«Η τελευταία πινιάτα», Κωνσταντίνα Τασσοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Η τελευταία πινιάτα», Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Οκτώβριος του 2019 και στην χώρα μας κυκλοφόρησε το νέο προεφηβικό βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το μοναδικό αυτό ανάγνωσμα έχει τον τίτλο «Η τελευταία πινιάτα», ενώ την εικονογράφησή του υπογράφει η Χρύσα Σπυρίδωνος.

Γράφει: Matia Gr
«Η τελευταία πινιάτα», Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Υπόθεση βιβλίου

Πινιάτα είναι ένα δοχείο που απ’ έξω στολίζεται με χρωματιστά χαρτιά και μέσα του κρύβει γλυκίσματα, καραμέλες, σοκολάτες ή ακόμα και παιχνίδια.
Στις γιορτές οι άνθρωποι την κρεμούν ψηλά και προσπαθούν, με δεμένα τα μάτια για να μην τη βλέπουν, να την πετύχουν με ένα μεγάλο κοντάρι και να τη σπάσουν, ώστε να βγουν απ’ την κοιλιά της οι πολύτιμοι θησαυροί.
Η πρώτη πινιάτα του κόσμου φτιάχτηκε στην Κίνα, όμως όσο αγάπησαν την πινιάτα στο Μεξικό, δεν την έχουν αγαπήσει πουθενά.

Σε αυτή τη μακρινή χώρα, στο Μεξικό, και για την ακρίβεια σε ένα μικρούτσικο χωριό της, ζούσε ο μεγαλύτερος, ο διασημότερος, ο καταπληκτικότερος κατασκευαστής πινιάτων της χώρας! Το όνομά του παράξενο, Δον Φουλχένσιο λεγόταν και ζούσε σε ένα πολύχρωμο μικρούτσικο σπιτάκι που έκανε και χρέη μαγαζιού.

Τι να σας λέω, τόσο το εμπόρευμα που γέμιζε τον χώρο όσο και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος -στρουμπουλός, και γελαστός με δύο μακριές μουστάκες που φτάνανε μέχρι τα γόνατά του και μια μύτη διόλου ευκαταφρόνητων διαστάσεων να χωρίζει τα κατακόκκινά του μαγουλάκια- έφτιαχναν την διάθεση του κάθε πελάτη.

Βέβαια υπήρχε και ένας ακόμη λόγος που οι πινιάτες του Δον Φουλχένσιο ήταν περιζήτητες. Οι πινιάτες του ήταν οι μόνες που πωλούνταν γεμάτες! Και μάλιστα γεμάτες όχι με ότι ζητήσει ο εκάστοτε πελάτης, αλλά με ότι ορίσει η έμπνευση του κατασκευαστή της!

Η μικρή Πεπίτα είναι σχεδόν ενός έτους και οι γονείς της αγοράζουν από τον Δον Φουλχένσιο την πρώτη της πινιάτα για τα γενέθλιά της. Η Πεπίτα είναι βέβαια πολύ μικρή για να απολαύσει τις καραμελίτσες που την γεμίζουν. Οι καλεσμένοι στο πάρτυ της βέβαια -ως μεγαλύτεροι- φροντίζουν να μην αφήσουν ούτε μία!

Στα δεύτερα γενέθλιά της, η πινιάτα είναι γεμάτη με σοκολατάκια και η Πεπίτα μεγαλύτερη κατά ένα χρόνο, έτσι προλαβαίνει όταν σπάει να βουτήξει ένα σοκολατάκι! Τι γεύση είχε; Η μικρή Πεπίτα δεν μπορεί να σας το πει αυτό… Έχαψε τόσο γρήγορα και βιαστικά το σοκολατάκι από τον φόβο μήπως της το πάρουνε που δεν κατάφερε καν να της αφήσει την γεύση του.

Στα τρίτα της γενέθλια ζητά αυτοπροσώπως από τον Δον Φουλχένσιο η πινιάτα της να είναι γεμάτη με μπισκότα! Όταν όμως έρχεται η ώρα και σπάει η πινιάτα, ο χώρος γεμίζει με τρίμματα από μπισκότα!

Στα τέταρτά της γενέθλια η Πεπίτα έχει γίνει πιο προσεκτική στην παραγγελία της. Ζητά λοιπόν να είναι γεμισμένη με ολόκληρα μπισκότα η πινιάτα της. Και είναι! Όμως… Όμως να, είναι παλιά, μπαγιάτικα και ξερά αυτά τα μπισκότα!

Πέμπτα γενέθλια και η Πεπίτα κάνει βελτίωση της παραγγελίας της…


“…Φέτος στην πινιάτα μου θέλω, παρακαλώ, κάτι γλυκό, αλλά όχι σκληρό. Σύμφωνοι;”
“Σύμφωνοι, φυσικά…” της έδωσε το χέρι του ο δον Φουλχένσιο και βάλθηκε να ετοιμάζει την πινιάτα τηρώντας κατά γράμμα τη συμφωνία τους.

Τι είχε η πινιάτα αυτή; Ήταν γεμάτη με μέλι!

Έκτα γενέθλια:


“Δον Φουλχένσιο, δεν είστε εντάξει”.
“Δεν είμαι;”
“Μα είναι πράγματα αυτά που βάζετε μέσα στις πινιάτες μου;”
“Δεν είναι πράγματα. Τρόφιμα είναι”.
“Να μην είναι τρόφιμα λοιπόν. Να μη βάζετε τρόφιμα”.
“Και τι να βάζω;”
“Πράγματα που δεν τρώγονται. Βάλτε μέσα κάτι με το οποίο παίζουμε εμείς τα παιδιά”.
“Αυτό είναι πολύ εύκολο. Μείνε ήσυχη, μικρή μου Πεπίτα”.

Ναι, καλά καταλάβατε, πάλι δεν είχε μέσα κάτι που να αρέσει στην Πεπίτα, αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο παρευρισκόμενο!

Και τα χρόνια, μαζί με τις πινιάτες, περνάνε. Και η πινιάτα που θα γεμίσει χαρά την Πεπίτα δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια της.

Η Πεπίτα έχει γίνει πια μια νεαρή κοπέλα και τον δον Φουλχένσιο έχει πια διαδεχτεί στο μαγαζί ο εγγονός του. Ο εγγονός του, που εκτελεί κατά γράμμα τις επιθυμίες του εκλιπόντα παππού του, και της παραδίδει την πινιάτα που ο παππούς του είχε προλάβει να ετοιμάσει πριν πεθάνει. Οδηγία και εντολή ακολουθούσαν την συγκεκριμένη πινιάτα και ήταν γραμμένη σε ένα χοντρό τετράδιο:


“Αυτή την πινιάτα να μην τη σπάσεις μπροστά σε άλλους. Να τη σπάσεις μόνη σου. Όπου θέλεις, όποτε θέλεις, αλλά μόνη σου…”

Τι περιείχε άραγε αυτή τη φορά η πινιάτα της ηρωίδας μας;


Αγοράστε το βιβλίο «Η τελευταία πινιάτα», της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το τι έχει αυτή, η τελευταία πινιάτα μέσα της δεν θα σας το μαρτυρήσω. Θα σας πω όμως πως αυτό είναι ένα βιβλίο πολύτιμο, ξεχωριστό, ευφυές και συγκλονιστικό! Ένα βιβλίο που αν ήταν ένα μόνο βιβλίο να διαβαστεί από κάποιο παιδί, αυτό το βιβλίο θα του έδινα να διαβάσει!

Η εκπληκτική εικονογράφηση, ο θησαυρός συναισθημάτων που αποτυπώνονται στις σελίδες του “Η τελευταία πινιάτα” αποτελούν ένα απόλυτα δεμένο, μοναδικό σύνολο, που σε μαγεύει!

Η τελευταία πινιάτα, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, είναι ένα βιβλίο αριστούργημα που συγκλονίζει με την αλήθεια του, με τα νοήματά του και με την απλότητα που μας κάνει κοινωνούς των όσων μας φανερώνει στις σελίδες του.

Η τελευταία πινιάτα είναι ένας οδηγός ζωής γραμμένος με λόγια απλά σε ένα προεφηβικό βιβλίο, που θα ωφελήσει και εμάς τους γονείς των μικρών βιβλιοφάγων, που καλό θα είναι να τους συντροφεύσουμε στην ανάγνωσή του. Όχι μόνο για να το σχολιάσουμε κατά την διάρκειά της μαζί τους, αλλά και γιατί έχει να πει και σε εμάς πολλά και χρήσιμα!

Δεν ξέρω εάν στις παραπάνω γραμμές κατάφερα να αποτυπώσω τον ενθουσιασμό μου γι’ αυτό το βιβλίο. Είναι συγκλονιστικό! Είναι αξιοθαύμαστο! Είναι άκρως διασκεδαστικό, με υπέροχες περιγραφές και εξαιρετική εικονογράφηση!

Είμαι ευτυχής που υπάρχει, που το διάβασα, που ένιωσα διάφορα συναισθήματα διαβάζοντάς το. Ειλικρινά το λάτρεψα!

Σπεύσατε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ! Μη καθυστερείτε λεπτό!

Οπισθόφυλλο:

Οι πινιάτες του δον Φουλχένσιο ήταν οι πιο φημισμένες σ’ ολόκληρο το Μεξικό, και αυτό διότι δεν τις πουλούσε άδειες. Γεμάτες τις πουλούσε.
Κάθε χρόνο η Πεπίτα του ζητούσε μαι συγκεκριμένη πινιάτα, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και εκείνος ακολουθούσε πιστά την επιθυμία της, ωστόσο από τις πινιάτες έβγαινε πάντα κάτι διαφορετικό. Κάθε χρόνο. Ως την τελευταία. Ως την τελευταία πινιάτα…
Ένα βιβλίο για μεγάλες αλήθειες που κρύβονται σε πράγματα μικρά.


Αγοράστε το βιβλίο «Η τελευταία πινιάτα», της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η τελευταία πινιάτα

Συγγραφέας

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Εικονογράφος

Χρύσα Σπυρίδωνος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2019

Αριθμός σελίδων

40

ISBN

978-960-03-6643-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.