Ματιά

«Κόκκινο καλοκαίρι», Δάφνη Σούμαν – «Yaz sicagi», Defne Suman

Μυστικά, ανατροπές, τρυφερές αλλά και σκληρές καταστάσεις, αρώματα, εικόνες…

«Κόκκινο καλοκαίρι», Δάφνη Σούμαν – «Yaz sicagi», Defne Suman

Το «Κόκκινο καλοκαίρι» είναι το τέταρτο βιβλίο της ταλαντούχας Δάφνης Σούμαν και το δεύτερο που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα. Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία χάρη στις εκδόσεις Ψυχογιός, που το κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2017 σε μετάφραση του Θάνου Ζαράγκαλη.

Υπόθεση βιβλίου

Στην Πόλη, στο Φανάρι, υπάρχει μια ξεχωριστή εκκλησία· η Παναγία η Μουχλιώτισσα ή Ματωμένη Εκκλησία όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι. Σε αυτόν τον ξεχωριστό ναό, συναντήθηκαν για πρώτη φορά η Μελικέ και ο Πέτρος.

Η σαραντάχρονη γυναίκα είναι ιστορικός τέχνης. Κάπου κάπου αναλαμβάνει την ξενάγηση τουριστών στα λαμπρά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Εκείνος, νεαρότερος σε ηλικία, είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Κοντά τους έφερε η ανάγκη του Πέτρου να γνωρίσει τις Βυζαντινές Εκκλησίες της Πόλης, για μια δουλειά που ετοιμάζει, όπως τουλάχιστον εκείνος υπαινίχθηκε στη Μελικέ.

Ο τόπος που βρίσκεται η Ματωμένη Εκκλησία, κοντά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνη. Απέναντι ακριβώς από τον ναό, βρισκόταν το σπίτι της γιαγιάς Σαφινάζ, της μητέρας του πατέρα της. Οι αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια είναι γεμάτες από τον τόπο αυτό. Από τα κτίσματα, τους ανθρώπους, τα χρώματα και τα αρώματα εκείνης της εποχής. Θύμησες που αρχίζουν να ξαναέρχονται στο νου της με το που βρέθηκε ξανά στην γραφική αυτή συνοικία.

Ο Πέτρος, σας είπα ήδη πως, υπαινίχθηκε την εργασία του ως λόγο συνάντησης με τη Μελικέ. Ποιοι ήταν οι πραγματικοί του σκοποί;


«Μ’ έστειλε ο μπαμπάς σου, Μελίκε».
«Τι;»
Μόλις το άκουσα, παραλίγο να πέσω από την άκρη του κρεβατιού που είχα καθίσει. Κρατήθηκα από την άκρη του τεντωμένου πικέ σκεπάσματος. Στο πρόσωπο μου είχε σχηματιστεί ένα ηλίθιο χαμόγελο. Τι βλακείες ήταν αυτές, Πέτρο!
Κι όμως, εκείνος παρέμενε σοβαρός. Αμήχανος. Τη στιγμή που τελείωσε τον καφέ του και άφησε το φλιτζάνι του στο τραπεζάκι, κατάλαβα ότι έλεγε αλήθεια.
«Σου είπα μονάχα ένα μέρος της αλήθειας. Είμαι πράγματι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και δουλεύω πάνω σ’ ένα σχέδιο αναφορικά με τις βυζαντινές εκκλησίες. Όμως…»

Όμως… τα έκανε ρόιδο το παλικάρι. Κι εκείνη που τον ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα, που του δόθηκε από την πρώτη στιγμή ψυχή τε και σώματι, τι θα κάνει μετά από ένα τέτοιο ψέμα; Ο πατέρας της! Ο πατέρας που τους εγκατέλειψε όταν εκείνη ήταν έντεκα ετών, ζητά να την δει. Μετά από τόσα χρόνια, μετά από μια τέτοια μακρόχρονη και εκκωφαντική σιωπή!

Και να… λίγο ο έρωτας, λίγο η περιέργεια, η Μελικέ βρίσκεται να ταξιδεύει για την Κύπρο. Για το χωριό που τόσα χρόνια ζούσε ο πατέρας της, για το μέρος όπου μυστικά τόσων χρόνων θα φανερωθούν και θα αλλάξουν τόσο την δική της ζωή όσο και την ζωή του Πέτρου, μιας και η δική του καρδούλα σκιρτά για εκείνη!


[grbk http://www.greekbooks.gr/dafni-souman.person%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το μυθιστόρημα «Κόκκινο καλοκαίρι», της Δάφνης Σούμαν, είναι ένα σαγηνευτικό ανάγνωσμα. Αν πει κανείς ότι πρόκειται για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα δεν θα πέσει έξω, αλλά θα το αδικήσει!

Πέρα από τα στοιχεία ρομαντισμού της πλοκής, υπάρχει μια πολύπλευρη ιστορία ανθρώπων που έζησαν τις ζωές τους υποτασσόμενοι στα πάθη τους αλλά και στις προσταγές των καιρών.

Με φόντο την Κωνσταντινούπολη, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην Τουρκία και ένα άλλο εξίσου μικρό χωριό στην Κύπρο, οι ήρωες της ταλαντούχας συγγραφέως ξεδιπλώνουν μπρος μας τις ζωές, τα θέλω, τα πρέπει, τις πράξεις, τα συναισθήματα… τις ίδιες τους τις ψυχές.

Με το που θα ξεκινήσετε την ανάγνωσή του, θα μαγευτείτε τόσο από όσα έχει εντυπώσει η Δάφνη Σούμαν στο χαρτί, που θα σας είναι αδύνατο να αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας. Μυστικά, ανατροπές, τρυφερές αλλά και σκληρές καταστάσεις, αρώματα, εικόνες… τόσα μα τόσα πολλά ξεπηδούν από τις γραμμές του και σας κυκλώνουν, μεταφέροντας σας σε ένα υπέροχα δοσμένο μυθιστορηματικό κόσμο.

Να το διαβάσετε; Θέλει και ρώτημα; Με την πρώτη ευκαιρία! Η κυρία Σούμαν είναι δεξιοτέχνης της συγγραφής και για τον λόγο αυτό ανυπομονώ να απολαύσω και τα άλλα της έργα.

Σπεύσατε! Η Μελικέ, ο Πέτρος και όλοι όσοι διασταύρωσαν τις ζωές τους με εκείνες του ερωτευμένου ζευγαριού, σας περιμένουν!

Οπισθόφυλλο:

«Ο έρωτας είναι μια πόρτα. Δεν ξέρεις πού οδηγεί, όμως και πάλι τη διαβαίνεις».
Ένα ζεστό απόγευμα του καλοκαιριού μια Τουρκάλα κι ένας Έλληνας συναντιούνται για πρώτη φορά στο Φανάρι. Η ιερή συνοικία έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της Μελίκε αφού είναι γεμάτη αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Και σκέφτεται ότι είναι καθαρά τυχαίο που ο νεαρός Πέτρος διάλεξε την Παναγία Μουχλιώτισσα, την αγαπημένη της εκκλησία, για το πρώτο ραντεβού τους.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Γιατί όταν ο Πέτρος μπει στη ζωή της, σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν της οικογένειας της Μελίκε θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένα ένα. Και η κοπέλα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει ένα ταξίδι που απέφευγε σε όλη της τη ζωή.
Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ είναι μια ιστορία αγάπης, πάθους και μυστικών που κρύβονται ανάμεσα στα παλιά τείχη της Κωνσταντινούπολης, μέσα στις βυζαντινές πύλες, στους κήπους των αρχοντικών στα Πριγκιποννήσια. Είναι μια ιστορία χωρισμού και αντάμωσης, μια ιστορία για πατεράδες και κόρες, για άντρες και γυναίκες, για διαιρεμένες πατρίδες.


[grbk http://www.greekbooks.gr/dafni-souman.person%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κόκκινο καλοκαίρι
Yaz sicagi

Συγγραφέας

Δάφνη Σούμαν
Defne Suman

Μετάφραση

Θάνος Ζαράγκαλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2017

Αριθμός σελίδων

440

ISBN

978-618-01-2166-7

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα