μητέρα της, μεγαλομάγισσα…


Τις νύχτες έστελνε την ιπτάμενη σαύρα της να μεγαλώνει το σκοτάδι και να κοιμάμαι ανήσυχα ως κλασικό μαγισσόπαιδο. Η σαύρα έλεγε ιστορίες που έπνιγαν το χαμόγελό μου, για τέρατα απαίσια, άρχοντες μοχθηρούς και φυσικά για το διάσημο σόι μας.

Η Μάντρα όμως δεν δείχνει να απολαμβάνει ιδιαίτερα αυτές τις συνηθισμένες για κάθε μάγισσα παιδαγωγικές δραστηριότητες. Για κούκλα της έχει την Κούλα -από το κουκούλα- που δεν είναι άλλο από την πρώτη ιπτάμενη σκούπα της, δώρο της μητέρας της. Της έβαλε ένα φορεματάκι, μια κουκουλίτσα να κρύβει το… ποιόν της, έτσι ώστε να μην αναγνωριστεί από την μητέρα της, και είναι πλέον η καλύτερή της φίλη.

Από τον κόσμο των μαγισσών ένα και μόνο ένα αρέσει και απολαμβάνει η Μάντρα. Το παιχνίδι “Μάγισσα, μάγισσα τι μαγειρεύεις;” Γιατί η Σάντρα λατρεύει το μαγείρεμα! Βέβαια, το κανονικό μαγείρεμα. Όχι το μαγείρεμα με σαύρες και βατράχια που όφειλε ως μάγισσα να φτιάχνει.

Όμως της αρέσουν και πολλά άλλα πράγματα… Της Μάντρα της αρέσει το μπάσκετ! Παίζει με την μαγική της σφαίρα. Της Μάντρα της αρέσει η μουσική! Παίζει φλογέρα σαν τον Αυλητή του Χαμελίν και μαγεύει όλα τα ζώα. Της Μάντρα της αρέσει ο χορός! Χορεύει με τα ζώα που μαγεύει ζούμπα.

Ακόμα, της αρέσουν τα έντονα χρώματα και είναι υποχρεωμένη να φορά την μαύρη στολή της μάγισσας και να πηγαίνει στην Σχολή Αρχιμαγισσών, στην οποία η μαμά της είχε αφήσει εποχή με την αριστεία της. Και περιμένει το ίδιο και από την Μάντρα βέβαια.

Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα η μικρή μας φίλη είναι να αφήσει -από τώρα- όνομα και εποχή στη Σχολή Αρχιμαγισσών! “Μις Καταστροφή” την φωνάζουν όλοι! Αφήστε που είναι έτοιμοι να την γράψουν στα Χρονικά της Σχολής, ως η πιο αποτυχημένη μάγισσα όλων των εποχών!

Της μαμάς της δεν το χωράει ο νους της! Μα να μην της μοιάζει διόλου αυτό το παιδί! Όμως, η Μάντρα ούτε που το σκέφτεται, ούτε που το θέλει να μοιάξει σε κανέναν από την οικογένειά της.

Άραγε θα καταφέρει η μικρή μαγισσούλα Μάντρα να ζήσει όπως θέλει; Σε έναν κόσμο γεμάτο με όλα όσα αρέσουν σε εκείνη;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Θυμάστε τη λαϊκή ρήση που λέει: “Από ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι ρόδο;”; Ε, λοιπόν, το γνωμικό αυτό ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Μάντρας.

Ένα ευγενικό και χαρούμενο πλάσμα, γεννήθηκε και ζει σε έναν κόσμο σκοτεινό. Μια λαμπερή λογοτεχνική ηρωίδα που παλεύει να ζήσει τη ζωή της όπως εκείνη θέλει και όχι όπως επιβάλει η οικογένεια και ο περίγυρος της.

Τι υπέροχο παράδειγμα δίνει στους μικρούς αναγνώστες; Ναι! Αν κάτι “χτυπάει” στην ηθική και στην καρδιά σας, ακόμα και αν όλοι γύρω σας το θεωρούν φυσιολογικό, εσείς θα πρέπει να αντισταθείτε και να βαδίσετε στο δικό σας μονοπάτι.

Με ένα κείμενο γλυκό, αστείο και ευχάριστο -αλλά και με μια εικονογράφηση ευρηματική που σε μαγεύει- το παιδικό βιβλίο «Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;», της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου, που έχει εικονογραφηθεί από την Αιμιλία Κονταίου είναι ένα άριστο δώρο για κάθε μικρό αναγνώστη.

Πρωτότυπο, ευφάνταστο και πολύ πολύ διδακτικό θα συντροφεύσει τους μικρούς βιβλιοφάγους σε ένα απολαυστικό ταξίδι, θα εξάψει την φαντασία τους, θα τους διασκεδάσει με τις πολύ έξυπνες και ευτράπελες καταστάσεις που μπλέκονται οι ήρωές του, και θα ενσταλάξει στην ψυχούλα τους, σημαντικότατα για την ενήλικη ζωή τους διαμάντια!

Συγχαρητήρια στις δύο δημιουργούς αλλά και στις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, που για μία ακόμα φορά έκαναν την διαφορά με ένα άρτιο και αξιόλογο ανάγνωσμα για τις νεαρές και τους νεαρούς της εποχής μας!

Οπισθόφυλλο:

«Μπράβο το κορίτσι μου. Να παίξετε και το Μάγισσα, μάγισσα, τι μαγειρεύεις; Κάθε μάγισσα που σέβεται τον εαυτό της το ξέρει».

Αυτό μάλιστα. Ωραίο παιχνίδι, γιατί λατρεύω το μαγείρεμα. Το κανονικό. Μια ομελέτα. Μια φακή. Ένα σουφλέ. Όχι σούπες με βατράχια, ερπετά κι άλλες αηδίες. Μπλιαχ. Και φυσικά όχι σούπες με παιδιά. Μας έχει βγει το όνομα. Αχ, αυτή η θεία με το καραμελόσπιτο, αυτή φταίει για όλα.

Η Μάντρα, κόρη γνωστής μεγαλομάγισσας, δεν θέλει ν’ ακολουθήσει τα σκοτεινά χνάρια της. Τι θα «μαγειρέψει» για ν’ ακούσει την καρδιά της;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;

Συγγραφέας

Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικονογράφος

Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2021

Αριθμός σελίδων

37

ISBN

978-960-563-422-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.