«Μια ανάσα μόνο», Πολυχρόνης Κουτσάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μια ανάσα μόνο», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Η αστυνομική εφηβική ιστορία συνεχίζεται και ο Πολυχρόνης Κουτσάκης για άλλη μια φορά -εξακολουθώντας να μας κακομαθαίνει- κεντάει πάνω στο χαρτί!

Γράφει: Matia Gr
«Μια ανάσα μόνο», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Από τα γεγονότα του «Καιρός για Ήρωες» έχουν περάσει επτά μήνες. Ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, που για τον Γιώργο Δάντη όμως, έχει ασυνήθιστα επιμηκυνθεί. Αιτία, τα όσα συνέβησαν αυτές τις 200+ ημέρες στην ζωή του!

Καλά το καταλάβατε… βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην Τριλογία της Κρήτης, του Πολυχρόνη Κουτσάκη. Το «Μια ανάσα μόνο», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015 από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι το δεύτερο μέλος της εφηβικής αστυνομικής σειράς.

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Επιστρέφοντας στο βιβλίο, συναντάμε τον αγαπημένο μας ήρωα τις πρώτες ημέρες της τρίτης λυκείου, του τελευταίου χρόνου της σχολικής του ζωής. Τρίτη λυκείου· η χρονιά της πενταήμερης αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων. Τα δύο, όμως, αυτά γεγονότα αφήνουν παγερά αδιάφορο των εκ Χανίων έφηβό μας. Και πως να μην τον αφήνουν;

Κατ’ αρχάς έχει χωρίσει -πότε τα έφτιαξαν πότε το διάλυσαν; όπως συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες, σύντομα, πολύ σύντομα- με την Ρέα! Ο κολλητός του ο Νικ έχει αποδημήσει στον Καναδά χωρίς κανένα σημείο ζωής και τρίτο αλλά όχι τελευταίο… ο παππούς Γιώργος έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια…


Ο μόνος άνθρωπος στην οικογένειά μου που συμπαθούσα πραγματικά βρισκόταν τώρα κάτω από μια παγωμένη πλάκα που είχε τη φάτσα του απ’ έξω, στο εικονοστάσι. Τη φάτσα με τα τεράστια άσπρα μαλλιά και τα θεόπυκνα γένια να κρύβουν το πρόσωπό του, εκτός από το γεμάτο σιγουριά χαμόγελό του. Αυτό δεν κρυβόταν με τίποτα. Έρχομαι κάθε μέρα, εδώ κι έναν μήνα, και του μιλάω. Μου μιλάω, δηλαδή, το ξέρω πως εκείνος δεν μπορεί να με ακούσει, αλλά δεν το ξέρω-ξέρω κιόλας. Έχω μέσα μου μια μικρή αμφιβολία.

…ο παππούς Γιώργος που την ημέρα πριν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, τον είχε διαφωτίσει σχετικά με τους ανοικτούς λογαριασμούς που έχουν με τον Ευγένιο Καλίν· το Νο1 της Χανιώτικης Μαφίας!

Ο ουρανός της ύπαρξης του Γιώργου είναι συννεφιασμένος και οι προγνώσεις δεν αναφέρουν στον ορίζοντα κάποια ηλιοφάνεια. Τουναντίον, όλα συνηγορούν στο ότι επέρχεται σφοδρή καταιγίδα! Και για του λόγου το αληθές… εξαφανίζεται από το σπίτι της μια συμμαθήτριά του. Όχι μια οποιαδήποτε συμμαθήτρια… εξαφανίζεται η Νίκη. Ο πρώτος δεσμός του ήρωά μας! Όταν, δε, λαμβάνει από εκείνη ένα μήνυμα στο facebook… τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο αγαπημένος μας δεκαεπτάχρονος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού! Τι του έγραφε η Νίκη στο μήνυμά της; Μια μοναχά λέξη με επτά γράμματα: ΒΟΗΘΕΙΑ!

Τώρα εμείς τον χαρακτήρα του Γιώργου τον έχουμε μάθει από το πρώτο βιβλίο της σειράς. Κατά πάσα πιθανότητα θα ορμήσει μέσα στο κίνδυνο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αδιαφορώντας ακόμα και για την ίδια του την ζωή. Και όντως έτσι κάνει. Μια νέα σταυροφορία αρχίζει για τον ριψοκίνδυνο νεαρό που θα τον φέρει αντιμέτωπο για άλλη μια φορά με τον ανελέητο υπόκοσμο της Κρητικής πόλης. Που είναι ο Νικ, τώρα που τον έχει απόλυτη ανάγκη; Και η Ρέα; Δεν προλάβαμε να πούμε -στο «Καιρός για Ήρωες»- Δόξα τω Θεώ, και αναφωνούμε πάλι Βόηθα Παναγιά -στο «Μια ανάσα μόνο»!

Η αστυνομική εφηβική ιστορία συνεχίζεται εδώ και ο Πολυχρόνης Κουτσάκης για άλλη μια φορά -εξακολουθώντας να μας κακομαθαίνει- κεντάει πάνω στο χαρτί! Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δράση, ανατροπές, έντονα συναισθήματα και απρόσμενες εξελίξεις συνθέτουν άλλο ένα μυθιστόρημα που μπορείς να το απολαύσεις με ένα και μοναδικό τρόπο… Απνευστί!

Για όσους γνωρίζουν ήδη τις δημιουργίες της πένας του ταλαντούχου συγγραφέα δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα… απλά ότι το δεύτερο μέλος της Τριλογίας της Κρήτης, σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία. Όσο για εκείνους που δεν έχουν διαβάσει ακόμα κάποιο από τα έργα του Πολυχρόνη Κουτσάκη -υπάρχει άραγε κανείς;- οφείλουμε να τους παροτρύνουμε να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Γραφίδες, όπως η περί ουν ο λόγος, τιμούν τα ελληνικά γράμματα και προσφέρουν ανεπανάληπτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης.

Οπότε… γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες… σπεύσατε! Καλή ανάγνωση… 🙂

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Γιώργος Δάντης πέρασε όλο το καλοκαίρι μόνος του, σε μια ερημική παραλία, προσπαθώντας να ξανασταθεί στα πόδια του. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς έχασε μέσα σε λίγους μήνες τη Ρέα, που δεν έχει σταματήσει να τη λατρεύει, και τον κολλητό του, τον Νικ, που έχει φύγει στο εξωτερικό. Η σχέση του με τους γονείς του πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και στο σχολείο κινδυνεύει να μείνει από απουσίες ήδη από τον Σεπτέμβρη.
Κι ενώ πιστεύει ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να του συμβεί, μαθαίνει ότι ένα κορίτσι που κάποτε σήμαινε πολλά γι’ αυτόν έχει εξαφανιστεί, ενώ η Ρέα αρχίζει να δείχνει πως ίσως και να θέλει να τον προσεγγίσει ξανά, παρότι εμφανίζεται μπροστά του με τον καινούριο της έρωτα…
Και κάπου εκεί ανακαλύπτει πως τα Χανιά είναι πιο επικίνδυνα από ποτέ. Ότι ο μεγάλος εχθρός του και ο υπόκοσμος που τον ακολουθεί εξακολουθούν να βρίσκονται στο κατόπι του. Ότι όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα του κινδυνεύουν.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.