Στη μαύρη ήπειρο, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Στη μαύρη ήπειρο, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Στη μαύρη ήπειρο, είναι ο τίτλος του τρίτου μέλους της προεφηβικής σειράς βιβλίων “Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή” των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022, το έγραψε η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και το εικονογράφησε ο Βασίλης Γρίβας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Στη μαύρη ήπειρο, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Στη μαύρη ήπειρο, Τζένη ΚουτσοδημητροπούλουΣτη μαύρη ήπειρο, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Υπόθεση βιβλίου

Η Λίνα και ο Άρης μόλις έχουν παραλάβει -με ανορθόδοξο τρόπο- ένα μυστήριο πακέτο. Πάνω του, γερά κολλημένος, υπάρχει ένας κόκκινος φάκελος. Και μέσα στον φάκελο; Μια λευκή κάρτα με λίγα λόγια γραμμένα πάνω της, που κάνει τα δύο παιδιά να εντείνουν την ταχύτητα του βηματισμού τους, θέλοντας να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σπίτι του Άρη. Τους έχει φάει η περιέργεια να δουν τι κρύβει το πακέτο αυτό. Και πως να μην τους έχει φάει, αφού αποστολέας του πακέτου φαίνεται να είναι ο Καθηγητής Φίλιππος Φευγάτος.

Περιπέτεια μυρίζονται οι δύο φίλοι, γι’ αυτό και έχουν βάλει στα πόδια τους φτερά. Και να, μετά από λίγο φτάνουν στο σπίτι του Άρη, προσπαθώντας να δείχνουν ατάραχοι, αν και εσωτερικά βράζουν από ανυπομονησία για να δουν τι μυστήρια κρύβει το δέμα που μόλις παρέλαβαν. Χώνονται γρήγορα γρήγορα στο δωμάτιο του Άρη και εκεί ανακαλύπτουν πως το πακέτο περιείχε το τρίτο ημερολόγιο του Καθηγητή!

Δεν χάνουν φυσικά ούτε λεπτό και πέφτουν με τα μούτρα στην ανάγνωση. Καθώς το διαβάζουν, από την αρχή κιόλας μάλιστα, καταλαβαίνουν πως ο Καθηγητής Φευγάτος σε κάποιους έχει χαλάσει τα σχέδια. Και όχι μόνο αυτό… Από την κάθε παράγραφο, την κάθε λέξη, από το κάθε σημείο στίξης, ξεπηδά η αγωνία του Καθηγητή πως παρακολουθείται! Όλα τα άλλα αναφέρονται εν συντομία· οι ενέργειές του να αδειάσει το διαμέρισμά που μένει, η πώληση του διαμερίσματος αυτού και -δεν θα το πιστέψετε- η γνωριμία του με τον Άρη;!

Μα, πως είναι δυνατό να έχουν συναντηθεί και ο Άρης να μην το γνωρίζει; Ο νεαρός ήρωάς μας είναι εκατό τοις εκατό σίγουρος πως δεν έχει βρεθεί ποτέ στον ίδιο χώρο με τον συγγραφέα του ημερολογίου. Όταν δε, ρωτά την μητέρα του, εκείνη τον διαβεβαιώνει πως μέσω μεσίτη αγόρασαν το διαμέρισμα και δεν είχαν καμία απολύτως επαφή με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Πως είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αμ, έλα που είναι! Το μυστήριο λύνεται μετά από μια αναζήτηση στο Ίντερνετ. Εκεί ο Άρης βρίσκει την εικόνα του καθηγητή, που είναι φτυστός, ποιός λέτε; Ναι, σωστά μαντέψατε… ο Καθηγητής και ο μεσίτης, είναι το ίδιο πρόσωπο! Γιατί όμως ο Φίλιππος Φευγάτος να κάνει κάτι τέτοιο; Για να ρίξουμε μια ματιά όμως, τι αναφέρει παρακάτω στο ημερολόγιό του…


28 Ιουλίου
Ακόμα δεν είχε ξημερώσει όταν κύλησα το τρίκυκλο στη μέση της ταράτσας. Κοίταξα τη σοφίτα για τελευταία φορά.
Επιβιβάστηκα στο τρίκυκλο νιώθοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Έβαλα ένα σοκολατάκι με δαμάσκηνο στο στόμα. Απόλαυση. Κούμπωσα το προστατευτικό κάλυμμα και έδεσα τις ζώνες ασφαλείας. Άνοιξα το GPS και έβαλα τις συντεταγμένες: Αφρική… Νίγηρας… Αγκαντέζ. Ανέβασα τους διακόπτες… τακ… τακ… τακ και πάτησα το κουμπί εκκίνησης. Απογειώθηκα και έκλεισα τους τροχούς φωνάζοντας:
“Δημοκρατία του Νίγηρα, έρχομαι!”

Πω πω! Αυτά απ’ όσα γράφει και ο ίδιος, ήταν τα τελευταία λεπτά του Καθηγητή στο σπίτι-εργαστήριό του. Τι συντεταγμένες είπε ότι έδωσε; Νίγηρα; Αφρική; Με έχει φάει η περιέργεια. Εσάς; Για να ρίξουμε λίγες ματιές ακόμα πιο κάτω στο ημερολόγιο, να δούμε που έφτασε με το εκπληκτικό τρίκυκλό του ο Καθηγητής, Εφευρέτης και Εξερευνητής!

Δεν θα το πιστέψετε τι είδε και τι έζησε. Εγώ θα σας μεταφέρω κάποια από τα μέρη που έφτασε η χάρη του για να μην σας χαλάσω την έκπληξη. Το τι είδε και το τι έζησε θα τα διαβάσετε μόνοι σας στο μυθιστόρημα “Στη μαύρη ήπειρο”, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου.

Για σημειώστε… ο Νίγηρας, η επιβλητική έρημος Σαχάρα, η πρωτεύουσα των Τουαρέγκ Αγκαντέζ, η όαση Τίμια, η έρημος Τενερέ, η γεμάτη φοινικόδεντρα Μπίλμα, η λίμνη Τσάμο, ο οικισμός Τζίνκα, το πλημμυρισμένο από παιδιά Τούρμι, η Κένυα, η λίμνη Τουρκάνα, η πόλη Μάραλαλ, η γεμάτη φλαμίνγκο λίμνη Νακουρού και τα δάση με ακακίες στη λίμνη Ναϊβάσα.

Μη νομίζεται όμως πως όλη η δράση εξελίσσεται στην Αφρική. Οι ήρωες του βιβλίου που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν τις δικές τους περιπέτειες και δεν μιλώ μόνο για την Λίνα και τον Άρη. Όταν μάλιστα μετά από πολλή αγωνία και διαχείριση εμποδίων είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τον Καθηγητή, φτάνει από εκείνον ένα μήνυμα…


Δεν πρόλαβα να σας ειδοποιήσω έγκαιρα, αλλά προέκυψε κάτι έκτακτο. Η άφιξή μου στην Αθήνα αναβάλλεται. Πλέον δεν βρίσκομαι στην αφρικανική ήπειρο, αλλά σε άλλη. Θα σας κρατήσω ενήμερους.
Φιλιά σε όλους σας.
Φ. Φευγάτος

…που ανοίγει τον δρόμο για νέες περιπέτειες στο επόμενο όμως βιβλίο! Τέλεια!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το τρίτο μέλος της προεφηβικής σειράς βιβλίων “Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή” των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, είναι -όπως και τα δύο προηγούμενα άλλωστε- ένα απολαυστικότατο και χορταστικότατο προεφηβικό μυθιστόρημα. Τόσο η ταλαντούχα συγγραφέας, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, όσο και ο εξίσου ταλαντούχος εικονογράφος, Βασίλης Γρίβας, έχουν φροντίσει ώστε η ανάγνωση του βιβλίου “Στη μαύρη ήπειρο” να είναι μια μοναδική εμπειρία.

Και τι δεν υπάρχει μέσα στις σελίδες του. Αγωνία, γνώσεις, αστείες αλλά και σοβαρές καταστάσεις, έντονα συναισθήματα, μαγευτικές εικόνες, μοναδικοί ήρωες και πολλά πολλά άλλα σε μια εξαίσια πλοκή δεμένα και δοσμένα με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο!

Αυτή τη φορά ο εξερευνητής Φίλιππος Φευγάτος ταξιδεύει στην αφρικανική ήπειρο! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα αντιμετωπίσει και το τι θα μάθει εκεί. Ευτυχώς για εμάς, είναι όλα καταγεγραμμένα στο θαυμάσιο αυτό ανάγνωσμα και έτσι θα τα γνωρίσουμε κι εμείς από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού μας. Αξία ανεκτίμητη!

Οι υπογραφές τόσο των δημιουργών όσο και της Ελληνοεκδοτικής αποτελούν εγγύηση για την αξία και την ποιότητα τόσο ενός βιβλίου όσο και μιας σειράς βιβλίων. Οι τόποι, οι συνήθειες, τα αρώματα και τα χρώματα, τα ήθη και τα έθιμα, η πλοκή, οι ανατροπές, οι ανθρώπινες στιγμές και οι συνθήκες και οι ακραίες -για εμάς- μα καθημερινές -για τους κατοίκους των χωρών που αναφέρονται- καταστάσεις, που μας ξετυλίγει με τον μοναδικό της τρόπο η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου δεμένες άψογα με την εξαιρετική, συναρπαστική, εκφραστική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, θα μαγέψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!

Μην το σκέφτεστε ούτε λεπτό. Όταν βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αγοράστε το και κάντε το δώρο ή ακόμα πιο εύκολα δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ και σε ελάχιστες μέρες το εξαιρετικό αυτό βιβλίο θα βρίσκεται στα χέρια σας για να το δωρίσετε. Φυσικά, αν ο νεαρός αναγνώστης που θα το χαρίσετε δεν έχει διαβάσει κανένα από τα δύο προηγούμενα τότε επιλέξτε και τα τρία μαζί! Θα τα λατρέψει… είναι απολύτως βέβαιο!

Οπισθόφυλλο

Το τρίτο ημερολόγιο του καθηγητή Φίλιππου βρίσκεται στα χέρια του Άρη και της Λίνας.

Το ταξίδι του καθηγητή στην Αφρική κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πρώτη στάση στον Νίγηρα, όπου περνάει δώδεκα μέρες με καραβάνι στην αφιλόξενη Σαχάρα. Όμως μια ανεμοθύελλα τον αναγκάζει να συνεχίσει το ταξίδι χωρίς το τρίκυκλό του. Έτσι, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για Κένυα, αλλά μια αναγκαστική προσγείωση στην Αιθιοπία ανατρέπει ξανά τα σχέδιά του. Συνεχίζει το ταξίδι του με τζιπ περνώντας από τα χωριά Μούρσι και Χάμαρ μέχρι που, επιτέλους, φθάνει στον προορισμό του. Δεν χάνει καθόλου χρόνο. Επισκέπτεται τις ανθοκαλλιέργειες και μαζί με ακτιβιστές και οικολόγους βάζουν μπρος το σχέδιό τους. Πρέπει να σταματήσουν την εταιρεία Flower Bloom πριν να είναι αργά. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου…

Στο μεταξύ, ο Άρης, η Λίνα, η Βάγια Στάμου και ο κύριος Πέτρος συναντιούνται μήπως και, επιτέλους, βγάλουν κάποια άκρη.

Ποιος είναι ο Νίκος και η Κατερίνα και τι τους συνδέει με τον καθηγητή; Ποιος έστειλε τον παπαγάλο στην κυρία Μοσχούλα και τι σημαίνει η φράση που επαναλαμβάνει;

Και, αλήθεια, θα καταφέρουν όλοι μαζί να βοηθήσουν τον καθηγητή;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στη μαύρη ήπειρο

Σειρά βιβλίων

Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή

Συγγραφέας

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφος

Βασίλης Γρίβας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2022

Αριθμός σελίδων

165

ISBN

978-960-563-240-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.