«Οδός Αλκυόνης», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οδός Αλκυόνης», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Το Δεκέμβριο του 2019, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ένα εξαίσιο παιδικό βιβλίο! Έχει τον τίτλο «Οδός Αλκυόνης» και συγγραφέας του είναι η Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα!

Γράφει: Matia Gr
«Οδός Αλκυόνης», Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Υπόθεση βιβλίου

Το πόσο απολάμβανε ο Στρατής όλες αυτές τις αλλαγές που συντελούνταν στον ουράνιο θόλο δεν μπορώ να σας το περιγράψω! Εκεί που όλα ήταν γκρίζα, εκεί που όλα είχαν το ίδιο μουντό χρώμα, εκεί που λυσσομανούσε η καταιγίδα κι ο ουρανός γινόταν κομμάτια από κεραυνούς και αστραπές, λίγα μόνο λεπτά αρκούσαν για να σταματήσει η καταιγίδα, να βγει ο ήλιος και να γεμίσει με το υπέροχο χρωματιστό χαμόγελό του, το ουράνιο τόξο! Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή που σκεφτόταν όλα αυτά ο φίλος μας ο σαλίγκαρος…


Ξαφνικά, ΜΠΑΜ!
Ένα δυνατό τράνταγμα στο κέλυφος του Στρατή διέκοψε απότομα τις πολύχρωμες σκέψεις του.
– Καλά, δεν βλέπεις που πατάς; φώναξε οργισμένος και γύρισε να δει ποιο ήταν το αδέξιο πλάσμα που τόλμησε να χαλάσει την ησυχία του. Ταράχτηκε μόλις αντίκρισε την πανέμορφη αλκυόνα να τσαλαβουτά ξανά και ξανά τα λεπτά της πόδια στη μουσκεμένη άμμο.

Η αλήθεια είναι πως ο Στρατής, συνήθως, τόσο αγενής δεν είναι. Βλέπετε όμως τρόμαξε πολύ μήπως σπάσει το ευαίσθητο κέλυφός του. Από την άλλη, η Αντιγόνη, η αλκυόνα, είναι ευγενέστατη… αφήστε που βρίσκει και τον Στρατή πραγματικά ξεχωριστό!

Του φίλου μας του είναι αδιανόητο βέβαια αυτό, μα συζητώντας το βλέπει μια εντελώς διαφορετική -από τη δική του- οπτική. Για να καταλάβετε, μετά την βροχή η αλκυόνα μας δεν θαύμαζε το ουράνιο τόξο όπως ο Στρατής, μα χαιρόταν να πλατσουρίζει μέσα στα βροχόνερα και να απολαμβάνει τις υπέροχες μυρωδιές που σκόρπιζε η μουσκεμένη γη!

Του ζητά να της περιγράψει αυτά που βλέπει και του αρέσουν τόσο. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου για παράδειγμα…


Λοιπόν το ουράνιο τόξο μοιάζει με σένα.
Είναι όμορφο και πολύχρωμο σαν τα φτερά σου.
Το μπλε σκούρο μοιάζει με τον φόβο που σου προκαλεί η φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Το γαλάζιο μοιάζει με την ελευθερία που σου δίνουν τα φτερά σου όταν πετάς ψηλά στον ουρανό.
Το πορτοκαλί μοιάζει με το πάθος για τη ζωή.
Το πράσινο μοιάζει με την ίδια τη ζωή.
Το μοβ με τα όνειρα και το κίτρινο με το γέλιο των μικρών παιδιών.
Και τέλος το κόκκινο, το αγαπημένο μου, μοιάζει με την αγάπη.

Μα υπάρχουν πιο όμορφα λόγια από αυτά; Έχει περιγράψει άλλος τόσο αριστοτεχνικά, τόσο ζεστά και τρυφερά τα χρώματα του ουρανού; Μα κι αν άλλος το είχε καταφέρει τούτο το θάμα, η Αντιγόνη δεν τον ήξερε και λόγια τέτοια δεν είχε ξανακούσει. Ο Στρατής που έγινε ποιητής για χάρη της απορεί. Γιατί μια πανέμορφη αλκυόνα να μην σκίζει τον ουρανό με τα φτερά της, γιατί να μην πετά ανάμεσα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αντιθέτως να “σέρνεται” δίπλα του τόση ώρα;


Μη χάνεις άδικα την ώρα σου μαζί μου.
Πέταξε, φύγε… και τότε για πρώτη φορά την κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια.
Κατάλαβε ότι, ενώ τον κοιτούσε, δεν τον έβλεπε.

Η Αντιγόνη δεν βλέπει με τα δικά της μάτια, με τον τρόπο που βλέπουν οι άλλοι, μα μπορεί να βλέπει μέσα από τα μάτια των άλλων, μπορεί να βλέπει με έναν τρόπο διαφορετικό!


Αγοράστε το «Οδός Αλκυόνης», της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Οδός Αλκυόνης», της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα, είναι ένα βιβλίο αριστούργημα! Μεταδίδει στον αναγνώστη του ωφέλημα νοήματα με μοναδικό τρόπο! Συνδυάζοντας μια εξαίσια διατύπωση, με μια αριστοτεχνική εικονογράφηση, αγγίζει τόσο το νου όσο και την καρδιά αυτού που το διαβάζει. Η συγγραφέας έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό σε αυτό το λογοτέχνημα και η εικονογράφος έχει δημιουργήσει μια άξιας βραβείου εικονογράφηση πλάθοντας ένα αληθινό λεπτούργημα!

Το καταπληκτικό αυτό παιδικό βιβλίο, αποτελεί έναν ύμνο στην διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά! Ένα ψυχωφελές ανάγνωσμα που μας διδάσκει πως πρέπει να τολμάμε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια, να μην μένουμε συμβιβασμένοι και ηττοπαθείς και να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα των άλλων.

Μας δείχνει πως στη διαφορετικότητα υπάρχει ομορφιά και για να την ανακαλύψουμε, αρκεί να μπούμε στην θέση του άλλου, να μην τον κρίνουμε επιδερμικά και να έχουμε ως λάβαρο την αλληλεγγύη. Είναι αξιέπαινο το να βρίσκεις λύσεις όχι μόνο για σένα και τους φίλους σου, αλλά για όλο τον κόσμο! Να μην οικτίρουμε τους γύρω μας, μα να τους δεχόμαστε όπως ακριβώς είναι με τις ιδιαιτερότητες που όλοι μας -έτσι κι αλλιώς- έχουμε, να το ευσπλαχνιζόμαστε, και να βοηθάμε.

Το «Οδός Αλκυόνης» είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να βρίσκεται και διαβάζεται σε κάθε σπίτι, αλλά και να διδάσκεται σε κάθε σχολείο! Ένα βιβλίο – εφαλτήριο για συζητήσεις και εμβαθύνσεις, για νοήματα και πράξεις που θα γεμίσουν με φως την ψυχή του κάθε αναγνώστη.

Μην παραλείψω να σας πω ότι το υπέροχο αυτό παραμύθι μπορείτε και να το ακούσετε, κάνοντας χρήση του QRCode που θα βρείτε σε αυτό!

Ένα βιβλίο που εκτός όλων των άλλων που είπα, θα πρότεινα και για δώρο ανάμεσα σε τρυφερά ερωτευμένους! Μαγευτικό, άρτιο και ιδιαιτέρως ωφέλιμο! Ζητάτε τίποτα άλλο; Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Μια όμορφη αλκυόνα, μετά από μια φθινοπωρινή μπόρα, τσαλαβουτά ξανά και ξανά τα λεπτά της πόδια στη μουσκεμένη άμμο. Ξαφνικά, ΜΠΑΜ! σκοντάφτει επάνω στο τραχύ κέλυφος του Στρατή, ενός σαλιγκαριού που θαύμαζε το ουράνιο τόξο. Όταν ο Στρατής αντιλαμβάνεται ότι το αδέξιο πλάσμα που διέκοψε τις πολύχρωμες σκέψεις του ήταν μία αλκυόνα, αναρωτιέται γιατί αυτή προτιμά να «σέρνεται» κάτω στη γη από το να πετά ψηλά!

Πώς θα αισθανθεί ο Στρατής όταν, αρκετή ώρα μετά τη συνάντησή τους, θα κοιτάξει την αλκυόνα βαθιά μέσα στα μάτια
και θα καταλάβει πως, ενώ τον κοιτούσε, δεν τον έβλεπε; Η τυχαία συνάντησή τους θα γίνει η απαρχή μιας ξεχωριστής φιλίας με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος.


Αγοράστε το «Οδός Αλκυόνης», της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οδός Αλκυόνης

Συγγραφέας

Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Εικονογράφος

Μαιρηλία Φωτιάδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

67

ISBN

978-960-563-305-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.