Ματιά

«Η αποικία της λήθης», Κλαίρη Θεοδώρου

Μια πραγματικά απίστευτη και συγκλονιστική ιστορία. Ένα θέμα που λίγοι τόλμησαν να καταπιαστούν… Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί.

«Η αποικία της λήθης», Κλαίρη Θεοδώρου

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 406

Η νεαρή Έλλη προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεδιαλύνει το θολό παρελθόν της οικογένειάς της. Εγκλωβισμένη σε έναν κυκεώνα σκοτεινών μυστικών, αμφιταλαντεύεται μεταξύ αλήθειας και ψέματος, έρωτα και απελπισίας. Η Έλλη παλεύει να καταλάβει, να συγχωρέσει, να προχωρήσει. Ένα ταξίδι στη Ρόδο, η γνωριμία της Έλλης με τον Στέφανο, η αποκάλυψη της ιστορίας της οικογένειά της και του μυστικού που τόσα χρόνια της έκρυβε ο πατέρας της, ο Δημοσθένης, η επίσκεψή της στην κυρία Τασία και στο πατρικό της σπίτι, τα δαχτυλίδια που φορούσε στο δάχτυλό της, τα σχέδιά της να αναζητήσει την μητέρα της και μετά τον αδελφό της.

Ο πατέρας της είχε θάψει και εξαφανίσει για πάντα την υπόλοιπη οικογένεια, τη μάνα της την Σοφία και τον αδελφό της τον Άλκη. Την μάνα την έδιωξε με το καράβι για τον Πειραιά και τον γιο του τον καταδίκασε σε ζωντανό-νεκρό, τον έκλεισε, αν και υγιή, δεκαέξι χρόνια, στο Ψυχιατρείο της Λέρου…

Ήταν θέμα χρόνου να γεφυρώσουν το χάσμα αυτών των 16 ετών, θέμα χρόνου επίσης το να γιατρέψουν όσο καλύτερα μπορούσαν τις πληγές τους. Είχανε περάσει πολλά, είχανε ζήσει πράγματα που οι περισσότεροι δε θα βίωναν ούτε σε δέκα ζωές, ήταν όμως ακόμα νέοι και είχανε καταφέρει να επιβιώσουν.

Είναι πολύ άσχημο να μην έχει κανείς μέλλον, είναι όμως κυριολεκτικά αφόρητο το να μην έχει παρελθόν…

Ο πατέρας της είχε μετατρέψει τα μέλη της οικογενείας του σε ήρωες αρχαίας τραγωδίας και πλέον διψούσε για την κάθαρση. Ήταν έτοιμος να συναντήσει τη Νέμεση. Ο παλιός Δημοσθένης είχε πεθάνει, τη θέση του πήρε ένα αιμοβόρο κτήνος που διψούσε για αίμα και εκδίκηση, και που έπρεπε να αφανίσει πρόσωπα, καταστάσεις, αναμνήσεις, τρόπο ζωής, σπίτια, κοινωνικό περιβάλλον. Βλέποντας ότι ερχόταν το φυσικό του τέλος αποφάσισε να κλείσει όσες ανοιχτές υποθέσεις είχε με το παρελθόν του…

Μια πραγματικά απίστευτη και συγκλονιστική ιστορία. Ένα θέμα που λίγοι τόλμησαν να καταπιαστούν… Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί.

Ανοίξτε το βιβλίο και ταξιδέψτε μέσα σε αυτό. Γνωρίστε τους χαρακτήρες, νιώστε τον πόνο τους και ακούστε τις κραυγές τους. Νοσταλγικό, αισθηματικό, αληθινό, μοναδικό, γεμάτο ενοχές και πόνο συνθέτουν αυτή την ιστορία, μία μείξη αληθινών γεγονότων και μυθοπλασίας. Έρωτας, πάθος, πόθος, αγάπη, μίσος, στεναχώρια, ναρκωτικά, πορνεία, ασθένειες της ψυχής και φιλία μας κλείνουν το μάτι και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι του χθες και του σήμερα.

Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα τέσσερα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η Αποικία της Λήθης είναι το τρίτο μυθιστόρημά της. Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Salvadera και Globus.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελληνική Λογοτεχνία

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;