«Στη μέση του Πουθενά», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Στη μέση του Πουθενά», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Μια νέα σειρά παιδικών βιβλίων, η “ΞΕΝΗΑ-στόπια”, ξεκίνησε στις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το πρώτο μέλος της έχει τον τίτλο «Στη μέση του Πουθενά», το έγγραψε η Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα και το εικονογράφησε η Μαρία Μανουρά.

«Στη μέση του Πουθενά», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα
«Στη μέση του Πουθενά», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα«Στη μέση του Πουθενά», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Υπόθεση βιβλίου

Ήταν πολύ νωρίς το πρωί, όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ τον φίλο μου τον Αρκούδο. Έμενε σε ένα απομακρυσμένο σπίτι, ψηλά στον λόφο. Ακριβώς στο τέρμα του δάσους. Οι φωνές του παππού και της γιαγιάς με συνόδευσαν στην εξώπορτα:
– Γλυκιά μου, να προσέχεις! Να ακολουθήσεις το μονοπάτι δίπλα από το κεντρικό δρόμο, να μη μιλάς σε αγνώστους και άλλα τέτοια που λένε οι μεγάλοι.
Δεν έδωσα και πολλή σημασία στα λόγια τους. Βιαζόμουν τόσο πολύ!

Έτσι ξεκίνησε η μέρα της μικρής μας φίλης. Μια μέρα γεμάτη περιπέτειες, γνωριμίες, αγωνίες, αλλά και μαθήματα ζωής!

Πρώτα από όλα συνάντησε τον φίλο της τον Ζαχαρία, που απαίτησε -θέλοντας και μη- να την συνοδεύσει στην μακρινή αυτή βόλτα της. Απ’ ότι μάλιστα της είπε, αμέσως μετά από ένα σύντομο τηλεφώνημα που έκανε στους γονείς του, είχε και την άδειά τους. Οπότε -έχοντας χάσει και την τελευταία της κρυφή ελπίδα για μοναχικό περίπατο- η φίλη μας συνέχισε τον δρόμο της μαζί με τον ζηλιάρη, ελαφρόμυαλο και ιδιαιτέρως παρορμητικό φίλο της.

Καθώς περπατούν, λίγο πιο κάτω στο μονοπάτι…


Ξαφνικά, ένιωσα κάποιον να μου κλείνει τα μάτια και την επόμενη στιγμή πανικοβλημένος ο Ζαχαρίας φώναξε:
– Πίσω Ρούνι, Ρούνι, ύπουλο, κακό γουρούνι! Άφησε τη φίλη μου, αλλιώς σ’ έφαγα!
Με το που άκουσα τα ρουθουνίσματα, κατάλαβα αμέσως πως ήταν ο φίλος μου, ο Σάκης ο Γρουνάς. Οι δυό μας ξεσπάσαμε σε γέλια, ενώ ο Ζαχαρίας με κατεβασμένη μούρη γκρίνιαξε:
– Και που θέλεις να ξέρω ότι είναι ο φίλος σου; Αφού όλα τα γουρούνια έχουνε την ίδια μούρη!

Μα ο Σάκης είναι ένα γουρουνάκι πολύ ξεχωριστό! Είναι ένας αστέρας του πενταγράμμου! Για κακή του τύχη στην αρχή της καριέρας του, είχε συναντήσει τα τσακάλια, τους κυνηγούς ταλέντων που δεν του φέρθηκαν και τόσο καλά. Ευτυχώς όμως λίγο αργότερα συνάντησε τον κύριο Ψιψινάκη, το γατόνι, που τον βοήθησε αληθινά και τον έμαθε να προσέχει ποιον εμπιστεύεται.

Οι δύο μας φίλοι είναι βιαστικοί και έτσι αποχαιρετούν τον Σάκη για να συνεχίσουν την πορεία τους. Βρίσκονται όμως στο σωστό μονοπάτι; Ο Ζαχαρίας πάντως αμφιβάλει γι’ αυτό και το τονίζει στη φίλη του με τον γνωστό “διακριτικό” του τρόπο. Λίγο αργότερα συναντούν μια γριούλα, που δεν θα το πιστέψετε, μα ήταν κι αυτή φίλη του Αρκούδου! Έτσι δα, τους έδωσε οδηγίες για το πως να συνεχίσουν, μιας ήξερε καλά τον δρόμο που οδηγούσε στα λημέρια του.

Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν και ποιούς λέτε συναντούν; Χα! τα τσακάλια! Ναι αυτούς τους απατεώνες που ο Ζαχαρίας είναι έτοιμος να τους εμπιστευτεί, χωρίς να το σκεφτεί διόλου. Ευτυχώς που η φίλη του δεν είναι ευκολόπιστη και τον αναγκάζει να το βάλουν στα πόδια και να φύγουν τρέχοντας μακριά από τους δολοπλόκους.

Κάπου όμως εκεί, πάνω στο τρέξιμο, έχασαν στ’ αλήθεια τον δρόμο που θα τους οδηγούσε στον φίλο τους τον Αρκούδο. Χάθηκαν εντελώς! Αν και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν τις οδηγίες “Τι πρέπει να κάνω αν χαθώ”, το πιο δυσάρεστο μέρος της περιήγησής τους μόλις ξεκίνησε!

Τι θα επακολουθήσει; Α, αυτό θα το μάθετε μόνο αν διαβάσετε το «Στη μέση του Πουθενά», της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το πρωτότυπο αυτό παιδικό-προεφηβικό βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα, είναι το πρώτο μέλος της σειράς παραμυθιών ΞΕΝΗΑ-στόπια. Τι είναι η σειρά όμως αυτή των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική;


Η σειρά παραμυθιών ΞΕΝΗΑ-στόπια βασίστηκε στην ανάγκη εφοδιασμού των μικρών παιδιών με γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να γενικευτούν στην αναγνώριση, στην αντίδραση και στην αναφορά διαφορετικών επικίνδυνων καταστάσεων.

Και όχι μόνο βασίστηκε σε αυτή την ανάγκη, αλλά αν κρίνω από το «Στη μέση του Πουθενά» την καλύπτει με αξιολάτρευτο τρόπο και με αξιοζήλευτη επιτυχία!

Οι δύο πρωταγωνιστές του παραμυθιού αλλά και όλοι οι άλλοι ήρωες που παρελαύνουν από τις σελίδες του, μαθαίνουν στους μικρούς αναγνώστες πολλά ωφέλημα για την καθημερινότητά τους πράγματα. Η επιλογή του ποιον μπορείς να εμπιστευτείς, οι οδηγίες του τι πρέπει να κάνεις όταν χαθείς, οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς, η υπομονή, η σύνεση, η αγάπη και η φιλία, είναι μερικά μόνο από αυτά!

Στις τελευταίες σελίδες η ταλαντούχα συγγραφέας έχει -κάτω από τον τίτλο “Ζώντας το Παραμύθι”- πολλές οδηγίες για εκπαιδευτικούς και γονείς, που σκοπό έχουν να τους δώσουν ιδέες-προτάσεις σχετικά με ποιούς τρόπους θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να κατανοήσουν σε βάθος την ιστορία του βιβλίου και να πάρουν από αυτή τόσο χαρά όσο και διδάγματα.

Το εμπνευσμένο κείμενο της συγγραφέως, ντύθηκε με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και τυπώθηκε με την ποιότητα και την επιμέλεια της Ελληνοεκδοτικής. Έτσι έφτασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας. Από εκεί ελπίζω να βρεθεί και στα χέρια όλων των μικρών Ελλήνων αναγνωστών -εύχομαι και προτρέπω- μιας και είναι ένα μοναδικά ψυχαγωγικό και σε πρακτικό επίπεδο ωφέλιμο ανάγνωσμα!

Αποκτήστε το και δωρίστε το! Δεν θα πρέπει να λείψει από καμία νεανική βιβλιοθήκη!

ΞΕΝΗΑ-στόπια

Ένας «παραμυθένιος τόπος» όπου όλοι οι κάτοικοι ζουν ξένοιαστα.

Τι είναι ΞΕΝΗΑ-στόπια; Είναι ένας παραμυθένιος τόπος όπου όλοι θα ήθελαν να κατοικούν εκεί. Γιατί; Γιατί εκεί μικροί και μεγάλοι ζουν ξένοιαστα. Γιατί εκεί όλοι έχουν μάθει πώς να λένε ΣΤΟΠ σε κάθε κίνδυνο και να χρησιμοποιούν τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτο-προστασίας: Ξεφεύγω-ΕΝΗμερώνω-Αποφεύγω.

Η σειρά παραμυθιών ΞΕΝΗΑ-στόπια βασίστηκε στην ανάγκη εφοδιασμού των μικρών παιδιών με γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να γενικευτούν στην αναγνώριση, στην αντίδραση και στην αναφορά διαφορετικών επικίνδυνων καταστάσεων. Παρόλο που οι ειδικές δεξιότητες ασφάλειας οι οποίες απαιτούνται σε συγκεκριμένη κατάσταση ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση της απειλής, έχουν κοινές τις τρεις αυτές δεξιότητες (ξεφεύγω, ενημερώνω, αποφεύγω). Σχετίζονται με την ικανότητα του παιδιού να διακρίνει την παρουσία της απειλής και να αποφεύγει την επαφή μαζί της, να υιοθετεί συμπεριφορές, ώστε να ξεφεύγει από αυτήν, και να ενημερώνει τον γονέα, τον δάσκαλο ή κάποιον άλλον «ασφαλή ενήλικα» για την απειλή που ένιωσε.

Τα παραμύθια της σειράς ΞΕΝΗΑ-στόπια και οι δραστηριότητες που πλαισιώνουν κάθε ιστορία έχουν στόχο να βοηθήσουν το παιδί να εξοικειωθεί με βασικές δεξιότητες αυτο-προστασίας, ώστε να μπορεί να τις εφαρμόζει για να αντιμετωπίζει ενδεχόμενους κινδύνους.

Οπισθόφυλλο:

Ένα συνηθισμένο πρωινό δύο φίλοι ξεκινούν για μια επίσκεψη, όταν ξαφνικά βρίσκονται …στη μέση του πουθενά.

Πώς είναι δυνατόν να χαθείς σε μια διαδρομή που είσαι σίγουρος ότι τη γνωρίζεις απέξω κι ανακατωτά; Αν τα κορίτσια δεν ήταν τόσο ξερόλες και τα αγόρια τόσο ξεροκέφαλα, τίποτα δεν θα είχε συμβεί.

Τελικά ποιος έχει την ευθύνη και ποιος από τους δύο ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνουν; Πώς θα ξεχωρίσουν αυτόν που θέλει να τους βλάψει; Ποιον πρέπει να εμπιστευτούν, για να τους βοηθήσει; Μεγάλο μπέρδεμα!

Θα καταφέρουν, τελικά, να βγουν ασφαλείς από αυτήν την περιπέτεια;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στη μέση του Πουθενά

Σειρά βιβλίων

ΞΕΝΗΑ-στόπια

Αριθμός μέλους σειράς

1

Συγγραφέας

Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Εικονογράφος

Μαρία Μανουρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

48

ISBN

978-960-563-454-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.