«Κανείς να μην αφήσει τη φύση», Νάνσυ Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Κανείς να μην αφήσει τη φύση», Νάνσυ Χατζή

Το δεύτερο μέλος της προεφηβικής σειράς βιβλίων “Η παρέα με τα ποδήλατα” των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021. Έχει τίτλο «Κανείς να μην αφήσει τη φύση», το έγγραψε η Νάνσυ Χατζή και το εικονογράφησε ο Βασίλης Γρίβας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Κανείς να μην αφήσει τη φύση», Νάνσυ Χατζή«Κανείς να μην αφήσει τη φύση», Νάνσυ Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Θυμάστε που στο πρώτο βιβλίο, «Το μυστικό του Βασίλη», η Έλενα ήταν πολύ στενοχωρημένη, επειδή δεν είχε παρέες στο Καρπενήσι όπου είχε μετακομίσει, μέχρι που μπήκε στην παρέα με τα ποδήλατα;

Ε, λοιπόν σε αυτό το βιβλίο βρίσκουμε την Έλενα τρισευτυχισμένη! Δεν είναι μόνο που είναι Παρασκευή, μια εβδομάδα τελειώνει, και για δύο ολόκληρες μέρες δεν θα την απασχολούν σχολείο και μαθήματα. Ή μάλλον είναι και αυτό! Είναι όμως και που ξέρει, πως όταν σχολάσει και γυρίσει σπίτι, θα βρει την αγαπημένη της θεία, την Μερόπη, να την περιμένει!

Η θεία της εργάζεται στις Βρυξέλλες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έναν οργανισμό που μελετά το μέλλον της Ευρώπης. Η θεία Μερόπη κάνει έρευνες, και δημοσιεύσεις που έχουν βραβευτεί. Αυτά και άλλα πολλά λέει στους φίλους της η Έλενα με τόσες λεπτομέρειες που… έχουν αρχίσει τα παιδιά ήδη να την νιώθουν δικό τους άνθρωπο!

Μια ανάσα παίρνει και συνεχίζει:


“Μελετά τη βιοποικιλότητα!”
“Βιοποικιλότητα; Τι είναι αυτό;” ρώτησε ο Βασίλης.
“Θα σας εξηγήσω. Το λέει και η ίδια η λέξη. Βιοποικιλότητα είναι η μεγάλη ποικιλία ειδών φυσικής ζωής που ζουν σε ένα μέρος”.
“Και τι κάνει δηλαδή η θεία σου πάνω σε αυτό;” ήταν η σειρά του Βαγγέλη να ρωτήσει.
“Η θεία μου μελετά πώς η βιοποικιλότητα βοηθά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Για την ακρίβεια, προσπαθεί να τονίσει την αξία της, για να ζούμε καλά. Η βιοποικιλότητα μας δίνει πράγματα που δεν ξέρουμε.
“Όπως;” ρώτησε ο Γρηγόρης αυτή τη φορά.
“Σε αυτήν στηρίζονται οι κοινωνίες μας. Σκεφτείτε ότι από αυτήν εξαρτώνται βασικά πράγματα στη φύση, όπως το κλίμα, οι πλημμύρες, αν τα χωράφια θα είναι γόνιμα και θα παράγουν σοδειά αλλά και αν θα έχουμε και πολλά άλλα”.

Χμ, πολύ σοβαρό αντικείμενο έχει η έρευνα της θείας από όσο φαίνεται! Τα παιδιά όλα έχουν ενθουσιαστεί και θέλουν να γνωρίσουν τη θεία Μερόπη!

Ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην ειδική αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, είναι η αιτία που θα κάνει το ταξίδι αυτό η θεία και με την ευκαιρία θα χαρεί και την συντροφιά της αγαπημένης της ανιψιάς, στον ελεύθερό της χρόνο. Βέβαια καθώς είναι ομιλήτρια όλες τις ημέρες του συνεδρίου, ο χρόνος αυτός θα είναι περιορισμένος.

Τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί με την θεία και με την βιοποικιλότητα. Η Μερόπη, με όσα τόσο καιρό έχει ακούσει για την παρέα, φυσικά από την πολυαγαπημένη της ανιψιά, τους προσκαλεί όλους να παρακολουθήσουν το συνέδριο!

Χαράς ευαγγέλια!

Όταν βρίσκεται η παρέα στον χώρο του συνεδρίου, βλέπουν τον Έριχ Φον Ρέτσνερ, ειδικό σε θέματα περιβάλλοντος και γνωστό στον απλό κόσμο από τα βιντεάκια του στο youtube. Ο Έριχ, αγαπά πολύ την αρχαία Ελλάδα και μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα! Τόσο, ώστε στο συνέδριο θα μιλήσει Ελληνικά!

Η Έλενα, ο Βασίλης και η Βιολέττα, έχουν ήδη λάβει θέση και περιμένουν ήσυχα, μα εξαιρετικά ανυπόμονα, να αρχίσει το συνέδριο, αλλά και να φανούν ο Οδυσσέας και ο Γρηγόρης, που είναι εξαφανισμένοι.

Φανταστείτε την έκπληξη των παρόντων όταν…


Ξαφνικά η πλαϊνή πόρτα άνοιξε και… Απίστευτο! Ο Έριχ Φον Ρέτσνερ, ο Οδυσσέας και ο Γρηγόρης! Όλοι πάνω στα ποδήλατα!
“Βλέπω καλά;” με ρώτησε η Βιολέττα. “Είναι μαζί με τον Έριχ Φον Ρέτσνερ!”
“Κι αν βλέπω καλά από εδώ”, συμπλήρωσε ο Βασίλης, “ο Έριχ Φον Ρέτσνερ δανείστηκε το ποδήλατό σου, Βιολέττα! Φαίνονται από εδώ τα λουλούδια που έχεις ζωγραφίσει πάνω του!”

Πραγματικά ο Έριχ Φον Ρέτσνερ, ξέρει να εντυπωσιάζει το κοινό. Ιδιαίτερα μάλιστα με την ικανότητά του να απαντά, με απλά λόγια και εντελώς κατανοητά, σε όλες τις απορίες που του τέθηκαν. Η νεαρή παρέα ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν φανταζόταν αυτά που τώρα δα ζει. Πόσω δε μάλλον, όταν ο κύριος Ρέτσνερ τους γνωρίζει την κόρη του, που τον έχει συνοδεύσει.

Η Ήλια είναι στην ηλικία τους και μιλάει άπταιστα ελληνικά· α! είναι και πανέμορφη! Ειδικά στα μάτια του Γρηγόρη που κατενθουσιασμένος νιώθει ικανός να κάνει και τις μεγαλύτερες θυσίες για χάρη της!


“Για αυτήν θα αρχίσω να διαβάζω!” φώναξε ο Γρηγόρης εντυπωσιασμένος. “Και Αριστοτέλη και Αριστομένη και Αρίσταρχο και όλους τους αρχαίους!”.

Την επομένη μέρα, όταν οι ομιλίες τελειώνουν, επισκέπτονται όλοι μαζί το εργοστάσιο ενός φίλου του κυρίου Ρέτσνερ, που παρασκευάζει βιολογικό γάλα. Οι αγελάδες που δίνουν το γάλα τους, τρέφονται μόνο με χορτάρι, σταβλίζονται κοντά στο εργοστάσιο και όλα είναι νόμιμα και οικολογικά. Το μόνο που μένει είναι ο κύριος Ρέτσνερ να δώσει την έγκρισή του και να βάλει την υπογραφή του, έτσι ώστε το γάλα να βγει στην ευρωπαϊκή αγορά και να καταπλήξει με την υπέροχη γεύση του και το αγνό γαλατένιο άρωμά του.

Μια μικρή αδεξιότητα του Γρηγόρη, όμως, γίνεται η αιτία η Έλενα και η Βιολέττα να ανακαλύψουν πως ίσως τα αγνά, φυσικά, βιολογικά προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο του κυρίου Φαίδωνα, με το πλατύ χαμόγελο, να μην είναι καθόλου μα καθόλου έτσι όπως τους τα παρουσιάζει.

Άραγε θα μπορέσει η παρέα με τα ποδήλατα να ανακαλύψει, το τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και να ενημερώσει και τους μεγάλους γι’ αυτό;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Πω, πω! Η παρέα με τα ποδήλατα σε νέες περιπέτειες! Και τι περιπέτειες!

Το δεύτερο μέλος της σειράς, που έγραψε η Νάνσυ Χατζή, έχει τον γαργαλιστικό τίτλο «Κανείς να μην αφήσει τη φύση»! Σε αυτό, οι ήδη γνωστοί μας ήρωες, θα έρθουν σε επαφή με την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Για άλλη μια φορά θα ζήσουν περιπέτειες γεμάτες δράση και θα γεμίζουν τους αναγνώστες, του προεφηβικού αυτού μυθιστορήματος, με αγωνία!

Όπως και το πρώτο μέλος της σειράς “Η Παρέα με τα Ποδήλατα”, έτσι και το «Κανείς να μην αφήσει τη φύση» είναι ένα πολύ ευχάριστο, με δροσερή γλώσσα γραμμένο ανάγνωσμα. Θα σας κάνει να χαμογελάσετε με τα καμώματα της παρέας από το όμορφο Καρπενήσι και θα νιώσετε ζεστασιά με την φιλία που την κρατά δυνατή και ενωμένη.

Πέρα όμως από την ψυχαγωγία, ο κάθε αναγνώστης του θα γνωρίσει και θα μάθει πολλά, πάρα πολλά, ωφέλιμα πράγματα γύρω από την φύση, την οικολογία, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα δει τι μπορούμε -και οφείλουμε- να κάνουμε ώστε να μην καταστρέψουμε το περιβάλλον και να γίνει η γη μας ένα πιο φιλικό “σπίτι” για ανθρώπους, ζώα και φυτά!

Όσες νεαρές και νεαροί αγαπούν το διάβασμα θα το λατρέψουν! Αναζητήστε το προεφηβικό μυθιστόρημα «Κανείς να μην αφήσει τη φύση», της Νάνσυ Χατζή, αγοράστε το και χαρίστε το σε κάθε μικρό αναγνώστη του περιβάλλοντός σας! Είναι ένα υπέροχο και ιδιαιτέρως ωφέλιμο δώρο!

Οπισθόφυλλο:

Η ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η Παρέα με τα Ποδήλατα παρακολουθεί ένα συνέδριο Βιοποικιλότητας. Τα παιδιά, εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φύση, γνωρίζουν τον γνωστό επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ και την κόρη του Ήλια. Μαζί τους θα επισκεφτούν ένα εργοστάσιο που παράγει αγνά, φυσικά, βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάτι περίεργο όμως συμβαίνει εκεί!

Από ποιον κινδυνεύει ο καθηγητής αλλά και η βιοποικιλότητα; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουν τα παιδιά να αποκαλύψουν όλα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο;

«Κανείς να μην αφήσει τη Φύση» λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν να δράσουν. Το σχέδιο «Ποδήλατα Ενωμένα» μπαίνει σε εφαρμογή. Τα παιδιά μπλέκουν σε μια συναρπαστική αλλά πολύ επικίνδυνη περιπέτεια…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κανείς να μην αφήσει τη φύση

Σειρά βιβλίων

Η παρέα με τα ποδήλατα

Αριθμός μέλους σειράς

2

Συγγραφέας

Νάνσυ Χατζή

Εικονογράφος

Βασίλης Γρίβας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

85

ISBN

978-960-563-462-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.