«Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», Ιωάννα Σταυρούλα Αθανασοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», Ιωάννα Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Τον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, το εξαίσιο προεφηβικό βιβλίο «Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», της Ιωάννας-Σταυρούλας Αθανασοπούλου.

«Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», Ιωάννα Σταυρούλα Αθανασοπούλου
«Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», Ιωάννα Σταυρούλα Αθανασοπούλου«Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», Ιωάννα Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Υπόθεση βιβλίου

Κωνσταντινούπολη, 1035μ.Χ.

Ένας νεαρός, αφού γέμισε τις στάμνες του νερό και τις φόρτωσε στον γάιδαρό του, φεύγει από το υδραγωγείο του Θεοδοσίου, για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Στο δρόμο τραβά το βλέμμα του ένα λαμπερό κράνος. Ένα αληθινό κράνος πολεμιστή! Τι πιο φυσικό για ένα παιδί; το φοράει, αρματώνεται με ένα κλαδί και ξεκινά να μάχεται στο όνομα του ινδάλματός του, του Βασιλείου Β’.

Οι μάχες, όμως, αλίμονο, τελείωσαν πολύ γρήγορα, όταν εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του κράνους…


Πίσω του στεκόταν ένας θεόρατος άνθρωπος.
Το πρώτο πράγμα που αντίκρισε ήταν η λεπίδα της ρομφαίας του.
Φοβήθηκε τόσο, που έχασε τη φωνή του!
– Μη φοβάσαι, απλά δωσ’ μου το κράνος. Είδα βρήκες και σπαθί…
Ο Θεολόγος έβγαλε το κράνος με τρέμουλο στα χέρια, σήκωσε το βλέμμα και προς ανακούφισή του είδε πως ο πολεμιστής του χαμογελούσε.

Ο χαμογελαστός πολεμιστής, αφού συστήθηκαν μεταξύ τους, του ζήτησε να τον οδηγήσει σε ένα σημείο της Πόλης μιας κι εκείνος είχε μόλις φτάσει στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Όσο για αντάλλαγμα; Θα μάθαινε του μικρού Θεολόγου να παίζει σκάκι και μάλιστα σε μια σκακιέρα και με πιόνια που του έκανε δώρο!

Από εκείνη τη μέρα και κάθε μέρα, ο ατρόμητος πολεμιστής συναντιόταν με τον νέο του μικρό φίλο και του μάθαινε πως να παίζει ζατρίκιο· έτσι ονόμαζαν τότε το σκάκι, το παιχνίδι των βασιλιάδων.

Και τι δεν του έμαθε! Του έδειξε πως να στήνει τα πιόνια για την αρχή του παιχνιδιού, ποιος είναι ο βασιλιάς και ποια η βασίλισσα, ποιοι είναι οι αξιωματικοί και ποιοι οι πύργοι, ποια είναι τα άλογα και, τέλος, ποιοι είναι οι στρατιώτες! Πως κινούνται όλα αυτά τα πιόνια πάνω τη σκακιέρα και πως ανακηρύσσεται νικητής ο ένας από τους δύο παίκτες!

Τι όμορφες ώρες που περνούσαν οι δυο τους! Όμως κάποια στιγμή, τα καθήκοντα του αξιωματικού, τον υποχρέωσαν να φύγει από τη Βασιλεύουσα. Η φιλιά του όμως με τον Θεολόγο, όπως και όλα εκείνα που τον έμαθε, θα διαρκούσαν για πολλά πολλά χρόνια!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταλαντούχα Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου έγραψε και εικονογράφησε ένα μοναδικό βιβλίο για όλους τους νεαρούς φίλους των βιβλίων.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ξεδιπλώνεται μια πολύ όμορφη ιστορία όπου πρωταγωνιστούν ένας μικρός κάτοικος της Κωνσταντινούπολης και ένας αξιωματικός, τον καιρό που στο θρόνο της αυτοκρατορίας βρισκόταν ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών.

Σε αυτές τις σελίδες, εκτός από την ψυχαγωγική μυθιστορία, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το σκάκι, με τη σκακιέρα, τα πιόνια και τις επιτρεπόμενες σε αυτά κινήσεις!

Το δεύτερο μέρος του «Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου, είναι αφιερωμένος τη γνώση.

Ξεκινά μια μικρή εγκυκλοπαίδεια, με τα λήμματα: Αγία Σοφία, Ακόλουθος, Βασίλειος ο Β’, Βελισάριος, Ιουστινιανός και Θεοδώρα, Κωνσταντινούπολη ή Βασιλεύουσα ή Πόλη, Μανιάκης Γεώργιος, Μαρμαράς, Μέση Οδός, Μέγα Παλάτιον, Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, Τάγμα των Βαραγγίων και Υδραγωγείο Θεοδοσίου.

Στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες πληροφορίες για την ιστορία του παιχνιδιού, τα οφέλη που έχει κάποιος όταν παίζει σκάκι, οι κανονισμοί και αναλυτική αναφορά στα πιόνια με τα οποία παίζεται.

Ακολουθούν οι διαδραστικές σελίδες του βιβλίου. Υπέροχες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, πάντα σχετικές με το σκάκι, που θα λατρέψουν οι μικροί βιβλιόφιλοι και θα απασχοληθούν με αυτές πολλές πολλές ώρες!

Μια ορθάνοικτη πύλη για τον υπέροχο κόσμο του σκακιού και των σκακιστών είναι το προεφηβικό βιβλίο «Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων», της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου. Άρτιο και άριστο, τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίησή του από τη συγγραφέα-εικονογράφο και τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο δώρο για τα παιδιά μας που έχουν αφήσει πίσω τους την παιδική ηλικία και βαίνουν ταχέως προς την εφηβεία. Αγοράστε το και χαρίστε το! Θα σκορπίσετε έτσι πολλά πολλά πολλά χαμόγελα!

Οπισθόφυλλο:

Ο μικρός Θεολόγος συναντά στα δρομάκια της Κωνσταντινούπολης έναν αξιωματικό του βυζαντινού στρατού.
«Θα με μάθεις να κρατάω το σπαθί;» τον ρωτάει, μα αντί για σπαθί ο πολεμιστής του μαθαίνει ένα παιχνίδι στρατηγικής…, ένα παιχνίδι που μόνο οι βασιλιάδες γνωρίζουν, το ζατρίκιο ή σκάκι!

Η ιστορία πλαισιώνεται από Παράρτημα στο οποίο οι μικροί αναγνώστες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και εξασκούνται σε αυτούς με ευχάριστες δραστηριότητες.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σκάκι το παιχνίδι των βασιλιάδων

Συγγραφέας

Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Εικονογράφος

Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων

52

ISBN

978-960-563-322-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.