Ματιά

«Ερωτευθείτε ανελεύθερα», Παύλος Κουτρουμπάς

Το απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

«Ερωτευθείτε ανελεύθερα», Παύλος Κουτρουμπάς

Το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Κουτρουμπά κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Περίπλους. Για να δούμε τι έχει για εμάς ο συγγραφέας στο νέο του δημιούργημα…

Υπόθεση βιβλίου

Βρισκόμαστε σε μια δυστοπική εκδοχή της σύγχρονης Ελλάδας.

Στον τόπο αυτό, εν μία νυκτί, η δημοκρατία εξαφανίστηκε και την διοίκηση του κράτους ανέλαβε το «Κίνημα». Τα ραδιόφωνα βουβάθηκαν, όπως και τα κανάλια της τηλεόρασης. Μοναχά ένας σταθμός -υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κινήματος- συνεχίζει να εκπέμπει, μεταδίδοντας μία φορά την ημέρα “ειδήσεις και εντολές” προς τους πολίτες. Όσο για τις εφημερίδες; Η μόνη που εξακολουθεί να εκδίδεται είναι η «Τα νέα της επιστήμης», που εύκολα φαντάζεστε ότι δεν περιέχει ούτε μισή αράδα πολιτικών ή κοινωνικών ειδήσεων. Πλήρης συσκότιση στον τομέα της ενημέρωσης!

Σε αυτή τη ζοφερή ελληνική καθημερινότητα, ζουν δύο νέοι άνθρωποι… ο Νίκος και η Δανάη. Εκείνος είναι ένας τριαντάχρονος λέκτορας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο…


Ο Νίκος ήταν μελαχροινός. Είχε αρχοντικό παράστημα, ήταν γυμνασμένος, πρόσεχε το σώμα και την εμφάνισή του γενικότερα. Ήταν γοητευτικός και περιζήτητος εργένης. Όμως εκείνο που κυρίως εξέπεμπε δεν ήταν σωματικό. Ήταν η ευφυΐα του. Το ελαφρά μελαγχολικό βλέμμα του, που όμως έδειχνε να βλέπει μακριά, ακτινοβολούσε σοφία και ικανότητα πνευματική. Ήταν μορφωμένος, καλλιεργημένος και ευχάριστος στη συναναστροφή. Μειλίχιος και προσιτός, χωρίς ανόητη έπαρση που ενδεχομένως να ήταν απότοκη της θέσης του. Παράλληλα, όμως, έδειχνε ανεξάρτητος, αυτάρκης και ασυμβίβαστος. Τα τελευταία χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την εποχή.

Η όμορφη Δανάη, απ’ την άλλη, είναι φοιτήτρια στην ίδια σχολή, με ένα πνεύμα εξίσου ανένταχτο και ενθουσιώδες, όπως του Νίκου· του μέχρι πρότινος καθηγητή και μέλλοντα εραστή της.

Η ηρωίδα μας ωστόσο, δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις “επιταγές” του ολοκληρωτικού καθεστώτος, με εξαίρεση την επιβολή ενός πολύ σφικτού ωραρίου στην διασκέδαση, η οποία σταματά δια ροπάλου στις 11 το βράδυ ακριβώς!

Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Η παρέα της Δανάης, πρόκειται να γιορτάσει τα γενέθλια ενός εξ αυτών σε ένα από τα κέντρα διασκεδάσεως της Αθήνας. Η βραδιά κυλά ομαλά μέχρι που… λίγο το ποτό, λίγο η μουσική και πολύ η χρήση ναρκωτικών οδηγούν τη συμπεριφορά των νέων εκτός ορίων. Αποτέλεσμα είναι η σύλληψή τους και η στόχευσή τους από τα κρατικά όργανα!

Στην δίνη που παρασύρεται η Δανάη εμπλέκεται οικειοθελώς και ο Νίκος. Καθώς το Κίνημα προσπαθεί να πλήξει το μέλλον και το παρόν τους, ο φτερωτός θεός καταφέρνει να λαβώσει και των δύο την καρδιά με το ίδιο μάλιστα βέλος. Το αμφίβολο μέλλον αρχίζει σιγά σιγά να εξελίσσεται σε ένα εφιάλτη από τον οποίο είναι πολύ αμφίβολο το αν θα καταφέρει το ζευγάρι να βγει αλώβητο.

Εσείς ποια νομίζετε ότι θα είναι η κατάληξη της ιστορίας τους; Ε, επί των σελίδων του βιβλίου βέβαια… 🙂


Για να αγοράσετε το «Ερωτευθείτε ανελεύθερα», του Παύλου Κουτρουμπά, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Ο Παύλος Κουτρουμπάς, στο «Ερωτευθείτε ανελεύθερα», μας παρουσιάζει μια κατάμαυρη πραγματικότητα που απ’ τη μια -ευτυχώς- δεν την έχουμε βιώσει και απ’ την άλλη -δυστυχώς- θα μπορούσε εύκολα να γίνει το προσεχές μέλλον μας.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συχνά πυκνά ακούγονται διάφορες “σοφές” συνταγές που θα γλίτωναν τον τόπο από τα δεινά του και θα επέφεραν μια κάθαρση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μια από αυτές τις λύσεις θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στη δυστοπία του βιβλίου μας. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί υποστηρίζουν πως αν τα ηνία της πατρίδας αναλάμβαναν τεχνοκράτες θα λύνονταν τα περισσότερα προβλήματά μας, δια μαγείας! Είναι όμως άραγε έτσι;

Οι ήρωες του Παύλου Κουτρουμπά είναι καθημερινοί άνθρωποι που βιώνουν τραγικές καταστάσεις. Το γεγονός ότι εύκολα ο αναγνώστης ταυτίζεται με κάποιον εξ αυτών, κάνει το «Ερωτευθείτε ανελεύθερα» εκτός από διδακτικό και συγκλονιστικό. Σχεδόν αυτόματα οδηγείται ο αναγνώστης σε μια παράλληλη με τους ήρωες πορεία που τον συνταράσσει και τον υποχρεώνει να βιώνει συναισθηματικά όσα ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου!

Το απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Εκτιμώ ιδιαιτέρως τα λογοτεχνικά βιβλία που προσφέρουν κάτι πέρα από την ψυχαγωγία. Το «Ερωτευθείτε ανελεύθερα», του Παύλου Κουτρουμπά, έχει να σας προσφέρει πολλά πέρα από τα προφανή, οπότε σπεύσατε! Καλή σας ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

«Γι’ αυτό σας λέω, λοιπόν, ψυχραιμία! Ο νέος γάμος που προτείνει ο νόμος είναι ένας γάμος με προξενιό, που παράλληλα έχει όλες τις προϋποθέσεις να σας προφυλάξει από ατυχίες και προβλήματα που θα σας κατέστρεφαν τη ζωή στο παρελθόν. Οπότε δείτε το θετικά. Δεν είναι θρησκευτικός να τα αφήνει όλα στο έλεος του Θεού. Δεν είναι πολιτικός να γίνεται διαδικαστικά, όπως παίρνει κανείς ένα πιστοποιητικό γέννησης, άκριτα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Είναι τσεκαρισμένος από δέκα μεριές! Ιατρικοπολιτικοκοινωνικοοικονομικά! Οπότε να είστε ανοιχτόμυαλος στις νέες προσεγγίσεις! Μισό λεπτό να πάω να ολοκληρώσω την Απόφαση Σύζευξής σας… »

Στην Ελλάδα της κρίσης έχει επιβληθεί σιωπηλά, «κοινή συναινέσει», μια ιδιότυπη Δικτατορία Τεχνοκρατών, το λεγόμενο «Κίνημα», με έργο να σώσει την οικονομία. Τα πάντα στη ζωή αποφασίζονται με βάση επιστημονικές μελέτες, στατιστικές και αλγορίθμους. Σύντομα, το όλο εγχείρημα ξεφεύγει και αποφασίζεται τεχνοκρατικά μέχρι και το θέμα του έρωτα και του γάμου. Ο έρωτας, στην προσπάθειά του να επιβιώσει και να παραμείνει ελεύθερος, θα δημιουργήσει τις πιο απίστευτες ιστορίες, μέσα από τις οποίες θα αναδυθούν οι πρώτοι βλαστοί αντίστασης στο «Κίνημα».

Πρόκειται σαφώς για μια αλληγορία που αναδεικνύει την αντίφαση μεταξύ της ουσιαστικής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και των μεθόδων που επιλέγονται για να επιτευχθεί αυτό.


Για να αγοράσετε το «Ερωτευθείτε ανελεύθερα», του Παύλου Κουτρουμπά, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ερωτευθείτε ανελεύθερα

Συγγραφέας

Παύλος Κουτρουμπάς

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Περίπλους

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

209

ISBN

978-960-438-208-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα