«Μικρόκοσμος», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μικρόκοσμος», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Η Σβέλτα ή μείον ένα, ή τραμπάλα, ή πέντε έκτα, ή κορίτσι με τα πέντε πόδια κοιμάται στην πιο μακρινή γωνιά του θαλάμου. Το κρεβάτι της το σκάλισε όσο πιο μακρυά γινόταν από τις […]

Γράφει: Matia Gr
«Μικρόκοσμος», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

ΜικρόκοσμοςΗ Σβέλτα ή μείον ένα, ή τραμπάλα, ή πέντε έκτα, ή κορίτσι με τα πέντε πόδια κοιμάται στην πιο μακρινή γωνιά του θαλάμου. Το κρεβάτι της το σκάλισε όσο πιο μακρυά γινόταν από τις άλλες εργάτριες.
Κάποτε, πριν λίγο καιρό, το όνομά της ήταν σκέτο Σβέλτα -χωρίς τα κοροϊδευτικά παρατσούκλια που το συνοδεύουν τώρα- και φανέρωνε την σβελτάδα με την οποία πάντα δούλευε. Όμως μη φανταστείτε πως η γοργάδα αυτή χάθηκε με το που έχασε το ένα από τα έξι πόδια της! Η Σβέλτα είναι μια μυρμηγκίνα που δεν το βάζει εύκολα κάτω. Κινείται γρήγορα, εργάζεται με ζήλο, τοποθετεί με τρυφερότητα τα αυγά στις κοιτίδες τους, ταΐζει τους πολεμιστές της φωλιάς, ταΐζει και τους αιχμαλώτους πολέμου, καλλιεργεί τους υπόγειους κήπους και γενικά είναι μια αεικίνητη εργάτρια. Ξεκινάει τη δουλειά -όπως όλες τους- πριν χαράξει και πάει για λίγο ύπνο αργά τα μεσάνυχτα. Κι εκεί, στο απόμερο κρεβατάκι της ακούει τα ψιθυρίσματα από τις άλλες εργάτριες που την κουτσομπολεύουν και την κοροϊδεύουν σαν να μην ήταν πριν από λίγο καιρό φίλες της.
Ονειρεύεται τη μέρα που θα βγει έξω από την υπόγεια πόλη, που θα νιώσει το φύσημα του ανέμου και τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου να την ζεσταίνουν. Να δει τα τόσα θαυμαστά που της έχει διηγηθεί ο Μόμο.


“Ποιός είναι πάλι αυτός ο Μόμο;” θα ρωτήσετε.
Η απάντηση θα έρθει χαμηλόφωνα, γι’ αυτό θα πρέπει να σκύψετε λίγο πάνω από το βιβλίο για να την ακούσετε. Βλέπετε, η Σβέλτα δεν είχε καμία δουλειά να συνομιλεί με το Μόμο, όπως άλλωστε δε θα έπρεπε να έχει πάρε δώσε με κανέναν από τους αιχμαλώτους. Γιατί αυτό ήταν ο Μόμο. Ένας στρατιώτης του εχθρού που πιάστηκε αιχμάλωτος, μαζί με αρκετούς άλλους, στον προηγούμενο πόλεμο.

Φίλος ανέλπιστος ο Μόμο, της ψιθυρίζει ιστορίες από τον πάνω -ατελείωτο- κόσμο, για τα ταξίδια του και για τα θαύματα της οικουμένης.

Ώσπου μια μέρα, και συγκεκριμένα την πρώτη μέρα της άνοιξης και λίγο, τόσο δα πριν το όνειρό της γίνει πραγματικότητα, ο Μπρουμίλντο, ο άγριος θηριώδης καραβανάς της μεταφέρει εν αγνοία του ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που θα αλλάξει τον κόσμο της και όλο τον μικρόκοσμο!
Η μικρή, και κεραυνοβόλα ερωτευμένη Σβέλτα, θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει τον αγαπημένο της. Η ζωή που μέχρι τώρα ζούσε, μια ζωή μονότονη, γεμάτη προσταγές, τσιμπιές και επιπλήξεις, άδεια από κάθε τρυφερότητα, επαφή και επικοινωνία δεν της άρεσε ποτέ. Ήρθε η ώρα λοιπόν να την αλλάξει! Θα τα καταφέρει;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα την βρείτε στο «Μικρόκοσμος» του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2011 από τις εκδόσεις Κέδρος, έχοντας ένα καταπληκτικό εξώφυλλο από την Ελένη Χατζηπαπανικολάου κι ένα υπέροχο περιεχόμενο από τον ίδιο. Ο ταλαντούχος συγγραφέας απευθύνεται στο νεανικό αναγνωστικό κοινό (+13 ετών), κλέβοντας όμως την καρδιά όλων των βιβλιόφιλων ανεξαρτήτου ηλικίας! Για να ρίξουμε όμως μια ματιά βαθιά μέσα στον Μικρόκοσμο!

Η Σβέλτα θα επαναστατήσει, θα φυλακιστεί, θα αποδράσει, θα αμφιταλαντευτεί, θα αναρωτηθεί αν χαράμισε τα πάντα για το τίποτα. Καθώς διαβάζεις, τα συναισθήματα και οι σκέψεις εναλλάσσονται μέσα σου. Χαμογελάς, αγωνιάς, χαίρεσαι, θλίβεσαι, προβληματίζεσαι, δικαιώνεσαι, ελπίζεις και ζεις την μυθοπλασία αγωνιζόμενος στο πλευρό της κεντρικής ηρωίδας.

Αξίες όπως η αγάπη, η φιλία, η αυτοθυσία, η τόλμη, η ελευθερία, και ελαττώματα όπως το βόλεμα, η υπακοή χωρίς σκέψη και ο εγωισμός καυτηριάζονται με έμμεσο αλλά καίριο τρόπο μέσα από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις των κατοίκων του μικρόκοσμου! Θέματα όπως η ξενοφοβία, τα ναρκωτικά, και η σκληρότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας θίγονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο ώστε να προβληματιστούν οι έφηβοι και να δουν τα θέματα αυτά κι από άλλες οπτικές γωνίες.

Μέσα από τις περιπέτειες της Σβέλτα αλλά και όλων των άλλων ηρώων του Μικρόκοσμου, ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, αγγίζει τόσο το συναίσθημα όσο και την λογική του αναγνώστη. Σε αγκαλιάζει από τις πρώτες του σελίδες και σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο τόσο διαφορετικό και τόσο ίδιο με το δικό μας! Με μια εκπληκτική αμεσότητα λόγου -που χαρακτηρίζει τον τρόπο γραφής του συγγραφέα- και με μια γλώσσα αβίαστη και κελαρυστή που σε παρασύρει γραμμή τη γραμμή, ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης με το «Μικρόκοσμο» του, θα κερδίσει τις εντυπώσεις! Όπως ακριβώς έκανε και στα: «Το μυστικό της άτυχης πέστροφας» και «Η θαυμαστή περιπέτεια του Φρατζολάκη».

Ο «Μικρόκοσμος» με μάγεψε από την πρώτη του αράδα. Είναι ένα βιβλίο που μιλά για το πως αλλάζουν οι ζωές των ανθρώπων, για το πως το μυαλό ξεκολλά κι αρχίζει να δουλεύει σε άλλα μονοπάτια, και πως πρέπει να παλεύουμε για τα πιστεύω και τα ιδανικά μας. Οι πολύ μικροί αναγνώστες του θα απολαύσουν μια εξαιρετική ιστορία, ενώ οι μεγαλύτεροι μέσα από τον μύθο θα συλλέξουν και πολύτιμα πετράδια χρήσιμα για την ζωή και την ψυχή τους! Θα το λατρέψετε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια δαιδαλώδης πολιτεία.

Η πρώτη μέρα της άνοιξης.

Ένας πόλεμος που μόλις ξεκινά. Και ένα μήνυμα.

Ένα παράξενο μήνυμα που διατρέχει χιλιάδες σώματα και κεραίες, για να καταλήξει στη Σβέλτα, το μοναχικό κορίτσι των στοών. Ο αποστολέας του είναι άγνωστος. Κι όμως, όταν η Σβέλτα λάβει αυτό το μήνυμα, μια πρωτόγνωρη δύναμη θα ανθίσει μέσα της και θα τη βοηθήσει να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Σύντομα, θα έρθει αντιμέτωπη με όλους τους ισχυρούς της πόλης. Ακόμη και με την ίδια τη βλοσυρή βασίλισσα.

Έχει όμως πάρει την απόφασή της. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει. Θα θελήσει να βγει στον έξω κόσμο.

Και εκεί, ανάμεσα στα πανέμορφα ηλιολούλουδα και στις επικίνδυνες αραχνοφωλιές, θα αναζητήσει το μυστηριώδη αποστολέα του μηνύματος.

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη πολιτεία, ένα αγόρι βιώνει κάτι παρόμοιο…

Ένας κόσμος που μοιάζει αμετακίνητος, μα που τελικά ίσως και να μπορεί να αλλάξει. Όπως συμβαίνει και με το δικό μας κόσμο.

Oλυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.