Ματιά

«Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», Μαργαρίτα Παπακώστα

Ιούλιος του 2021 και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας μας κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», της Μαργαρίτας Παπακώστα, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική με εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», Μαργαρίτα Παπακώστα

Υπόθεση βιβλίου

Κάθε δέκα χρόνια, όλοι οι ξακουστοί πειρατές, συγκεντρώνονται στο Ιερό Νησί των πειρατών! Τι γλέντι που γίνεται! Καταστρώνουν σχέδια, ανταλλάσουν εμπειρίες, αφηγούνται τα ταξίδια τους, περιγράφουν τα λάφυρά τους, διασκεδάζουν ολόκληρα μερόνυχτα!

Εκεί συναντήθηκε και ο πειρατής Κοκκινοτρίχης με τον πειρατή Καρχαρία. Εκεί, στη μεγάλη συνάντηση των γενναίων των θαλασσών, οι δύο αυτοί πειρατές, έχουν κάτσει λίγο απόμερα και συζητούν χαμηλόφωνα.

Ο πειρατής Καρχαρίας θαυμάζει πολύ τον πειρατή Κοκκινοτρίχη γι αυτό του εκμυστηρεύεται για τον χάρτη του θησαυρού που έχει στην κατοχή του. Έχει ένα φοβερό σχέδιο, ένα σχέδιο καλοδουλεμένο, που θα τους γεμίσει με πλούτη αμύθητα τα οποία θα μοιραστούν εξίσου!


– Είμαι κι εγώ εδώ! πετάχτηκε με την ψιλή φωνή του ο Μαριδάκης, το δεξί χέρι του Πειρατή Κοκκινοτρίχη.
Τόση ώρα λέτε για αυτό το φοβερό σχέδιο, μα εγώ δεν είμαι πουθενά!
– Κάνε πίσω εσύ, δεν σου πέφτει λόγος! τον αποπήρε ο Κοκκινοτρίχης.

Μα σιγά μην το έβαζε κάτω ο Μαριδάκης… Θέλει κι εκείνος να είναι στο σχέδιο! Θησαυρό ακούει και δεν κρατιέται!

Μα ο πειρατής Κοκκινοτρίχης έχει λάβει άλλες αποφάσεις για την ζωή του. Αγαπά βλέπετε την Θαλασσονεράιδα και μόνος του σκοπός πια δεν είναι ούτε οι θησαυροί μα ούτε και οι μάχες. Μοναδικός του σκοπός και στόχος είναι να αλλάξει ζωή, να γίνει καλός! Θα κατεβάσει την πειρατική σημαία από το κατάρτι του καραβιού του και θα βάλει μια κίτρινη. Θα σταματήσει να κλέβει, να αρπάζει και να ψάχνει κρυμμένους θησαυρούς και θα ακολουθήσει πιστά τα λόγια της αγαπημένης του νεράιδας. Μόνο εάν γίνει καλός θα τον δεχτεί στο νησί της Αγάπης και αυτό είναι το μόνο νησί στο οποίο θέλει να βρεθεί.

Ο πειρατής Κοκκινοτρίχης δεν αρπάζει, δεν ληστεύει, δεν μοιράζεται πια λάφυρα! Θέλει μόνο να προσφέρει το καλό και την αγάπη. Αυτός θα είναι από δω και πέρα ο δρόμος που θα ακολουθήσει! Μόνος του; Όχι βέβαια! Θα έχει μαζί του και τον Μαριδάκη!


Ο Μαριδάκης με αθόρυβα βήματα πήγε να ακολουθήσει τον Καρχαρία.
– Που νομίζεις ότι πας εσύ; Η θέση σου είναι εδώ, μαζί μου! είπε θυμωμένος ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης.
– Έλεγα, για να μη χάσουμε το ραντεβού με τον Καρχαρία, να πάω εγώ από τώρα κι έρχεσαι εσύ το πρωί, αρχηγούλη μου…

…είπε ο παμπόνηρος Μαριδάκης λες και δεν είχε ακούσει λέξη από τις εξηγήσεις για τις αποφάσεις του πειρατή Κοκκινοτρίχη.

Μα ο Κοκκινοτρίχης δεν είχε σκοπό να υποχωρήσει στάλα στις φιλάργυρες και παραδόπιστες επιδιώξεις του Μαριδάκη! Ξεκίνησαν λοιπόν το ταξίδι τους με προορισμό το νησί της Αγάπης.

Νύχτα σκοτεινή, στη μέση του ωκεανού, ο πειρατής μας στο τιμόνι και ξαφνικά μια σειρήνα, η Σιρένε, ζητά την βοήθεια του και εξαφανίζεται. Ο Κοκκινοτρίχης πρέπει να σπεύσει να σώσει τους φίλους της, τα πορτοκαλοκόκκινα ψάρια!

Και όντως τα καταφέρνει! Ο θαρραλέος πειρατής, περήφανος νικητής πια, συνεχίζει το ταξίδι του με σκοπό να συναντήσει ξανά την πανέμορφη θαλασσονεράιδα του. Και όταν το καταφέρνει και δεν πιστεύει στην τύχη του, η σειρήνα τον ευχαριστεί πολύ και του ζητά να βοηθήσει τα αγαπημένα της καβουράκια που έχουν πάρει τον στραβό τον δρόμο και πάνε… ίσια!


Οι δύο πειρατές κολύμπησαν αρκετά μέχρι να φτάσουν στην ακτή.
– Πού με έφερες, αρχηγούλη μου; Αυτό το νησί είναι τρομακτικό! Φοβάμαι!
– Θα πεις “Δεν φοβάμαι” τέσσερις φορές και θα σταματήσεις να φοβάσαι!
– Δεν φοβάμαι, δεν φοβάμαι, δεν φοβάμαι… Τρέέέμω! φώναξε ο Μαριδάκης.

Άραγε ο πειρατής Κοκκινοτρίχης και ο πιστός βοηθός του, πειρατής Μαριδάκης θα καταφέρουν να φέρουν την ηρεμία, την γαλήνη και την αγάπη στις καρδιές τους;


[grbk https://www.greekbooks.gr/o-peiratis-tis-agapis-kai-i-thalassoneraida.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Όταν πρωτοπιάνεις στα χέρια σου το παιδικό βιβλίο «Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», της Μαργαρίτας Παπακώστα, μαγεύεσαι από το εξώφυλλο και καθώς το ανοίγεις μένεις με το στόμα ανοιχτό! Ένα πειρατικό καράβι εμφανίζεται μπροστά σου, με κατακόκκινα πανιά, πειρατική σημαία και για ακρόπρωρο έχει έναν ολόχρυσο ιππόκαμπο, και την πρύμνη του στολίζει εντυπωσιακή ουρά δράκου!

Ουάου!

Στο πρώτο μέρος, υπάρχουν οι στίχοι και τα QR Code των τραγουδιών του βιβλίου, που οδηγούν στο YouTube, ώστε να μπορεί να τα ακούσει κάποιος. Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε το κάθε τραγούδι είτε μόνο με την μελωδία, είτε με την μελωδία και τους στίχους.

Στη συνέχεια βρίσκουμε ένα επεξηγηματικό κείμενο της συγγραφέως Μαργαρίτας Παπακώστα και ακολουθεί ένα ιδιαιτέρως βοηθητικό κείμενο του συνθέτη και ενορχηστρωτή των 7 παιδικών τραγουδιών Νικόλα Τσαφταρίδη. Εκεί, εκτός από τις σύντομες αναλύσεις που θα συνδράμουν και θα υποστηρίξουν τους ενήλικους αναγνώστες, αρωγοί τους θα σταθούν επίσης και οι πολύ χρήσιμοι σύνδεσμοι που βρίσκονται στο κείμενο αυτό!

Εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρουν πολύτιμο υλικό στο καταπληκτικό αυτό παιδικό ανάγνωσμα για να ανεβάσουν κάποιο θεατρικό ή να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο μιας παιδικής χορωδίας ή ακόμα και να περάσουν δημιουργικά χρόνο με τα παιδιά ή και τους μαθητές τους.

Η ιστορία μας όμως τώρα αρχίζει! Καθίστε αναπαυτικά, το ταξίδι μας στον κόσμο των πειρατών ξεκινά!

Και μετά το πέρας της, στο τέλος του μοναδικού, απολαυστικού και υπέροχου αυτού βιβλίου, μπορούμε να Παίξουμε με τους πειρατές! Να γνωρίσουμε τα πρόσωπα του παραμυθιού! Να διαβάσουμε για τους χαρακτήρες τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους ήρωες της ιστορίας, να μάθουμε τι φορούσαν ή και ποιά ήταν τα αγαπημένα τους αξεσουάρ!

Αφού τα κάνουμε όλα αυτά μήπως είναι και ώρα για Το κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού; Μια καταπληκτική κατασκευή που θα μείνει σε όλους αξέχαστη! Αλλά τα παιχνίδια δεν τελείωσαν! Πως θα σας φαινόταν ένα παιχνίδι μνήμης, συγκέντρωσης και σωματικής έκφρασης εμπνευσμένο από το βιβλίο, όπως είναι η Παντομίμα; Ένα παιχνίδι ετοιμότητας όπως Τα σιδερένια δίχτυα του Ψαρά, ή προσανατολισμού και ρυθμικής όπως το Μαθαίνουμε στα Καβουράκια να περπατάνε, Τα Κοράλλια να Χορεύουν, να Αυτοσχεδιάζουμε, να πάρουμε μέρος στο Κυνηγητό των Πειρατών, να βρούμε Το Μικρό σεντούκι του Θησαυρού, να Φτιάξουμε το Κλειδί για το σεντούκι του Θησαυρού, να ανοίξουμε Το Σεντούκι με τον Θησαυρό των Συναισθημάτων, να Βρούμε το Τραγούδι και να Διαλέξουμε το Σεντούκι;

Ναι! Το «Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα», της Μαργαρίτα Παπακώστα, είναι ένα διαλογικό παραμύθι για παιδιά 5-10 ετών, συνοδευόμενο από παιχνίδια, δράσεις και τραγούδια που -όπως προείπαμε- μπορούν να υλοποιηθούν στο σπίτι ή στη σχολική αίθουσα! Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για σχολεία και παιδικές συναντήσεις, το δε κείμενο μπορεί να αποτελέσει υλικό θεατρικών παραστάσεων. Επίσης, πλαισιώνεται από πρωτότυπα ηχογραφημένα τραγούδια, με παρτιτούρες και προτάσεις χρήσης τους από εκπαιδευτικούς, ειδικούς και μη, καθώς και από γονείς και κηδεμόνες.

Οι τίτλοι τους; Πειρατής, Τα καβουράκια, Τα κοράλλια, Μες στο κύμα να χορέψω, Η Θαλασσονεράιδα, Η μάγισσα Φουρτούνα και Η αγάπη του πειρατή!

Το 2015 πρωτοπαίχτηκε η μοναδική, διαδραστική, αυτοσχεδιαστική, παράσταση “Ο πειρατής και η Θαλασσονεράιδα”! Τότε, οι θεατές, τα παιδιά δηλαδή, ανέβαιναν στην σκηνή και συμμετείχαν στο έργο χωρίς να γνωρίζουν υπόθεση, κείμενα ή ρόλους και συμμετείχαν!

Σε αυτή την παράσταση βασίστηκε αυτό το εξαίσιο παιδικό ανάγνωσμα! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας του…


Εκείνο το αυτοσχεδιαστικό κείμενο εμπλουτίστηκε, πήρε τη μορφή παραμυθιού, γράφτηκαν πρωτότυπα τραγούδια και μπορεί πλέον να δραματοποιηθεί και να αποτελέσει υλικό για παράσταση.
Όμως τα παιδιά ήταν και θα παραμένουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, μέσα στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας επέλεξα να φτιάξω κάποια προτεινόμενα παιχνίδια ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα παιδιά, που παράλληλα αποτελούν και υλικό για την προετοιμασία της παράστασης.

Στις σελίδες του θα βρείτε επίσης ένα μικρό σημείωμα πολύ μα πολύ βοηθητικό για τα τραγούδια του βιβλίου, πως μπορούν να τραγουδηθούν από παιδιά, και πολλές πολλές πληροφορίες που θα λύσουν απορίες καθώς επίσης και σύνδεσμοι (λινκς – links) από ιδέες κατασκευών μέχρι τις παρτιτούρες των τραγουδιών.

Ένα παραμύθι-χάδι στην όραση, την ακοή και την φαντασία είναι το αστείο, διασκεδαστικό και διδακτικό «Ο πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα».

Ναι! Αυτό το μαγικό βιβλίο έχει τα πάντα! Τραγούδια, κατασκευές, ήχους, χρώματα, παραμύθι, χιούμορ και ένα θησαυρό ολόκληρο από κάθε είδους παιχνίδια! Παιχνίδια συγκέντρωσης, μνήμης, ετοιμότητας, ακουστικής δεξιότητας, συναισθημάτων, σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμού, φαντασίας, ανάπτυξης του προφορικού λόγου, ρυθμικής, προσανατολισμού, κινητικών δεξιοτήτων.

Είναι μοναδικά καταπληκτικό! Μην το χάσετε, για τους χίλιους και δύο λόγους που σας ανέφερα, μα και για την εξαιρετική δουλειά και το μεράκι που κατέθεσαν σε αυτό η συγγραφέας του Μαργαρίτα Παπακώστα, ο εικονογράφος του Βασίλης Γρίβας αλλά και ο συνθέτης και ενορχηστρωτής των τραγουδιών του, Νικόλας Τσαφταρίδης! Ένα εξαίσια δημιουργικό πάντρεμα που αγκάλιασαν οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και έφτιαξαν ένα λογοτεχνικό κόσμημα.

Ένα βιβλίο άξιο κάθε επαίνου!

Οπισθόφυλλο:

Ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης στράφηκε με άγριο βλέμμα προς τον Πειρατή Καρχαρία:

«Πριν λίγο καιρό, όταν ταξιδεύαμε στις ανοιχτές θάλασσες, σου αποκάλυψα πως είδα στον ύπνο μου τη Θαλασσονεράιδα, κι εσύ με κορόιδεψες. Σου είπα πως μου πρότεινε να γίνω καλός, κι εσύ γέλασες, σου είπα ακόμα πως την αγαπώ, μα εσύ με χλεύασες! Σου λέω, λοιπόν, πως όλο αυτό το διάστημα σκέφτηκα σοβαρά και πήρα μια σημαντική απόφαση. Θα ακούσω τα λόγια της νεράιδας. Θα αλλάξω και θα γίνω καλός. Γιατί μόνο τότε θα με δεχθεί στο νησί της Αγάπης και θα ζήσουμε μαζί, για πάντα! Θα γίνω καλός, Πειρατή Καρχαρία!».

Θα καταφέρει άραγε ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης να μεταμορφωθεί σε Πειρατή της Αγάπης;


[grbk https://www.greekbooks.gr/o-peiratis-tis-agapis-kai-i-thalassoneraida.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα

Συγγραφέας

Μαργαρίτα Παπακώστα

Εικονογράφος

Βασίλης Γρίβας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2021

Αριθμός σελίδων

61

ISBN

978-960-563-430-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα