«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», Σωτήρης Χατζάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», Σωτήρης Χατζάκης

Ένα ακόμα καταπληκτικό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για το «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», του Σωτήρη Χατζάκη, με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου.

Γράφει: Matia Gr
«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», Σωτήρης Χατζάκης

Υπόθεση βιβλίου

Ένα σκουλικάκι μικρούλι, τόσο δα, γεννήθηκε σε μια υπόγεια φωλιά ενός μεγάλου, εύφορου χωραφιού. Από την πρώτη στιγμή της ζωής του στεκόταν στητό και αγέρωχο κοιτάζοντας καμαρωτό τον ουρανό. Οι υπερήφανοι γονείς του βλέποντας το ύψος και το σουλούπι του αποφάσισαν να του δώσουν όνομα βαρύ, επιφανές και αυτοκρατορικό. Έτσι ο μικρούλης ονομάστηκε Ναπολέων!

Ο καιρός περνούσε και ο Ναπολέων μεγάλωνε. Όχι τόσο στο σώμα όσο στο μυαλουδάκι του που έπαιρνε στροφές και έκανε όνειρα. Όνειρα μεγάλα και μεγαλεπήβολα. Όνειρα κατακτητικά και βασιλικά. Τι εννοώ; Να, δείτε και μόνοι σας…


– Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς!
Θα βασιλέψω σ’ αυτό το χωράφι που θα είναι η χώρα μου.
Όλα τ’ άλλα σκουλήκια θα με υπακούουν.
Θα γίνουν υπήκοοί μου και θα γνωρίσουν δόξες και τιμές μεγάλες.

Κι όσο σκεφτόταν, μα πιο πολύ ονειρευόταν -για να λέμε την αλήθεια- τόσο περισσότερο ανυπομονούσε να έρθει η ώρα ή μάλλον η σωστή στιγμή που θα του δινόταν η ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά του και να γίνουν τα όνειρά του πραγματικότητα.


Και η στιγμή ήρθε.
Ήταν Ιούνης και μετά τον θερισμό ο γεωργός έβαλε φωτιά στο χωράφι, για να το καθαρίσει.
Και τότε, ενώ τα άλλα σκουληκάκια χώθηκαν βαθιά μέσα στη γη για να σωθούν, ο Ναπολέων αψήφησε τις φλόγες και με μάτια κατακόκκινα απ’ τους καπνούς στάθηκε στητός και φώναξε:
– Μεγάλη καταστροφή έπληξε τη χώρα, όμως εγώ, το πιο γενναίο της σκουλήκι, εγώ, ο σταλμένος απ’ τη σκουληκομοίρα, θα σώσω το σκουληκογένος.
Ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθούν οι σκουληκοπροφητείες.
Εμπρός, εμπρός!!!

Και ξεκίνησε τον μοναχικό του δρόμο, που τον ένιωθε ένδοξο και ελπιδοφόρο. Μέρες και νύχτες ανάμεσα σε αποκαΐδια και μαυρισμένα από τη φωτιά χώματα πάσχιζε να κατακτήσει την επικράτειά του.

Ο πρώτος του υπήκοος βρέθηκε! Ένα στρουμπουλό σκαθάρι είναι ο “εκλεκτός” στον οποίο συστήνεται με την ιδιότητά του. Λέει κάτι σαν: “Γειά σου, είμαι ο Βασιλιάς της Χωραφοχώρας”. Αμέσως μετά… αρχίζουν οι θυσίες! “Θα γίνεις το άλογό μου” του λέει! Και μαζί με τις θυσίες αρχίζουν και οι υποσχέσεις: “Θα γνωρίσεις δόξα και τιμές μεγάλες”.

Το σκαθάρι δέχεται αμέσως μόλις λάβει την διαβεβαίωση που το αφορά άμεσα: Βεβαίως και δεν θα ξανακινδυνέψει από τη φωτιά! Του το εγγυάται ο Βασιλιάς της Σκουλικοχώρας προσωπικώς! Τα λόγια του ήρθε η βροχή να τα υπογράψει, γεμίζοντας ελπίδες τον φίλο μας τον σκαθάρη.

Έτσι ζεύτηκε με χαρά και η μακριά πορεία του, με τον Ναπολέοντα καβάλα, συνεχίστηκε υπό την καταρρακτώδη ανακουφιστική βροχή. Μέχρι που έφτασαν σε ένα σκουλικοχωριό. Οι κάτοικοί του, γεμάτοι περιέργεια από την αναγγελία που του έγινε, τον κυκλώνουν για να τον ακούσουν.

Τι να σας λέω! Οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν! Όλα μπορεί να τα κάνει, όλα μπορεί να τους τα παρέχει. Μάρτυράς του και το σκαθάρι. Σάμπως ψέματα είναι πως με το που ζήτησε από τον βασιλιά να μην ξαναϋποφέρει από την φωτιά, ο ουρανός τον υπάκουσε και άρχισε να βρέχει;!

Αυτή ήταν μόνο η αρχή για την δοξασμένη πορεία του βασιλιά! Πόλεις και χωριά ικανοποιήθηκαν και μόνο με το άκουσμα των υποσχέσεών του. Τον έστεψαν συνάμα και με ένα κόκκινο χειροποίητο καπέλο. Ίδιος ήταν ο Ναπολέων μας, ίδιος με τον άλλο, ξέρετε, τον γνωστό! Άρχισαν μάλιστα και οι συνεδριάσεις, με τον αρχιμέρμηγκα και την βασίλισσα των μελισσών και μοιράστηκαν μάλιστα και οι ανάλογες θέσεις και υπουργεία. Η Χωραφοχώρα είχε πλέον κυβέρνηση!

Ε, καιρός δεν είναι τώρα να βρεθούν και οι… κακοί; Ναι, αυτοί που θα γίνουν οι ανεπιθύμητοι. Βρέθηκαν κιόλας! Τα τζιτζίκια κυρίες και κύριοι. Με τα τραγούδια τους και την μουσική τους παρασύρουν τους εργατικούς νεαρούς σε γλέντια και χαρές. Ε, δεν είναι πράγματα αυτά! Και… πήραν τα μέτρα τους! Και η ζωή άλλαξε και όλοι νόμιζαν πως ήταν προς το καλύτερο. Όλοι; Όχι και όλοι, υπήρχαν οι τζίτζικες.

Και η ιστορία μας βέβαια έχει και συνέχεια, αλλά δεν θα σας την φανερώσω εδώ! Θα τα μάθετε όλα όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι στην Χωραφοχώρα, όταν διαβάσετε το «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», του Σωτήρη Χατζάκη!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων» είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο και επινοητικό· είναι σοβαρό, αλλά ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το οι μικροί αναγνώστες θα ψυχαγωγηθούν αλλά θα μπουν και σε σκέψεις και οι μεγάλοι θα βρουν πολύ οικεία τα όσα διαδραματίζονται εντός του.

Ίσως μάλιστα -μετά την ανάγνωσή του- να γίνουν περισσότερο υποψιασμένοι οι μικροί -και οι μεγάλοι, γιατί όχι; ίσως η αλληγορία του τους βοηθήσει- και πιο προσεκτικοί στους “Ναπολέοντες” αυτού του κόσμου. Ποιος ξέρει;

Σίγουρα πάντως το «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», του Σωτήρη Χατζάκη, θα δημιουργήσει αλλεπάλληλες ερωτήσεις και προβληματισμούς που θα κάνουν πολλά μυαλουδάκια να στροφάρουν. Έτσι -με την ελπίδα να γεννιέται πως η νέα γενιά δεν θα τρώει εύκολα κουτόχορτο- ίσως ακόμα και να επιλέξει τον τρόπο που θα κρίνει τα τεκταινόμενα.

Ο Σωτήρης Χατζάκης πάντως, άσκησε το λειτούργημά του με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένα ιδανικό για δώρο παιδικό βιβλίο, τόσο λόγω περιεχομένου όσο και για την πρωτότυπη εκφραστική εικονογράφηση της Κατερίνας Βαρούτσου!

Ε! ακόμη κάθεστε και διαβάζετε εμένα; Αγοράστε εσείς οι υποψιασμένοι και υπεύθυνοι γονείς το «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων» και μεταφερθείτε -μαζί με το παιδί σας- νοερά στην Χωραφοχώρα· εκεί που ο Ναπολέων βασιλεύει!

Οπισθόφυλλο:

Σε ένα πελώριο και απέραντο καφέ χωράφι ένα μικρό σκουλήκι γεννιέται. Κάνει όνειρα…, όνειρα μεγάλα, όνειρα αυτοκρατορικά! Στητό και αγέρωχο, το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων περιμένει την ώρα και τη στιγμή να πραγματοποιήσει το μεγάλο σχέδιό του.

Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς! Θα βασιλέψω σ’ αυτό το χωράφι, που θα είναι η χώρα μου ψιθυρίζει…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων»,

Συγγραφέας

Σωτήρης Χατζάκης

Εικονογράφος

Κατερίνα Βαρούτσου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2019

Αριθμός σελίδων

40

ISBN

978-960-563-229-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.