«Το μυστικό του Βασίλη», Νάνσυ Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το μυστικό του Βασίλη», Νάνσυ Χατζή

Το πρώτο μέλος της προεφηβικής σειράς βιβλίων “Η παρέα με τα ποδήλατα” των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021. Έχει τίτλο «Το μυστικό του Βασίλη», το έγγραψε η Νάνσυ Χατζή και το εικονογράφησε ο Βασίλης Γρίβας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Το μυστικό του Βασίλη», Νάνσυ Χατζή«Το μυστικό του Βασίλη», Νάνσυ Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Το κουδούνι χτύπησε και όλοι έτρεξαν έξω χαρούμενοι για το διάλειμμα. Μόνο εγώ δεν απολάμβανα το διάλειμμα. Ήμουν καινούργια στο σχολείο και δεν είχα κάνει ακόμα φίλους. Όπως και να έχει, το να πηγαίνεις σε ένα σχολείο στη μέση σχεδόν της σχολικής χρονιάς είναι μαρτύριο.

Χίλια δίκια έχει η Έλενα που τα λέει αυτά, όμως μερικές φορές η ζωή δεν αφήνει περιθώρια και επιλογές. Η απώλεια του πατέρα της, έκανε την μητέρα της και την ίδια να αλλάξουν ριζικά τόπο και τρόπο ζωής. Η μετακόμιση έγινε άμεσα. Προορισμός το Καρπενήσι όπου υπήρχε δουλειά για την μητέρα της και η ανοιχτή αγκαλιά της αδερφής της να τις ζεστάνει με την αγάπη της.

Έτσι βρίσκεται η Έλενα σε νέο σχολείο, χωρίς φίλους, χωρίς ενδιαφέροντα. Να όμως που σε κάποιο διάλειμμα κατάφερε να αποφύγει, τελευταία στιγμή, την μπάλα ποδοσφαίρου που κατά λάθος κατευθύνθηκε προς εκείνη. Ο συμμαθητής της ο Οδυσσέας έσπευσε να της ζητήσει συγγνώμη, να της μιλήσει φιλικά και να την προσκαλέσει στην παρέα τους. Την παρέα με τα ποδήλατα, όπως την ονόμαζαν.

Στις πέντε το απόγευμα θα περνούσαν να την πάρουν από το σπίτι της με τα ποδήλατά τους· άλλωστε ήταν γείτονες. Ήταν η πρώτη φορά που γύρισε γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδες από το σχολείο. Έπαψε πια το όνειρό της για συνομήλικη παρέα να είναι τόσο μακρινό.

Έτσι το ίδιο κιόλας απόγευμα…


“Λοιπόν, Έλενα, να σου γνωρίσω και τους υπόλοιπους της παρέας” είπε ο Οδυσσέας, όταν μαζευτήκαμε στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, ανεβήκαμε στα ποδήλατα και πήραμε τον δρόμο για το πάρκο. Μπροστά ο Οδυσσέας και από πίσω ο Γρηγόρης, ο Βαγγέλης και ο Γιάννης.

Όλα τα έχει αυτή η παρέα!

Έχει τον Γρηγόρη που είναι λαλίστατος. Τα ξέρει όλα, κι όσα δεν ξέρει, ρωτάει και τα μαθαίνει! Η πολυλογία του συχνά γίνεται αιτία παρατηρήσεων στο σχολείο, αλλά για την παρέα είναι μια χαρά!

Έχει και τον Βαγγέλη που μοιάζει να είναι το αντίθετο του Γρηγόρη. Σοβαρός και μετρημένος σε όλα του. Από τα λόγια μέχρι τα ρούχα, είναι η φωνή της λογικής.

Ο Γιάννης είναι ο ντροπαλός. Ευγενικός και συγκρατημένος, καλόψυχος και χαμηλών τόνων.

Ο Οδυσσέας είναι πολυμήχανος, περιπετειώδης και ευρηματικός. Όλοι τον θαυμάζουν και τον αγαπούν.

Στην ομάδα τους είναι και η Βιολέττα, η πανέξυπνη βιβλιοφάγος που είναι αδερφή του Βαγγέλη, με την φίλη της την πανέμορφη Δάφνη, που περιστασιακά επισκέπτονται και συμμετέχουν δυναμικά.

Όπως κάθε ομάδα έχει στόχο, έτσι και αυτή η ομάδα, η παρέα με τα ποδήλατα έχει έναν ευγενή σκοπό. Προσπαθούν να διορθώνουν τα στραβά που πέφτουν στην αντίληψή τους και να δίνουν χαρά στους γύρω τους.


“Είστε κάτι σαν Ρομπέν των Δασών του σχολείου, ας πούμε!” συμπέρανα έκπληκτη. “Ή σαν την παρέα του Χάρι Πότερ που δρα ενάντια στο κακό!”
“Είμαστε απλώς φίλοι!” εξήγησε ο Γιάννης.
“Μια παρέα!” συμπλήρωσε ο Γρηγόρης. “Αρχηγός μας είναι ο Οδυσσέας. Δική του ιδέα είναι η ιδέα να βοηθάμε τους άλλους”.

Ο καιρός κυλά όμορφα για όλους και τίποτα το ιδιαίτερο δεν έχει αναφερθεί, από μέλος της ομάδας, που να απαιτεί δράση. Μέχρι που ένα γεγονός συμβαίνει μπροστά στον Γρηγόρη και ο “μηχανισμός” αντιμετώπισης κρίσεων, άσχημων και βλαβερών συμβάντων μπαίνει μπροστά.

Ο Βασίλης, ένας συμμαθητής της παρέας από άλλο τμήμα, έχει υποστεί συνεχές bullying από τους αδερφούς Μπόζο· δύο καπετάν φασαρίες που όπου ακουγόταν σκανταλιά και αταξία, τους έβρισκες από πίσω. Στην περίπτωση του Βασίλη όμως δεν είχαν περιοριστεί σε παιδικές ζαβολιές. Είχαν βρει τον αρκετά αδύναμο Βασίλη και τον παίδευαν, τον χτυπούσαν, του έσκιζαν ρούχα τετράδια και τσάντες.

Πλήρης η παρέα με τα ποδήλατα, συνεδριάζει στο δεντρόσπιτο της ομάδας, με επίτιμο καλεσμένο τον Βασίλη και η επιχείρηση “Ρόδα είναι και γυρίζει” είναι έτοιμη να εφαρμοστεί!


Ο Βασίλης κόκκινος σαν παντζάρι τόλμησε να ρωτήσει:
“Θα είναι εύκολο το σχέδιο, Οδυσσέα;”
“Όλα θα πάνε ρολόι, Βασίλη! Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να μιλήσεις. Θα ενημερώσεις για την κατάσταση τους γονείς σου και τη δασκάλα στο σχολείο. Είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να γνωρίζουν και οι μεγάλοι.”

Τι λέτε; Θα τα καταφέρει η Παρέα με τα Ποδήλατα, να βοηθήσει τον Βασίλη; Για να δούμε…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό μυθιστόρημα της Νάνσυ Χατζή, «Το μυστικό του Βασίλη», είναι ένα ευχάριστο, δροσερό ανάγνωσμα, γεμάτο με γέλια, ψιθύρους, δράσεις και προβληματισμούς, μιας υπέροχης παρέας· της παρέας των ποδηλάτων που ζει στο όμορφο Καρπενήσι.

Η ταλαντούχα συγγραφέας του, ξεκινά κάθε κεφάλαιο του έργου της αυτού, με σοφά λόγια, παραινέσεις, συμβουλές διασήμων συγγραφέων κ.α., σχετικές με το περιεχόμενο του κεφαλαίου.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μέλος της σειράς και θέμα του είναι το μπούλινγκ -ο εκφοβισμός δηλαδή- που δέχονται ορισμένα παιδιά από συνομήλικούς τους στο σχολείο.

Μέσα από τις σελίδες του, οι νεαροί αναγνώστες μαθαίνουν τη σωστή αντιμετώπιση του μπούλινγκ. Επίσης θίγονται θέματα όπως η απώλεια ενός γονιού, η ένταξη και τα συναισθήματα ενός παιδιού που έχει αλλάξει σχολείο και τόπο κατοικίας, καθώς και οι νεανικοί ενθουσιασμοί, οι φιλίες και γενικά η προσπάθεια των σωστά σκεπτόμενων ανθρώπων να ζήσουν σε έναν πιο ανθρώπινο και καλό κόσμο.

Οι μικροί βιβλιόφιλοι θα το λατρέψουν και θα διδαχθούν πολλά και χρήσιμα από αυτό. Αναζητήστε το νεανικό μυθιστόρημα «Το μυστικό του Βασίλη», της Νάνσυ Χατζή, αποκτήστε το και χαρίστε το σε κάθε μικρό αναγνώστη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός σας! Θα του κάνετε ένα υπέροχο και ιδιαιτέρως ωφέλιμο δώρο!

Οπισθόφυλλο:

Η ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η Έλενα μετακομίζει στο Καρπενήσι. Σύντομα γίνεται μέλος μιας ξεχωριστής παρέας με το όνομα “Η Παρέα με τα Ποδήλατα”. Πίσω από τα ανέμελα παιδικά χαμόγελα κρύβονται η ευαισθησία και η επιθυμία να δώσουν χαρά στους άλλους. Έτσι, όταν ένα μέλος της παρέας αντιλαμβάνεται ότι ένας συμμαθητής τους, ο Βασίλης, κρύβει ένα μεγάλο, βασανιστικό μυστικό, αποφασίζουν να τον βοηθήσουν.

Ποιο είναι το μυστικό του Βασίλη;

Θα μπορέσει το σχέδιο «Ρόδα είναι και γυρίζει» να αλλάξει την κατάσταση;

Περιπέτεια, δράση και ανατροπές σε ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το μυστικό του Βασίλη

Σειρά βιβλίων

Η παρέα με τα ποδήλατα

Αριθμός μέλους σειράς

1

Συγγραφέας

Νάνσυ Χατζή

Εικονογράφος

Βασίλης Γρίβας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

85

ISBN

978-960-563-461-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.