«Μαύρα ρόδα», Τζέιν Θάιν .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μαύρα ρόδα», Τζέιν Θάιν

Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1933.

Γράφει: Matia Gr
«Μαύρα ρόδα», Τζέιν Θάιν

Μαύρα ρόδα
Εκδόσεις Κέδρος 2016,
Σελ. 531

Η Μάγκντα Γκέμπελς, σύζυγος του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, είναι περισσότερο διαβόητη επειδή σκότωσε τα έξι παιδιά της στο κρησφύγετο του Χίτλερ στο τέλος του πολέμου. Ωστόσο η ζωή της ήταν ήδη δραματική και μεγάλο μέρος αυτού του μυθιστορήματος είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Το 1933 λίγο μετά την άνοδο του στην εξουσία, ο Χίτλερ διέταξε την ίδρυση μιας Υπηρεσίας Μόδας του Ράιχ, με σκοπό να δημιουργηθούν «ανεξάρτητα και καλαίσθητα προϊόντα γερμανικής μόδας». Διόρισε τη Μάγκντα Γκέμπελς επίτιμη πρόεδρο.

Η νεαρή βρετανίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν εγκαταλείπει την πατρίδα της προκειμένου να κάνει κινηματογραφική καριέρα στα περιβόητα στούντιο Ufa του Βερολίνου. Τελικά όμως συνεργάζεται στην Υπηρεσία Μόδας με την Μάγκντα Γκέμπελς, η οποία την εισάγει σε έναν κύκλο που αποτελείται από συζύγους αξιωματικών των ναζί. Η Κλάρα γνωρίζει επίσης και τον Βίκτορα Χαιμ Αρλοσλόροφ.

Η Μάγκντα Γκέμπελς είχε μια νεανική σχέση με τον Βίκτορα Χαιμ Αρλοσόροφ, διακεκριμένο σιωνιστή, ο οποίος είχε ανάμιξη στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Το 1933 ο Αρλοσόροφ επέστρεψε στο Βερολίνο και είχε έρθει πάλι σε επαφή με την Μάγκντα Γκέμπελς. Ο Γκέμπελς, έχοντας πλήρη γνώση της απιστίας της γυναίκας του, είχε στείλει ένα πράκτορα της Γκεστάπο για να σκοτώσει τον εραστή της. Είχε μαντέψει ότι η Κλάρα θα έπαιζε το ρόλο του μεσάζοντα, οπότε υπολόγιζε ότι αν έβαζε να την παρακολουθούν εκείνη θα τον οδηγούσε στο θήραμα. Ο έρωτας είχε τυφλώσει τον Γκέμπελς.

Ένας άντρας βρέθηκε μπρούμυτα μέσα σε κάτι θάμνους στο Στέγκλιτς. Δολοφονημένος. Ήταν ο πράκτορας της Γκεστάπο, που παρακολουθούσε την Κλάρα και θα σκότωνε τον Αρλοσόροφ.

Ο Λίο Κουίν είχε καθήκον να προστατέψει την πηγή τους (την Κλάρα) χωρίς να την εκθέσει σε τρομερό κίνδυνο. Ο Λίο Κουίν, Βρετανός που εργαζόταν στο Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων της βρετανικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, χρησιμοποιεί την Κλάρα προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες σχετικά, με την ελίτ των ναζί. Ο Λίο Κουίν σιγά σιγά ερωτεύεται την Κλάρα.

Όταν η Μάγκντα Γκέμπελς αποκαλύπτει στην Κλάρα ένα ανείπωτο μυστικό, η Κλάρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον…

Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1933.

Η Τζέιν Θάιν είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός. Γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο St Anne’ s College της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του BBC, καθώς και στις εφημερίδες The Sunday Times, The Daily Telegraph και The Independent. Έχει εκδώσει εφτά βιβλία. Είναι παντρεμένη με τον διάσημο συγγραφέα Φίλιπ Κερ.

Κώστας Τραχανάς

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Βερολίνο, 1933. Ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία και οι ναζί αρχίζουν το φρικιαστικό έργο τους. Ο πόλεμος είναι προ των πυλών.

Η νεαρή Βρετανίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν εγκαταλείπει την πατρίδα της προκειμένου να κάνει κινηματογραφική καριέρα στα περιβόητα στούντιο Ufa του Βερολίνου. Αρχικά δεν αντιλαμβάνεται τον εφιάλτη που πλησιάζει.

Δύο σημαντικές όμως γνωριμίες που θα κάνει στην πρωτεύουσα της νέας Γερμανίας που απεργάζονται οι ναζί θα της αλλάξουν τη ζωή. Η πρώτη είναι η Μάγκντα Γκέμπελς, σύζυγος του υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, η οποία την εισάγει σε έναν κύκλο που αποτελείται από συζύγους αξιωματούχων των ναζί. Ο δεύτερος σημαντικός άνθρωπος που θα γνωρίσει είναι ο Λίο Κουίν, ένας Βρετανός που εργάζεται στο Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων της βρετανικής πρεσβείας. Ο Λίο θέλει να χρησιμοποιήσει την Κλάρα προκειμένου να συλλέξει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με την ελίτ των ναζί, στην πορεία όμως ερωτεύεται παράφορα την όμορφη ηθοποιό.

Όταν η Μάγκντα Γκέμπελς αποκαλύπτει στην Κλάρα ένα ανείπωτο μυστικό και της αναθέτει να φέρει εις πέρας μια επικίνδυνη αποστολή, η Κλάρα καταλαβαίνει τους κινδύνους που την απειλούν και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον.

Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1933.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.