«Με το χρώμα της αλήθειας», της Ροδούλας Σερδάρη-Παπαϊωάννου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Με το χρώμα της αλήθειας», της Ροδούλας Σερδάρη-Παπαϊωάννου

Κάτω από τον Αττικό ουρανό, ανάμεσα στις τόσες χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκονται και οι δύο οικογένειες της ιστορίας μας. Η οικογένεια Θολούρα: πλούσιοι, επώνυμοι, ιδιοκτήτες μιας πολύ μεγάλης χημικής βιομηχανίας […]

Γράφει: Matia Gr
«Με το χρώμα της αλήθειας», της Ροδούλας Σερδάρη-Παπαϊωάννου

Με το χρώμα της αλήθειας
Κάτω από τον Αττικό ουρανό, ανάμεσα στις τόσες χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκονται και οι δύο οικογένειες της ιστορίας μας. Η οικογένεια Θολούρα: πλούσιοι, επώνυμοι, ιδιοκτήτες μιας πολύ μεγάλης χημικής βιομηχανίας φυτοφαρμάκων και πάνω απ’ όλα ψωνισμένοι με το κοινωνικό τους status. Μέλη της ο Ορέστης και η Τζούλη που έχουν δύο παιδιά την Τζέσικα και τον Άντονι. Ο πατέρας και τα τέκνα απασχολούνται στην ΟΡΕΘΟΛ Ο.Ε. -την εταιρεία τους- ενώ η μητέρα, η πιο σνομπ απ’ όλους, ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις τους. Στον αντίποδα, η διμελής οικογένεια Γαλανού. Η Έλενα και ο Αλέξης που παντρεύτηκαν πριν ένα χρόνο και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον έγγαμο βίο. Ανώνυμοι, με περιορισμένα οικονομικά αλλά με περίσσευμα καλοσύνης και αισθημάτων.

Τι συνδέει αυτά τα δύο σπίτια; Την έπαυλη και το διαμέρισμα; Μα τι άλλο. Η ΟΡΕΘΟΛ. Η Έλενα -χημικός μηχανικός στο επάγγελμα με εξαιρετικές σπουδές στο Λονδίνο- εργάζεται εδώ και έξι μήνες ως υπεύθυνη στο ερευνητικό εργαστήριο της εταιρίας. Όταν προσελήφθη, της έδωσαν το βασικό μισθό που προβλέπεται για την θέση αυτή, μαζί με την υπόσχεση ότι σε έξι μήνες θα της διπλασίαζαν το μισθό αν έμεναν ευχαριστημένοι από εκείνη. Η εργασία της στην εταιρία αποδείχθηκε άψογη και ιδιαιτέρως προσοδοφόρα για τους ιδιοκτήτες. Όμως η υπόσχεση…


«Δεν θα είσαι καλά που θα σου διπλασιάσω τον μισθό σου!». Η Τζέσικα Θολούρα έβγαζε την Έλενα τρελή. «Ποια νομίζεις ότι είσαι; Σαν και σένα να, βρίσκω όσες θέλω. Ουρά περιμένει απ’ έξω», είπε η Τζέσικα, και τρίβοντας τα πέντε δάκτυλα του δεξιού χεριού της μεταξύ τους, συμβόλισε τον σωρό από άνεργους επιστήμονες που καραδοκούσαν για τη συγκεκριμένη θέση, του χημικού μηχανικού. Και συνέχισε:
«Νομίζεις ότι είσαι η μοναδική με μάστερ στο είδος σου; Λοιπόν, αποφάσισε μέχρι αύριο. Είτε μένεις με τα σημερινά δεδομένα, είτε φεύγεις και χαρήκαμε για τη γνωριμία κυρία Σιρώνη-Γαλανού», είπε κυνικά η Τζέσικα.
Η καημένη η Έλενα έμεινε άφωνη.

Τι θα κάνει η Έλενα; Μετά από την εξέταση του θέματος με τον Αλέξη αλλά και τις δύο κολλητές της φίλες, την Κατερίνα και τη Σοφία, παίρνει την απόφαση να παραιτηθεί. Εξάλλου δεν είναι μόνο το ζήτημα της αύξησης. Η απαράδεκτη συμπεριφορά των αφεντικών της σε όλο το υπαλληλικό προσωπικό, έχει φέρει πολλούς στα πρόθυρα της παραίτησης. Απλά η αθέτηση της υπόσχεσης που είχε λάβει από την Τζέσικα, ήταν η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι.

Όμως, την στιγμή που παραδίδει στην εργοδότρια της τον φάκελο με την δήλωση παραίτησης, ένας μετεωρίτης (όχι κανονικός) πέφτει στην ζωή των Θολούρα. Κάτι που αλλάζει άρδην την συμπεριφορά όλων τους ή πιο σωστά σχεδόν όλων τους. Τι είναι αυτό; Πως επηρεάζει την απόφαση της Έλενας να ρίξει μαύρη πέτρα στην εταιρεία; Οι απαντήσεις μαζί με την συνέχεια και την κατάληξη -ευτυχή ή δυστυχή- της ιστορίας βρίσκονται στις 205 σελίδες του νέου λογοτεχνικού βήματος της Ροδούλας Σερδάρη-Παπαϊωάννου. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012 από τις εκδόσεις Όστρια και φέρει τον τίτλο «Με το χρώμα της αλήθειας». Θα το εντοπίσετε αμέσως στο βιβλιοπωλείο, από το όμορφο εξώφυλλο του.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό του βιβλίου να σας πω ότι πρόκειται για μία ιστορία με ήρωες που συναντάμε γύρω μας κάθε μέρα. Είτε στο δρόμο που περπατάμε, είτε στις μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης που συνοδεύουν συνήθως το φαγητό μας χορταίνοντας την κουτσομπολίστικη όρεξη μας. Μια ιστορία που καυτηριάζει τα κακώς αλλά και τα καλώς κείμενα της εποχής μας, χωρίς να παραλείπει να ανοίγει μια πόρτα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι χαρακτήρες που σκιαγραφεί η ταλαντούχα συγγραφέας είναι άκρως ενδιαφέροντες και καλύπτουν όλο το φάσμα συμπεριφοράς, αισθημάτων και σκέψεων του σημερινού ανθρώπου. Η Έλενα και ο Αλέξης, ευγενικοί, καλόψυχοι, ευαίσθητοι και πάνω απ’ όλα φορείς θετικής ενέργειας. Η Τζέσικα, υπεροπτική, απαιτητική, ανόητη, άδικη, χωρίς κοινωνική μόρφωση, στριφνή, κακομαθημένη και αγενής βαδίζει στα βήματα της μητέρας της. Ο Ορέστης αποστασιοποιημένος απ’ όλα απολαμβάνει το χρυσό κλουβί του χωρίς όμως να έχει την γιγαντιαία έπαρση της γυναίκας του. Ο γιος, ο Άντονι είναι ακριβώς αυτό που πριν κάποια χρόνια χαρακτηρίζαμε ανεγκέφαλο playboy χωρίς να αφήνει κανέναν να δει τι κρύβεται πίσω από την πλαστή αυτή μάσκα. Αλλά και πόσοι άλλοι… η Βαλεντίνα, η Κατερίνα, η Σοφία, η κυρία Ευσεβία, η Έρρικα, η Ηρώ, η Μαργαρίτα… θα τους γνωρίσετε όλους. Και ο καθένας από αυτούς έχει κάτι να σας ψιθυρίσει… πολύ χρήσιμο για την δική σας ζωή! Καλή ανάγνωση και που είστε… τα μάτια και το μυαλό ανοικτά… ανάμεσα στις γραμμές είναι τα σπουδαία!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

…«Ότι είχα να σου πω στο είπα. Δε θα χάσω άλλο από το χρόνο μου για σένα. Λοιπόν, ή μένεις με τα σημερινά δεδομένα, ή φεύγεις» είπε η Τζέσικα, και έσκυψε στα χαρτιά της…
Η Έλενα κατάλαβε τότε ότι φάνηκε πολύ αφελής, γιατί πράγματι στο συμβόλαιο δεν αναφερόταν τίποτα για την προφορική της συμφωνία με την Τζέσικα Θολούρα.
…«Τι λες κουκλάρα, σήμερα θα τα καταφέρουμε να βγούμε;»
«Κύριε Άντονι, σας το έχω πει πολλές φορές, ότι έχω σοβαρό δεσμό» είπε κρύβοντας αναγκαστικά την αγανάκτησή της η Κατερίνα, και συνέχισε:
«Τόσες ωραίες και ελεύθερες υπαλλήλους έχετε, γιατί δεν απευθύνεστε σ’ αυτές;» κατέληξε. «Ααα, εμένα μ’ αρέσουν οι απαγορευμένοι καρποί» ήταν η απάντηση που πήρε η Κατερίνα.
Υπάρχει άραγε η δυνατότητα στη ζωή, να αλλάξουν άνθρωποι σαν την Τζέσικα και τον Άντονι;
Και υπάρχει ποτέ περίπτωση, τα θύματά τους, να μη δουν την όποια δοκιμασία τους με χαρά; Να μη χαρούν με τις κακοτοπιές που τους περιμένουν στη γωνία; Να μην το θεωρήσουν αυτό κάτι σαν θεία δίκη;

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.