«Μάθε με να σ’ αγαπώ», Αννέτα Μαρκογιαννάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μάθε με να σ’ αγαπώ», Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Η συλλογή διηγημάτων της Αννέτας Μαρκογιαννάκη «Μάθε με να σ’ αγαπώ», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, τον Ιούνιο του 2020.

«Μάθε με να σ’ αγαπώ», Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Υπόθεση βιβλίου

Μια ενδιαφέρουσα συλλογή επτά διηγημάτων είναι το νέο βιβλίο της Αννέτας Μαρκογιαννάκη. Ας τους ρίξουμε, μια σύντομη μάτια…

1. Δυϊσμός σώματος και ψυχής

Εκείνος είναι 35 ετών, καθηγητής πανεπιστημίου. Εκείνη είναι στα 25 της, κοινωνική λειτουργός και γεννημένη από φτωχή οικογένεια. Ακολουθώντας τις συμβουλές της κολλητής της φίλης, προσπαθεί η σχέση της μαζί του να είναι ανάλαφρη, προσφέροντας και αναζητώντας “σεξ και χαρά”! Στην κοντινή κυριακάτικη εκδρομή, υιοθετεί τον ρόλο της αισθησιακής και ανέμελης κοπέλας, χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς. Όμως, μέχρι τώρα, του είχε δείξει τον πραγματικό της χαρακτήρα. Πώς θα αντιδράσει εκείνος στην αντιδιαμετρικά διαφορετική συμπεριφορά της;

2. Το καθρέπτισμα

Τον πρωταθλητισμό στη συγχρονική κολύμβηση ακολούθησε η νομική, κατόπιν οι σπουδές στο εξωτερικό και τέλος η θέση της νομικού συμβούλου σε μία μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Μοσχαναθρεμμένη η Μαρίνα, με “πιάνο και γαλλικά” κυριολεκτικά και μεταφορικά. Από την άλλη, ο Νίκολας, το έτερόν της ήμισυ, είναι παιδί φτωχής μονογονεϊκής οικογένειας, που είχε σπουδάσει και εκείνος νομική και εργάζεται σε ένα παρακμάζον δικηγορικό γραφείο, με τον βασικό μισθό. Άραγε το “Λαός και Κολωνάκι” της σχέσης αυτής, θα καθορίσει ή όχι την εξέλιξή της;

3. Εθιστική μοίρα

Η Κατερίνα και ο Αλέξανδρος, φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και οι δύο, είναι ζευγάρι αρκετό καιρό. Εκείνη είναι το πρόσωπο που “δίνει”, ενώ εκείνος είναι αυτό που “παίρνει”, στην δίχως ισορροπία σχέση τους. Ψυχικά, σωματικά και υλικά, καταθέτει η νεαρή κοπέλα ό,τι έχει και δεν έχει, στο βωμό του έρωτα για τον εκλεκτό της καρδιάς της. Για πόσο, όμως, ακόμα θα μείνει ζωντανός αυτός ο δεσμός;

4. Ορμητική συνάντηση τριών γενεών


Τα μανουσάκια στο ανθοδοχείο ευωδίαζαν απαλά την κουζίνα της γιαγιάς. Τα πάντα γύρω λουλουδάτα και κεντητά. Το τραπεζομάντιλο κάτω από τον διάφανο μουσαμά, τα σεμεδάκια πάνω στα ντουλάπια, μέχρι και τα καδράκια στους τοίχους. Νοικοκυρά η γιαγιά σκεφτόταν η Υρώ, καθώς περιεργαζόταν με τη μάτια της τον χώρο της μικρής κουζίνας. Από όταν ήταν μικρή, εκεί περνούσε τα καλοκαίρια της, εκεί και τις περισσότερες Κυριακές της.

Τώρα όμως δεν είναι πια μικρή. Τα χρόνια της αθωότητας έχουν διαδεχτεί τα χρόνια των ερωτικών παθών και πόθων, που στέλνουν την ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου, είτε σε δυσθεώρητα ύψη είτε σε απύθμενα βάθη. Από τα χρόνια αυτά όμως πέρασαν όλοι, και η μάνα της, ακόμα και η γιαγιά της!

5. Ενοχική φαντασίωση

Ο Πάνος ήταν ο έρωτας της ζωής της Μιράντας. Ο έρωτας των φοιτητικών της χρόνων. Στα 25 παντρεύτηκε εκείνη, αλλά όχι με τον Πάνο… ας όψεται η κακούργα η μάνα του! Άλλον πήρε η Μιράντα και με μοναδική εξαίρεση τον γιο που απόκτησε με τον άντρα της τον Σήφη, η καρδιά και το μυαλό της έμειναν για πάντα κολλημένα εκεί… σε αυτόν… στον έρωτά τους! Ώσπου εμφανίστηκε το Internet, το Facebook και…

6. Το χάος του κενού


Ο έρωτας τους έκσταση, πάθος και νανούρισμα μαζί. Δάχτυλα που τυλίγονταν σαν μία υπόσχεση ζωής «μη μ’ αφήσεις ποτέ», ιδρώτας και δάκρυα που παρέσυραν ποτάμια ηδονής στα ενωμένα κορμιά, στα λουλουδάτα σεντόνια. Μαγνητισμένα τα μάτια, σαν υπνωτισμένα, φώναζαν στη σιωπή: «Είμαι εδώ για σένα!». Τόση δύναμη είχε η στιγμή, που έμοιαζε με μυσταγωγική εκπυρσοκρότηση μεταφυσικού φωτός.

7. Οι λέξεις της καρδιάς

Μόλις 22 ετών η Αντιγόνη και η υγεία της δείχνει να βρίσκεται σε πολύ ανησυχητική κατάσταση. Στο νοσοκομείο που πήγε έγινε άμεσα εισαγωγή και ξεκίνησαν οι εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και μία μαγνητική τομογραφία. Η διάγνωση δεν άργησε να έρθει: “Απομυελινωτική νόσος” ή πώς αλλιώς “Σκλήρυνση κατά πλάκας”. Η συνέχεια; Επί των σελίδων του «Μάθε με να σ’ αγαπώ», της Αννέτας Μαρκογιαννάκη.


Αγοράστε το «Μάθε με να σ’ αγαπώ», της Αννέτας Μαρκογιαννάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Όντας ψυχολόγος η Αννέτα Μαρκογιαννάκη, γνωρίζει πολύ καλά την ανθρώπινη ψυχή. Τις αντιδράσεις ανδρών και γυναικών σε διάφορα ερεθίσματα και καταστάσεις.

Αυτή της η γνώση και εμπειρία έχει διαποτίσει και τα επτά διηγήματα του βιβλίου της «Μάθε με να σ’ αγαπώ». Επτά μικρές, ανεξάρτητες ιστορίες, που κινούνται γύρω από τον ίδιο πυλώνα: τις ερωτικές σχέσεις των σύγχρονων ανθρώπων.

Και μετά από τα επτά αυτά διηγήματα, η συγγραφέας, εν είδει επιλόγου, στο “Αναστοχασμός” έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα…


Όλοι κάναμε τα λάθη μας, όλοι γρατζουνιστήκαμε, ματώσαμε, κλάψαμε, χτυπηθήκαμε, εγκλωβιστήκαμε σε θηλιές του «εγώ» μας, «εγκλωβίσαμε» από ερωτική ζήλια και προσωπική ανασφάλεια, φοβηθήκαμε να εμπιστευτούμε. Ποιον όμως να εμπιστευτούμε; Τον άλλον; τον σύντροφό μας; Ή τον εαυτό μας;

…και χρηστικά να μοιραστεί με όλους τους αναγνώστες της!

Αναζητήστε το και διαβάστε το. Είναι βέβαιο ότι μέσα στις σελίδες του θα βρείτε κάτι από τις δικές σας εμπειρίες και γιατί όχι και πιθανές οπτικές γωνίες των “πραγμάτων” που δεν είχατε εξερευνήσει μέχρι σήμερα. Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Επτά αυτοτελή διηγήματα, επτά ιστορίες έρωτα και αγάπης, που με τη βοήθεια της ψυχολογίας ξεμπλέκουν το κουβάρι των συναισθημάτων της ανθρώπινης φύσης.

Μια φοιτήτρια που ασυνείδητα θυσιάζει τον εαυτό της στον βωμό του έρωτα.

Ένα ζευγάρι που φοβάται το συναισθηματικό δέσιμο και κρύβεται πίσω από ψέματα.

Μια υπερπροστατευτική μητέρα σε ναυαγισμένο γάμο που διεκδικεί έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.

Μια γυναίκα καριέρας που πληγώνει την αγάπη.

Μια μοναχική κοπέλα που ψάχνει το πατρικό πρότυπο στην αγκαλιά ενός μεγαλύτερου άντρα.

Μια χωρισμένη μητέρα που συμβουλεύει την κόρη της στα θέματα των σχέσεων.

Κι ένα ζευγάρι που, έχοντας βιώσει ο καθένας ξεχωριστά τις δικές του ατέλειες, μαθαίνει από την αρχή το «μαζί», δίχως φόβο, δίχως «πρέπει» και κανόνες.

Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, σεξουαλικά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα νοσήματα, μορφές εξάρτησης, που όλο και πιο συχνά συναντάμε στις μέρες μας. Αλλά και ελπίδα, αισιοδοξία, επιθυμία για αυτογνωσία και αποδοχή του εαυτού μας.

Ένα βιβλίο στο οποίο η ψυχολόγος Αννέτα Μαρκογιαννάκη υμνεί τα δώρα της αγάπης και βοηθά τον αναγνώστη να βρει το φως και την αλήθεια για να γευτεί το δικό του ελιξήριο ζωής!


Αγοράστε το «Μάθε με να σ’ αγαπώ», της Αννέτας Μαρκογιαννάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μάθε με να σ’ αγαπώ

Συγγραφέας

Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

164

ISBN

978-960-563-145-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα